Prospect Coxtral 100 mg, compr.

Substanța activă: nimesulidum
Producator: Zentiva AS Cehia
Clasa ATC: [M01AX]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> alte antiinflamatoare/ antireumatice-nesteroidiene
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Tip: Comprimate
Informatii importante referitoare la unele dintre ingredientele COXTRAL
Acest medicament contine lactoza. Daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca suferiti de intoleranta la anumite glucide, contactati-l inainte de a lua acest medicament.

Indicații Coxtral 100 mg, compr.:

COXTRAL este un medicament cu efect aninflamator si de calmare a durerii. Acest medicament difera de alte medicamente antiinfematoare si antireumatice nesteroidiene prin structura sa chimica.

COXTRAL este recomandat pentru tratamentul durerilor acute, a osteoartritei dureroase (afectiune degenerativa a articulatiilor, de exemplu la genunchi sau sold), a menstruatiilor dureroase.

Medicamentul este recomandat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 12 ani.

Contraindicații:

Nu utilizati COXTRAL
- daca sunteti alergie la nimesulida sau la oricare dintre componentele COXTRAL;
- daca sunteti alergic la acidul acetilsalicilic sau la alte medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei);
- daca, in trecut ati suferit de afectiuni diagnosticate ale ficatului dupa administrarea de nimesulid;
- daca aveti ulcer gastric sau duodenal, hemoragii (sangerari) la nivelul tractului gastrointestinal, hemoragii cerebro-vasculare sau alte hemoragii, afectiuni severe ale rinichilor sau ficatului, tulburari severe ale coagularii sangelui, insufidenta cardiaca;
- daca aveti varsta sub 12 ani;
- daca sunteti o femeie in al treilea trimestru de sarcina;
- daca sunteti o femeie in perioada de alaptare.

Administrare Coxtral 100 mg, compr.:

CUM SA UTILIZATI COXTRAL?
Utilizati intotdeauna COXTRAL exact asa cum v-a spus medicul dumonevoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza zilnica recomndata pentru adulti si copii peste 12 ani este de un comprimat COXTRAL (100 mg nimesulida), dupa masa (doza zilnica naana esle de 2 comprimate COXTRAL). Durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta.
Nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu afectiuni ale rinichilor care nu sunt atat de severe si la cei varstnici.
Cresterea dozei nu determina numai o intensificare a efectului, ci creste si riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Comprimatele se iau cu o cantitate suficienta de lichid.

Compoziție Coxtral 100 mg, compr.:

Ce contine COXTRAL?
Substanta activa este nimesulida.
Un comprimat contine nimesulida 100 mg.
Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu (tip A), hidroxipropilceluloza, docusat de sodiu, stearat de magneziu.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati COXTRAL
In cazurile indicate mai jos, este necesara nu numai respectarea dozei recomandate de catre medic, ci si prezentarea la consultatiile programate. Aceste recomandari sunt valabile pentru urmatorii pacienti:
- pacientii cu afectiuni curente ale stomacului si intestinului, sau cei tratati deja in trecut pentru astfel de afectiuni;
- pacientii cu tulburari ale functiei inimii si rinichilor;
- pacientii varstnici si pacientii cu masa corporala redusa;
- pacientii tratati cu diuretice (medicamente care favorizeaza producerea de urina);
-pacientii cu deficit de lichide in circulatie (de exemplu, dupa inlerventa chirurgicale extinse);
-pacientii aflati in tratament cu medicamente care influenteaza coagularea sangelui (warfarina sau acid acetilsalicilic);
-pacientii care primesc litiu.
Au fost raportate cazuri rare in care tratamentul cu COXTRAL a fost asociat cu leziuni severe ale ficatului. La pacientii la care, in tmpul tratamentului cu COXTRAL, apar simptome compatibile cu afectarea hepatica (de exemplu, icter, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, astenie fizica, urina de culoare inchisa) sau analize anormale ale functiei hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. Acesti pacienti nu trebuie sa mai utilizeze COXTRAL.
In timpul tratamentului cu COXTRAL trebuie evitata administrarea concomitenta de medicamente cunoscute hepatotoxice (care determina leziuni la nivelul ficatului) si consumul excesiv de alcool, deoarece ambele pot creste riscul de aparitie a leziunilor hepatice.
In timpul tratamentului cu COXTRAL pacientii trebuie, sfatuiti sa evite utilizarea altor analgezice (tratamente utilizate penlru tratamentul durerii ).
COXTRAL poate masca febra cauzata de o infecfie bacteriana asociata.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Desi vigilenta si capacitatea de concentrare, necesare pentru conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor, nu sunt influentate de catre acest medicament se impune prudenta in cazul in care apar simptome de ameteala sau astenie fizica.

Reacții adverse ale Coxtral 100 mg, compr.:

Ca toate medicamentele COXTRAL poate determina rectii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse descrise apar nunei in cazuri sporadice. Acestea sunt de obicei, usoare, au un caracter tranzitoriu si se remit in cursul primei saptamani de tratament.
In timpul tratamentului a fost observata aparitia diareei, senzatiei de greata si varsaturlor. Mai putin frecvent au fost raportate constipatie, scaune grase (steatoree) sau inflamatia mucoasei stomacului (gastrita).
In cazuri foarte rare au survenit dureri abdominale, tulburari de digestie, inflamatia cavitatii bucale (stomatita), scaune cu sange (melena), hemoragii (sangerari) la nivelul stomcului si intestinului, care pot avea o evolutie severa, ulcere ale stomacului si duodenului. Sangerarile de la nivelul stomacului sau intestinului sau ulcerele/hemoragiile la nivelul mucoasei intestinale au consecinte mult mai severe la pacienti varstnici. Aceste probleme pot surveni in orice moment pe parcursul tratamentului, chiar fara simptome de alarma si fara o aparitie in trecut. Medicul va fi informat imediat si tratamentul cu nimesulida intrerupt in cazul aparitiei unui ulcer gastric sau duodenal sau a unei hemoragii care pot fi atribuite tratamentului.
Au fost raportate si urmatoarele reactii adversa: cefalee, somnolenta, ameteli, exceptional confuzie, tulburari de vedere, iritabilitate, nervozitate si insomnii.
Rar au survenit eruptii, inrosirea pielii, eruptii papuloase, prurit; in mod exceptional, eruptiile pot fi mai severe (pana la vezicule sau necroze ale pielii).
Rar apar disfunctia rinichilor (nefrita interstitiala), edemul extremitatilor, hematuria (prezenta de sange in urina), cresterea creatininei si a acidulai uric in sange (modificari ale analizelor de laborator care indica o afectare a functiei renale).
Poate aparea o crestere tranzitorie a valorilor de laborator ale enzimelor hepatice si/sau simptome ale unei afectari a ficatului. Acestea includ: pierderea apetitului, disconfort gastric, varsaturi, dureri abdominale, astenie fizica, urina inchisa la culoare sau icter. Numai sporadic s-a notat o afectare severa a ficatului, in mod exceptonal insotita de colestaza (oprirea excretiei de bila din ficat si de inflamatia severa a ficatului-in acest caz, tratamentul trebuie intrerupt).
Au fost descrise cazuri putin frecvente de tulburari de formare a celulelor sangvine, cu scaderea numarului acestor celule in sange (trombocitopenie, anemie, pancitopenie), manifestate prin cresterea incidentei echimozelor vanatailor, astenie si paloare.
Ca si in cazul altor medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, au fost raportate reactii alergice (chiar forme severe), desi medicamentul nu fusese utilizat anterior. Rar, au fost raportate reactii alergice insotite de dispnee si astm bronsic la pacientii cu reactii de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la substante similare cu efecte antiinflamatorii (asa-numitii agenti antireumatici nesteroidieni).
In cazuri izolate, au survenit edem al fetei sau edem generalizat, reactii de hipersensibilitate (asa numitele reactii sistemice anafilactice sau anafilactoide). care pot duce la soc sau edem epiglotic, palpitatii, puls accelerat, tensiune arteriala crescuta sau scazuta, tulburari de mictiune.
Va rugam sa anuntati imediat medicul daca, in timpul tratamentului cu COXTRAL, apar tulburari gastrice si/sau intestinale, cum sunt greata, varsaturi, dureri epigastrice si, in special, scaune negre (melena), probleme astmatice (dispnee), eruptii cutanate, umflarea (edem) fetei, picicarelor sau simptome neobisnuite.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozajul:

Daca luati mai mult decat trebuia din COXTRAL
In cazul unui supradozaj sau a ingestiei accidentale a mai multor comprimate de catre un copil, consultati imediat un medic.
Pana in prezent nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu COXTRAL. Este, insa, de asteptat ca simptomele supradozajalui sa fie asemanatoare cu cele ale altor antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru tratmentul durerii si inflamatei). Acestea includ: ameteli, cefalee, respiratie rapida, tulburari ale constientei (la copii chiar si aparitia de spasme), greata, varsaturi, dureri abdominale, scaune cu sange, varsaturi cu sange, ca si tulburari ale functiei ficatului si rinichilor.

Daca uitati sa luati COXTRAL
Luati doza recomandata imediat cand va amintii. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca opriti tratamentul cu COXTRAL
Chiar daca va simtiti mai bine, nu intrerupeti administrarea inainte de terminarea perioadei recomandate de tratament fara a va consulta in prealabil cu medicul dmneavoastra.
Daca aveti intrebari suplimentare cu privire la acest medicament adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului si/sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In cazul administrarii concomitente de COXTRAL si furosemid (medicament care stimuleaza producerea de urina) efectul furosemidului poate fi redus. In cazul tratamentului concomitent cu tolbutamida, metotrexat, ciclosporina, litiu si alte medicamente antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, reactiile adverse ale acestora pot fi amplificate. In cazul tratamentului concomitent cu COXTRAL si medicamente care influenteaza coagularea sangelui (warfarina, acid acetilsalicilic), veti efectua analize de sange regulate, sub stricta supraveghere medicala.

Administrarea COXTRAL cu alimente si bauturi
In cazul tratamentului cu COXTRAL se contraindica consumul de alcool.

Administrarea de Coxtral 100 mg, compr. în sarcină / alaptare:

Cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.
COXTRAL nu Irefcufe utilizat in al treilea trimestru de sarcina si in perioada de alaptare.
Tratamentul cu COXTRAL nu este recomandat in primele doua trimestre de sarcina si la femeile care incearca sa ramana insarcinate.

Prezentare ambalaj:

Aspectul tabletelor de COXTRAL si continutul ambalajului
Comprimatele de COXTRAL sunt de culoare galben deschis, biconvexe, marcate cu «CX» pe una din fete.

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/Al a 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lasati medicamentul la Indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati COXTRAL dupa data expirarii, care este inscrisa pe ambalaj. Data expiarii se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi de sub 25ºC.
Alte medicamente cu substanța activă nimesulidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Coxtral 100 mg, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Coxtral 100 mg, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.