Prospect Stamlo M 10 mg, comprimate

Substanța activă: amlodipinum
Producator: DR. REDDY`S LABORATORIES (UK) LTD., Marea Britanie
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații Stamlo M 10 mg, comprimate:

Stamlo M aparţine grupului de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. Stamlo M este indicat în tratamentul: tensiunii arteriale crescute; durerilor în piept datorate îngustării arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina vasospastică).

Dacă suferiţi de tensiune arterială crescută, Stamlo M acţionează prin dilatarea vaselor de sânge din inimă, astfel încât sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.

Dacă suferiţi de angină, Stamlo M acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care apoi primeşte mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept. Stamlo M nu îndepărtează imediat durerea în piept în cazul anginei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Stamlo M
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale Stamlo M;
- dacă aveţi valori foarte mici ale tensiunii arteriale;
- în stări de şoc;
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic acut (în ultimele 28 de zile);
- dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);
- dacă aveţi angină pectorală instabilă.

Administrare Stamlo M 10 mg, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Stamlo M exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi:
Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi după 2-4 săptămâni.

Vârstnici:
Doza trebuie ajustată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Orice creştere a dozei necesită precauţie.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică:
Doza trebuie redusă. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului.

Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Stamlo M
Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de cap uşor, dificultăţi în respiraţie, creşterea frecvenţei urinare.

Mergeţi la cel mai apropiat spital, unitatea de primiri urgenţe sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Stamlo M
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, puteţi să-l luaţi până la 12 ore de la ora dumneavoastră obişnuită de administrare. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci să luaţi următoarea doză la ora dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Stamlo M
Tratamentul trebuie întrerupt sau schimbat numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Stamlo M 10 mg, comprimate:

Substanţa activă este amlodipina 10 mg, sub formă de maleat de amlodipină 12,84 mg.

Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Stamlo M
- dacă aveţi afectată funcţia inimii (insuficienţă cardiacă);
- dacă aveţi insuficienţă hepatică;
- dacă sunteţi trataţi prin dializă;
- dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.

Datorită experienţei insuficiente, Stamlo M nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea Stamlo M poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, care pot afecta siguranţa la locul de muncă şi în trafic.

Reacții adverse ale Stamlo M 10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Stamlo M poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave
Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate): reacţii cutanate grave, de exemplu, inflamarea pielii şi ulceraţii ale pielii, umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie (edem angioneurotic).

Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse, trebuie să mergeţi imediat la medic.

Alte reacţii adverse
Reacţii adverse foarte frecvente (acestea apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi): umflarea gleznelor.

Reacţii adverse frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, slăbiciune generală, palpitaţii, greaţă, indigestie, dureri abdominale, înroşirea feţei cu senzaţie de caldură, în special la începutul tratamentului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): dezvoltarea sânilor la bărbaţi, stare generală de rău, uscăciunea gurii, frisoane, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, sunete în urechi, tulburări ale somnului, iritabilitate, depresie, stare de leşin, accelerarea bătăilor inimii, dureri în piept, agravarea anginei pectorale (la începutul tratamentului).

Tensiune arterială scăzută, scurtarea respiraţiei, strănut/secreţii nazale, simptome de răceală, vărsături, diaree, constipaţie, umflarea gingiilor, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie, căderea părului, decolorarea pielii, purpură, crampe, dureri de spate, musculare şi articulare, urinări frecvente, creşteri sau scăderi în greutate, inflamarea venelor.

Reacţii adverse rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): confuzie, modificări ale dispoziţiei, anxietate, creşterea valorilor enzimelor hepatice, icter şi hepatită.

Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate): scăderea numărului de celule albe şi de trombocite în sânge, conţinut ridicat de zahăr în sânge, boală a nervilor periferici (neuropatie periferică), tuse, inflamarea mucoasei stomacului, inflamarea pancreasului, reacţii alergice cu mâncărime şi erupţii trecătoare pe piele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează în asociere cu Stamlo M, unul din următoarele medicamentele:
• ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice) sau ritonavir (un medicament pentru SIDA), deoarece pot creşte concentraţia amlodipinei;
• rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
• preparate din plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
• alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece amlodipina poate creşte acţiunea lor.

Utilizarea Stamlo M cu alimente şi băuturi
Puteţi administra Stamlo M cu sau fără alimente.

Administrarea de Stamlo M 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Utilizaţi Stamlo M numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Alăptarea
Dacă alăptaţi, nu utilizaţi Stamlo M.

Prezentare ambalaj:

Comprimate neacoperite, ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, având gravate pe o faţă "R" şi "178" pe cealaltă faţă.
Cutie cu 2 blistere din Al/Opa-Al-PVC a câte 14 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original
Nu utilizaţi Stamlo M după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.
Alte medicamente cu substanța activă amlodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Stamlo M 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Stamlo M 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.