Prospect Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală

Substanța activă: glucosaminum
Producator: Alcala Farma, S.L., Spania; Rafarm S.A., Grecia
Clasa ATC: [M01AX]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> alte antiinflamatoare/ antireumatice-nesteroidiene
Gatmyn conţine ca substanţă activă sulfatul de glucozamină, care aparţine grupului numit alte medicamente antireumatice şi antiinflamatoare nesteroidiene.

Glucozamina este o substanţă naturală produsă în corpul uman şi este necesară pentru lichidul şi cartilajul articulaţiilor.

Indicații Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală:

Gatmyn este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului, de intensitate uşoară până la moderată.

Osteoartrita este un tip de degenerare a articulaţiei, având următoarele simptome: rigiditate (după somn sau repaus prelungit), durere la mişcare (de exemplu, la urcarea scărilor sau la mersul pe jos pe suprafeţe neregulate), dar care dispare în repaus.

Contraindicații:

Nu utilizați Gatmyn:
- dacă sunteți alergic la glucozamină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la crustacee, deoarece substanţa activă, glucozamina, este extrasă din crustacee.

Administrare Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală:

Utilizaţi întotdeauna Gatmyn exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
Doza uzuală pentru adulţi este de un plic Gatmyn zilnic.

Vârstnici
Nu este necesară modificarea dozelor.

Pacienţi cu insuficienţă renală şi/sau hepatică
Nu pot fi făcute recomandări cu privire la doze, deoarece nu au fost efectuate studii la acest grup de pacienţi.

Copii şi adolescenţi
Gatmyn nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Glucozamina nu este indicată pentru tratamentul durerii acute. Ameliorarea simptomelor (în special ameliorarea durerii) poate să nu fie resimţită decât după câteva săptămâni de tratament iar, în unele cazuri, chiar la mai mult timp. Dacă nu prezentaţi o ameliorare a simptomelor după 2-3 luni, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, deoarece, în acest caz, continuarea tratamentului cu Gatmyn trebuie reevaluată.

Pentru administrare orală. Conţinutul unui plic (dizolvat într-un pahar cu apă) trebuie administrat o dată pe zi, preferabil în timpul mesei.

Dacă utilizați mai mult Gatmyn decât trebuie
Dacă utilizaţi mai multe plicuri decât vi s-a recomandat, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Semnele şi simptomele de supradozaj cu glucozamină pot include durere de cap, ameţeli, confuzie, dureri articulare, greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie. Întrerupeţi tratamentul cu glucozamină dacă apar semne de supradozaj.

Dacă uitați să utilizați Gatmyn
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați Gatmyn
Simptomele afecţiunii dumneavoastră pot să reapară la întreruperea tratamentului cu Gatmyn.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală:

- Substanţa activă este sulfatul de glucozamină. Un plic unidoză conţine sulfat de glucozamină 1500 mg sub formă de sulfat de glucozamină-clorură de sodiu 1884 mg.
- Celelalte componente: aspartam (E 951), sorbitol (E 420), macrogol 4000, acid citric anhidru.

Precauții:

Înainte să utilizați Gatmyn, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

• dacă suferiţi de diabet zaharat sau aveţi toleranţă scăzută la glucoză. Se recomandă să vă controlaţi glicemia înainte de începerea tratamentului şi la intervale regulate de timp pe parcursul tratamentului.
• dacă aveţi un factor de risc cunoscut pentru boli cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau dacă fumaţi). Înainte de începerea tratamentului, se recomandă determinarea concentraţiei de colesterol din sângele dumneavoastră, deoarece la pacienţii trataţi cu glucozamină, în câteva cazuri, a fost observată hipercolesterolemie.
• dacă suferiţi de astm bronşic. Tratamentul cu glucozamină poate agrava simptomele astmului bronşic.
• dacă aveţi o reducere a funcţiilor rinichilor sau ficatului, deoarece la acest grup de pacienţi, nu au fost efectuate studii cu glucozamină.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Dacă după ce aţi început să luaţi Gatmyn, prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, nu trebuie sa conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Gatmyn conține sodiu. Vă rugăm să luaţi în considerare acest lucru dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu.

Gatmyn conține aspartam (E 951). Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Gatmyn conține sorbitol (E 420). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Trebuie să încetaţi să mai luaţi Gatmyn şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome cum sunt: umflarea feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie însoţită de dificultate la respiraţie (edem angioneurotic).

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 persoane din 100): durere de cap, oboseală, greaţă, dureri abdominale, indigestie, diaree, constipaţie.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 persoane din 1000): erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi şi înroşirea trecătoare a feţei.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): vărsături, urticarie, ameţeli, umflare la nivelul picioarelor sau a gleznelor, edem angioneurotic, agravarea astmului bronşic preexistent şi înrăutăţirea controlului glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat.

De asemenea, au fost raportate concentraţii crescute ale colesterolului în sânge. Nu se poate determina dacă aceste evenimente au fost legate direct de administrarea Gatmyn.

Gatmyn poate determina creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice şi, rareori, icter.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Este deosebit de important să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

- tetracicline (antibiotice folosite împotriva infecţiilor).
- warfarină sau medicamente similare (anticoagulante utilizate pentru a preveni coagularea sângelui). Efectul acestor anticoagulante poate fi intensificat în cazul administrării concomitente cu glucozamină. Ca urmare, pacienţii trataţi în acelaşi timp cu astfel de medicamente trebuie supravegheaţi cu foarte multă atenţie, atunci când se începe sau se opreşte tratamentul cu glucozamină.

Gatmyn împreună cu alimente, băuturi și alcool
Luaţi Gatmyn preferabil în timpul mesei.

Administrarea de Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu trebuie să utilizaţi Gatmyn în timpul sarcinii.
Nu se recomandă să utilizaţi Gatmyn în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Gatmyn se prezintă sub formă de pulbere cristalină, de culoare albă, inodoră.
Este ambalată în cutii cu 20 plicuri unidoză conţinând pulbere pentru soluţie orală.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30ºC.

Nu utilizaţi Gatmyn după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă glucosaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Gatmyn 1500 mg pulbere pentru soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.