Prospect Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala

Substanța activă: cefalexinum
Producator: Sandoz International GmbH Germania
Clasa ATC: [J01DB]: >> >> >>
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase

Indicații Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala:

Infecţii uşoare până la semigrave provocate de germeni sensibili la cefalosporină: Infecţii ale tractului respirator cu S. pneumoniae şi streptococ A beta-hemolitic. Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi cu stafilococi şi/sau streptococi. Infecţii ale tractului urogenital incluzând prostatita, cauzate de E. coli, Pr. mirabilis şi Klebsiellae. Infecţii ale oaselor şi articulaţiilor, inclusiv osteomielita, cauzate de stafilococi şi/sau Pr. mirabilis. Otita medie şi faringita, cauzate de S. pneumoniae, H. infuenzae, stafilococi, streptococi şi Neisseria cararrhalis. În stomatologie, infecţii cauzate de stafilococi şi/sau streptococi. Continuarea tratamentului parenteral cu cefalosporine.

Administrare Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala:

Se va administra medicamentul independent de orele de masă. Capsulele şi comprimatele se vor lua cu apă. Ospexin granulat pentru suspensie orală este utilizat in special la copii
Recomandări generale: Adulţi: Doza zilnică in infecţiile cu germeni foarte sensibili (grampozitivi): 1-4 g. Doza zilnică in infecţiile cu germeni mai puţin sensibili (gramnegativi): 4-6 g şi mai mult, divizate in 2,3 sau 4 doze. Doza zilnică nu trebuie să fie mai mică de 1 g. Copii: 25-50 (-100) mg/Kg corp zilnic divizate in 2,3 sau 4 doze. Nou-născuţilor cât şi copiilor sub 6 ani nu li se va administra mai mult de 100 mg/Kg corp/zi. La copiii peste 6 ani cât şi la adulţi doza zilnică nu va depăşi 4 g, in afara cazurilor in care o doză mai mare este absolut necesară.

Recomandări speciale de dozare:

Vârsta
Doza zilnică de Ospexin

Copii sub 1 an:
1 LM (= linguriţă de măsură) suspensie 125 mg/5 ml la fiecare 8 ore, sau 1/2-1 LM suspensie 250 mg/5 ml la fiecare 8 ore

Copii 1-3 ani:
1 LM suspensie 250 mg/5 ml la fiecare 8 ore, 1 capsulă 250 mg la fiecare 8 ore

Copii 3-6 ani:
1 LM suspensie 375 mg/5 ml la fiecare 8 ore

Copii 6-10 ani:
1 LM suspensie 375 mg/5 ml la fiecare 8 ore, sau o capsulă 500 mg la fiecare 8 ore, sau o tabletă 500 mg la fiecare 8 ore

Copii 10-14 ani:
o capsulă 500 mg la fiecare 6-8 ore, sau o tabletă 500 mg la fiecare 6-8 ore

Adulţi:
o tabletă 1000 mg la fiecare 8 ore

În infecţiile urinare uşoare, necomplicate, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, faringite cu streptococ, doza zilnică totală poate fi impărţită in două doze egale, ce vor fi administrate intr-un interval de 12 ore. Studiile clinice au arătat că, in cazul otitei medii, doza zilnică necesară este de 75-100 mg/Kg corp. Tratamentul se va continua 2-5 zile după dispariţia simptomelor. Pentru a preintâmpina eventuale sechele ale infecţiilor cu streptococ beta-hemolitic, se va urma un tratament de 10 zile.

Doze in caz de insuficienţă renală: În cazul unei insuficienţe renale grave, se vor reduce dozele recomandate.

Clearance-ul de Creatinină (ml/min)
Doza individuală
Intervalul intre doze (ore)

40-80
500 mg
4-6

20-30
500 mg
8-12

10
250 mg
12

5
250 mg
12-24


Pacienţii dializaţi, care datorită unei infecţii trebuiesc trataţi cu cefalexină, primesc 250 mg 1-2 ori pe zi şi, in plus, 500 mg după dializă, care corespunde unei doze totale de până la 1 g pe zi de dializă.

Acțiune:

Ospexin este un antibiotic oral cu spectru larg, aparţinând grupului de cefalosporine semisintetice. În concentraţii adecvate are o acţiune bactericidă pentru microorganisme, acţionând ca inhibitor al sintezei peretelui celular al agenţilor patogeni. Medicamentul este bine tolerat chiar şi de pacienţii cu un stomac mai sensibil. Spectrul de acţiune: Majoritatea suşelor enumerate mai jos sunt sensibile. Germeni grampozitivi: Stafilococi (coagulazo-pozitivi cât şi germeni producători de penicilinază), streptococi, pneumococi, Corynebacterium diphteriae, Bacillus anthracis, Clostridia, Listeria monocytogenes şi Bacillus subtilis, Bacteroides melaninogenicus. Germeni gramnegativi: Escherichia coli, Shigella, Neisseria, Proteus mirabilis, Haemophilus influenzae (parţial), Brucellaceae, Klebsiella spp. Treponema pallidum şi actinomycete. Cefalexina nu acţionează asupra unor bacterii ca: Proteus, Enterobacter, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis şi Chlamydia, şi nici asupra protozoarelor şi ciupercilor.

Compoziție Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala:

Ospexin 250 mg/ 5 ml granule pentru suspensie orală: 5 ml (o linguriţă de măsură) de suspensie conţin: Cefalexină 250 mg; Benzoat de sodiu 25 mg; Zaharină sodică 2,9 mg; Zaharoză, aprox. 2,4 g;

Atenționări:

Datorită acţiunii sale asupra proliferii microorganismelor cefalexina nu trebuie combinată cu antibiotice cu efect bacteriostatic. Administrarea concomitentă de probenecid (ex. 0,5 g p.o. la fiecare 6 ore; contraindicat la copii sub 2 ani) reduce eliminarea renală. Ca rezultat, nivelul plasmatic al cefalexinei este crescut şi menţinut o perioadă mai lungă de timp. Asociate cu diuterice puternice (acid etacrinic, furosemid) sau cu alte antibiotice, potenţial nefrotoxice (aminoglicozide, polymyxin, colistin), cefalosporinele pot prezenta o nefrotoxicitate crescută. Combinarea cefalosporinelor cu anticoagulante orale, poate prelungi timpul de protrombină.

Reacții adverse ale Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala:

Efecte secundare apar relativ rar. Nu se cunosc efecte secundare severe. Cele mai obişnuite efecte secundare ce pot apărea in timpul administrării de cefalosporină sunt: simptome gastrointestinale ca diareea (care de obicei se ameliorează imediat o dată cu oprirea tratamentului), cefalee, astenie, vertij, stare de confuzie, eozinofilie şi neutropenie, stomatite, candidoze vaginale, prurit anal. Diareea in timpul tratamentului, poate conduce la suspectarea unei colite pseudomembranoase (v. "Atenţionări speciale"). Alterările ocazionale ale funcţiilor renale, survin cu totul izolat şi sunt reversibile. Ca şi la anumite peniciline, la cefalosporine, s-a putut observa, la câteva cazuri, apariţia de hepatită colestatică pasageră. Manifestările alergice cutanate sub formă de prurit, urticarie sau exeme sunt extrem de rare (eriteme multiforme, sindrom Stevens-Johnson). Reacţiile alergice la cefalosporine sunt, in general, mult mai puţin severe decât cele la penicilină, dar se manifestă cu o rată mult mai inaltă la pacienţii alergici la peniciline. Reacţiile anafilactice pot apărea in cazuri excepţionale. Cu totul sporadic pot apărea nefrite interstiţiale. De regulă, toate manifestările alergice dispar o dată cu oprirea tratamentului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Datorită acţiunii sale asupra proliferii microorganismelor cefalexina nu trebuie combinată cu antibiotice cu efect bacteriostatic. Administrarea concomitentă de probenecid (ex. 0,5 g p.o. la fiecare 6 ore; contraindicat la copii sub 2 ani) reduce eliminarea renală. Ca rezultat, nivelul plasmatic al cefalexinei este crescut şi menţinut o perioadă mai lungă de timp. Asociate cu diuterice puternice (acid etacrinic, furosemid) sau cu alte antibiotice, potenţial nefrotoxice (aminoglicozide, polymyxin, colistin), cefalosporinele pot prezenta o nefrotoxicitate crescută. Combinarea cefalosporinelor cu anticoagulante orale, poate prelungi timpul de protrombină.

Administrarea de Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala în sarcină / alaptare:

Nu există dovada unui efect embriotoxic, teratogen sau mutagen al medicamentului in timpul sarcinii sau alăptării; trebuie, oricum, ţinut cont de faptul că cefalosporina trece in laptele mamei.

Condiții de păstrare:

Se va păstra la loc intunecat şi uscat la o temperatură sub 25 grade Celsius. Stabilitate: În condiţii adecvate de păstrare, Ospexin granulat pentru suspensie orală, capsule şi comprimate filmate rămâne stabil până la data de expirare indicată pe ambalaj.
Alte medicamente cu substanța activă cefalexinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ospexin 250mg/5ml-33g gr. susp.orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.