Prospect Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Krka, d.d., Novo Mesto, Slovenia
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Statorva face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimilor).

Indicații Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate:

Statorva este utilizat pentru scăderea concentraţiilor lipidelor din sânge, cunoscute sub numele de colesterol şi trigliceride, atunci când un regim alimentar cu cantităţi scăzute de grăsimi şi modificarea stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Statorva poate fi utilizat, de asemenea pentru scăderea acestui risc, chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. În timpul tratamentului trebuie continuat regimul alimentar standard de scădere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Statorva
a. dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la atorvastatină sau la orice medicament similar utilizat pentru scăderea concentraţiilor lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale Statorva.
b. dacă aveţi sau aţi avut o boală a ficatului
c. dacă aţi avut valori anormale, inexplicabile, ale analizelor funcţiei ficatului
d. dacă sunteţi femeie care poate să rămână gravidă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace
e. dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă
f. dacă alăptaţi.

Administrare Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda un regim alimentar cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să îl respectaţi şi în timpul tratamentului cu Statorva.

Doza iniţială recomandată de atorvastatină este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau mai mare. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, până la cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va modifica dozele la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Statorva este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii.

Comprimatele Statorva trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă şi pot fi administrate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatul la acelaşi moment al zilei, în fiecare zi.

Durata tratamentului cu Statorva este determinată de către medicul dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dacă observaţi că efectul Statorva este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Statorva decât trebuie
Dacă luaţi accidental mai multe comprimate Statorva (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Statorva
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la momentul potrivit, conform schemei obişnuite de administrare.
Nu luaţi o doză dublă, pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament sau doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate:

- Substanţa activă este atorvastatina. Fiecare comprimat filmat Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg conţine atorvastatină 30 mg, 60 mg, respectiv 80 mg, sub formă de atorvastatină calcică.
- Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu, hidroxipropilceluloză (E 463), lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E 460), croscarmeloză sodică tip A, crospovidonă, stearat de magneziu (E 572) şi polisorbat 80 în nucleul comprimatului şi alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol 3000 şi talc în filmul comprimatului.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Statorva
Iată cauzele pentru care Statorva poate să nu fie adecvat pentru dumneavoastră:
* dacă aţi avut accident vascular cerebral cu sângerare la nivelul creierului, sau aveţi zone cu lichid rămase în creier de la accidente vasculare cerebrale anterioare
* dacă aveţi probleme ale rinichilor
* dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidie)
* dacă aveţi sau aţi avut vreodată dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de afecţiuni musculare
* dacă aţi avut afecţiuni musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte "statine" sau "fibraţi")
* dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool etilic
* dacă aţi avut boli ale ficatului
* dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
Înaintea începerii tratamentului cu Statorva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
* dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.
Dacă vreuna dintre atenţionările de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vi se efectueze analize ale sângelui înainte şi în timpul tratamentului cu Statorva, pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare. Se ştie că riscul reacţiilor adverse musculare, cum este rabdomioliza, este mai mare la utilizarea concomitentă, adică în acelaşi timp, a mai multor medicamente.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă influenţează această capacitate. Nu folosiţi instrumente sau utilaje, în cazul în care capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Statorva
Statorva conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Statorva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Reacţii adverse rare, care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
* recaţie alergică gravă, ce determină umflare a feţei, limbii şi gâtului care pot avea ca rezultat dificultăţi la respiraţie.
* o boală gravă cu descuamare şi umflare a pielii, apariţie de vezicule pe piele, la nivelul gurii, ochilor şi organelor genitale şi febră. Erupţie pe piele cu pete roz-roşiatice, mai ales pe palme şi tălpi, care se pot transforma în vezicule.
* slăbiciune, sensibilitate crescută sau durere musculară şi, dacă în acelaşi timp, nu vă simţiţi bine sau aveţi febră mare, care pot fi determinate de o distrugere anormală a muşchilor care vă poate pune viaţa în pericol şi poate duce la afectarea rinichilor.
Reacţii adverse foarte rare, care afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
* dacă apar sângerări sau vânătăi neaşteptate, acestea pot fi sugestive pentru o afectare a ficatului.
Trebuie să vă adresaţi cât se poate de repede medicului dumneavoastră.
Alte reacţii adverse posibile la Statorva:
Reacţii adverse frecvente (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 100)
* inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare din nas
* reacţii alergice
* creştere a concentraţiei zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat, continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie valorile glicemiei), creştere a concentraţiei creatinkinazei în sânge
* durere de cap
* greaţă, constipaţie, vânturi, indigestie, diaree
* durere articulară, durere musculară şi durere de spate
* rezultate ale testelor de sânge care arată modificări ale funcţiei ficatului.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
* anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a concentraţiei zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat, continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie valorile glicemiei)
* coşmaruri, insomnie
* ameţeli, amorţeală sau furnicături în degetele de la mâini şi picioare, scădere a sensibilităţii la durere sau atingere, tulburare a gustului, pierdere a memoriei
* vedere înceţoşată
* zgomote în urechi sau în cap
* vărsături, eructaţii, dureri abdominale superioare şi inferioare, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină dureri în zona stomacului)
* hepatită (inflamaţie a ficatului)
* erupţie trecătoare pe piele, erupţii însoţite de mâncărime, urticarie, cădere în exces a părului
* durere la nivelul gâtului, oboseală a muşchilor
* oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare mai ales a gleznelor (edem), febră
* teste de urină care arată prezenţa în urină a celulelor albe din sânge.
Reacţii adverse rare (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 10000)
* tulburări de vedere
* sîngerări sau vânătăi neaşteptate
* colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
* leziuni ale tendoanelor.
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
* o reacţie alergică – simptomele pot include apariţia bruscă a unei respiraţii şuierătoare şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie, colaps
* surditate
* ginecomastie (mărire a sânilor la bărbaţi)
Reacţii adverse posibile raportate la utilizarea unor statine (medicamente din aceeaşi clasă):
* dificultăţi sexuale
* depresie
* probleme la respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
* diabet zaharat. Riscul de apariţie este crescut dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal si aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în perioada tratamentului cu acest medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Sunt unele medicamente care pot modifica efectul Statorva sau efectul acestora poate fi modificat de către Statorva. Acest tip de interacţiune poate duce la scăderea eficacităţii unuia sau ambelor medicamente. În plus, această interacţiune poate creşte riscul severităţii reacţiilor adverse, incluzând afectarea importantă a muşchilor, cunoscută sub numele de rabdomioliză:
* Medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporina
* Anumite medicamente antibiotice sau antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic
* Alte medicamente pentru reglarea valorilor lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, derivaţi de acid nicotinic, colestipol
* Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate în tratamentul anginei pectorale sau al tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină, diltiazem; medicamente care reglează ritmul inimii, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
* Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
* Alte medicamente cunoscute că interacţionează cu Statorva incluzând ezetimib (care scade concentraţia colesterolului), warfarină (care reduce vâscozitatea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (medicament anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizată în arsuri gastrice şi ulcere peptice), fenazonă (utilizată în cazul durerilor) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu)
* Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În timpul tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau prezentaţi risc de a dezvolta diabet zaharat. Sunteti susceptibil la riscul de a dezvolta diabet zaharat dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal si aveţi hipertensiune arterială.

Utilizarea Statorva cu alimente şi băuturi
Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:
Suc de grapefruit
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele Statorva.
Alcool etilic
Evitaţi consumul în cantitate mare de alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament.

Administrarea de Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Statorva dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Statorva dacă sunteţi la vârsta când puteţi face copii, decât dacă folosiţi metode contraceptive adecvate.
Nu luaţi Statorva dacă alăptaţi.
Siguranţa utilizării Statorva în timpul sarcinii şi alăptării nu a fost încă dovedită.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Statorva 30 mg: comprimate filmate rotunde, uşor convexe, cu margini teşite, cu diametrul de 9 mm, de culoare albă.
Statorva 60 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, cu dimensiuni de 16 mm x 8,5 mm, de culoare albă.
Statorva 80 mg: comprimate filmate în formă de capsulă, biconvexe, cu dimensiuni de 18 mm x 9 mm, de culoare albă.
Sunt disponibile cutii cu blistere a 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 şi 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură pentru păstrare.
Nu utilizaţi Statorva după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.