Prospect PIROXICAM, compr.

Substanța activă: piroxicamum
Producator: AC Helcor
Clasa ATC: [M01AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> oxicami

Indicații PIROXICAM, compr.:

Afectiuni reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare (poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoietica, artroze); suferinte musculoscheletice acute (periartrite, tendinite, bursite, entorse, luxatii, lombosciatica); durere de diferite etiologii (posttraumatica, postoperatorie, postpartum); guta acuta; dismenoree primara.

Contraindicații:

Ulcer peptic activ; hipersensibilitate la piroxicam; nu se administreaza pacientilor la care aspirina si alti AINS produc fenomene de astm, edem, urticarie; insuficienta hepatica sau renala severa; sarcina si alaptare, copii sub varsta de 15 ani.

Administrare PIROXICAM, compr.:

In afectiunile reumatismale cu caracter inflamator sau degenerativ, articulare sau abarticulare: in medie 20 mg/zi doza unica; in unele cazuri doza poate varia (10-30 mg/zi); in suferinte musculoscheletice acute: 40 mg/zi in primele doua zile de tratament, apoi in urmatoarele 14 zile cate 20 mg/zi; guta acuta: 40 mg/zi in una sau mai multe prize timp de 5-7 zile; dureri posttraumatice sau postoperatorii: 20 mg/zi; pentru un efect mai rapid se poate administra in primele doua zile de tratament cate 40 mg/zi, in una sau doua prize, continuand cu 20 mg/zi; dismenoree primara: 40 mg/zi in primele doua zile si daca este necesar 20 mg/zi in urmatoarele 1-3 zile. In toate cazurile administrarea se face in timpul mesei. Administrarea supozitoarelor: cate un supozitor seara la culcare; in guta acuta doza poate fi crescuta; in functie de starea si reactivitatea pacientului administrarea supozitoarelor poate fi asociata cu tratament oral fara ca doza zilnica sa depaseasca 40 mg/zi.

Acțiune:

Antiinflamator nesteroidian (AINS) din clasa oxamilor cu proprietati antiinflamatoare, analgezice, antipiretice si uricozurice ce actioneaza prin inhibarea sintezei prostaglandinelor si migrarea leucocitelor spre focarul inflamator inhiband fagocitoza si eliberarea hidrolazei lizozomale; de asemenea inhiba producerea anionului superoxid, exercita un efect de inhibare a agregarii plachetare; caracterizat prin activitate terapeutica ridicata in doze scazute, tolerabilitate mai buna decat a altor AINS.

Compoziție PIROXICAM, compr.:

Comprimate continand 20 mg piroxicam, excipienti q. s

Precauții:

Se administreaza cu prudenta pacientilor cu tulburari gastrointestinale in antecedente (hemoragii gastrointestinale, ulcer peptic, hernie hiatala); pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic si alte afectiuni renale (risc de decompensare); pacientilor cardiaci si hipertensivi (risc de agravare).

Reacții adverse ale PIROXICAM, compr.:

In general este bine tolerat; mai frecvente sunt cele gastrointestinale (anorexie, dureri epigastrice, greturi, voma, diaree, constipatie, meteorism, uneori ulcer gastric sau duodenal), fiind favorizate de administrarea prelungita a unor doze zilnice de 30-40 mg. Rar s-au semnalat: ameteli, cefalee, astenie, tulburari vizuale, dispnee, palpitatii, eruptii cutanate, prurit, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, unele tulburari sanguine (trombocitopenie, leucopenie) sau metabolice; supozitoarele pot provoca iritatie locala.
Alte medicamente cu substanța activă piroxicamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PIROXICAM, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PIROXICAM, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.