Prospect Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate

Substanța activă: norfloxacinum
Producator: Antibiotice SA, România
Clasa ATC: [J01MA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> chinolone >> fluoroquinolone
Norfloxacină Atb conţine ca substanţă activă norfloxacină un chimioterapic antibacterian din grupa chinolonelor. Acţionează prin distrugerea bacteriilor care produc infecţii în tractul dumneavoastră urinar.

Indicații Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate:

Este indicat în infecţii acute şi cronice, complicate şi necomplicate ale tractului urinar inferior şi necomplicate ale tractului urinar superior. Acestea includ: cistite, pielite, prostatite bacteriene cronice, infecţii gonococice fără semne clinice de diseminare pelvină şi acele infecţii asociate intervenţiilor chirurgicale urologice, vezicii neurogene sau nefrolitiazei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Norfloxacină Atb:
- dacă sunteţi alergic la norfloxacină, la alte chinolone sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Semnele unei reacţii alergice includ: erupţie trecătoare pe piele, dificultăţi de respiraţie sau înghiţire, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
- dacă aţi suferit vreodată de tendinopatie (durere şi inflamaţie a tendoanelor) după ce aţi utilizat norfloxacină sau alte medicamente din aceeaşi grupă;
- dacă sunteţi copil sau adolescent în perioada de creştere (cu vârsta sub 18 ani). Medicamentul este destinat numai pentru adulţi şi nu trebuie administrat la copii sau adolescenţi în perioada de creştere, deoarece poate afecta cartilajul de creştere;
- în timpul sarcinii şi alăptării.

Administrare Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Nu mestecaţi comprimatele filmate. Înghiţiţi-le întregi, cu o cantitate suficientă de lichid, cu o oră înainte sau cel puţin două ore după masă.
Nu luaţi acest medicament împreună cu lapte sau produse lactate.
Doza pe care trebuie să o luaţi într-o zi şi durata tratamentului sunt stabilite de medic în funcţie de afecţiunea de care suferiţi, precum şi de starea funcţiei renale.

Doza recomandată la adulţi este:
- pentru infecţii necomplicate ale tractului urinar inferior (de exemplu cistită): un comprimat filmat de Norfloxacină Atb, de două ori pe zi, timp de 3 zile;
- pentru infecţii complicate ale tractului urinar inferior şi infecţii necomplicate ale tractului urinar superior : un comprimat filmat de Norfloxacină Atb, de două ori pe zi, timp de 7-10 zile;
-pentru prostatită bacteriană cronică: un comprimat filmat de Norfloxacină Atb, de două ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni sau mai mult;
-pentru gonoree: un comprimat filmat de Norfloxacină Atb, de două ori pe zi, timp de 3 -7 zile, dar poate fi administrată şi o doză unică de 2 - 3 comprimate filmate de Norfloxacină Atb.

Pentru infecţii cronice, care reapar frecvent, doza este de un comprimat filmat de Norfloxacină Atb, de două ori pe zi, timp de până la 12 săptămâni.

În cazul pacienţilor cu insuficienţă renală având clearance-ul creatininei mai mare de 30 ml/min/1,73 m2, dar care nu necesită hemodializă, dozele zilnice de norfloxacină sunt cele recomandate la adulţi.
În cazul în care clearance-ul creatininei este mai mic de 30 ml/min/1,73 m2 , doza trebuie redusă la 400 mg o dată pe zi.
Pacienţilor hemodializaţi, cu diureză prezentă, li se recomandă jumătate din doza de la adulţi.

Pacienţilor cu dializă peritoneală cronică cu diureză prezentă, li se recomandă aceeaşi doză ca pentru pacienţii cu funcţie renală normală.

Pacienţi vârstnici
În absenţa insuficienţei renale nu sunt necesare modificări ale dozei. În cazul insuficienţei renale (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min/1,73 m2), se recomandă 400 mg norfloxacină o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi
Norfloxacina nu se administrează la copii şi adolescenți. Nu sunt disponibile date.

Dacă luaţi mai mult Norfloxacină Atb decât trebuie
Dacă suspectaţi supradozajul, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Norfloxacină Atb
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi.

Totuşi, dacă este momentul pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la schema de utilizare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Norfloxacină Atb
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este norfloxacina. Fiecare comprimat filmat conţine norfloxacină 400 mg.
- Celelalte componente sunt: nucleu - celuloză microcristalină tip 101, croscarmeloză sodică, copovidonă (Plasdonă S 630), stearat de magneziu; film - alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol, talc, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Norfloxacină Atb, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Utilizaţi cu precauţie norfloxacină:
- dacă aţi avut vreodată convulsii sau aveţi factori de risc care predispun la convulsii;
- dacă observaţi apariţia de dureri la nivelul tendoanelor (în special la nivelul tendonului lui Achile), întrerupeţi administrarea de norfloxacină şi adresaţi-vă medicului. Afectarea tendoanelor poate să apară în special la pacienţii vârstnici şi la cei cărora li se administrează concomitent glucocorticoizi.
- dacă suferiţi de anemie, datorată unei afecţiuni numită deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază;
- dacă suferiţi de o afecţiune numită miastenia gravis, care determină slăbiciune musculară.

În timpul tratamentului cu norfloxacină trebuie să evitaţi expunerea la radiaţiile solare, deoarece acest medicament poate creşte sensibilitatea pielii la lumina solară.

Trebuie luate măsuri de precauţie când utilizaţi acest fel de medicament, dacă v-aţi născut cu sau aveţi istoric în familie de interval QT prelungit (observat pe ECG, înregistrare electrică a inimii), aveţi tulburări de echilibru ale substanţelor chimice din sânge (mai ales nivel scăzut de potasiu sau magneziu în sânge), aveţi un ritm al inimii foarte lent (numit bradicardie), aveţi o inimă slabă (insuficienţă cardiacă), aveţi istoric de atac de inimă (infarct miocardic), sunteţi femeie sau vârstnic sau utilizaţi alte medicamente care duc la modificări anormale ale ECG (vezi pct. Norfloxacină Atb împreună cu alte medicamente).

În timpul tratamentului cu acest medicament se pot selecta tulpini rezistente la norfloxacină, ceea ce impune o reconsiderare a măsurilor terapeutice.
În timpul tratamentului cu norfloxacină poate apărea colita pseudomembranoasă (în urma suprainfecţiei cu Clostridium difficile).
În timpul tratamentului, poate să apără suprainfecţie cu Candida albicans.

Copii şi adolescenţi
Ca şi în cazul altor chinolone, a fost demonstrat faptul că norfloxacina provocă afectare articulară la animalele tinere. Nu există date adecvate privind siguranţa utilizării de norfloxacină la această categorie de vârstă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Norfloxacina are o influenţă mică asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În urma utilizării acestui medicament pot apărea reacţii adverse la nivelul sistemului nervos central.

Reacții adverse ale Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi utilizarea de Norfloxacină Atb şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare din următoarele reacţii adverse (s-ar putea să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă):
- reacţii alergice; semnele pot să includă: umflarea feţei, limbii şi gâtului şi probleme în respiraţie şi la înghiţire;
-erupţii trecătoare pe piele cu mâncărimi şi urticarie.

Reacţii adverse care pot apărea sunt:

Reacţii adverse mai puţin frecvente:
-scăderea numărului globulelor albe sanguine şi a trombocitelor, scăderea hematocritului, dureri de cap, ameţeală, tulburări de somn, depresie, frică sau nervozitate, convulsii, greaţă, arsuri gastrice, dureri abdominale, vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, gură uscată, constipaţie, balonare, indigestie, creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice (TGP, TGO), creşterea nivelului fosfatazei alcaline, creşterea valorilor serice ale creatininei, a lactatdehidrogenazei şi a bilirubinei, erupţii pe piele, vulvovaginită şi suprainfecţie cu Candida.

Reacţii adverse rare:
-anemie hemolitică, uneori asociată cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază, reacţii alergice, oboseală, insomnii, amorţirea extremităţilor, tremurături, afecţiuni neurologice, lăcrimare excesivă, tulburări de vedere, palpitaţii, durere la înghiţit, colită pseudo-membranoasă, pancreatită, hepatită, icter, inclusiv icterul colestatic, tulburări ale gustului, sensibilitate a pielii la lumină, sindrom Stevens-Johnson, dermatită exfoliativă, eritem polimorf, mâncărimi, inflamaţii la nivelul muşchilor şi a articulaţiilor, accentuarea simptomelor miasteniei gravis, creşterea valorilor serice ale ureei, insuficienţă renală.

Reacţii adverse foarte rare:
-edem Quincke, urticarie, şoc anafilactic, perceperea de zgomote în urechi, necroză epidermică toxică (sindrom Lyell) şi ruptură de tendon (tendon achilian).

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:
-ritm al inimii anormal de rapid, ritm neregulat al inimii care pune viaţa în pericol (torsada vârfului), alterarea ritmului inimii (numit "prelungirea intervalului QT", observat pe ECG).

Reacţiile adverse au fost clasificate folosindu-se următoarea convenţie pentru exprimarea frecvenţei:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Norfloxacină Atb şi anumite medicamente îşi pot influenţa reciproc modul cum acţionează asupra organismului.

Trebuie să păstraţi un interval de cel puţin 2 ore între utilizarea Norfloxacină Atb şi următoarele medicamente:
- antiacide-utilizate pentru indigestie sau arsuri la nivelul stomacului;
- sucralfat-utilizat pentru tratamentul ulcerului sau inflamaţiei stomacului (gastrită);
- didanozină-utilizată în infecţii HIV sau SIDA;
- medicamente care conţin multivitamine, fier sau zinc.

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Norfloxacină Atb.

În special, este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă luaţi:
- teofilină-utilizată în astm bronşic şi conţinută în anumite medicamente pentru tuse şi răceală;
- warfarină (medicament care împiedică coagularea sângelui);
- fenbufen (medicament utilizat pentru dureri articulare);
- ciclosporină (medicament utilizat după transplant sau pentru alte boli);
- probenecidul (medicament utilizat în gută);
- nitrofurantoină (utilizată pentru infecţii urinare);
- cafeină (conţinută în anumite medicamente pentru tuse şi răceală, precum şi în anumite băuturi: ceai, cafea, băuturi tip cola);
- glibenclamidă (utilizată în tratamentul diabetului zaharat);
- corticosteroizi (medicamente utilizate pentru tratamentul inflamaţiei).
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi alte medicamente care pot modifica ritmul inimii dumneavoastră: medicamente care aparţin grupului de antiaritmice (de exemplu chinidină, hidrochinidină, disopiramidă, amiodaronă, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), antidepresive triciclice, unele antimicrobiene (care aparţin grupului de macrolide), unele antipsihotice.

Norfloxacină Atb împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Luaţi norfloxacină pe stomacul gol, cu o cantitate suficientă de apă, cu o oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă. Nu luaţi acest medicament cu lapte sau produse lactate.

Administrarea de Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu utilizaţi norfloxacină dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Mici cantităţi din norfloxacină se excretă în laptele matern. Dacă alăptaţi, nu trebuie să utilizaţi norfloxacină din cauza riscului de afectare a articulaţiilor sugarului.

Prezentare ambalaj:

Norfloxacină Atb se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare roz-cărămiziu, rotunde, biconvexe, cu diametrul de 12 mm.
Este disponibil în cutii cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă norfloxacinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Norfloxacină Atb 400 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.