Prospect Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Substanța activă: combinații
Producator: Fresenius Kabi Norge AS, Norvegia
Clasa ATC: [B05XA]: sange si organe hematopoietice >> substituenti de plasma si solutii perfuzabile >> alte solutii intravenoase >> solutii de electroliti

Indicații Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Addamel Novum este un medicament care conţine oligoelemente. Oligoelementele sunt cantităţi foarte mici de substanţe chimice, de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcţiona normal.
Addamel Novum se administrează intravenos (prin picurare într-o venă), atunci când nu vă puteţi alimenta normal. De obicei, acest medicament este utilizat în cadrul unei dietei intravenoase echilibrate, împreună cu proteine, grăsimi, zaharuri, săruri şi vitamine.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Addamel Novum:
- dacă sunteţi alergic la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Dacă faceţi o erupţie sau o altă reacţie alergică (de exemplu, mâncărime, umflare a buzelor sau a feţei, scurtare a respiraţiei), anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră;
- dacă eliminarea bilei este blocată;
- dacă aveți boala Wilson (o afecțiune genetică caracterizată prin acumulare de cupru în organism) sau hemocromatoză (acumulare de fer în organism);
Addamel Novum nu trebuie administrat copiilor cu greutatea corporală mai mică de 15 kilograme.

Administrare Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Addamel Novum vă va fi administrat de către un profesionist în domeniul sănătăţii.
Veţi primi Addamel Novum în perfuzie intravenoasă (picurare direct într-o venă).
Medicul dumneavoastră va decide doza corectă pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră.
Doza uzuală pentru adulţi este de 10 mililitri pe zi. Dacă aveți probleme cu ficatul sau rinichii, este posibil să primiți o doză mai mică.
Addamel Novum trebuie adăugat la o altă soluţie perfuzabilă, înainte a vi se administra. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală se va asigura că medicamentul este preparat corect, înainte de a vi se administra.

Utilizarea la copii
Doza recomandată pentru copii cu greutatea mai mare de 15 kilograme este de 0,1 mililitri pentru fiecare kilogram de greutate corporală şi zi.

Dacă vi se administrează mai mult Addamel Novum decât trebuie
Este foarte puţin probabil să vi se administreze mai mult Addamel Novum decât trebuie, deoarece medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor supraveghea în timpul tratamentului. Totuşi, dacă credeţi că aţi primit prea mult Addamel Novum, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Fiecare mililitru de concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţine:
- Substanţele active
Clorură de crom (III) hexahidrat 5,33 µg
Clorură de cupru (II) dihidrat 102,30 µg
Clorură de fer (III) hexahidrat 540,00 µg
Iodură de potasiu 16,60 µg
Clorură de mangan (II) tetrahidrat 19,79 µg
Fluorură de sodiu 210,00 µg
Molibdat de sodiu dihidrat 4,85 µg
Selenit de sodiu anhidru 17,29 µg
Clorură de zinc 1050,00 µg

- Celelalte componente sunt: xilitol, acid clorhidric concentrat şi apă pentru preparate injectabile.

Acest medicament conține 0,052 mmol (1,2 miligrame) de sodiu pentru o doză (10 mililitri).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Addamel, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveți probleme privind funcțioarea ficatului și/sau a rinichilor dumneavoastră. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă testeze regulat sângele, pentru a verifica starea organismului dumneavoastră.
Dacă luați fer pe cale orală, în același timp cu perfuzia de Addamel Novum, medicul va testa dacă ferul se acumulează în organismul dumneavoastră.
Rareori, ferul și iodul pot provoca reacții alergice, atunci când sunt administrate prin picurare într-o venă.
Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă suferiți orice tip de reacție alergică, atunci când vi se administrează Addamel Novum.
Dacă primiţi Addamel Novum mai mult de 4 săptămâni, medicul dumneavoastră trebuie să verifice nivelul manganului din sângele dumneavoastră;

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Addamel Novum nu influenţează conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Reacții adverse ale Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Până în prezent, nu au fost raportate reacţii adverse la utilizarea Addamel Novum conform recomandărilor.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Addamel Novum poate fi utilizat de femeile gravide sau care alăptează.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Addamel Novum este o soluţie limpede, incoloră până la slab galbenă, fără particule vizibile.

Addamel Novum este disponibil în cutii cu 20 fiole din polipropilenă care conţin câte 10 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe fiolă și pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Responsabilitatea privind păstrarea, utilizarea şi eliminarea corectă a Addamel Novum revine medicului dumneavoastră şi farmacistului spitalului.

După diluare: Adăugarea Addamel Novum la o altă soluţie perfuzabilă trebuie făcută imediat înainte de începerea perfuzării, iar amestecul obţinut trebuie utilizat în maximum 24 de ore de la preparare. . Dacă nu este utilizat imediat, responsabilitatea privind durata şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare revine utilizatorului și nu trebuie să depășească 24 de ore la 2-8°C, exceptând situaţiile în care amestecarea a fost efectuată în condiții aseptice controlate și validate.

Orice cantitate rămasă neutilizată din medicament sau orice material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu cerinţele locale.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Addamel Novum concentrat pentru soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.