Prospect Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate

Substanța activă: gefitinibum
Producator: Idifarma Desarrollo Farmacéutico, S.L., Spania
Clasa ATC: [L01XX]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> alte citostatice
Gefitinib Mylan conține substanța activă gefitinib care blochează o proteină denumită „receptor al factorului de creștere epidermal uman” (ERFG). Această proteină este implicată în creșterea și proliferarea celulelor canceroase.

Indicații Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate:

Gefitinib Mylan este utilizat pentru a trata pacienții adulții cu cancer bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici. Acest cancer este o boală în care celule maligne (cancer) se formează în plămâni.

Contraindicații:

Nu luaţi Gefitinib Mylan:
– dacă sunteți alergic la gefitinib sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
– dacă alăptați.

Administrare Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate:

Luați întotdeauna Gefitinib Mylan exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

• Doza recomandată este de un comprimat de 250 mg pe zi.
• Luați comprimatul la aproximativ aceeași oră, în fiecare zi.
• Puteți lua comprimatul cu sau fără alimente.
• Nu luați antiacide (pentru reducerea nivelului de aciditate din stomac) cu 2 ore înainte de administrarea Gefitinib Mylan sau 1 oră după aceasta.

Dacă aveți probleme cu înghițirea comprimatului, îl puteți dizolva în jumătate de pahar cu apă plată (necarbonatată). Nu utilizați alte tipuri de lichide. Nu zdrobiți comprimatul. Agitați apa până la dizolvarea comprimatului. Aceasta poate să dureze aproximativ 20 minute. Beți imediat lichidul. Pentru a fi sigur că ați băut tot medicamentul, clătiți bine paharul cu o jumătate de pahar cu apă și beți lichidul.

Dacă luați mai mult decât trebuie din Gefitinib Mylan
Dacă ați luat mai multe comprimate decât trebuie, discutați imediat cu un medic sau un farmacist.

Dacă uitaţi să luaţi Gefitinib Mylan
Ceea ce trebuie să faceți în cazul în care ați uitat să luați un comprimat depinde de cât timp mai este până când trebuie să luați doza următoare.
• Dacă sunt 12 ore sau mai mult până la doza următoare: luați comprimatul uitat imediat ce vă amintiți. Apoi luați doza următoare la ora obișnuită.
• Dacă sunt mai puțin de 12 ore până la doza următoare: nu mai luați comprimatul uitat. Apoi luați doza următoare la ora obișnuită.
Nu luați o doză dublă (două comprimate o dată) pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate:

– Substanța activă este gefitinib. Fiecare comprimat filmat conține gefitinib 250 mg.
– Celelalte ingrediente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (101), crospovidonă (tip A), povidonă (K30), laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu (în nucleul comprimatului). Învelișul filmat al comprimatului conține alcool polivinilic (E1203), macrogol 4000 (E1521), talc (E553b), dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Gefitinib Mylan:
– dacă ați avut vreodată orice alte probleme pulmonare. Anumite probleme pulmonare se pot agrava în timpul tratamentului cu Gefitinib Mylan.
– dacă ați avut vreodată probleme cu ficatul.

Copii și adolescenți
Gefitinib Mylan nu este indicat la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Dacă vă simțiți slăbiți în timpul tratamentului cu acest medicament, fiți precaut atunci când conduceți vehicule sau folosiți utilaje.

Gefitinib Mylan conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebați înainte de a lua acest medicament.

Gefitinib Mylan conține sodiu
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.

Reacții adverse ale Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Anunțați imediat medicul dacă observați apariția oricăreia dintre următoarele reacții adverse – este posibil să aveți nevoie de tratament medical imediat:
• Reacție alergică (mai puțin frecventă) mai ales dacă simptomele includ umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului, dificultate la înghițire, blânde, erupție însoțită de umflături pe piele (urticarie) și dificultate la respirație.
• Senzație gravă de lipsă de aer sau agravarea bruscă a acestei senzații, posibil însoțită de tuse sau de febră. Acestea pot fi determinate de o inflamație la nivelul plămânilor, denumită „boală pulmonară interstițială”. Această reacție adversă poate apărea la aproximativ 1 din 100 de pacienți tratați cu Gefitinib Mylan și poate fi letală.
• Reacții severe ale pielii (rare), afectând suprafețe mari ale corpului. Aceste semne pot include roșeață, durere, ulcere, bășici și descuamarea pielii. De asemenea, pot fi afectate buzele, nasul, ochii și organele genitale.
• Deshidratare (frecventă) determinată de diaree severă sau prelungită, vărsături (stare de rău), greață sau lipsa poftei de mâncare.
• Probleme oculare (mai puțin frecvente), cum sunt durere, înroșirea ochilor, lacrimație în exces, sensibilitate la lumină, modificări ale vederii sau gene crescute spre interior. Aceasta poate însemna că aveți un ulcer pe suprafața ochiului (cornee).

Spuneți medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă observați oricare dintre următoarele reacții adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
• Diaree.
• Vărsături.
• Greață.
• Reacții ale pielii cum ar fi o erupție asemănătoare acneei, uneori însoțită de mâncărime și piele uscată și/sau crăpată.
• Lipsa poftei de mâncare.
• Stare de slăbiciune.
• Înroșire a mucoasei bucale, însoțită de dureri.
• Creștere a enzimelor ficatului cunoscute ca alanin aminotransferaza, în analizele de sânge; dacă aceste enzime sunt prea mari, medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeți definitiv tratamentul cu acest medicament.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
• Gură uscată.
• Uscăciune sau înroșire a ochilor, însoțită de mâncărime.
• Înroșire a pleoapelor, însoțită de dureri.
• Modificări ale unghiilor.
• Cădere a părului.
• Febră.
• Sângerare (cum ar fi sângerarea din nas sau sânge în urină).
• Proteinurie (evidențiată prin test de urină).
• Creșterea bilirubinei și a altei enzime a ficatului cunoscute ca aspartat aminotransferaza, în analizele de sânge; dacă aceste enzime sunt prea mari, medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeți definitiv tratamentul cu Gefitinib Mylan.
• Creșterea valorilor creatininei evidențiată la o analiză de sânge (corelată cu funcția rinichiului).
• Cistită (senzație de arsură în timpul urinării și nevoia frecventă de a urina).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
• Inflamație la nivelul pancreasului. Semnele includ dureri foarte severe în partea de sus a abdomenului, senzație intensă de greață și vărsături.
• Inflamația ficatului. Semnele pot include o stare generală de rău cu sau fără icter posibil (îngălbenirea pielii și a ochilor). Aceste reacții adverse sunt mai puțin frecvente, cu toate acestea, unii pacienți au decedat din cauza acestui lucru.
• Perforație gastrointestinală.

Rare (pot afecta până la 1 din 1.000 de persoane):
• Inflamație a vaselor de sânge ale pielii. Acestea pot apărea ca vânătăi sau pete roșii pe piele ce nu dispar la presiune.
• Hemoragie chistică (senzație de arsură în timpul urinării și nevoia frecventă de a urina cu prezența sângelui în urină).

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

În mod deosebit, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați oricare dintre următoarele medicamente:
– Fenitoină sau carbamazepină (pentru epilepsie).
– Rifampicină (pentru tuberculoză).
– Itraconazol (pentru infecții fungice).
– Barbiturice (un tip de medicamente folosite în insomnii).
– Remedii din plante conținând sunătoare (numită și Hypericum perforatum, pentru depresie și anxietate).
– Inhibitori ai pompei de protoni, antagoniști ai receptorilor H2 și antiacide (pentru ulcer, indigestie, arsuri și pentru reducerea acidității gastrice).
Aceste medicamente pot afecta modul în care acționează Gefitinib Mylan.
– Warfarină (un așa–numit anticoagulant oral, pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). Dacă luați un medicament conținând această substanță activă, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze mai frecvent analize de sânge.
Dacă vă aflați în oricare dintre situațiile de mai sus sau dacă nu sunteți sigur, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Gefitinib Mylan.

Administrarea de Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să aveţi un copil, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Se recomandă să evitați apariția unei sarcini în timpul tratamentului cu acest medicament deoarece Gefitinib Mylan ar putea avea efecte nocive pentru copilul dumneavoastră.

Pentru siguranța copilul dumneavoastră nu luați Gefitinib Mylan dacă alăptați.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Gefitinib Mylan sunt de culoare maro, rotunde, biconvexe, de aproximativ 11,1 mm × 5,6 mm, inscripționate cu „250” pe una dintre fețe și netede pe cealaltă față.
Acestea sunt furnizate în blistere din PVC-PVdC/Al, în cutii cu 30 comprimate filmate sau sub formă de blistere perforate unidoză din PVC-PVdC/Al, în cutii cu 30 × 1 comprimate filmate. Blisterele pot fi ambalate în pungi din aluminiu.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister și cutie sau pungă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi mai mari de 30°C.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă gefitinibum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Gefitinib Mylan 250 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.