Prospect BETALOC, compr.

Substanța activă: metoprololum
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi

Indicații BETALOC, compr.:

Hipertensiune: reduce tensiunea arteriala si reduce riscul de mortalitate cardiovasculara si coronariana (inclusiv moarte subita), precum si riscul de morbiditate.
Angina pectorala.
Aritmii cardiace, in mod special tahicardii supraventriculare.
Tratament de intretinere dupa infarct miocardic.
Afectiuni cardiace functionale insotite de palpitatii.
Profilaxia migrenei.

Contraindicații:

Bloc atrio-ventricular de gradul II sau III, insuficienta cardiaca decompensata, bradicardie sinusala clinic manifesta, boala de nod sinusal, soc cardiogenic, arteriopatii periferice severe.
Metoprololul nu este indicat pacientilor cu suspiciune de infarct miocardic daca au un ritm cardiac < 45 batai/minut, un interval P-Q > 0,24 sec. sau o presiune sistolica < 100 mmHg.
Betaloc este contraindicat la acei pacienti cu hipersensibilitate la vreunul din componente sau la alte beta-blocante.

Precauții:

La pacientii tratati cu beta-blocante nu se vor administra pe cale intravenoasa antagonisti de calciu de tip verapamil. In general, la pacientii hipertensivi astmatici, vor fi administrate simultan 2-mimetice (tablete si/sau aerosoli). Dozajul 2-mimeticelor poate necesita ajustari (cresteri) la inceputul tratamentului cu Betaloc ZOK. Riscul ca Betaloc ZOK sa interfere cu receptorii 2 este, oricum, mai mic decat in cazul tabletelor conventionale de blocante 1-selective. In timpul tratamentului cu Betaloc ZOK, riscul interferarii cu metabolismul glucidic sau mascarii hipoglicemiei pare sa fie mai mic decat in cazul tratamentului cu tablete conventionale de blocante 1-selective si mult mai mic decat in cazul beta-blocantelor non-selective. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca, trebuie sa se trateze decompensarea atat inainte de, cat si in timpul tratamentului cu Betaloc ZOK. Foarte rar, o afectiune preexistenta, de grad moderat a conducerii AV, poate fi agravata (putand duce la bloc AV). Betaloc ZOK poate agrava simptomele unor arteriopatii periferice, in principal datorita efectului sau hipotensor. Daca se prescrie Betaloc ZOK unui pacient cu feocromocitom, se va administra concomitent un alfa-blocant. Inainte de interventia chirurgicala, anestezistul va fi informat ca pacientul este tratat cu Betaloc ZOK. Nu se recomanda intreruperea administrarii de Betaloc ZOK la pacientii ce urmeaza o interventie chirurgicala. Se va evita intreruperea brusca a tratamentului. Aceasta se va efectua, pe cat posibil, gradat pe o perioada de 10 - 14 zile cu doze scazande pana la 25 mg pe zi in ultimele 6 zile. In aceasta perioada, pacientii cu boala coronariana vor fi tinuti sub stricta supraveghere. In timpul intreruperii beta-blocadei poate creste riscul producerii evenimentelor coronariene, inclusiv a mortii subite. Se presupune ca la bolnavii tratati cu beta-blocante socul anafilactic imbraca o forma mult mai severa.


Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra utilaje: Inainte de a conduce si de a manevra masini, pacientii trebuie sa-si cunoasca propriile reactii la Betaloc ZOK, deoarece pot aparea ocazional ameteala sau oboseala.

Reacții adverse ale BETALOC, compr.:

Betaloc ZOK este bine tolerat, iar reactiile adverse aparute sunt in general moderate si reversibile. S-au raportat urmatoarele evenimente in cadrul studiilor clinice sau a utilizarilor de rutina de Betaloc - comprimate conventionale (metoprolol tartrat). In majoritatea cazurilor nu s-a stabilit o conexiune intre aparitia reactiilor adverse si tratamentul cu Betaloc. S-au utilizat urmatoarele definitii ale frecventei acestora: foarte des ( 10%), des (1-9,9%), izolat (0,1-0,9%), rar (0,01-0,09%) si foarte rar (<0,01%).

Sistemul cardiovascular: Des: bradicardie, tulburari posturale (foarte rar cu sincopa), extremitati reci, palpitatii. Izolat: deteriorari pasagere ale simptomelor insuficientei cardiace, bloc AV grad I, edem, dureri precordiale. Rar: tulburari de conducere cardiaca, aritmii cardiace. Foarte rar: gangrena la pacientii cu tulburari severe, preexistente ale circulatiei periferice.

Sistemul nervos central: Foarte des: oboseala. Des: ameteala, cefalee. Izolat: parestezii, crampe musculare.

Sistemul gastrointestinal: Des: greturi, dureri abdominale, diaree, constipatie. Izolat: varsaturi. Rar: uscaciunea gurii. Hematologic: Foarte rar: trombocitopenie. Ficat: Rar: tulburari ale testelor functiei hepatice.

Metabolism: Izolat: crestere ponderala. Psihic: Izolat: depresii, tulburari de concentrare, somnolenta sau insomnie, cosmaruri. Rar: nervozitate, anxietate, impotenta/ disfunctii sexuale. Foarte rar: amnezie/ tulburari de memorie, confuzie, halucinatii.

Aparatul respirator: Des: dispnee de efort. Izolat: bronhospasm. Rar: rinita. Organe senzitive: Rar: tulburari de vedere, absenta secretiei lacrimale si/sau ochi iritati, conjunctivita. Foarte rar: tinitus, tulburari gustative.

Piele: Izolat: rash ( sub forma de urticarie psoriasiforma si leziuni cutanate distrofice), transpiratii. Rar: caderea parului. Foarte rar: reactii de fotosensibilitate, psoriazis agravat.

Administrarea de BETALOC, compr. în sarcină / alaptare:

Ca majoritatea medicamentelor, Betaloc va fi administrat in perioada sarcinii si a alaptarii numai in cazurile in care utilizarea sa este absolut necesara.
Ca toti agentii antihipertensivi, beta-blocantele pot determina reactii adverse, de ex. bradicardie la fat, nou-nascut si sugar.

Totusi cantitatea de metoprolol preluata prin laptele matern este neglijabila, iar efectele beta-blocadei asupra fatului sunt minime daca mama este tratata cu doze de metoprolol aflate in limitele terapeutice normale.
Alte medicamente cu substanța activă metoprololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BETALOC, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BETALOC, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.