Prospect Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.

Substanța activă: octocog alfa
Producator: Bayer Biologicals SRL, Italia
Clasa ATC: [B02BD]: sange si organe hematopoietice >> antihemoragice >> vitamina k si alte hemostatice >> factori ai coagularii sanguine
Fiecare flacon conţine 250 UI factor VIII uman de coagulare (octocog alfa).
Factorul VIII uman de coagulare este produs prin tehnologie ADN recombinant (rDNA) din celule renale de pui de hamster conţinând gena factorului VIII uman.

Indicații Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.:

Tratamentul şi profilaxia hemoragiilor în cazul pacienţilor cu hemofilie A (deficit congenital de factor VIII).
Acest preparat nu conţine factor von Willebrand şi de aceea nu este indicat în boala von Willebrand.

Contraindicații:

- Hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii
- Hipersensibilitate cunoscută la proteine de şoarece sau hamster.

Administrare Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.:

Tratamentul va fi iniţiat sub supravegherea unui medic cu experienţă în tratamentul pacienţilor cu hemofilie.
Doze
Numărul de unităţi de factor VIII administrat este exprimat în Unităţi Internaţionale (UI), în conformitate cu standardul actual al OMS pentru medicamentele pe bază de factor VIII. Activitatea factorului VIII plasmatic se exprimă fie în procente (raportată la plasma umană normală) sau în Unităţi Internaţionale (raportată la Standardul Internaţional pentru factorul VIII plasmatic). O Unitate
Internaţională (UI) de activitate a factorului VIII este echivalentă cu acea cantitate de factor VIII care se găseşte într-un ml de plasmă umană normală. Calcularea dozei necesare de factor VIII se bazează pe descoperirea empirică a faptului că 1 Unitate Internaţională (UI) de factor VIII per kg de masă corporală creşte activitatea factorului VIII plasmatic cu 1,5% până la 2,5% din activitatea normală.
Doza necesară se determină pe baza următoarelor formule:
I. UI necesare = greutatea (kg) × creşterea dorită a factorului VIII (% din normal) × 0,5
II. Creşterea anticipată a factorului VIII (% din normal) = 2 × UI administrate greutatea (kg)
Tratament la nevoie
Doza, frecvenţa şi durata terapiei de substituţie trebuie individualizată în funcţie de necesităţile pacientului (greutate, severitatea afectării funcţiei hemostatice, locul şi gradul hemoragiei, prezenţa inhibitorilor şi nivelul dorit al factorului VIII).
Următorul tabel furnizează repere privind nivelurile sanguine minime ale factorului VIII. În cazul evenimentelor hemoragice enumerate, activitatea factorului VIII nu trebuie să scadă sub nivelul precizat (în % din normal) în perioada corespunzătoare:
Gradul hemoragiei/ Tipul procedurii chirurgicale
Nivelul necesar al factorului VIII (%) (UI/dl)
Frecvenţa dozelor (ore)/ Durata tratamentului (zile)
Hemoragie
Hemartroză incipientă, hemoragie musculară sau hemoragie bucală
20 - 40 Se repetă la fiecare 12-24 de ore.
Cel puţin 1 zi, până la rezoluţia episodului hemoragic indicat prin ameliorarea durerii sau până la producerea vindecării.
Hemartroză şi hemoragie musculară extinsă sau hematom
30 - 60 Se repetă perfuzia la fiecare 12-24
de ore timp de cel puţin 3-4 zile, până la rezoluţia durerii şi invalidităţii.
Hemoragii potenţial letale precum hemoragia intracraniană, hemoragia faringiană, hemoragia abdominală severă
60 - 100 Se repetă perfuzia la fiecare 8-24 de ore, până la eliminarea pericolului.
Proceduri chirurgicale
Minore
inclusiv extracţia dentară
30 - 60 La fiecare 24 de ore, timp de cel puţin 1 zi, până la vindecare.
Majore 80 - 100 (preoperator şi postoperator)
a) Prin injectare intravenoasă în bolus
Se repetă injectarea intravenoasă în bolus la fiecare 8-24 de ore, până la vindecarea satisfăcătoare a leziunii, apoi se continuă terapia timp de cel puţin încă 7 zile, pentru menţinerea activităţii factorului VIII între 30% şi 60%.
b) În perfuzie continuă
Se creşte preoperator activitatea factorului VIII cu o injectare intravenoasă iniţială în bolus, apoi se continuă imediat cu perfuzie
continuă (în UI/kg şi oră), ajustată în funcţie de clearance-ul zilnic al pacientului şi de nivelurile dorite ale factorului VIII, timp de cel puţin 7 zile.
Doza care trebuie administrată şi frecvenţa administrării vor fi întotdeauna adaptate conform eficacităţii clinice în cazurile individuale. În anumite circumstanţe, pot fi necesare doze mai mari decât cele calculate, în special în cazul dozei iniţiale.
Pe parcursul desfăşurării tratamentului, se recomandă determinarea corespunzătoare a nivelurilor factorului VIII, în funcţie de care se stabileşte doza care trebuie administrată şi frecvenţa perfuziilor.
În special în cazul intervenţiilor chirurgicale majore, monitorizarea atentă a terapiei de substituţie prin intermediului testelor de coagulare (activitatea factorului VIII plasmatic) este indispensabilă. Răspunsul la factorul VIII poate varia de la pacient la pacient, atingând niveluri diferite ale recuperării in vivo dovedind timpi de înjumătăţire plasmatică diferiţi.
Perfuzie continuă
Pentru calcularea ritmului iniţial de perfuzare, se poate obţine valoarea clearance-ului prin metoda calculării curbei de descreştere înaintea intervenţiei sau pornind de la valoarea medie pentru populaţie (3,0-3,5 ml/oră şi kg), ce va fi ajustată corespunzător.
Ritmul de perfuzare (în UI/kg şi oră) = clearance (în ml/oră şi kg) × nivelul dorit al factorului VIII (în UI/ml).
Pentru perfuzia continuă, stabilitatea clinică şi in vitro a fost demonstrată utilizând pompe portabile cu rezervor din PVC. Helixate NexGen conţine o cantitate redusă de polisorbat 80 ca excipient, cunoscut pentru creşterea ratei de eliberare a di-(2-etilhexil)ftalatului (DEHP) din clorura de polivinil (PVC).
Acest fapt va fi luat în considerare la administrarea în perfuzie continuă.
Profilaxie
Pentru profilaxia pe termen lung a hemoragiilor la pacienţii cu hemofilie A severă, se vor administra doze uzuale de 20 până la 40 UI de Helixate NexGen per kg la intervale de 2-3 zile. În unele cazuri, în special la pacienţii mai tineri, pot fi necesare intervale de dozaj mai scurte sau doze mai mari.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea Helixate NexGen la copii de toate vârstele au fost stabilite. Datele au fost obţinute din studii clinice la 61 de copii cu vârsta sub 6 ani şi studii neintervenţionale la copii şi adolescenţi de toate vârstele.
Pacienţii cu inhibitori prezenţi
Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru determinarea dezvoltării de inhibitori de factor VIII. Dacă activitatea factorului VIII plasmatic nu atinge nivelurile anticipate, sau dacă hemoragia nu este controlată cu dozajul corect, trebuie efectuat un test pentru determinarea prezenţei inhibitorilor de factor VIII. Dacă nivelul de inhibitori nu depăşeşte 10 Unităţi Bethesda (UB) per ml, administrarea
suplimentară de factor de coagulare VIII recombinant poate neutraliza inhibitorul şi permite continuarea terapiei cu Helixate NexGen eficace din punct de vedere clinic. Cu toate acestea, dozajul necesar în prezenţa unui inhibitor variază şi trebuie ajustat în funcţie de răspunsul clinic şi de monitorizarea activităţii factorului VIII plasmatic. La pacienţii la care titrul de inhibitori depăşeşte 10
UB sau cu răspuns anamnestic intens, se va lua în considerare utilizarea concentratului de complex protrombinic activat (CCP) sau a preparatelor de factor VII activat recombinant (FVIIar). Aceste terapii trebuie dirijate de medici cu experienţă în tratamentul pacienţilor cu hemofilie.
Mod de administrare
Administrare intravenoasă
Helixate NexGen trebuie injectat intravenos pe o durată de câteva minute. Ritmul de administrare va fi determinat de nivelul de confort al pacientului (ritmul maxim de injectare: 2 ml/min).
Perfuzie continuă
Helixate NexGen poate fi administrat în perfuzie continuă. Ritmul de perfuzare se va calcula pe baza clearance-ului şi a nivelului dorit al FVIII.
De exemplu: pentru un pacient cu greutatea de 75 kg şi având un clearance de 3 ml/oră şi kg, ritmul iniţial de perfuzare pentru atingerea unui nivel al FVIII de 100% va fi de 3 UI/oră şi kg. Pentru calcularea în ml/oră, se va multiplica ritmul de perfuzare în UI/oră şi kg cu kg/concentraţia soluţiei (UI/ml).
Exemplu pentru calculul vitezei de perfuzare după injectarea iniţială în bolus
Nivelul plasmatic dorit al FVIII
Ritmul de perfuzare UI/oră si kg
Ritmul de perfuzare pentru un pacient de 75 kg în ml/oră
Clearance:
3 ml/oră si kg
Concentraţiile soluţiei de rFVIII
100 UI/ml 200 UI/ml 400 UI/ml
100 % (1 UI/ml) 3,0 2,25 1,225 0,56
60 % (0,6 UI/ml) 1,8 1,35 0,68 0,34
40 % (0,4 UI/ml) 1,2 0,9 0,45 0,225
Este posibil ca ritmul de perfuzare necesar să fie mai mare în situaţii cu clearance accelerat în timpul unor hemoragii majore sau în cazul lezării tisulare extinse în timpul timpul intervenţiilor chirurgicale.
După primele 24 de ore de perfuzie continuă, clerance-ul trebuie recalculat zilnic utilizând ecuaţia la starea echilibru cu valoarea măsurată a concentraţiei de FVIII şi viteza de perfuzare astfel:
Clearance = viteza de perfuzare/concentraţia actuală a FVIII
Pe parcursul perfuzării continue, pungile de perfuzare trebuie înlocuite la fiecare 24 de ore.

Compoziție Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.:

Un ml de Helixate NexGen 250 UI conţine aproximativ 100 UI (250 UI/2,5 ml) factor uman de coagulare (octocog alfa) după reconstituire.
Potenţa (UI) este determinată utilizând un test de coagulare monofazic conform standardului Mega al FDA, care la rândul lui a fost calibrat conform standardului OMS în Unităţi Internaţionale (UI).
Activitatea specifică a Helixate NexGen este egală cu aproximativ 4000 UI/mg proteină.
Solvent: apă pentru preparate injectabile.

Lista excipienţilor
Pulbere
Glicocol
Clorură de sodiu
Clorură de calciu
Histidină
Polisorbat 80
Sucroză
Solvent
Apă pentru preparate injectabile

Precauții:

Reacţii de hipersensibilitate
Ca în cazul oricărui preparat pe bază de proteină administrat intravenos, sunt posibile reacţii de hipersensibilitate de tip alergic.
Pacienţii trebuie atenţionaţi că posibila apariţie a unor manifestări precum constricţia toracică, ameţelile, hipotensiunea arterială uşoară şi greaţa în timpul perfuzării pot constitui un semn precoce de hipersensibilitate şi reacţii anafilactice. Trebuie instituit tratamentul simptomatic şi al hipersensibilităţii, după caz. Dacă apar reacţii alergice sau anafilactice, injecţia/perfuzia trebuie oprită imediat, iar pacientul trebuie să se adreseze medicului. În cazul şocului anafilactic, se vor aplica standardele medicale curente pentru tratamentul şocului.
Anticorpi (inhibitori)
Formarea anticorpilor de neutralizare (inhibitori) ai factorului VIII este o complicaţie cunoscută a tratamentului pacienţilor cu hemofilie A. Aceşti inhibitori sunt de obicei imunoglobuline IgG direcţionate împotriva activităţii procoagulante a factorului VIII, a căror determinare cantitativă se exprimă în Unităţi Bethesda modificate (UB) per ml de plasmă. Riscul de dezvoltare al inhibitorilor este corelat, printre altele, cu factorii genetici şi cu expunerea la factorul VIII antihemofilic, atingând nivelul maxim în intervalul primelor 20 de zile de expunere. Rar, se pot dezvolta inhibitori dupăprimele 100 de zile de expunere.
La pacienţii trataţi anterior timp de peste 100 de zile şi care au dezvoltat inhibitori în antecedente, s-au observat cazuri de reapariţie a inhibitorilor (titru scăzut) după trecerea de la un medicament cu factor VIII recombinant la altul.
Pacienţii trataţi cu factor de coagulare VIII recombinant vor fi monitorizaţi cu atenţie pentru determinarea dezvoltării inhibitorilor prin observaţii clinice şi teste de laborator corespunzătoare.
Perfuzie continuă
În cadrul unui studiu clinic privind utilizarea perfuziei continue în procedurile chirurgicale, s-a utilizat heparină pentru prevenirea tromboflebitei la locul perfuzării, ca şi în cazul oricărei perfuzii intravenoase pe termen lung.
Înregistrare
În interesul pacienţilor se recomandă ca, acolo unde este posibil, la fiecare administrare a Helixate NexGen să se înregistreze numele pacientului şi numărul lotului.
Conţinutul în sodiu
Acest medicament conţine mai puţin de sodiu, 1 mmol (23 mg) pentru fiecare flacon, adică practic "nu conţine sodiu".
Complicaţii legate de cateter
Dacă este necesar un dispozitiv pentru acces venos central (DAVC), trebuie luat în considerare riscul complicaţiilor legate de DAVC, incluzând infecţiile locale, bacteriemia şi tromboză la locul cateterului.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Helixate NexGen nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.:

Cel mai frecvent raportată reacţie adversă este formarea de anticorpi neutralizatori (care apare la pacienţi netrataţi anterior sau pacienţi cu tratament minim).
Frecvenţa reacţiilor adverse raportate pentru Helixate NexGen sunt descrise în tabelul de mai jos. În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordine descrescătoare a gravităţii. Clasele de frecvenţă sunt definite ca: frecvente (≥ 1/100 şi < 1/10), mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi < 1/100), rare (≥ 1/10000 şi < 1/1000) şi foarte rare (< 1/10000) sau cu frecvenţă necunoscută.
Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organe
Frecvente Mai puţin frecvente
Rare Foarte rare / Cu frecvenţănecunoscută
Tulburări hematologice şi limfatice
Formarea de inhibitori de factor VIII
(Raportată în studiile clinice la pacienţi netrataţi anterior (PNA) sau la pacienţi cu tratament minim (PTM))*
Formarea de inhibitori de factor VIII
(Raportată la PNA şi în studile după introducerea medicamentului pe piaţă) *

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Reacţie locală la locul injectării
Reacţie febrilă legată de perfuzie (pirexie)
Tulburări ale sistemului imunitar
Reacţii de hipersensibilitate la nivel cutanat
(prurit, urticarie şi erupţie cutanată)
Reacţii sistemice de hipersensibilitate (incluzând şoc anafilactic, greaţă, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale, ameţeală)
Tulburări ale sistemului nervos
Disgeuzie
* vezi punctele de mai jos
Descrierea reacţiilor adverse selectate
Formarea anticorpilor de neutralizare (inhibitori) ai factorului VIII este o complicaţie cunoscută a tratamentului pacienţilor cu hemofilie A. În studiile asupra preparatelor de factor VIII recombinant, dezvoltarea inhibitorilor se observă cu precădere la hemofilicii netrataţi anterior. Pacienţii vor fi monitorizaţi cu atenţie pentru determinarea dezvoltării de inhibitori prin observaţii clinice şi teste de
laborator corespunzătoare.
În studiile clinice, s-a utilizat Helixate NexGen în tratamentul episoadelor hemoragice la 37 de pacienţi netrataţi anterior (PNA) şi 23 de pacienţi pediatrici cu tratament minim (PTM, definiţi ca având un timp de expunere egal cu sau mai mic de 4 zile). Cinci din 37 (14%) pacienţi PNA şi 4 din 23 (17%) pacienţi PTM trataţi cu Helixate NexGen au dezvoltat inhibitori: În total, 9 din 60 (15%) au
dezvoltat inhibitori, 6 din 60 (10%) au avut un titru de anticorpi ce a depăşit 10 UB, iar 3 din 60 (5%) un titru sub 10 UB. Numărul mediu de zile de expunere până la detectarea inhibitorului la aceşti pacienţi a fost de 9 zile (variind între 3 şi 18 zile).
Valoarea mediană a numărului de zile de expunere în studiile clinice a fost de 114 (variind între 4 şi 478). Patru dintre cei cinci pacienţi, care nu împliniseră 20 de zile de expunere la finalul studiului, au împlinit în cele din urmă mai mult de 20 de zile de expunere în timpul urmăririi post-studiu, iar unul dintre aceştia a dezvoltat un titru scăzut de inhibitori. Datele post studiu despre al cincilea pacient
lipsesc.
În studiile clinice cu 73 de pacienţi trataţi anterior (PTA, definiţi ca având mai mult de 100 de zile de expunere), urmăriţi timp de patru ani, nu s-au observat inhibitori de novo.
În studiile extinse post-autorizare cu Helixate NexGen, în care au fost incluşi peste 1000 de pacienţi, sau observat următoarele: Mai puţin de 0,2% PTA au dezvoltat inhibitori de novo. Într-o subgrupă de pacienţi definiţi ca având mai puţin de 20 de zile de expunere la intrarea în studiu, sub 11% au dezvoltat inhibitori de novo.
În timpul studiilor, niciun pacient nu a dezvoltat titruri de anticorpi relevante din punct de vedere clinic la urmele de proteină de şoarece şi hamster prezente în preparat. Cu toate acestea, există posibilitatea ca unii pacienţi predispuşi să manifeste reacţii alergice la constituenţi, de exemplu la urmele de proteină de şoarece şi hamster prezente în preparat.

Supradozajul:

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj pentru factorul de coagulare VIII recombinant.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se cunosc interacţiuni ale Helixate NexGen cu alte medicamente.

Administrarea de Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec. în sarcină / alaptare:

Nu au fost efectuate studii cu Helixate NexGen la animale, privitoare la funcţia de reproducere.
Sarcina şi alăptarea
Datorită incidenţei rare a hemofiliei A la femei, nu sunt disponibile date privind utilizarea Helixate NexGen în timpul sarcinii şi alăptării. Din acest motiv, Helixate NexGen va fi utilizat în timpul sarcinii şi alăptării numai când este strict necesar.
Fertilitatea
Nu sunt disponibile date referitoare la fertilitate.

Prezentare ambalaj:

Fiecare ambalaj Helixate NexGen conţine:
• un flacon cu pulbere (flacon a 10 ml din sticlă transparentă tip 1 cu dop din cauciuc halogenbutilic fără latex, de culoare gri, sigilat cu capac din aluminiu)
• un flacon cu solvent (flacon a 6 ml din sticlă transparentă tip 1 cu dop din cauciuc clorbutilic
fără latex, de culoare gri, sigilat cu capac din aluminiu)
• un ambalaj suplimentar care conţine:
- 1 dispozitiv de transfer cu filtru 20/20 [Mix2Vial]
- 1 set pentru puncţie venoasă
- 1 seringă din plastic de 5 ml de unică folosinţă
- 2 tampoane îmbibate în alcool medicinal, de unică folosinţă

Condiții de păstrare:

A se păstra la frigider (2- 8 grade C). A nu se congela. A se ţine flacoanele în cutie pentru a fi protejate de lumină.
Pe parcursul perioadei totale de valabilitate de 30 luni, medicamentul poate fi păstrat în ambalajul original la temperatura camerei (până la 25 grade C) pentru o perioadă limitată de 12 luni. În acest caz, medicamentul expiră la finalul perioadei de 12 luni sau la data de expirare menţionată pe flaconul medicamentului, în funcţie de cea mai apropiată dată. Noua dată de expirare trebuie menţionată pe cutie.
Alte medicamente cu substanța activă octocog alfa:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Helixate NexGen 250 UI pulb. + solv. pt. sol. injec. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.