Prospect Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate

Substanța activă: meloxicamum
Producator: S.C. VIM SPECTRUM S.R.L., Romania
Clasa ATC: [M01AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> oxicami

Indicații Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate:

Meloxicam este recomandat in tratamentul simptomatic al urmatoarelor afectiuni:
- Boala artrozica (artroze, boala degenerativa articulara)
- Poliartrita reumatoida
- Spondilita anchilopoietica

Contraindicații:

Medicamentul nu trebuie utilizat in caz de hipersensibilitate cunoscuta la meloxicam sau la oricare dintre excipientii produsului.
Exista posibilitatea unei reactii incrucisate cu acidul acetilsalicilic sau cu alte medicamente din clasa agentilor antiinflamatori nesteroidieni (AINS). Meloxicam nu trebuie administrat pacientilor la care, dupa un tratament anterior cu acid acetilsalicilic sau cu alte medicamente din clasa AINS, au survenit semne de astm bronsic, polipi nazali, angioedem sau urticarie.
Acest medicament este, de asemenea, contraindicat in urmatoarele situatii:
- Ulcer gastro-duodenal activ sau recidivant;
- Sangerari gastro-intestinale evidente, sangerari cerebrovasculare sau alte afectiuni hemoragice;
- Insuficienta hepatica severa;
- Insuficienta renala severa nedializata (nedializabila);
- Copii si adolescenti cu varste mai mici de 15 ani;
- Sarcina si alaptarea;
- Insuficienta cardiaca severa insuficient necontrolata.

Administrare Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate:

Artroza: 7,5 mg meloxicam pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 15 mg meloxicam pe zi.
Poliartrita reumatoida: 15 mg meloxicam pe zi. Doza poate fi redusa la 7,5 mg meloxicam pe zi, in functie de raspunsul terapeutic.
Spondilita anchilopoetica: 15 mg meloxicam pe zi.
Doza zilnica maxima recomandata de Meloxicam este de 15 mg meloxicam.
Doza totala zilnica se administreaza in priza unica.
Pacientii varstnici si pacientii cu risc crescut de reactii adverse:
Doza zilnica recomandata pentru tratamentul pe termen lung al poliartritei reumatoide si al spondilitei anchilopoetice la pacientii varstnici este de 7,5 mg meloxicam. La pacientii cu risc crescut de reactii adverse tratamentul trebuie initiat cu doza de 7,5 mg meloxicam pe zi.
Insuficienta renala:
La pacientii dializati, cu insuficienta renala severa, doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 7,5 mg meloxicam.
La pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata (de exemplu, pacienti cu clearance al creatininei mai mare de 25 ml/min), nu este necesara reducerea dozei. Meloxicam este contraindicat pentru tratamentul pacientilor cu insuficienta renala severa, nedializati (nedializabili).
Insuficienta hepatica:
La pacientii cu disfunctie hepatica usoara sau moderata, nu este necesara reducerea dozei. Meloxicam este contraindicat pentru tratamentul pacientilor cu insuficienta hepatica severa.
Copii:
Meloxicam nu este indicat pentru tratamentul copiilor sub 15 ani, deoarece nu au fost inca stabilite dozele necesare pentru acesti copii.
Administrare orala: tabletele se inghit cu apa sau cu un alt lichid, impreuna cu alimente.

Compoziție Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate:

Un comprimat contine meloxicam 7,5 mg si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu de tip A, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Precauții:

In timpul tratamentului pot apare hemoragii gastrointestinale, ulcere sau perforatii care, in cazuri rare, au fost letale, insotite sau nu de simptome de alarma sau de aparitia tranzitorie a unor episoade gastrointestinale severe. Severitatea acestor afectiuni este, in general, mai mare la pacientii varstnici. Tratamentul cu Meloxicam trebuie intrerupt in cazul aparitiei unui ulcer gastro-duodenal sau a unei hemoragii gastrointestinale.
AINS inhiba sinteza prostaglandinelor renale, care au un rol important in mentinerea perfuziei renale. AINS pot duce la decompensarea functiei renale la pacientii cu hipovolemie si cu flux sangvin renal redus. De obicei (dupa intreruperea administrarii acestor medicamente), functia renala afectata este recuperata pana la nivelul anterior tratamentului. In acest caz, pacientii cu risc crescut sunt cei deshidratati, cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si afectiuni renale, pacientii tratati cu medicamente diuretice sau cei aflati in perioada de recuperare dupa interventii chirurgicale laborioase, cauzatoare de hipovolemie. La acesti pacienti, la inceputul tratamentului, diureza si functia renala trebuie monitorizate cu atentie.
In cazuri rare, AINS pot determina nefrita interstitiala, glomerulonefrita, necroze ale medularei renale sau sindrom nefrotic.
Ca in cazul majoritatii AINS au fost raportate cresteri ocazionale ale transaminazelor serice sau alterarea altor parametri ai functiei hepatice. In majoritatea cazurilor, a fost vorba de cresteri mici si tranzitorii peste limita superioara a valorilor normale. Daca modificarea este semnificativa sau persistenta, administrarea Meloxicam poate fi intrerupta si trebuie efectuate determinari repetate ale valorilor testelor functionale hepatice.
Ca si in cazul altor agenti din clasa AINS, se impune prudenta in tratamentul pacientilor varstnici, la care probabilitatea prezentei afectiunilor renale, hepatice sau cardiace este crescuta.
Au fost raportate retentie hidrosalina, de potasiu, cat si o interferenta cu efectul natriuretic al medicamentelor diuretice. La unii pacienti, insuficienta cardiaca sau hipertensiunea arteriala pot fi accelerate sau pot reapare.
Meloxicam poate masca simptomele unor boli infectioase concomitente.
Tratamentul cu meloxicam poate afecta fertilitatea si nu este recomandat femeilor care incearca sa ramana insarcinate. La femeile cu dificultati in a ramane insarcinate sau care sunt investigate petru infertilitate, trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului cu meloxicam.
In cazul unui efect terapeutic insuficient nu trebuie depasita doza zilnica recomandata, iar meloxicam nu trebuie administrat concomitent cu alte AINS. Daca starea pacientului nu s-a ameliorat in cateva zile, trebuie reevaluat beneficiul clinic al tratamentului.

Atenționări:

Pacientii cu antecedente de esofagita, gastrita si/sau ulcer gastro-duodenal trebuie sa fie complet recuperati inainte de inceperea tratamentului cu meloxicam. La acesti pacienti trebuie acordata o atentie deosebita potentialului de reaparitie a simptomelor afectiunilor mentionate mai sus, in cursul tratamentului cu meloxicam.
Ca si in cazul altor AINS, este necesara o atentie sporita in cazul administrarii acestui medicament la pacienti cu antecedente de afectiuni ale tractului gastrointestinal superior si la cei tratati cu anticoagulante.
Doza de Meloxicam la pacientii cu insuficienta renala in stadii terminale, hemodializati, nu trebuie sa depaseasca 7,5 mg meloxicam.
La pacientii cu ciroza hepatica stabila clinic, nu este necesara ajustarea dozei.
Pacientii astenici sau cei cu constitutie astenica pot prezenta o toleranta mai redusa a potentialelor reactii adverse si trebuie urmariti cu atentie.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare, de tip intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp, sau malabsorbtie glucoza - galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
In acest moment, nu sunt disponibile studii specifice referitoare la influenta Meloxicam asupra capacitatii de a conduce vehicule sau a folosi utilaje. Pe baza profilului farmacodinamic si a reactiilor adverse raportate la medicament, este mai putin probabil ca aceste capacitati sa fie afectate. Pacientii la care utilizarea Meloxicam a fost asociata cu tulburari de vedere, somnolenta sau alte tulburari ale sistemului nervos central nu trebuie sa desfasoare activitati care necesita o atentie sporita.

Reacții adverse ale Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate:

Reactiile adverse au fost clasificate in functie de incidenta, utilizand urmatoarea conventie: Foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100, <1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000, <1/100); rare (≥1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000)
Tulburari hematologice si limfatice
Frecvente:
Anemie
Mai putin frecvente:
Modificari ale numarului de elemente figurate sangvine: leucopenie; trombocitopenie; agranulocitoza
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare:
Reactii anafilactice/anafilactoide
Tulburari psihice
Rare:
Tulburari ale dispozitiei, insomnie si cosmaruri
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente:
Ameteli, cefalee
Mai putin frecvente:
Vertij, tinitus, somnolenta
Rare:
Confuzie
Tulburari oculare
Rare:
Tulburari de vedere, inclusiv vedere incetosata
Tulburari cardiace
Mai putin frecvente:
Palpitatii
Tulburari vasculare
Mai putin frecvente:
Cresterea tensiunii arteriale, inrosire brusca sau eritem tranzitor al fetei si gatului
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Rare:
Debutul crizelor acute de astm la anumite persoane cu alergie la aspirina sau la alte AINS.
Tulburari gastrointestinale
Frecvente:
Dispepsie, greata si varsaturi, dureri abdominale, constipatie, flatulenta, diaree
Mai putin frecvente:
Hemoragii gastrointestinale, ulcere gastro-duodenale, esofagita, stomatita
Rare:
Perforatii gastrointestinale, gastrita, colita
Ulcerele gastro-duodenale, perforatiile sau hemoragiile gastrointestinale pot fi severe in unele cazuri, in special la pacientii varstnici.
Tulburari hepato-biliare
Mai putin frecvente:
Alterarea tranzitorie a testelor hepatice (de exemplu, cresterea transaminazelor sau a bilirubinei)
Rare:
Hepatita
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente:
Prurit, eruptii
Mai putin frecvente:
Urticarie
Rare:
Sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica, angioedem, reactii buloase, cum este eritemul multiform, reactii de fotosensibilitate
Tulburari renale si ale cailor urinare
Mai putin frecvente:
Modificari ale analizelor de laborator care evalueaza functia renala (de exemplu, cresterea valorilor creatininei sau ureei)
Rare:
Insuficienta renala
Tulburari generale, neclasificate si la nivelul locului de administrare
Frecvente:
Edeme
La pacientii tratati cu meloxicam si alte medicamente cu potential mielotoxic au fost raportate cazuri izolate de agranulocitoza.

Supradozajul:

Simptomele supradozajului sunt: letargie, somnolenta, greata, varsaturi, dureri epigastrice. Aceste simptome sunt, de obicei, reversibile sub tratament de sustinere. Pot surveni hemoragii gastrointestinale. Intoxicatia severa se poate manifesta prin hipertensiune arteriala, insuficienta renala acuta, disfunctie hepatica, tulburari respiratorii, coma, convulsii si colaps cardiovascular. Au fost raportate si reactii anafilactice legate de utilizarea AINS.
In caz de supradozaj, se vor lua masurile terapeutice standard – evacuarea continutului gastric si se va institui terapie de sustinere, deoarece nu exista un antidot cunoscut. Studiile clinice au demonstrat faptul ca eliminarea meloxicamului este accelerata de colestiramina.

Interacțiuni cu alte medicamente:

- Alte AINS, inclusiv salicilatii in doze mari: administrarea concomitenta a catorva AINS poate creste riscul ulceratiilor si al sangerarilor gastro-intestinale prin efect sinergic. Nu se recomanda administrarea concomitenta de meloxicam cu alte AINS.
- Anticoagulantele orale, ticlodipina, heparina administrata sistemic, medicamente trombolitice: cresc riscul de sangerare. Daca este imposibila evitarea administrarii concomitente a acestor medicamente, se impune o monitorizare atenta a efectului anticoagulant.
- Litiul: s-a demonstrat ca AINS cresc concentratia plasmatica a litiului. La inceputul tratamentului, la modificarea dozei si la intreruperea tratamentului cu Meloxicam se recomanda dozarea concentratiei plasmatice a litiului.
- Metotrexat: toxicitatea hematologica a metotrexatului poate fi accentuata de administrarea concomitenta cu AINS. Tabloul hematologic trebuie monitorizat cu atentie. Nu se recomanda administrarea concomitenta de AINS la pacientii tratati cu doze mari de metotrexat (peste 15 mg/saptamana). Farmacocinetica metotrexatului (15 mg/saptamana) nu a fost influentata in mod semnificativ de administrarea concomitenta de meloxicam; totusi trebuie avut in vedere faptul ca AINS pot intensifica toxicitatea hematologica a metotrexatului.
- Contraceptia: AINS pot reduce eficacitatea dispozitivelor intrauterine.
- Diureticele: tratamentul cu AINS se asociaza cu posibilitatea de dezvoltare a unei insuficiente renale acute la pacientii deshidratati. Pacientii tratati concomitent cu diuretice si Meloxicam trebuie hidratati in mod corespunzator, iar functia lor renala trebuie monitorizata inainte de inceperea tratamentului.
- Antihipertensive (de exemplu, beta-blocante, inhibitori ECA, agenti vasodilatatori, diuretice): se noteaza o eficacitate redusa a antihipertensivelor in cazul tratamentului cu AINS, determinata de inhibarea sintezei prostaglandinelor vasodilatatoare.
- Inhibitorii ECA si antagonistii receptorilor de angiotensina II: AINS (inclusiv acidul acetilsalicilic in doze >3 g/zi) si antagonistii receptorilor de angiotensina II au un efect sinergic asupra scaderii filtrarii glomerulare, efect care poate fi exacerbat in cazul existentei unei alterari a functiei renale. Administrarea acestei combinatii la pacientii varstnici si/sau deshidratati poate duce la insuficienta renala acuta prin actiune directa asupra filtrarii glomerulare. Se recomanda monitorizarea functiei renale la inceputul tratamentului, ca si hidratarea corecta a pacientului. In plus, tratamentul concomitent poate reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor ECA si al antagonistilor de receptori ai angiotensinei II, ducand la o pierdere partiala a eficacitatii (datorita inhibarii prostaglandinelor cu efect vasodilatator).
- Colestiramina se leaga de meloxicam in tractul gastrointestinal, determinand o eliminare mai rapida a meloxicamului.
- Nefrotoxicitatea ciclosporinei poate fi accentuata de AINS, datorita efectului acestora asupra prostaglandinelor renale. Se recomanda monitorizarea functiei renale in cazul administrarii concomitente a acestor agenti.
- Chinolonele – in cazul asocierii AINS cu chinolonele este posibila cresterea riscului de convulsii.
Nu au fost raportate interactiuni farmacocinetice semnificative in cazul administrarii concomitente cu antiacide, cimetidina sau digoxin.

Administrarea de Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
- La animale au fost raportate efecte letale asupra embrionului, la doze mai mari decat cele utilizate in clinica.
- Se recomanda evitarea administrarii meloxicamului in timpul primelor doua trimestre de sarcina.
- In ultimul trimestru de sarcina, medicamentele din clasa inhibitoarelor sintezei de prostaglandine pot expune fatul la efecte toxice cardio-pulmonare (hipertensiune pulmonara, cu inchiderea prematura a canalului arterial) si renale, sau pot conduce la inhibarea contractiilor uterine. Acest efect asupra uterului este asociat cu o incidenta crescuta a distociei si cu prelungirea travaliului la animale. Din acest motiv, toate AINS sunt absolut contraindicate in timpul ultimelor trei luni de sarcina.
Alaptarea
AINS trec in laptele matern. Din acest motiv, nu este recomandata administrarea medicamentului la femeile care alapteaza.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Alte medicamente cu substanța activă meloxicamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Meloxicam VIM SPECTRUM 7,5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.