Prospect Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate:

Capecitabină Cipla aparţine unui grup de medicamente numite „citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase.

Capecitabină Cipla conţine capecitabină 150 mg/500 mg, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anti-canceros activ
(mai mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabină Cipla se utilizează pentru tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân. În plus, Capecitabină Cipla este prescris de către medici şi pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon, după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Capecitabină Cipla poate fi utilizată singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Capecitabină Cipla
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale Capecitabină Cipla. Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau o reacţie de hipersensibilitate la Capecitabină Cipla.
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
- dacă aveţi boli ale sângelui.
- dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii.
- dacă aveţi un deficit cunoscut al enzimei dihidropirimidin dehidrogenază (DPD) sau dacă sunteţi tratat în prezent sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate:

Comprimatele de Capecitabină Cipla trebuie înghiţite cu apă.
Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră.
Doza de Capecitabină Cipla se calculează pe baza suprafeţei corporale. Aceasta este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală pentru adulţi este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Iată două exemple: o persoană cu greutatea de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate a 500 mg şi 1 comprimat a 150 mg de două ori pe zi. O persoană cu greutatea de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate a 500 mg, de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabină Cipla se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Perioada de 21 de zile reprezintă un ciclu de tratament.

Atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).
Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când să o luaţi şi pentru cât timp.

Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi la fiecare doză o combinaţie de comprimate a 150 mg şi 500 mg.
• Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara, în combinaţia prescrisă de medicul dumneavoastră.
• Luaţi comprimatele în decurs de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină).
• Este important să luaţi toate medicamentele, conform prescripţiei medicului dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult Capecitabină Cipla decât trebuie, contactaţi medicul înainte de a lua doza următoare.
Dacă uitaţi să luaţi Capecitabină Cipla nu luaţi deloc doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare.
În schimb, continuaţi să vă luaţi dozele conform programării şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabină Cipla
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu Capecitabină Cipla. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (de exemplu Marcumar), la oprirea tratamentului cu Capecitabină Cipla poate fi necesar ca medicul să vă ajusteze doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate:

- Substanţa activă este capecitabina (150 mg per comprimat filmat).
- Substanţa activă este capecitabina (500 mg per comprimat filmat).
- Celelalte componente sunt:
- Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hipromeloză 6 cP, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.
- Filmul comprimatului: hipromeloză 15 cPs (E 464), dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E172), macrogol.

Precauții:

Înaintea tratamentului cu Capecitabină Cipla, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
- aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
- aveţi sau aţi avut alte boli, de exemplu probleme cu inima sau dureri în piept
- aveţi afecţiuni la nivelul creierului
- aveţi dezechilibre ale calciului
- aveţi diabet zaharat

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Capecitabină Cipla vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca medicamentul Capecitabină Cipla să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Capecitabină Cipla
Acest medicament conţine lactoză monohidrat ca excipient. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua Capecitabină Cipla.

Reacții adverse ale Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Capecitabină Cipla poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Atunci când Capecitabină Cipla este utilizat singur, cele mai frecvente reacţii adverse, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
- diaree, greaţă, vărsături, stomatită (răni la nivelul gurii şi gâtului) şi dureri abdominale
- reacţii la nivelul pielii de la mâini şi picioare (furnicături, amorţeli, durere, umflare sau înroşire la nivelul palmelor sau tălpilor), erupţii trecătoare pe piele, piele uscată sau mâncărime
- oboseală
- pierdere a poftei de mâncare (anorexie)

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul dumneavoastră vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabină Cipla. Acest
lucru vă va ajuta să reduceţi riscul ca aceste reacţii să continue sau să devină severe.

ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabină Cipla şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
- Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi sau mai multe scaune decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii.
- Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult de o dată într-o perioadă de 24 de ore.
- Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
- Stomatită: dacă aveţi dureri, înroşire, umflături sau răni la nivelul gurii.
- Reacţii la nivelul pielii de la mâini şi picioare: dacă aveţi dureri, umflături, înroşire la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor.
- Febră sau infecţii: dacă aveţi temperatura de 38 °C sau mai mare sau alte semne ale unei infecţii.
- Durere în piept: dacă apare durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în intensitate în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Este posibil ca acesta să vă recomande să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.

Au fost observate şi alte reacţii adverse mai puţin frecvente şi, de obicei, uşoare în intensitate, care pot afecta între 1 şi 10 persoane din 100: scădere a numărului de celule albe sau celule roşii din sânge, erupţii trecătoare pe piele, cădere a părului neimportată canitativ, oboseală, febră, slăbiciune,
somnolenţă, dureri de cap, senzaţii de amorţire sau furnicături, modificări ale gustului, ameţeli, insomnie, umflare a picioarelor, constipaţie, deshidratare, herpes, inflamaţie a nasului şi gâtului, infecţii la nivelul pieptului, depresie, probleme la nivelul ochilor, inflamaţie a venelor (tromboflebită),
dificultăţi la respiraţie, sângerări nazale, tuse, scurgeri nazale, sângerări la nivelul intestinului, arsuri în capul pieptului, flatulenţă (prezenţă de gaze în exces în intestin), gură uscată, modificare a culorii pielii, tulburări ale unghiilor, durere la nivelul articulaţiilor, pieptului sau spatelui şi scădere în
greutate.

Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu aceste reacţii adverse sau oricare alte reacţii adverse neaşteptate, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Înainte de a începe tratamentul, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Acest lucru este extrem de important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor. . Trebuie să aveţi deosebită grijă dacă luaţi vreunul dintre următoarele:
- medicamente pentru gută (alopurinol)
- medicamente pentru subţierea sângelui (cumarină, warfarină)
- anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină)
- medicamente pentru crize epileptice şi tremor (fenitoină)

Utilizarea Capecitabină Cipla împreună cu alimente şi băuturi
Capecitabină Cipla trebuie luat în decurs de 30 de minute după mese.

Administrarea de Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să luaţi Capecitabină Cipla dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Capecitabină Cipla. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Capecitabină Cipla 150 mg
Comprimate filmate biconvexe, cu formă de capsulă, de culoare roz, marcate cu ”150” pe o faţă şi plane pe cealaltă faţă.
Capecitabină Cipla 500 mg
Comprimate filmate biconvexe, cu formă de capsulă, de culoare roz, marcate cu ”500” pe o faţă şi plane pe cealaltă faţă.

Pentru Capecitabină Cipla 150 mg: cutie cu un blister (din PVC/PVDC cu folie din aluminiu) a 10 comprimate filmate.
Pentru Capecitabină Cipla 500 mg: cutie cu un blister (din PVC/PVDC cu folie din aluminiu) a 4 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor
A se păstra în ambalajul original.
Nu utilizaţi Capecitabină Cipla după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Capecitabină Cipla 150 mg / 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.