Prospect Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală

Substanța activă: posaconazolum
Producator: Genepharm S.A., Grecia; JSC “Grindeks”, Letonia
Clasa ATC: [J02AC]: antiinfectioase de uz sistemic >> antimicotice >> antimicotice sistemice (excl. griseofulvina) >> triazol - derivati
Posaconazol Flomi conţine un medicament denumit posaconazol. Acesta aparţine unei clase de medicamente denumite „antifungice”. Este utilizat pentru prevenirea şi tratarea multor infecţii fungice diferite.

Acest medicament acţionează prin distrugerea sau oprirea dezvoltării unor tipuri de ciuperci care pot determina infecţii.

Indicații Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală:

Posaconazol Flomi poate fi utilizat la adulţi pentru tratarea următoarelor tipuri de infecţii fungice atunci când alte medicamente antifungice nu dau rezultate sau când a trebuit să întrerupeţi tratamentul cu acestea:
• infecţii determinate de fungi din familia Aspergillus care nu s-au ameliorat în timpul tratamentului cu medicamente antifungice ca amfotericină B sau itraconazol sau când administrarea acestor medicamente a trebuit să fie oprită;
• infecţii determinate de fungi din familia Fusarium care nu s-au ameliorat în timpul tratamentului cu amfotericină B sau când tratamentul cu amfotericină B a trebuit să fie oprit;
• infecţii determinate de fungi care produc boli cum sunt cromoblastomicoza şi micetomul care nu s-au ameliorat în timpul tratamentului cu itraconazol sau când tratamentul cu itraconazol a trebuit oprit;
• infecţii determinate de o ciupercă numită Coccidioides care nu s-au ameliorat în timpul tratamentului cu unul sau mai multe dintre următoarele medicamente: amfotericină B, itraconazol sau fluconazol sau când administrarea acestor medicamente a trebuit oprită.
• infecţiile din regiunea cavităţii bucale şi gâtului (cunoscute sub denumirea de „candidoze”) provocate de ciuperci numite Candida, care nu au fost tratate anterior.

Acest medicament poate fi utilizat și pentru prevenirea infecţiilor fungice la adulţii cu risc ridicat de a dezvolta infecții fungice, cum sunt:
• pacienţii cu sistem imunitar slăbit din cauza chimioterapiei pentru „leucemia mielocitară acută” (LMA) sau „sindromul mielodisplazic” (SMD);
• pacienţii ce urmează „tratamente imunosupresoare cu doze mari” după „transplantul de celule stem hematopoietice” (TCSH).

Contraindicații:

Nu luaţi Posaconazol Flomi dacă:
• sunteţi alergic la posaconazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
• luaţi terfenadină, astemizol, cisapridă, pimozidă, halofantrină, chinidină, orice medicamente care conţin „alcaloizi din ergot”cum sunt ergotamină sau dihidroergotamină sau o „statină” cum este simvastatina, atorvastatina sau lovastatina.

Nu luaţi Posaconazol Flomi dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Posaconazol Flomi.

Vezi secţiunea „Posaconazol Flomi împreună cu alte medicamente” de mai jos pentru mai multe informaţii, inclusiv informații despre alte medicamente care pot interacţiona cu Posaconazol Flomi.

Administrare Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală:

Posaconazol este disponibil și în alte forme farmaceutice și concentrații, dar nu sub această denumire comercială.
Nu utilizați posaconazol comprimate în loc de posaconazol suspensie orală fără să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, deoarece acest lucru poate determina o scădere a eficacității sau un risc crescut de apariție a reacțiilor adverse.

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza răspunsul la tratament şi starea dumneavoastră pentru a stabili cât timp este necesară administrarea Posaconazol Flomi şi dacă este necesară ajustarea dozei dumneavoastre zilnice.

Tabelul de mai jos vă arată doza recomandată şi perioada de tratament care depind de tipul de infecţie pe care o aveţi şi care pot fi adaptate specific pentru dumneavoastră de către medicul dumneavoastră. Nu vă modificaţi singur dozele şi nu vă schimbaţi schema de tratament înainte să discutați cu medicul dumneavoastră.

Oricând este posibil trebuie să luaţi Posaconazol Flomi în timpul mesei sau imediat după ingestia de alimente sau o băutură nutriţională.

Suspensia orală trebuie agitată bine înainte de utilizare (5 - 10 secunde).

Indicaţie → Doză recomandată şi perioada de tratament
Tratamentul infecţiilor fungice refractare (Aspergiloză invazivă, Fusarioză, Cromoblastomomicoză/ Micetom, Coccidioidomicoză) → Doza recomandată este de 200 mg (o linguriţă de 5 ml) luată de patru ori pe zi. Alternativ, în cazul în care medicul vă recomandă aceasta, puteţi lua 400 mg (două linguriţe de 5 ml) de două ori pe zi cu condiţia să puteţi lua ambele doze în timpul mesei sau imediat după alimente sau o băutură nutriţională.
Primul tratament al candidozelor → În prima zi de tratament luaţi 200 mg (o linguriţă de 5 ml) o dată. După prima zi, luaţi 100 mg (2,5 ml) o dată pe zi.
Prevenirea infecţiilor fungice grave → Luaţi 200 mg (o linguriţă de 5 ml) de trei ori pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult Posaconazol Flomi decât trebuie
Dacă vă temeţi că aţi utilizat o doză prea mare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unui profesionist din domeniul sanătății.

Dacă uitaţi să luaţi Posaconazol Flomi
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit şi apoi continuaţi tratamentul în mod obişnuit. Totuşi, dacă v-aţi amintit aproape de momentul administrării dozei următoare, luaţi doza la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală:

- Substanţa activă din Posaconazol Flomi este posaconazol. Fiecare mililitru de suspensie orală conţine 40 miligrame de posaconazol.
- Celelalte componente ale suspensiei orale sunt acid citric monohidrat, citrat monosodic anhidru, benzoat de sodiu (E211), laurilsulfat de sodiu, emulsie de simeticonă, glicerină, gumă xantan, glucoză, dioxid de titan (E171), aromă de cireșe și apă purificată.

Precauții:

Înainte să luaţi Posaconazol Flomi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:
• aţi avut vreodată o reacţie alergică la alte medicamente antifungice cum sunt ketoconazol, fluconazol, itraconazol sau voriconazol;
• aveţi sau aţi avut afecţiuni ale ficatului. Este posibil să fie nevoie să efectuaţi analize de sânge în timp ce luaţi acest medicament;
• prezentaţi diaree severă sau vărsături, deoarece aceste afecţiuni pot limita eficacitatea acestui medicament;
• aveţi o anomalie a electrocardiogramei (ECG) care constă în alungirea intervalului QTc;
• aveţi o slăbiciune a muşchiului inimii sau insuficienţă cardiacă;
• aveţi bătăi foarte lente ale inimii;
• aveţi tulburări de ritm cardiac;
• aveţi orice tulburare a nivelului de potasiu, magneziu sau calciu din sânge;
• luați vincristină, vinblastină și orice alcaloid din vinca (medicamente folosite în tratamentul cancerului).

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale înainte de a lua Posaconazol Flomi.

Dacă aveţi diaree severă sau vărsături (stare de rău) în timp ce luaţi Posaconazol Flomi, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale, deoarece este posibil ca medicamentul să nu îşi mai facă efectul. Pentru mai multe informaţii, vezi pct. 4.

Copii şi adolescenţi
Posaconazol Flomi nu trebuie utilizat la copii (cu vârsta de 17 ani şi mai puțin).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este posibil să vă simţiți ameţit, somnoros sau să aveți vederea înceţoşată în timpul administrării Posaconazol Flomi, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi unelte sau utilaje. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Posaconazol Flomi conţine glucoză și sodiu
Posaconazol Flomi conţine maxim 2,1 g glucoză în 5 ml suspensie.
Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Posaconazil Flomi conţine sodiu 5,91 mg (0,26 mmol) per 5 ml suspensie.
Acest medicament conţine sodiu într-o cantitate mai mică de 1 mmol (23 mg) per 5 ml de suspensie, adică practic nu conține sodiu.

Reacții adverse ale Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave - este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:
• greaţă sau vărsături (senzaţie sau stare de rău), diaree;
• semne de afecțiuni ale ficatului – acestea includ îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, urină neobișnuit de închisă la culoare sau scaun deschis la culoare, vărsături fără motiv, afecțiuni ale stomacului, pierderea apetitului sau oboseală neobişnuită sau slăbiciune, creşterea valorilor enzimelor ficatului evidenţiată prin analize de sânge;
• reacţie alergică.

Alte reacţii adverse
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Frecvente: următoarele pot afecta până la 1 din 10 persoane
• modificarea valorilor sărurilor din sânge evidenţiate la analizele de sânge - semnele includ stare de confuzie sau slăbiciunea;
• senzaţii anormale la nivelul pielii, cum sunt amorţeală, furnicături, mâncărimi, înţepături sau arsuri;
• dureri de cap;
• valori scăzute ale potasiului – evidenţiate la analizele de sânge;
• valori scăzute ale magneziului – evidenţiate la analizele de sânge;
• tensiune arterială mare;
• pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac sau tulburări gastrice, gaze în exces, uscăciunea gurii, modificări ale gustului;
• arsuri la stomac (o senzaţie de arsură în piept care urcă la nivelul gâtului);
• valori scăzute ale „neutrofilelor”, un tip de globule albe din sânge (neutropenie) – acest lucru vă poate face mai predispus la infecții şi se evidenţiază la analizele de sânge;
• febră;
• senzaţie de slăbiciune, ameţeală, oboseală sau somnolenţă;
• erupţie trecătoare pe piele;
• mâncărimi;
• constipaţie;
• disconfort la nivelul rectului.

Mai puţin frecvente: următoarele pot afecta până la 1 din 100 de persoane
• anemie - semnele includ dureri de cap, senzaţie de oboseală sau ameţeală, dificultăţi în respiraţie sau paloare şi valori scăzute ale hemoglobinei evidenţiat la analizele de sânge;
• valori scăzute ale plachetelor sanguine (trombocitopenie) evidenţiată la analizele de sânge – aceasta poate determina sângerare;
• valori scăzute ale „leucocitelor”, un tip de globule albe din sânge (leucopenie) evidențiate laanalizele de sânge – aceasta vă poate predispune la infecții;
• valori crescute ale „eozinofilelor”, un tip de globule albe din sânge (eozinofilie) – aceasta se poate produce dacă aveți o inflamație;
• inflamația vaselor de sânge;
• probleme ale ritmului inimii;
• crize (convulsii);
• leziuni ale nervilor (neuropatie);
• ritm anormal al bătăilor inimii– evidenţiat pe electrocardiogramă (ECG), palpitaţii, bătăi lente sau rapide ale inimii , tensiune arterială mare sau mică;
• tensiune arterială mică;
• inflamația pancreasului (pancreatită) – acest lucru poate duce la dureri de stomac severe;
• aprovizionarea cu oxigen a splinei este întreruptă (infarct splenic) - acest lucru poate duce la dureri de stomac severe;
• afecţiuni severe ale rinichilor –semnele includ urinare în cantitate mai mare sau mai mică, urină de culoare neobişnuită;
• valori ridicate ale creatininei – evidenţiate la analizele de sânge;
• tuse, sughiţ;
• sângerare nazală;
• durere ascuţită, severă în piept la inspirație (durere pleuritică);
• umflarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie);
• senzaţie redusă de sensibilitate, în special la nivelul pielii;
• tremor;
• valori crescute sau scăzute ale zahărului în sânge;
• vedere înceţoşată, sensibilitate la lumină;
• căderea părului (alopecie);
• ulceraţii la nivelul gurii;
• frisoane, stare generală de rău;
• dureri, dureri de spate sau ceafă, dureri la nivelul braţelor sau picioarelor;
• retenţie de apă (edeme);
• probleme menstruale (sângerare vaginală anormală);
• incapacitate de a dormi (insomnie);
• incapacitate totală sau parțială de a vorbi;
• umflarea cavității bucale;
• vise anormale sau tulburări ale somnului;
• probleme de coordonare sau echilibru;
• inflamația mucoaselor;
• nas înfundat;
• dificultăţi de respiraţie;
• disconfort la nivelul pieptului;
• senzaţie de balonare;
• greaţă uşoară până la severă, vărsături, crampe şi diaree, de obicei cauzată de un virus, dureri la nivelul stomacului;
• eructație;
• senzaţie de nervozitate.

Rare: următoarele pot afecta până la 1 din 1000 persoane
• pneumonie – semnele includ dificultăţi în respiraţie şi producerea de spută decolorată;
• tensiune arterială mare la nivelul vaselor sanguine din plămâni (hipertensiune pulmonară) care poate determina leziuni grave la nivelul plămânilor şi inimii;
• probleme sanguine, cum sunt coagulare neobişnuită a sângelui sau sângerări prelungite;
• reacţii alergice severe, inclusiv erupţie veziculară pe piele răspândită pe tot corpul şi descuamarea pielii;
• probleme mintale, cum sunt percepţia vocilor sau vederea lucrurilor care nu sunt acolo;
• leşin;
• dificultăţi de gândire sau de vorbire, mişcări involuntare convulsive, în special la nivelul mâinilor, ce nu pot fi controlate;
• accident vascular cerebral – semnele includ durere, slăbiciune, amorţeli sau furnicături la nivelul membrelor;
• punct orb sau întunecat în câmpul vizual;
• insuficienţă cardiacă sau infarct miocardic, care poate duce la absenţa bătăilor inimii şi deces, probleme ale ritmului cardiac, cu deces subit;
• cheaguri de sânge la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă) – semnele includ dureri intense sau umflarea picioarelor;
• cheaguri de sânge la nivelul plămânilor (embolism pulmonar) – semnele includ dificultăți în respiraţie sau dureri în timpul respiraţiei;
• hemoragii stomacale sau intestinale – semnele includ vărsături cu sânge sau scaune cu sânge;
• blocaj al intestinului (obstrucţie intestinală), în special la nivelul „ileonului”. Blocajul împiedică trecerea conţinutului intestinal la nivelul intestinului gros; semnele includ balonare, vărsături, constipaţie severă, pierderea poftei de mâncare şi crampe;
• „sindrom hemolitic uremic”, distrugerea globulelor roşii din sânge (hemoliză), care poate apărea însoţită sau nu de insuficienţă renală;
• „pancitopenie”, nivelul scăzut al tuturor celulelor din sânge (globule roşii, globule albe şi plachete sanguine) evidenţiat la analizele de sânge;
• pete violete mari la nivelul pielii (purpură trombocitopenică trombotică);
• umflarea feţei sau a limbii;
• depresie;
• vedere dublă;
• durere la nivelul sânilor;
• funcţionare deficitară a glandelor suprarenale - poate duce la slăbiciune, oboseală, pierderea poftei de mâncare, decolorarea pielii;
• funcționare deficitară a glandei hipofize – aceasta poate conduce la valori scăzute în sânge ale unor hormoni, care afectează funcţionarea organelor sexuale la bărbat sau la femeie;
• probleme de auz.

De asemenea, unii pacienţi au raportat senzaţie de confuzie după ce au luat posaconazol, dar frecvenţa acestei reacţii este necunoscută.

Dacă observați orice reacţii adverse menţionate mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu luaţi Posaconazol Flomi dacă utilizați oricare dintre următoarele:
• terfenadină (utilizată pentru tratamentul alergiilor);
• astemizol (utilizat pentru tratamentul alergiilor);
• cisapridă (utilizată pentru tratamentul afecţiunilor la nivelul stomacului);
• pimozidă (utilizată pentru tratamentul simptomelor bolii Tourette și al bolilor mintale);
• halofantrină (utilizată pentru tratamentul malariei);
• chinidină (utilizată pentru tratamentul tulburărilor de ritm cardiac).

Posaconazol Flomi poate creşte cantitatea acestor medicamente în sânge, ceea ce poate duce la modificarea severă a ritmului cardiac:
• orice medicamente care conţin „alcaloizi din ergot”, cum sunt ergotamina sau dihidroergotamina, administrate pentru tratarea migrenelor. Posaconazol Flomi poate creşte cantitatea acestor medicamente în sânge, ceea ce poate duce la scăderea severă a fluxului sanguin în degetele de la mâini și picioare şi la afectarea acestora;
• „statină”, cum este simvastatină, atorvastatină sau lovastatină, administrată pentru tratarea nivelului ridicat al colesterolului.

Nu luaţi Posaconazol Flomi dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luați acest medicament.

Alte medicamente
Consultaţi lista de mai sus cu medicamente care nu trebuie luate în timpul tratamentului cu Posaconazol Flomi. În plus faţă de medicamentele enumerate mai sus, există şi alte medicamente care prezintă risc de tulburări de ritm, care se pot accentua când sunt administrate în asociere cu Posaconazol Flomi. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizaţi (eliberate cu sau fără prescripţie medicală).

Anumite medicamente pot creşte riscul de reacţii adverse al Posaconazol Flomi prin creşterea cantităţii de posaconazol din sânge.

Următoarele medicamente pot scădea eficacitatea Posaconazol Flomi prin reducerea cantităţii de Posaconazol Flomi din sânge:
• rifabutină şi rifampicină (utilizate în tratamentul anumitor infecţii). Dacă luați deja rifabutină, trebuie să faceţi analize de sânge și să monitorizaţi posibilele reacţii adverse ale rifabutinei;
• unele medicamente utilizate pentru tratarea sau prevenirea convulsiilor, incluzând fenitoina, carbamazepina, fenobarbitalul sau primidone/primidonă;
• efavirenz şi fosamprenavir, utilizate pentru tratarea infecţiei HIV;
• medicamentele utilizate pentru scăderea acidităţii gastrice cum sunt cimetidina şi ranitidina sau omeprazolul şi medicamente similare denumite inhibitori ai pompei de protoni;

Este posibil ca Posaconazol Flomi să crească riscul de reacţii adverse la alte medicamente prin creşterea cantităţii acestora din sânge. Aceste medicamente includ:
• vincristină, vinblastină şi alţi „alcaloizi din vinca” (utilizate în tratamentul cancerului);
• ciclosporină (utilizată în timpul sau după chirurgia de transplant);
• tacrolimus şi sirolimus (utilizate în timpul sau după chirurgia de transplant);
• rifabutină (utilizată în tratamentul anumitor infecţii);
• medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV numite inhibitori de protează (incluzând lopinavir şi atazanavir, care sunt administrate cu ritonavir);
• midazolam, triazolam, alprazolam sau alte „benzodiazepine” (utilizate ca sedative sau relaxante musculare);
• diltiazem, verapamil, nifedipină, nisoldipină sau alte „blocante ale canalelor de calciu” (utilizate în tratamentul tensiunii arteriale crescute);
• digoxină (utilizată în tratamentul insuficienţei cardiace);
• glipizidă sau alte „sulfonilureice” (utilizate în tratamentul concentraţiilor mari ale zahărului din sânge).

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luați Posaconazol Flomi.

Posaconazol Flomi împreună cu alimente şi băuturi
Pentru a îmbunătăţi absorbţia posaconazolului, oricând este posibil, acesta trebuie luat în timpul mesei sau imediat după ingestia de alimente sau o băutură nutriţională (vezi pct. „Administrare”). Nu există informaţii privind influenţa alcoolului etilic asupra posaconazolului.

Administrarea de Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, adresaţi-vă medicului înainte de a lua Posaconazol Flomi.
Nu luați Posaconazol Flomi dacă sunteți gravidă decât dacă acest lucru v-a fost recomandat de către medicul dumneavoastră.

Dacă sunteţi o femeie aflată la vârsta fertilă, în timpul tratamentului cu acest medicament trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie eficace. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luați Posaconazol Flomi, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Posaconazol Flomi. Cantităţi mici se pot excreta în laptele uman.

Prezentare ambalaj:

Posaconazol Flomi se prezintă sub formă de suspensie de culoare albă, cu aroma de cireșe și este disponibil în flacon din sticlă de culoare brună (tip III), închis cu capac prevăzut cu sistem de siguranţă pentru copii. O linguriță dozatoare adecvată pentru a elibera doze de 2,5 ml și 5 ml este prevăzută pentru fiecare flacon.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.

A nu se păstra la frigider sau congela.

Orice rest de medicament rămas neutilizat după 30 de zile de la deschiderea flaconului trebuie aruncat. Vă rugăm să înapoiaţi farmacistului dumneavoastră orice flacon care mai conţine un rest de suspensie.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă posaconazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Posaconazol Flomi 40 mg/ml suspensie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.