Prospect Atorvastatină Stada comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: STADA Arzneimittel AG, Centrafarm Services B.V., C
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Atorvastatină Stada conţine substanţa activă atorvastatina, care face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorvastatină Stada 10 mg comprimate filmate
Atorvastatină Stada 20 mg comprimate filmate
Atorvastatină Stada 40 mg comprimate filmate
Atorvastatină Stada 80 mg comprimate filmate

Indicații Atorvastatină Stada comprimate filmate:

Atorvastatină Stada este utilizat pentru scăderea concentraţiilor de colesterol şi trigliceride din sânge, când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de afecţiune a inimii, Atorvastatină Stada poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuat un regim alimentar standard de scădere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Atorvastatina Stada
- dacă sunteţi alergic la atorvastatină sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului
- dacă aveţi sau aţi avut vreodată afecţiuni ale ficatului.
- dacă aţi avut valori anormale inexplicabil ale testelor de sânge cu privire la funcţia ficatului.
- dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
- dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
- dacă alăptaţi

Administrare Atorvastatină Stada comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda un regim alimentar cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să îl respectaţi şi în timpul tratamentului cu Atorvastatină Stada.

Doza
Doza iniţială recomandată de Atorvastatină Stada este de 10 mg o dată pe zi, la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau peste. Dacă medicul dumneavoastră consideră necesar, doza poate fi crescută până ce se obţine rezultatul dorit.
Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult.
Doza maximă de Atorvastatină Stada este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii şi adolescenţi.

Mod de administrare
Comprimatele de Atorvastatină Stada trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.

Durata tratamentului cu Atorvastatină Stada este determinată de către medicul dumneavoastră.
Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atorvastatină Stada este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Atorvastatină Stada decât trebuie
Dacă luaţi accidental mai multe comprimate de Atorvastatină Stada decât v-a fost prescris (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Atorvastatină Stada
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorvastatina Stada
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatină Stada comprimate filmate:

- Substanţa activă a Atorvastatină Stada este atorvastatina.

Atorvastatină Stada 10 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg (sub formă de atorvastatină calcică).

Atorvastatină Stada 20 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică).

Atorvastatină Stada 40 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg (sub formă de atorvastatină calcică).

Atorvastatină Stada 80 mg comprimate filmate
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 80 mg (sub formă de atorvastatină calcică).

- Celelalte componente sunt:
Nucleu:
Lactoză monohidrat
Celuloză microcristalină
Carbonat de claciu
Croscarmeloză sodică
Amidon pregelatinizat
Hipromeloză 2208, 100 cP
Stearat de magneziu

Film:
Hipromeloză 2910 6 cP
Macrogol 8000
Dioxid de titan (E 171)
Talc

Precauții:

Înainte să luaţi Atorvastatina Stada, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale
Următoarele constituie motive pentru care Atorvastatină Stada este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră:
- dacă aţi avut în trecut un accident vascular cerebral însoţit de sângerare la nivelul creierului sau aveţi mici acumulări de lichid la nivelul creierului ca urmare a unui accident cerebral anterior
- dacă aveţi probleme ale rinichilor
- dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidie)
- dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare De asemenea, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveți o slăbiciune musculară, care este constantă. Pot fi necesare teste suplimentare și medicamente pentru a diagnostica și trata această afecțiune.
- dacă aţi avut anterior tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad valoarea colesterolului (de exemplu, alte statine sau fibraţi)
- dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic
- dacă aveţi antecedente de boală a ficatului
- dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
- dacă luați sau ați luat in ultimele 7 zile un medicament denumit acid fusidic ( medicament pentru infecții bacteriene ) pe cale orală sau injectabilă. Acidului fusidic administrat concomitent cu Atorvastatină Stada poate provoca probleme severe la nivelul muşchilor ( rabdomioliză)

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Atorvastatină Stada dacă:
- aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă oricare dintre aceste situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatina Stada, pentru a vă evalua riscul de a avea reacţii adverse musculare. Se cunoaşte faptul că riscul de reacţii adverse musculare, de exemplu rabdomioliză, creşte atunci când sunt utilizate în acelaşi timp anumite medicamente (vezi punctul „Alte medicamente și Atorvastatină Stada ")

De asemenea, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi o slăbiciune musculară permanentă. Pot fi necesare analize de sânge suplimentare pentru diagnosticarea acesteia şi utilizarea altor medicamente pentru a trata această slăbiciune.

Dacă aveţi diabet zaharat sau sunteţi la risc de declanşare a diabetului zaharat, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape atât timp cât utilizaţi acest medicament. Este probabil să vă aflaţi la risc de declanşare a diabetului dacă aveţi valori mari ale zahărului şi grăsimilor în sânge, sunteţi supraponderal şi aveţi tensiunea arterială mare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu folosiţi nicio unealtă sau utilaj dacă abilităţile dumneavoastră sunt afectate de acest medicament.

Atorvastatină Stada conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatină Stada comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi utilizarea comprimatelor dumneavoastră şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.
Reacţii adverse rare: pot afecta până la 1 din 1000 de persoane
• Reacţii alergice grave care produc umflare a feţei, limbii şi/sau gâtului, ceea ce poate provoca dificultăţi considerabile la respiraţie.
• Afecţiune gravă însoţită de descuamare şi umflare a pielii, vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţii trecătoare pe piele cu pete roz-roşiatice care se pot transforma în vezicule, în special pe palme şi tălpi.
• Slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi, mai ales, dacă în acelaşi timp, vă simţiţi rău sau aveţi febră, acestea putând fi cauzate de o distrugere anormală a muşchilor, care poate pune viaţa în pericol şi poate duce la probleme ale rinichilor.

Reacţii adverse foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 de persoane
- Dacă aveţi probleme cu sângerări sau învineţiri neaşteptate sau neobişnuite, acestea pot sugera probleme ale ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Alte reacţii adverse posibile la Atorvastatină Stada:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Inflamare a căilor nazale, durere de gât, sângerare nazală
- Reacţii alergice
- Creşteri ale valorilor glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, continuaţi monitorizarea atentă a valorilor glicemiei), creşteri ale valorilor creatinkinazei din sânge
- Durere de cap
- Greaţă, constipaţie, gaze, indigestie, diaree
- Dureri musculare, dureri articulare şi de spate
- Testele de sânge pot să arate funcţionarea anormală a ficatului

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
- Anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere în greutate, scăderi ale valorilor glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat trebuie să continuaţi monitorizarea atentă a valorilor glicemiei),
- Coşmaruri, insomnie
- Ameţeli, amorţire sau senzaţie de înţepături la nivelul degetelor, scădere a sensibilităţii la durere sau atingere, modificări ale gustului, pierdere de memorie
- Vedere înceţoşată
- Ţiuit în urechi şi/sau cap
- Vărsături, râgâială, dureri la nivelul abdomenului superior sau inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului)
- Hepatită (inflamaţie a ficatului)
- Erupţii pe piele, erupţii trecătoare pe piele şi mâncărimi, urticarie, cădere în exces a părului
- Dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară
- Oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, dureri în piept, edeme (umflături, în special ale gleznelor), febră
- Analize ale urinei care arată prezenţa celulelor albe în urină.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
- Tulburări de vedere
- Sângerări sau învineţiri neaşteptate
- Colestază (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor)
- Leziuni ale tendoanelor

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
- O reacţie alergică - simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie, colaps
- Pierdere a auzului
- Ginecomastie (mărire a sânilor la bărbaţi şi femei)

Cu frecvență necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile):
• slăbiciune musculară, care este constantă

Reacţii adverse posibile raportate în cazul unor statine (medicamente de acelaşi tip):
- dificultăţi sexuale
- depresie
- probleme respiratorii, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră
- diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveți o concentraţie (valoare) mare a zahărului și grăsimilor în sânge, dacă sunteți supraponderali și aveți tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în perioada în care luați acest medicament.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Atorvastatină Stada împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Există unele medicamente care pot modifica efectul Atorvastatină Stada sau efectul lor poate fi modificat de Atorvastatină Stada. Acest tip de interacţiune poate reduce eficacitatea unuia dintre medicamente sau a ambelor. De asemenea, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv a afecţiunii grave care duce la pierderea masei musculare, numită rabdomioliză şi descrisă la punctul „Reacţii adverse posibile":
- medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină
- anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină,
- dacă trebuie sa luați pe cale orală acid fusidic pentru a vă trata infecția bacteriană trebuie să optiți temporar administrarea acestui medicament. Medicul vă va spune când puteți reîncepe în siguranța tratamentul cu Atorvastatină Stada. Atorvastatină Stada luat împreună cu acidul fusidic poate rareori să conducă la slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere ( rabdomioliză).
- alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol,
- anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu amlodipină, diltiazem; medicamente pentru reglarea ritmului bătăilor inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă,
- medicamente utilizate în tratamentul HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir etc.,
- anumite medicamente utilizate pentru tratamentul hepatitei cu virus C, de exemplu teleprevir
- alte medicamente cunoscute de a interacţiona cu Atorvastatină Stada includ ezetimibă (care scade valoarea colesterolului), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru epilepsie), cimetidină (folosit pentru arsuri gastrice şi ulcer peptic), fenazonă (un analgezic ) colchicină (utilizată în tratamentul gutei), antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu) şi boceprevir (utilizat pentru tratarea afecţiunilor hepatice, precum hepatita C). medicamente eliberate fără prescripţie medicală, care conţin sunătoare.

Atorvastatină Stada împreună cu alimente, băuturi și alcool
Vezi punctul "Cum să utilizaţi Atorvastatină Stada ". Vă rugăm să ţineţi cont de următoarele:

Sucul de grepfrut
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare cu suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectul Atorvastatină Stada.

Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament. Pentru informaţii suplimentare vezi pct. „Atenționări și precauții".

Administrarea de Atorvastatină Stada comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatină Stada dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Atorvastatină Stada dacă vă aflaţi la vârsta fertilă, decât dacă utilizaţi măsuri contraceptive eficiente. Nu luaţi Atorvastatină Stada dacă alăptaţi.
Siguranţa utilizării Atorvastatină Stada în timpul sarcinii şi alăptării nu a fost încă demonstrată.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Atorvastatină Stada 10 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 6 mm.

Atorvastatină Stada 10 mg comprimate filmate este ambalat în blistere din OPA-Al-PVC/Al cu 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50 (ambalaj de uz spitalicesc) 50, 56, 84, 90, 98, 100, 112, 180 si 500 comprimate filmate.

Atorvastatină Stada 20 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, rotunede, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 8 mm

Atorvastatină Stada 20 mg comprimate filmate este ambalat în blistere din OPA-Al-PVC/Al cu 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50 (ambalaj de uz spitalicesc) 50, 56, 84, 90, 98, 100, 112, 180 si 500 comprimate filmate.

Atorvastatină Stada 40 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 10 mm.

Atorvastatină Stada 40 mg comprimate filmate este ambalat în blistere din OPA-Al-PVC/Al cu 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50 (ambalaj de uz spitalicesc) 50, 56, 84, 90, 98, 100, 112, 180 si 500 comprimate filmate.

Atorvastatină Stada 80 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 12 mm.

Atorvastatină Stada 40 mg comprimate filmate este ambalat în blistere din OPA-Al-PVC/Al 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50 (ambalaj de uz spitalicesc) 50, 56, 84, 90, 98, 100, 112, 180 si 500 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de depozitare
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare (EXP) înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncati medicamentele care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatină Stada comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatină Stada comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.