Prospect Tezoline spray nazal, soluţie

Substanța activă: xylometazolinum
Producator: Merckle GmbH Germania
Clasa ATC: [R01AA]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> simpatomimetice
Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie
Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie

Indicații Tezoline spray nazal, soluţie:

Tezoline conţine substanţa activă xilometazolină, care este un decongestionant cu administrare locală, care ameliorează congestia nazală. Un decongestionant reduce umflarea mucoasei nazale.

Tezoline este utilizat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al congestiei mucoasei din interiorul nasului în rinită sau sinuzită.

Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie este indicat administrării la copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani.
Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie este indicat administrării la adulţi şi la copii şi adolescenţi cu vârsta peste 10 ani.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Tezoline
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xilometazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tezoline (vezi pct. 6).
* dacă vi s-a efectuat recent o intervenţie chirurgicală neurologică (hipofizectomie trans-sfenoidală sau alte intervenţii chirurgicale cu expunere a meningelui)
* dacă aveţi rinită neînsoţită de secreţie (o formă de rinită cronică care determină inflamarea uscată a mucoasei din interiorul nasului, cu formare de cruste)
Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie
* la copii cu vârsta sub 2 ani. Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie
* la copii cu vârsta sub 10 ani.

Administrare Tezoline spray nazal, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna Tezoline exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.
Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie Doza uzuală la copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani este de 1 puf Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie, administrat în fiecare nară, la nevoie, dar de cel mult 3 ori pe zi, cu excepţia cazului în care medicul dumneavostră vă recomandă altfel.

Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie Doza uzuală la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta peste 10 ani este de 1 puf Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie, administrat în fiecare nară, la nevoie, dar de cel mult 3 ori pe zi, cu excepţia cazului în care medicul dumneavostră vă recomandă altfel.
Mod de administrare După scoaterea capacului protector, introduceţi orificiul sprayului în nară şi apăsaţi pe pompă o singură dată. Respiraţi uşor pe nas în timpul procedurii de pulverizare. După utilizare, stergeţi vârful cu un şerveţel curat din hârtie şi acoperiţi cu capacul protector.

Notă: Înainte de prima utilizare - şi după o întrerupere a tratamentului mai lungă de 15 zile - se pulverizează în aer prin apăsarea pompei dozatoare de câteva ori. Pentru administările ulterioare, doza corectă este pregătită pentru utilizare imediată.

Înainte de folosirea sprayului nazal, suflaţi uşor nasul. Se recomandă ca ultima doză să fie administrată zilnic înainte de culcare.
Din motive de igienă şi pentru a evita infecţiile, fiecare flacon cu pulverizator trebuie să fie folosit numai de către aceeaşi persoană.

Durata de utilizare Tezoline nu trebuie administrat mai mult de 7 zile, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Medicamentul se poate administra din nou după o pauză de câteva zile de la tratamentul anterior.
În caz de rinită cronică, Tezoline trebuie administrat numai sub supraveghere medicală, din cauza riscului de atrofie a mucoasei nazale (distrugerea ţesutului din interiorul nasului).

Dacă credeţi că efectul Tezoline este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tezoline
În cazul supradozajului semnificativ sau a înghiţirii accidentale atât la copii, cât şi la adulţi, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Sunt necesare monitorizarea şi tratamentul într-un spital.

Pot să apară următoarele reacţii adverse:
* dilatare sau contractare a pupilelor
* senzaţie de rău (greaţă) şi vărsături
* paloare, colorare în albastru a pielii şi a buzelor
* febră, transpiraţie sau scădere a temperaturii corporale
* tulburări cardiovasculare, cum sunt bătăi prea rare, prea frecvente sau neregulate ale inimii, creştere sau scădere a tensiunii arteriale
* pauză de respiraţie (apnee)
* letargie, somnolenţă şi comă
* anxietate, excitaţie, halucinaţii şi crize convulsive (convulsii)
În special la copii, supradozajul poate fi urmat frecvent de convulsii şi comă, bătăi rare ale inimii, pauză de respiraţie (apnee) şi creştere a tensiunii arteriale, care poate fi urmată de scădere a tensiunii arteriale.

Dacă uitaţi să utilizaţi Tezoline
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, continuaţi cu doza recomandată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la administrarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Tezoline spray nazal, soluţie:

* Substanţa activă este clorhidratul de xilometazolină. Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie Fiecare puf (echivalent cu 0,09 ml soluţie) conţine clorhidrat de xilometazolină 0,045 mg. Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie Fiecare puf (echivalent cu 0,09 ml soluţie) conţine clorhidrat de xilometazolină 0,09 mg.
* Celelalte componente sunt: acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, glicerol 85%, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări:
* dacă sunteţi tratat cu anumite medicamente pentru depresie cunoscute sub numele de inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO) sau alte medicamente care pot provoca creşterea tensiunii arteriale.
* dacă aveţi boli coronariene ale inimii sau tensiune arterială mare.
* dacă aveţi o tumoră suprarenală (feocromocitom).
* dacă aveţi tulburări metabolice, cum sunt hiperfuncţie tiroidiană (hipertiroidie) sau diabet zaharat.
* dacă aveţi prostata mărită.
* dacă aveţi porfirie (o tulburare metabolică care afectează pielea şi/sau sistemul nervos).
* dacă aveţi presiune crescută în interiorul ochiului, în special glaucom cu unghi îngust. Contactul direct cu ochii trebuie evitat.

Utilizarea pe termen lung a Tezoline spray nazal, soluţie (mai mult de 7 zile) duce la umflarea cronică şi în cele din urmă la atrofia mucoasei nazale (ţesutul din interiorul nasului).

Utilizarea la copii şi adolescenţi Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie nu trebuie utilizat la nou-născuţi, bebeluşi şi copii cu vârsta sub 2 ani.

Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 10 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament nu ar trebui să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Tezoline spray nazal, soluţie:

Ca toate medicamentele, Tezoline poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele convenţii privind frecvenţa sunt utilizate în evaluarea reacţiilor adverse:
Foarte frecvente
afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente 1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare 1 până la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută
Frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Frecvente
* simptome uşoare şi trecătoare de iritaţie, cum sunt usturime sau uscăciune a mucoasei nazale (ţesutul din interiorul nasului) şi/sau gâtului.
* strănut

Mai puţin frecvente
* reacţii de hipersensibilitate (erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, umflare a pielii şi a membranelor mucoase)
* după trecerea efectului, senzaţie accentuată de nas “înfundat”
* sângerări din nas

Rare
* conştientizare a bătăilor inimii (palpitaţii)
* bătăi frecvente ale inimii
* creştere a tensiunii arteriale
* senzaţie de rău (greaţă)

Foarte rare
* nervozitate (agitaţie)
* dificultăţi de adormire sau de menţinere a somnului (insomnie)
* somnolenţă (în special la copii)
* dureri de cap
* ameţeli
* halucinaţii sau convulsii (în special la copii)
* bătăi nergulate ale inimii
* pauză de respiraţie (apnee) la sugari şi nou-născuţi

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă de Tezoline şi anumite medicamente pentru depresie (inhibitori ai monoaminoxidazei IMAO de tipul tranilcipromină sau antidepresive triciclice), cât şi medicamente pentru tensiune arterială mare (hipertensiune), poate duce la creşterea tensiunii arteriale.

Administrarea de Tezoline spray nazal, soluţie în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Întrucât siguranţa administrării Tezoline în timpul sarcinii şi alăptării nu a fost suficient studiată, puteţi să utilizaţi Tezoline numai la recomandarea medicului dumneavoastră şi numai după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu.

Întrucât supradozajul poate afecta alimentarea cu sânge a fătului sau poate duce la scăderea producţiei de lapte, doza recomandată nu trebuie depăşită în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Tezoline 0,5 mg/ml spray nazal, soluţie este o soluţie limpede, aproape incoloră, disponibilă într-un flacon din sticlă de culoare brună conţinând 10 ml (nu mai puţin de 90 de pufuri) sau 2x10 ml (nu mai puţin de 2x90 de pufuri) soluţie, sigilat cu o pompă cu pulverizator cu adaptor pentru nas şi capac protector.

Tezoline 1 mg/ml spray nazal, soluţie este o soluţie limpede, aproape incoloră, disponibilă într-un flacon din sticlă de culoare brună conţinând 10 ml (nu mai puţin de 90 de pufuri), 15 ml (nu mai puţin de 135 de pufuri) sau 2x10 ml (nu mai puţin de 2x90 de pufuri) soluţie, sigilat cu o pompă cu pulverizator cu adaptor pentru nas şi capac protector.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi sprayul nazal după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe eticheta flaconului, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

După prima deschidere, Tezoline trebuie utilizat în termen de 1 an.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă xylometazolinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tezoline spray nazal, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tezoline spray nazal, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.