Prospect Coxtral, comprimate

Substanța activă: nimesulidum
Producator: Zentiva
Clasa ATC: [M01AX]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> alte antiinflamatoare/ antireumatice-nesteroidiene

Indicații Coxtral, comprimate:

Coxtral este un medicament cu efect antiinflamator şi de calmare a durerii. Acest medicament diferă de alte medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene prin structura sa chimică.
Coxtral este recomandat pentru tratamentul durerilor acute, a osteoartritei dureroase (afecţiune degenerativă a articulaţiilor, de exemplu la genunchi sau şold), a menstruatiilor dureroase.
Medicamentul este recomandat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani.

Contraindicații:

- dacă sunteţi alergic la nimesulidă sau la oricare dintre componentele Coxtral,
- dacă sunteţi alergic la acidul acetilsalicilic sau la alte medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei),
- dacă, în trecut, aţi suferit de afecţiuni diagnosticate ale ficatului după administrarea de nimesulid,
- dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal, hemoragii (sângerări) la nivelul tractului gastrointestinal, hemoragii cerebro-vasculare sau alte hemoragii, afecţiuni severe ale rinichilor sau ficatului, tulburări severe ale coagulării sângelui, insuficienţă cardiacă severă,
- dacă aveţi vârsta sub 12 ani,
- dacă sunteţi o femeie în al treilea trimestru de sarcină,
- dacă sunteţi o femeie în perioada de alăptare.

Administrare Coxtral, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Coxtral exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza zilnică recomandată pentru adulţi şi copii peste 12 ani este de un comprimat Coxtral (100 mg nimesulidă), după masă (doza zilnică maximă este de 2 comprimate Coxtral). Durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă.
Nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor care nu sunt atât de severe şi la cei vârstnici.
Creşterea dozei nu determină numai o intensificare a efectului, ci creşte şi riscul de apariţie a reacţiilor adverse.
Comprimatele se iau cu o cantitate suficientă de lichid.
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlării simptomelor.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Coxtral
În cazul unui supradozaj sau a ingestiei accidentale a mai multor comprimate de către un copil, consultaţi imediat un medic.
Până în prezent nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu Coxtral. Este, însă, de aşteptat ca simptomele supradozajului să fie asemănătoare cu cele ale altor antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei). Acestea includ: ameţeli, cefalee, respiraţie rapidă, tulburări ale conştienţei (la copii, chiar şi apariţia de spasme), greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune cu sânge, vărsături cu sânge, ca şi tulburări ale funcţiei ficatului şi rinichilor.

Dacă uitaţi să luaţi Coxtral
Luaţi doza recomandată imediat când vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă opriţi tratamentul cu Coxtral
Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi administrarea înainte de terminarea perioadei recomandate de tratament fără a vă consulta în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Coxtral, comprimate:

Substanţa activă este nimesulida.
Un comprimat conţine nimesulidă 100 mg.
Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu (tip A), hidroxipropilceluloză, docusat de sodiu, stearat de magneziu.

Precauții:

În cazurile indicate mai jos, este necesară nu numai respectarea dozei recomandate de către medic, ci şi prezentarea la consultaţiile programate. Aceste recomandari sunt valabile pentru următorii pacienţi:
- pacienţii cu afecţiuni curente ale stomacului şi intestinului, sau cei trataţi deja în trecut pentru astfel de afecţiuni;
- pacienţii cu tulburări ale funcţiei inimii şi rinichilor;
- pacienţii vârstnici şi pacienţi cu masă corporală redusă;
- pacienţii trataţi cu diuretice (medicamente care favorizează producerea de urină);
- pacienţii cu deficit de lichide în circulaţie (de exemplu, după intervenţii chirurgicale extinse);
- pacienţii aflaţi în tratament cu medicamente care influenţează coagularea sângelui (warfarină sau acid acetilsalicilic);
- pacienţii care primesc litiu.
Au fost raportate cazuri rare în care tratamentul cu Coxtral a fost asociat cu leziuni severe ale ficatului. La pacienţii la care, în timpul tratamentului cu Coxtral, apar simptome compatibile cu afectarea hepatică (de exemplu, icter, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale, astenie fizică, urină de culoare închisă) sau analize anormale ale funcţiei hepatice, tratamentul trebuie întrerupt. Aceşti pacienţi nu trebuie să mai utilizeze Coxtral.
În timpul tratamentului cu Coxtral trebuie evitată administrarea concomitentă de medicamente cunoscute hepatotoxice (care determină leziuni la nivelul ficatului) şi consumul excesiv de alcool, deoarece ambele pot creşte riscul de apariţie a leziunilor hepatice.
În timpul tratamentului cu Coxtral, pacienţii trebuie sfătuiţi să evite utilizarea altor analgezice (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii).
Coxtral poate masca febra cauzată de o infecţie bacteriană asociată.

Atenționări:

Medicamente precum Coxtral se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Coxtral nu trebuie utilizat în al treilea trimestru de sarcină şi în perioada de alăptare.
Tratamentul cu Coxtral nu este recomandat în primele două trimestre de sarcină şi la femeile care încearcă să rămână însărcinate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Reacții adverse ale Coxtral, comprimate:

Ca toate medicamentele, Coxtral poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea reacţiilor adverse descrise apar numai în cazuri sporadice. Acestea sunt, de obicei, uşoare, au un caracter tranzitoriu şi se remit în cursul primei săptămâni de tratament.

În timpul tratamentului a fost observată apariţia diareei, senzaţiei de greaţă şi vărsăturilor. Mai puţin frecvent au fost raportate constipaţie, scaune grase (steatoree) sau inflamaţia mucoasei stomacului (gastrită). În cazuri foarte rare au survenit dureri abdominale, tulburări de digestie, inflamaţia cavităţii bucale (stomatită), scaune cu sânge (melenă), hemoragii (sângerări) la nivelul stomacului şi intestinului, care pot avea o evoluţie severă, ulcere ale stomacului şi duodenului. Sângerările de la nivelul stomacului sau intestinului sau ulcerele/hemoragiile la nivelul mucoasei intestinale au consecinţe mult mai severe la pacienţii vârstnici. Aceste probleme pot surveni în orice moment pe parcursul tratamentului, chiar fără simptome de alarmă şi fără o apariţie în trecut. Medicul va fi informat imediat şi tratamentul cu nimesulidă întrerupt în cazul apariţiei unui ulcer gastric sau duodenal sau a unei hemoragii care pot fi atribuite tratamentului,.
Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse: cefalee, somnolenţă, ameţeli, excepţional confuzie, tulburări de vedere, iritabilitate, nervozitate şi insomnii.

Rar au survenit: erupţii, înroşirea pielii, erupţii papuloase, prurit; în mod excepţional, erupţiile pot fi mai severe (până la vezicule sau necroze ale pielii).
Rar apar disfuncţia rinichilor (nefrita interstiţială), edemul extremităţilor, hematuria (prezenţa de sânge în urină), creşterea creatininei şi a acidului uric în sânge (modificări ale analizelor de laborator care indică o afectare a funcţiei renale).
Poate apărea o creştere tranzitorie a valorilor de laborator ale enzimelor hepatice şi/sau simptome ale unei afectări a ficatului. Acestea includ: pierderea apetitului, disconfort gastric, vărsături, dureri abdominale, astenie fizică, urină închisă la culoare sau icter. Numai sporadic s-a notat o afectare severă a ficatului, în mod excepţional însoţită de colestază (oprirea excreţiei de bilă din ficat) şi de inflamaţia severă a ficatului - în acest caz, tratamentul trebuie întrerupt.

Au fost descrise cazuri puţin frecvente de tulburări de formare a celulelor sangvine, cu scăderea numărului acestor celule în sânge (trombocitopenie, anemie, pancitopenie), manifestate prin creşterea incidenţei echimozelor (vânătăilor), astenie şi paloare.
Ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, au fost raportate reacţii alergice (chiar forme severe), deşi medicamentul nu fusese utilizat anterior. Rar, au fost raportate reacţii alergice însoţite de dispnee şi astm bronşic la pacienţi cu reacţii de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la substanţe similare cu efecte antiinflamatorii (aşa-numiţii agenţi antireumatici nesteroidieni).
În cazuri izolate, au survenit edem al feţei sau edem generalizat, reacţii de hipersensibilitate (aşa-numitele reacţii sistemice anafilactice sau anafilactoide), care pot duce la şoc sau edem epiglotic, palpitaţii, puls accelerat, tensiune arterială crescută sau scăzută, tulburări de micţiune.

Vă rugăm să anunţaţi imediat medicul dacă, în timpul tratamentului cu Coxtral, apar tulburări gastrice şi/sau intestinale, cum sunt greaţă, vărsături, dureri epigastrice şi, în special, scaune negre (melenă), probleme astmatice (dispnee), erupţii cutanate, umflarea (edem) feţei, picioarelor sau simptome neobişnuite,.
Medicamente precum Coxtral se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord ("infarct miocardic") sau a accidentului vascular cerebral.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravÇŽ sau dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În cazul administrării concomitente de Coxtral şi furosemid (medicament care stimulează producerea de urină), efectul furosemidului poate fi redus. În cazul tratamentului concomitent cu tolbutamidă, metotrexat, ciclosporină, litiu şi alte medicamente antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, reacţiile adverse ale acestora pot fi amplificate. În cazul tratamentului concomitent cu Coxtral şi medicamente care influenţează coagularea sângelui (warfarină, acid acetilsalicilic), veţi efectua analize de sânge regulate, sub strictă supraveghere medicală.

Administrarea Coxtral cu alimente şi băuturi
În timpul tratamentului cu Coxtral se contraindică consumul de alcool.

Administrarea de Coxtral, comprimate în sarcină / alaptare:

Coxtral nu trebuie utilizat în al treilea trimestru de sarcină şi în perioada de alăptare.
Tratamentul cu Coxtral nu este recomandat în primele două trimestre de sarcină şi la femeile care încearcă să rămână însărcinate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Coxtral sunt de culoare galben deschis, biconvexe, marcate cu «CX» pe una din feţe.
Mărimea ambalajelor:
Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 6 comprimate
Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 10 comprimate
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 comprimate
Cutie cu un flacon din sticlă brună, cu capac din polietilenă, a 100 comprimate
Cutie cu un flacon din PEID, cu capac din polietilenă, a 100 comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaje să fie disponibile pe piaţă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Coxtral după data expirării, care este înscrisă pe ambalaj. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu sunt necesare conditii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate în apa sau deşeurile menajere. Întrebaţi farmacistul cum trebuie îndepărtate medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protecţia mediului.
Alte medicamente cu substanța activă nimesulidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Coxtral, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Coxtral, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.