Prospect N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate

Substanța activă: piroxicamum
Producator: S.C. Arena Group S.A., Romania
Clasa ATC: [M01AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> oxicami

Indicații N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate:

N-Piroxicam Meduman contine ca substanta activa piroxicam, care apartine medicamentelor antiinflamatoarelor nesteroidiene, cu proprietati antiinflamatorii (reduc inflamatia), analgezice (amelioreaza durerea), antipiretice (reduc temperatura corpului, in caz de febra) si antiagregante plachetare (impiedica formarea cheagurilor de sange).

Inainte de a va prescrie piroxicam, medicul va evalua beneficiul pe care il puteti obtine din utilizarea acestui medicament comparativ cu riscul de a avea reactii adverse. Deoarece luati piroxicam, poate fi nevoie ca medicul sa va faca controale periodice si va va spune de cate ori este necesar acest lucru.

N-Piroxicam Meduman este utilizat pentru a ameliora unele simptome determinate de osteoartrita (care pot sa apara in artroza, boala degenerativa a articulatiilor), poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta (reumatismul coloanei vertebrale), cum sunt inflamatia, intepenirea articulatiilor si durerea articulara. Acest medicament nu vindeca artrita si va va ajuta doar in perioada in care il utilizati.
Medicul va va prescrie piroxicam doar daca ameliorarea simptomelor cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost nesatisfacatoare.

Contraindicații:

Nu utilizati N-Piroxicam Meduman
- daca ati avut ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca aveti ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca ati avut tulburari gastro-intestinale (inflamatia stomacului sau intestinului) care predispun la tulburari hemoragice, cum sunt: colita ulcerativa, boala Chron, cancerul gastro-intestinal sau diverticulita (pungi inflamate sau infectate in colon);
- daca luati alte AINS, inclusiv AINS COX-2 selective si acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in multe medicamente utilizate pentru a ameliora durerea si febra;
- daca luati medicamente anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni coagularea sangelui;
- daca ati avut o reactie alergica anterioara la piroxicam, alte AINS sau alte medicamente, in special reactii cutanate grave (indiferent de severitate), cum sunt dermatita exfoliativa (inrosirea intensa a pielii, cu exfolierea in placi sau straturi), reactii veziculo-buloase (sindrom Stevens - Johnson, o afectiune caracterizata prin cruste pe piele sau cu sangerari, eroziuni si vezicule ale pielii) si necroliza epidermica toxica, (o boala cu vezicule si descuamarea stratului extern al pielii) sau sunteti alergic la oricare dintre celelalte componente ale N-Piroxicam Meduman;
- daca aveti insuficienta hepatica sau renala severa;
- daca aveti insuficienta cardiaca severa (o boala grava de inima);
- in cazul copiilor cu varsta sub 15 ani;
- sunteti gravida (peste 5 luni).

Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, nu trebuie sa vi se administreze piroxicam. Informati imediat medicul.

Administrare N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate:

Utilizati intotdeauna N-Piroxicam Meduman exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul va va examina in mod regulat pentru a se asigura ca luati doza optima de piroxicam. Medicul va va ajusta tratamentul pentru a lua cea mai mica doza care va controleaza cel mai bine simptomele.
In niciun caz nu trebuie sa modificati doza inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Adulti si varstnici:
Doza zilnica maxima este de 20 mg piroxicam administrata ca doza zilnica unica.
Daca sunteti mai in varsta de 70 de ani medicul va poate prescrie o doza mai mica si va poate reduce durata tratamentului.
Medicul va poate prescrie piroxicam in asociere cu un alt medicament pentru a va proteja stomacul si intestinul de potentialele reactii adverse.
Nu cresteti doza administrata
Daca vi se pare ca medicamentul nu este foarte eficace, informati intotdeauna medicul.
Luati comprimatele in timpul mesei cu un pahar cu apa.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca luati mai mult decat trebuie din N-Piroxicam Meduman
Daca ati luat mai multe doze N-Piroxicam Meduman decat trebuie, intrerupeti administrarea si contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa luati N-Piroxicam Meduman
Luati doza recomandata imediat ce va amintiti. Daca se apropie momentul stabilit pentru administrarea celei de-a doua doze, nu luati doza pe care ati uitat-o, luati doar urmatoarea doza la momentul corect.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Compoziție N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate:

- Substanta activa este piroxicam. Un comprimat contine piroxicam 20 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, povidona.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati N-Piroxicam Meduman si informati intotdeauna medicul inainte de a utiliza N-Piroxicam Meduman. Similar tuturor medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, NPiroxicam Meduman poate determina reactii grave la nivelul stomacului si intestinului, cum sunt durere, sangerare, ulceratie si perforatie.
Daca aveti dureri de stomac, sau orice alt semn de sangerare la nivelul stomacului sau intestinului, cum sunt scaune de culoare neagra sau cu sange sau varsaturi cu sange, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa va informati medicul.
Daca aveti orice reactie alergica, cum ar fi inrosirea pielii, umflarea fetei, respiratie suieratoare sau dificultate in respiratie, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa informati medicul.
Daca aveti mai mult de 70 de ani, medicul va poate reduce durata tratamentului si este posibil sa va examineze mai des in timp ce luati piroxicam.
Daca aveti mai mult de 70 de ani sau daca luati alte medicamente, cum sunt corticosteroizi sau anumite medicamente pentru depresie denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau acid acetilsalicilic pentru a preveni coagularea sangelui, medicul dumneavoastra poate alege sa va prescrie impreuna cu N-Piroxicam Meduman, un medicament pentru protejarea stomacului si intestinului.
Nu trebuie sa luati acest medicament daca aveti mai mult de 80 de ani.
La inceputul tratamentului, este necesar controlul frecvent al diurezei si functiei renale la bolnavii cu insuficienta hepatica sau renala cronica, la cei care urmeaza tratament cu medicamente diuretice, la cei care au pierdut sange dupa interventii chirurgicale si la pacientii varstnici.
Medicamente precum N-Piroxicam Meduman se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Daca ati avut sau aveti orice probleme medicale sau alergii sau nu sunteti sigur daca puteti utiliza piroxicam, informati medicul inainte de a utiliza acest medicament.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Conducatorii auto si cei care folosesc utilaje trebuie sa ia in considerare posibilitatea ca in timpul tratamentului cu piroxicam sa apara ameteli si somnolenta, ceea ce poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale N-Piroxicam Meduman
Deoarece medicamentul contine lactoza, daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, N-Piroxicam Meduman poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Tulburari gastro-intestinale: pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie, flatulenta (balonare), diaree, leziuni ale mucoasei stomacului, perforatii, hemoragii digestive minime sau manifeste.
Reactii de hipersensibilitate: eruptii cutanate, prurit, crize de astm (in special la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene);
foarte rar: reactii anafilactice, umflarea fetei, limbii, gatului, inflamatia peretelui vaselor sanguine, boala serului (tumefactii ganglionare, febra, acumulari de lichid in organism, inflamarea articulatiilor).
Tulburari nervos centrale: dureri de cap, somnolenta, ameteli, tinitus (perceptia unor zgomote sau a unor tiuituri in urechi fara stimuli externi), foarte rar, scaderea auzului.
Reactii cutaneo - mucoase: ulceratii ale mucoasei bucale, eruptii, mancarimi, foarte rar, sensibilitate a pielii la lumina, reactii de tip eritem polimorf (inrosirea pielii, insotita de vezicule ce apar in special la nivelul extremitatilor), sindrom Stevens - Johnson (inrosirea pielii, cu vezicule si ulceratii, insotita de simptome pulmonare si oboseala), sindrom Lyell (inrosirea pielii, cu vezicule, febra, dureri articulare, oboseala).
Alte reactii adverse: cazuri izolate de pancreatita.
Piroxicamul poate determina foarte rar modificari ale unor teste biologice: cresterea valorii ureei in sange, cresterea valorii creatininei in sange, impiedica formarea cheagurilor de sange, prelungirea timpului de sangerare, scaderea hemoglobinei si hematocritului, afectarea celulele sanguine, cresterea trecatoare a enzimelor hepatice (exceptional icter si hepatita grava).
Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul (mai ales la nivelul membrelor inferioare), hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.
Medicamente precum N-Piroxicam Meduman se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent (saptamana trecuta) orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicamentele pot uneori sa interfere unul cu altul. Medicul va poate limita utilizarea piroxicam sau a altor medicamente, sau este posibil sa fie nevoie sa luati alt medicament. In special este important sa mentionati:
- daca luati acid acetilsalicilic sau alte medicamente nesteroidiene pentru ameliorarea durerii;
- daca luati corticosteroizi, care sunt medicamente utilizate pentru a trata o varietate de afectiuni, cum ar fi alergiile si dezechilibrele hormonale;
- daca luati anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange;
- daca luati anumite medicamente pentru tratamentul depresiei cum ar fi litiu, sau alte medicamente denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS);
- daca luati orice medicamente, cum sunt acidul acetilsalicilic, utilizate pentru prevenirea aglomerarii plachetelor sanguine;
- daca luati metotrexat (in doze mai mari sau egale cu 15 mg/saptamana) care poate sa va fie prescris pentru diferite afectiuni precum cancerul, psoriazisul sau poliartrita reumatoida;
- daca luati ciclosporina utilizata pentru prevenirea rejetului organelor transplantate sau pentru boli autoimmune;
- daca luati medicamente antihipertensive pentru a trata hipertensiunea arteriala cum ar fi diureticele, beta-blocante, inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei;
- daca luati zidovudina pentru tratamentul infectiilor cu HIV;
- daca folositi dispozitive anticonceptionale intrauterine;
- daca luati medicamente cu afinitate pentru proteinele plasmatice.
Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, informati imediat medicul.

Administrarea de N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.

La om nu au fost semnalate efecte teratogene.
Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene in timpul ultimului trimestrului de sarcina poate determina efecte toxice fetale cardio-circulatorii, pulmonare si renale (tensiune arteriala pulmonara crescuta, inchiderea prematura a canalului arterial, insuficienta renala). Utilizarea la sfarsitul sarcinii poate prelungi timpul de sangerare la mama si la fat.
Daca este absolut necesar, piroxicamul se va utiliza numai in primele 5 luni ale sarcinii, cu prudenta si numai la indicatia medicului, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Piroxicamul se elimina in cantitati mici in laptele matern. Nu utilizati piroxicam in timpul alaptarii.

Prezentare ambalaj:

N-Piroxicam Meduman se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau alb-galbuie, neacoperite, lenticulare, cu diametrul de 7 mm.
Medicamentul este ambalat in cutii continand un flacon din PEJD a 20 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati N-Piroxicam Meduman dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă piroxicamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul N-Piroxicam Meduman 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.