Prospect Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Les Laboratoires Servier Industrie (LSI) Franta
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii

Indicații Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate:

Pentru ce se utilizează Prexarel?
Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA. Acestea acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge. Indapamida este un diuretic. Diureticele măresc cantitatea de urină produsă de către rinichi. Totuşi, indapamida este diferită de alte diuretice, deoarece determină doar o creştere uşoară a cantităţii de urină produse. Fiecare dintre cele două substanţe active reduce tensiunea arterială şi acţionează împreună pentru a vă controla tensiunea arterială.

Contraindicații:

Nu luaţi Prexarel
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril sau la oricare alt inhibitor al ECA, la indapamidă sau la orice altă sulfonamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Prexarel
- dacă aţi prezentat simptome cum sunt: respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau limbii, senzaţie de mâncărime intensă sau erupţii trecătoare pe piele severe (o afecţiune numită edem angioneurotic) asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome, în orice alte circumstanţe.
- dacă aveţi o boală de ficat severă sau dacă suferiţi de o afecţiune numită encefalopatie hepatică (boală degenerativă a creierului)
- dacă aveţi o afecţiune renală severă sau efectuaţi şedinţe de dializă
- dacă aveţi valori mici sau mari ale concentraţiei de potasiu în sânge
- dacă sunteţi suspectat sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă decompensată netratată (retenţie severă de apă, dificultăţi la respiraţie)
- dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea Prexarel la începutul sarcinii - vezi “Sarcina şi alăptarea”),
- dacă alăptaţi.

Administrare Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna Prexarel exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de un comprimat pe zi. Este preferabil sa luaţi comprimatul dimineaţa, înainte de masă. Înghiţiţi comprimatul cu o cantitate suficientă de lichid, de exemplu cu un pahar cu apă.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Prexarel
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică. Dacă apare tensiunea arterială mică (cu simptome cum sunt ameţeli sau leşin), poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.
Dacă uitaţi să luaţi Prexarel
Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace.
Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de Prexarel, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Prexarel
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arterială mare este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe administrarea acestui medicament.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Prexarel este o combinaţie între două substanţe active, perindopril şi indapamidă. Este un medicament antihipertensiv şi se utilizează în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială). Prexarel este indicat la pacienţii care sunt trataţi deja cu perindopril 8 mg şi indapamidă 2,5 mg administrate sub formă de comprimate separate; aceşti pacienţi pot să utilizeze, în schimb, un comprimat de Prexarel care conţine ambele substanţe active.

Compoziție Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate:

- Substanţele active sunt perindopril terţ-butilamină şi indapamidă. Un comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 8 mg (echivalent cu perindopril 6,676 mg) şi indapamidă 2,5 mg.
- Celelalte componente ale comprimatului sunt: lactoză monohidrat, stearat de magneziu (E470B), dioxid de siliciu coloidal hidrofobic şi celuloză microcristalină.

Precauții:

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Prexarel:
- dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea vasului de sânge principal care pleacă din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului cardiac) sau stenoză a arterei renale (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul)
- dacă aveţi oricare alte afecţiuni ale inimii
- dacă aveţi afecţiuni hepatice
- dacă suferiţi de o boală de colagen (o boală de piele), cum este lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia
- dacă aveţi ateroscleroză (îngroşarea arterelor)
- dacă suferiţi de hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandei paratiroide)
- dacă suferiţi de gută
- dacă aveţi diabet zaharat
- dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau utilizaţi substituenţi de sare care conţin potasiu
- dacă luaţi litiu sau diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), deoarece utilizarea lor împreună cu Prexarel trebuie evitată.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.
Prexarel nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul.
De asemenea, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau personalul medical când luaţi Prexarel:
- dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau intervenţie chirurgicală
- aţi avut de curând diaree sau vărsături sau dacă sunteţi deshidratat
- dacă efectuaţi şedinţe de dializă sau afereză LDL (care vă îndepărtează colesterolul din sânge cu ajutorul unui aparat)
- dacă urmaţi un tratament de desensibilizare, pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de albină sau viespe
- dacă vi se efectuează un examen medical care necesită injectarea unei substanţe de contrast care conţine iod (o substanţă care face ca organele, cum sunt rinichiul sau stomacul să fi vizibile la razele X)
Sportivii trebuie atenţionaţi că Prexarel conţine o substanţă activă (indapamida) care poate determina pozitivarea reacţiei la testul antidoping.
Prexarel nu trebuie administrat copiilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit, Prexarel nu afectează vigilenţa, dar, la unii pacienţi, pot să apară diferite reacţii, cum sunt ameţeli sau slăbiciune, determinate de scăderea tensiunii arteriale. În aceste cazuri, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale Prexarel
Prexarel conţine lactoză (un tip de glucid). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Prexarel poate determina reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi vreunul dintre următoarele simptome, opriţi imediat administrarea medicamentului şi adresaţi-vă urgent medicului dumneavoastră:
- umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie
- ameţeli severe sau leşin
- bătăi ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate.
În ordine descrescătoare a frecvenţei, reacţiile adverse pot include:
- Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 100 de utilizatori): durere de cap, ameţeli, vertij, senzaţie de furnicături şi înţepături, tulburări de vedere, tinitus (senzaţie de zgomote în urechi), senzaţie de “cap uşor” datorită tensiunii arteriale mici, tuse, scurtarea respiraţiei, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale gustului, uscăciune a gurii, dispepsie sau dificultăţi de digestie, diaree, constipaţie), reacţii alergice (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi), crampe musculare, senzaţie de oboseală5
- Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 de utilizatori, dar la mai mult de 1 din 1000 de utilizatori): tulburări ale dispoziţiei, tulburări ale somnului,
bronhospasm (senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, respiraţie şuierătoare şi scurtată), edem angiomeurotic (simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau limbii), urticarie, purpură (puncte roşii pe piele), tulburări ale rinichilor, impotenţă, transpiraţii
- Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori): confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, angină, infarct miocardic), pneumonie eozinofilică (o formă rară de pneumonie), rinită (nas înfundat sau curgerea nasului), manifestări severe pe piele, cum este eritemul polimorf. Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (un tip de boală de colagen), acesta se poate agrava. De asemenea, au fost raportate cazuri de reacţii de fotosensibilitate (modificare a aspectului pielii) după expunerea la soare sau la radiaţii ultraviolete artificiale UVA.
Pot să apară tulburări ale sângelui, rinichilor, ficatului sau pancreasului şi modificări ale valorilor parametrilor de laborator (analize de sânge). Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea de analize de sânge pentru a vă supraveghea starea.
În caz de insuficienţă hepatică (afectare a ficatului), există posibilitatea apariţiei encefalopatiei hepatice (boală degenerativă a creierului).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală
Trebuie să evitaţi utilizarea Prexarel împreună cu:
- litiu (utilizat în tratamentul depresiei)3
- diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), săruri care conţin potasiu.
Tratamentul cu Prexarel poate fi influenţat de administrarea altor medicamente. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precauţii speciale:
- alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)
- alopurinol (pentru tratamentul gutei)
- terfenadină sau astemizol (antihistaminice pentru alergii la graminee sau alte alergii)
- corticosteroizi utilizaţi pentru tratamentul diferitelor afecţiuni, incluzând astmul bronşic sever şi poliartrita reumatoidă
- imunosupresoare utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant, pentru a preveni rejetul (de exemplu ciclosporină)
- medicamente pentru tratamentul cancerului
- eritromicină injectabilă (un antibiotic)
- halofantrină (utilizată pentru tratamentul unor anumite tipuri de malarie)
- pentamidină (utilizată pentru tratamentul pneumoniei)
- vincamină (utilizată pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor cognitive la vârstnici, incluzând tulburările de memorie)
- bepridil (utilizat pentru tratamentul anginei pectorale)
- sultopridă (pentru tratamentul psihozelor)
- medicamente utilizate pentru tulburări ale ritmului inimii (de exemplu chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalolul)
- digoxină sau alte glicozide cardiace (pentru tratamentul afecţiunilor inimii)
- baclofen (pentru tratamentul rigidităţii musculare, care apare în boli cum este scleroza multiplă)
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau metforminul
- calciu, incluzând suplimentele care conţin calciu
- laxative stimulante (de exemplu, Senna)
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilaţi (de exemplu, acidul acetilsalicilic)
- amfotericină B injectabilă (pentru tratamentul afecţiunilor fungice severe)
- medicamente pentru tratamentul tulburărilor mintale cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice)
- tetracosactidă (pentru tratamentul bolii Crohn).

Utilizarea Prexarel cu alimente şi băuturi
Este de preferat să luaţi Perindopril terţ-butilamină/Indapamidă Servier înainte de masă.

Administrarea de Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.
În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea Prexarel înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de Prexarel.
Prexarel nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.
Alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Prexarel este contraindicat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba de alăptarea unui nou-născut sau a unui nou-născut prematur.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Prexarel sunt rotunde, de culoare albă. Un comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 8 mg şi indapamidă 2,5 mg.
Comprimatele sunt disponibile în blistere care conţin 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 sau 500 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Prexarel după data de expirare înscrisă pe cutie.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective şi se găseşte şi pe blister.
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Prexarel 8 mg/2,5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.