Prospect Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate

Substanța activă: capecitabina
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate:

Ecansya aparţine unui grup de medicamente numite „citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Ecansya conţine capecitabină, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anticanceros activ (mai mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale).
Ecansya este utilizat în cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân. În plus, Ecansya este utilizat pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.
Ecansya poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Ecansya:
- dacă sunteţi alergic la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau o reacţie deosebită la acest medicament,
- dacă aţi avut anterior reacţii severe la tratamentul cu fluopirimidine (un grup de medicamente anticanceroase, precum fluorouracil),
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi valori extrem de scăzute ale globulelor albe sau trombocitelor în sânge (leucopenie, neutropenie sau trombocitopenie),
- dacă aveţi boli hepatice sau renale severe,
- dacă aveţi un deficit cunoscut de dihidropirimidin dehidrogenază (DPD), enzimă implicată în metabolismul uracilului şi timinei, sau
- dacă sunteţi tratat în prezent sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Capecitabina trebuie prescrisă numai de către un medic cu experienţă în utilizarea medicamentlorlor pentru tratamentul cancerului.
Comprimatele Ecansya trebuie înghiţite întregi, cu apă, într-un interval de 30 de minute după masă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră. Doza de Ecansya se calculează pe baza suprafeţei corporale. Suprafaţa corporală este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală de Ecansya este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Se dau două exemple: o persoană cu greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg de două ori pe zi. O persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate de 500 mg de două ori pe zi.

Comprimatele de Ecansya se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 zile este un ciclu de tratament.

În asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).
Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.

Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o asociere de comprimate a 150 mg, 300 mg şi 500 mg pentru fiecare doză. - Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara, conform prescripţiei medicului. - Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină). - Este foarte important să luaţi întreaga cantitate de medicament, conform prescripţiei medicului.

Dacă luaţi mai mult Ecansya decât trebuie
Dacă luati mai mult Ecansza decât trebuie, contactaţi medicul cât mai curând posibil înainte de a lua doza următoare. Puteţi să manifestaţi următoarele efecte adverse dacă luaţi mai multă capecitabină decât trebuie: senzaţie sau stare de rău, diaree, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul intestinului sau gurii, durere sau sângerare la nivelul intestinului sau stomacului sau depresia măduvei osoase (reducerea anumitor tipuri de celule ale sângelui). Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi oricare din aceste simptome.

Dacă uitaţi să luaţi Ecansya
Nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Continuaţi tratamentul obişnuit şi informaţi medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Ecansya
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu capecitabină. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (care conţin, de exemplu fenprocumonă), la oprirea tratamentului cu capecitabină poate fi necesar ca medicul să ajusteze doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg, 300 mg sau 500 mg.
- Celelalte componente sunt :Nucleul comprimatului: lactoză anhidră, croscarmeloză sodică, hipromeloză, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.
Filmul comprimatului de 150 mg: hipromeloză, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer, oxid roşu de fer (E172), talc.
Filmul comprimatului de 300 mg: hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc.
Filmul comprimatului de 500 mg: hipromeloză, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer, oxid roşu de fer (E172), talc.

Precauții:

Înainte să luaţi Ecansya, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
- dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni ale inimii (de (de exemplu bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept şi dureri de spate rezultate în urma unui efort fizic şi din cauza tulburărilor fluxului de sânge de la nivelul inimii)
- dacă aveţi afecţiuni ale creierului de exemplu, cancerul s-a răspândit la creier, sau afectarea nervilor (neuropatie))
- dacă aveţi dezechilibre ale calciului (observate în urma testelor de sânge
- dacă aveţi diabet zaharat
- dacă aveţi diaree
- dacă sunteţi sau deshidratat - dacă prezentaţi dezechilibre ionice în sângele dumneavoastră (dezechilibre electrolitice, observate în urma testelor)
- dacă aţi avut în trecut afecţiuni ale ochilor, deoarece puteţi avea nevoie de monitorizarea suplimentară a ochilor dumneavoastră.

Deficienţă de DPD: Deficienţa de DPD este o afecţiune rară care apare la naştere şi care nu este în mod obişnuit asociată cu afecţiuni ale inimii decât dacă primiţi medicamente specifice. Dacă aveţi o deficienţă de DPD care nu a fost încă diagnosticată şi luaţi Xeloda, puteţi prezenta forme severe ale reacţiilor adverse enumerate la punctul 4 Reacţii adverse posibile.
Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat din cauza oricărei reacţii adverse sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Copii şi adolescenţi
Ecansya nu este indicată pentru administrarea la copii şi adolescenţi. Nu daţi Ecansya copiilor şi adolescenţilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ecansya vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca Ecansya să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ecansya conţine lactoză
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Ecansya şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
- Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune pe zi decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii.
- Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult decât o dată pe zi
- Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
- Stomatită: dacă aveţi dureri, roşeaţă, umflături sau ulceraţie la nivelul gurii şi/sau gâtului.
- Reacţii ale pielii de tip mână-picior: dacă prezentaţi dureri, umflături, înroşire sau furnicături la nivelul palmelor şi/sau tălpilor.
- Febră: dacă aveţi temperatura de 38ºC sau mai mare.
- Infecţii: dacă vă apar semne ale unei infecţii cauzate de o bacterie sau un virus, sau alte organisme,
- Dureri în piept: dacă prezentaţi durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în intensitate în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.

În plus faţă de efectele menţioante mai sus, atunci când capecitabina este utilizată singur, reacţiile adverse, foarte freevente, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
- durere abdominală
- erupţie trecătoare pe piele, uscăciunea pielii sau mâncărime
- oboseală
- pierderea apetitului (anorexie)

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Ecansya. Aceasta vă va ajuta să reduceţi riscul ca aceste reacţii să continue sau să devină severe.

Alte reacţii adverse sunt:
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 prsoane) includ:
- scăderi ala numărului de globule albe sau roşii ale sângelui (observate in urma testelor),
- deshidratare, scădere în greutate,
- lipsa somnului (insomnie), depresie,
- durere de cap, somnolenţă, ameţeali, senzaţii anormale pe piele (senzaţie de amorţeală sau furnicături), modificări ale gustului,
- iritaţii la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă, înroşirea a ochilor (conjunctivită)
- inflamaţia venelor (tromboflebită),
- scurtarea respiraţiei, sângerări la nivelul nasului, tuse, curgerea nasului,,
- herpes bucal sau alte infecţii herpetice,
- infecţii ale plămânilor sau ale sistemului respirator (de exemplu, pneumonie sau bronşită),
- sângerare la nivelul intestinului constipaţie, durere în partea superioară a abdomenului, indigestie, flatulenţă, uscarea a gurii,
- erupţie trecătoare pe piele, căderea părului (alopecie), înroşirea pielii, uscarea pielii, mâncărime (prurit), decolorarea pielii, descuamarea pielii, inflamarea pielii, afecţiuni ale unghiilor
- dureri la nivelul articulaţiilor sau membrelor (extremităţilor), pieptulul sau dureri de spate,
- febră, inflamaţia membrelor, senzaţie generală de rău,
- afectare a funcţiei ficatului (observate în urma testelor de sânge) şi creşterea nivelului de bilirubină din sânge (excretată de către ficat).

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 presoane) includ:
- infecţii ale sângelui, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii la nivelul nasului şi gâtului, infecţii fungice (inclusiv la nivelul gurii), gripă, gastroenterită, abces dentar, - noduli sub piele (lipoame),
- scăderea numărului de celule sanguinee, inclusiv trombocite, subţierea sângelui (observată in urma testelor de sânge)
- alergie
- diabet zaharat, niveluri scăzute de potasiu din sânge, malnutriţie, niveluri crescute de trigliceride in sânge
- stare de confuzie, atacuri de panică, stare depresivă, libido scăzut
- dificultăţi de vorbire, tulburări de memorie, pierderea coordonării la mers, tulburări de echilibru, leşin, afectarea nervilor (neuropatie şi senzaţii neobişnuite,
- vedere dublă sau înceţoşată - vertij, durere la nivelul urechilor
- bătăi neregulate ale inimii şi palpitaţii (aritmii), durere in piept şi atac de cord (infarct miocardic)
- cheaguri de sânge la nivelul venelor profunde, tensiune arterială ridicată sau scăzută, bufeuri, răcirea membrelor (extremităţilor), apariţia de pete roşiatice pe piele
- cheaguri de sânge la nivelul venelor pulmonare (embolism pulmonar), plămâni colbaţi, tuse cu sânge, astm bronşic, dificultăţi de respiraţie la efort
- obstrucţie intestinală, acumularea de lichid în abdomen, inflamarea inflamaţie la nivelul intestinului subţire sau gros, stomacului sau esofagului, durere la nivelul abdomenului inferior, disconfort abdominal, arsuri în capui pieptului (refluxul alimentelor din stomac), scaun cu sânge,
- icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor)
- ulceraţii şi băşici pe piele, reacţii ale pielii la urma expunerii la soare, înroşirea palmelor, umflare sau durere la nivelul feţei
- inflamaţie sau rigiditate articulară, dureri osoase, slăbiciune sau rigiditate musculară,
- acumularea de lichid în rinichi, creşterea frecvenţei de urinare în timpul nopţii, incontinenţă urinara, sânge în urină, creşterea nivelului de creatinină în sânge (semn al disfuncţiei renale)
- sângerări vaginale neobişnuite
- umflaturae (edem), frisoane şi tremurături.

Unele dintre aceste reacţii adverse sunt mai frecvent atunci când capecitabina este administrată în asociere cu cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului.

Alte reacţii adverse observate în acest caz sunt:
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 presoane) includ:
- scăderea nivelul de sodiu, magneziu sau calciu in sânge, creşterea nivelului de zahăr în sânge
- durere la nivelul nervilor,
- sunete sau zgomote în urechi (tinitus), pierderea auzului,
- inflamaţie a venelor, - sughiţ, modificăre ale vocii,
- durere sau senzaţie modificată/anormală la nivelul gurii, dureri la nivelul maxilarului,
- transpiraţi, transpiraţi în timpul nopţii,
- spasme musculare,
- dificultaţe la urinare, prezenţa de proteinee sau sânge în urină,
- vânătăi sau reacţii la nivelul locul injecţiei (provocate de medicamentele administrate în acelaşi timp prin injectare).

Reacţiile adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane), includ:
- îngustarea sau blocarea canalului lacrimal (stenoza canalului lacrimal),
- insuficienţa hepatică,
- inflamaţie care duce la disfuncţie sau obstrucţie secreţiei biliare (hepatită colestatică),
- modificări specifice ale electrocardiogramei (prelungirea intervalului QT),
- anumite tipuri de aritmii (inclusiv fibrilaţie ventriculară, torsada vârfurilor şi bradicardie),
- inflamaţie a ochiului care determină durere în ochi şi posibile tulburări de vedere,
- inflamaţie a pielii care determină apariţia de pete roşii acoperite de cruste, din cauza unei afecţiuni a sistemului imunitar.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ecansya împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor.

Trebuie să fiţi precaut mai ales dacă utilizaţi oricare dintre următoarele:
- medicamente pentru gută (alopurinol),
- medicamente anticoagulante (cumarină, warfarină),
- anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină), - medicamente pentru crize epileptice sau tremor (fenitoină),
- interferon alfa sau,
- radioterapie şi anumite medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului (acid folinic, oxaliplatină, bevacizumab).

Ecansya împreună cu alimente, băuturi şi alcool Ecansya nu trebuie luat mai târziu de 30 de minute după mese.

Administrarea de Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să luaţi Ecansya dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Ecansya. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Ecansya 150 mg comprimate filmate (comprimate) sunt de culoarea piersicii, nuanţă deschisă, de formă alungită, biconvexă, cu lungimea de 11,4 mm şi lăţimea de 5,3 mm, marcate cu „150” pe o faţă şi plane pe cealaltă faţă.
Ecansya 300 mg comprimate filmate sunt de culoare albă până la aproape albă, de formă alungită, biconvexă, cu lungimea de 14,6 mm şi lăţimea de 6,7 mm, marcate cu „300” pe o faţă şi plane pe cealaltă faţă.
Ecansya 500 mg comprimate filmate sunt de culoarea piersicii, de formă alungită, biconvexă, cu lungimea de 15,9 mm şi lăţimea de 8,4 mm, marcate cu „500” pe o faţă şi plane pe cealaltă faţă.

Ecansya este disponibil în blistere din aluminiu/aluminiu sau PVC/PVDC/aluminiu, ambalate în cutii a câte 30, 60 sau 120 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Pentru blisterele din aluminiu-aluminiu Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Blistere din PVC/PVdC/aluminiu
A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabina:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ecansya 150 mg, 300 mg, 500 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.