Prospect Amlodipina Richter 10 mg, comprimate

Substanța activă: amlodipinum
Producator: GEDEON RICHTER Ltd., Ungaria
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati
Grupa farmaceutică: blocante ale canalelor de calciu

Indicații Amlodipina Richter 10 mg, comprimate:

Amlodipină Richter aparţine grupului de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu.

Amlodipină Richter este indicat în tratamentul: tensiunii arteriale crescute; durerilor în piept datorate îngustării arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina vasospastică).

Dacă suferiţi de tensiune arterială crescută, Amlodipină Richter acţionează prin dilatarea vaselor de sânge din inimă, astfel încât sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.

Dacă suferiţi de angină, Amlodipină Richter acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care apoi primeşte mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept.

Amlodipină Richter nu îndepărtează imediat durerea în piept în cazul anginei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Amlodipină Richter
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă şi la alte medicamente din aceeaşi grupă sau la oricare dintre celelalte componente ale Amlodipină Richter;
- dacă aveţi valori foarte mici ale tensiunii arteriale;
- în stări de şoc;
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic acut (în ultimele 28 de zile);
- dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);
- dacă aveţi angină pectorală instabilă.

Administrare Amlodipina Richter 10 mg, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Amlodipină Richter exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi:
Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi după 2-4 săptămâni.

Vârstnici:
Doza trebuie ajustată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Orice creştere a dozei necesită precauţie.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică:
Amlodipina trebuie administrată cu precauţie. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului.

Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amlodipină Richter
Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de cap uşor, dificultăţi în respiraţie, creşterea frecvenţei urinare.

Mergeţi la unitatea de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amlodipină Richter
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci luaţi următoarea doză la ora dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amlodipină Richter
Tratamentul trebuie întrerupt sau schimbat numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Amlodipina Richter 10 mg, comprimate:

Substanţa activă este amlodipina 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu, anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Richter
- dacă aveţi afectată funcţia inimii (insuficienţă cardiacă);
- dacă aveţi insuficienţă hepatică;
- dacă sunteţi trataţi prin dializă;
- dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.

Datorită experienţei insuficiente, Amlodipină Richter nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea Amlodipină Richter poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, care pot afecta siguranţa la locul de muncă şi în trafic.

Reacții adverse ale Amlodipina Richter 10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Amlodipină Richter poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave

Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate): reacţii cutanate grave, de exemplu, inflamarea pielii şi ulceraţii ale pielii, umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie (edem angioneurotic).

Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse, trebuie să mergeţi imediat la medic.

Alte reacţii adverse
Reacţii adverse foarte frecvente (acestea apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi): umflarea gleznelor.

Reacţii adverse frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, slăbiciune generală, palpitaţii, greaţă, indigestie, dureri abdominale, înroşirea feţei cu senzaţie de caldură, în special la începutul tratamentului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): dezvoltarea sânilor la bărbaţi, stare generală de rău, uscăciunea gurii, frisoane, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, sunete în urechi, tulburări ale somnului, iritabilitate, depresie, stare de leşin, accelerarea bătăilor inimii, dureri în piept, agravarea anginei pectorale (la începutul tratamentului).

Tensiune arterială scăzută, scurtarea respiraţiei, strănut/secreţii nazale, simptome de răceală, vărsături, diaree, constipaţie, umflarea gingiilor, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie, căderea părului, decolorarea pielii, purpură, crampe, dureri de spate, musculare şi articulare, urinări frecvente, creşteri sau scăderi în greutate, inflamarea venelor.

Reacţii adverse rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): confuzie, modificări ale dispoziţiei, anxietate, creşterea valorilor enzimelor hepatice, icter şi hepatită.

Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate): scăderea numărului de celule albe şi de trombocite în sânge, conţinut ridicat de zahăr în sânge, boală a nervilor periferici (neuropatie periferică), tuse, inflamarea mucoasei stomacului, inflamarea pancreasului, reacţii alergice cu mâncărime şi erupţii trecătoare pe piele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează în asociere cu Amlodipină Richter, unul din următoarele medicamentele:
• ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice) sau ritonavir (un medicament pentru SIDA), deoarece pot creşte concentraţia amlodipinei;
• rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
• preparate din plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
• alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece amlodipina poate creşte acţiunea lor.

Utilizarea Amlodipină Richter cu alimente şi băuturi
Puteţi administra Amlodipină Richter cu sau fără alimente.

Administrarea de Amlodipina Richter 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Utilizaţi Amlodipină Richter numai la recomandarea medicului dumneavoastră.

Alăptarea
Dacă alăptaţi, nu utilizaţi Amlodipină Richter.

Prezentare ambalaj:

Comprimate ovale, biconvexe de culoare albă sau aproape albă, cu o lungime de 11,5 mm şi o lăţime de 8,3 mm, având marcat "10" pe una din feţe şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Normodipine după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.
Alte medicamente cu substanța activă amlodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Amlodipina Richter 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Amlodipina Richter 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.