Prospect Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Capecitabina Zentiva aparţine unui grup de medicamente numite “citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabina Zentiva conţine capecitabină 150 mg, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anticanceros activ (mai mult
în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabina Zentiva aparţine unui grup de medicamente numite “citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabina Zentiva conţine capecitabină 500 mg, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anticanceros activ (mai mult
în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabina Zentiva este prescris de către medici pentru tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân.
În plus, Capecitabina Zentiva este prescris de către medici şi pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon, după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Capecitabina Zentiva poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Capecitabina Zentiva
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau o reacţie de hipersensibilitate la Capecitabina Zentiva.
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi boli ale sângelui,
- dacă aveţi boli ale ficatului sau boli ale rinichilor,
- dacă aveţi un deficit cunoscut al enzimei dihidropirimidin dehidrogenază (DPD),
- sau dacă sunteţi tratat acum sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe, ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele de Capecitabina Zentiva trebuie înghiţite cu apă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră. Doza de Capecitabina Zentiva se calculează pe baza suprafeţei corporale. Suprafaţa corporală este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală de Capecitabina Zentiva este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Se dau două exemple: o persoană cu greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate a 500 mg şi 1 comprimat a 150 mg, de două ori pe zi. O persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate a 500 mg, de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabina Zentiva se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia nici un comprimat). Această perioadă de 21 zile reprezintă un ciclu de tratament.

Atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).
Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.

Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o combinaţie de comprimate a 150 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.
* Luaţi comprimatele în combinaţia prescrisă de către medicul dumneavoastră pentru dozele de dimineaţă şi seară
* Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină)
* Este foarte important să luaţi toate medicamentele, conform prescripţiei medicului.

Dacă luaţi mai mult Capecitabina Zentiva decât trebuie adresaţi-vă medicului înainte de a lua doza următoare.

Dacă uitaţi să luaţi Capecitabina Zentiva
Nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul în mod obişnuit şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabina Zentiva
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu Capecitabina Zentiva. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (de exemplu fenprocumonă), la oprirea tratamentului cu Capecitabina Zentiva poate fi necesar ca medicul să vă ajusteze doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:


Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg.

Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 500 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu - croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină, hipromeloză, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Film - hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 400, oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172)

Precauții:

Înainte să luaţi Capecitabina Zentiva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
- aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
- aveţi sau aţi avut alte boli, cum sunt afecţiuni ale inimii sau dureri în piept
- aveţi afecţiuni la nivelul creierului
- aveţi dezechilibre ale calciului
- aveţi diabet zaharat

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capecitabina Zentiva vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Ca urmare, Capecitabina Zentiva poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Atunci când Capecitabina Zentiva este utilizat singur, cele mai frecvente reacţii adverse, care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane, sunt:
* diaree, greaţă, vărsături, stomatită (răni la nivelul gurii şi gâtului) şi dureri abdominale
* reacţii la nivelul pielii de –la mâini şi picioare (furnicături şi amorţeli, durere, umflare sau înroşire la nivelul palmelor sau tălpilor), erupţii trecătoare pe piele, uscăciune a pielii sau mâncărime
* oboseală
* pierdere a poftei de mâncare (anorexie)
Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabina Zentiva. Acest lucru vă ajută să reduceţi riscul ca aceste reacţii să continue sau să devină severe.

ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabina Zentiva şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
* Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 pe zi sau mai multe scaune decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii
* Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult decât o dată pe zi
* Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente pe care o mâncaţi în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit
* Stomatită: dacă aveţi dureri, înroşire, umflături sau răni la nivelul gurii
* Reacţii la nivelul pielii de la mâini şi picioare: dacă aveţi dureri, umflături, înroşire a mâinilor şi/sau picioarelor.
* Febră sau infecţii: dacă aveţi temperatura de 38ºC sau mai mare sau alte semne ale unei infecţii.
* Dureri în piept: dacă apare durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în intensitate în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.

Alte reacţii adverse, frecvente dar, obişnuit, uşoare care pot afecta până la 1 din 10 persoane, sunt: scădere a numărului de celule albe sau roşii ale sângelui, erupţii trecătoare pe piele, pierdere a părului neimportantă cantitativ, oboseală, febră, slăbiciune, somnolenţă, dureri de cap, senzaţie de amorţeală sau furnicături, modificări ale gustului, ameţeli, lipsă a somnului, umflare a picioarelor, constipaţie, deshidratare, herpes, inflamaţie (umflare) la nivelul nasului şi gâtului, infecţii la nivelul pieptului, depresie, tulburări la nivelul ochilor, inflamaţie a venelor (tromboflebită), dificultăţi la respiraţie, sângerări la nivelul nasului, tuse, curgere a nasului, sângerări la nivelul intestinului, arsuri în capul pieptului, eliminare excesivă de gaze, uscăciune a gurii, modificări ale culorii pielii, tulburări ale unghiilor, durere la nivelul articulaţiilor, pieptului sau spatelui şi pierdere în greutate.

Dacă sunteţi îngrijorat din cauza acestor reacţii adverse sau a oricăror alte reacţii adverse neaşteptate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Capecitabina Zentiva împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor. Trebuie să fiţi precaut, mai ales dacă luaţi oricare dintre următoarele:
* medicamente pentru gută (alopurinol),
* medicamente care “subţiază” sângele, numite anticoagulante (cumarină, warfarină),
* anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină) sau
* medicamente pentru crize convulsive sau tremurături (fenitoină).

Capecitabina Zentiva împreună cu alimente şi băuturi
Capecitabina Zentiva trebuie luat în decurs de 30 de minute după mese.

Administrarea de Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Nu trebuie să luaţi Capecitabina Zentiva dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi
Capecitabina Zentiva.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale privind medicamentele citotoxice.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Capecitabina Zentiva 150 mg, 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.