Prospect Arxeda 150 mg comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Producator: Remedica LTD Cipru
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Arxeda 150 mg comprimate filmate:

Arxeda aparţine grupului de medicamente denumite „citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Arxeda conţine 150 mg capecitabină, care nu este ea însăşi un medicament citostatic.

Aceasta este transformată într-un medicament activ împotriva cancerului (mai mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale), numai după ce este absorbită în organism.

Arxeda este prescris de medici pentru tratamentul cancerului de colon, cancerului rectal, cancerului gastric sau cancerului de sân.

De asemenea, Arxeda este prescris de medici pentru a preveni reapariţia cancerului de colon, după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Arxeda poate fi utilizat atât singur, cât şi în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Arxeda:
- dacă sunteţi alergic(ă) la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă ştiţi că aveţi o alergie sau o reacţie de hipersensibilitate la Arxeda,
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi afecţiuni ale sângelui,
- dacă aveţi probleme ale ficatului sau ale rinichilor,
- dacă aveţi un deficit cunoscut de enzimă dihidropirimidin dehidrogenază (DPD) sau
- dacă sunteţi tratat(ă) acum sau aţi fost tratat(ă) în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe, ca parte a tratamentului pentru herpes Zoster (varicelă sau Zona Zoster).

Administrare Arxeda 150 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă nu sunteţi sigur(ă), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Comprimatele de Arxeda trebuie înghiţite cu apă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie o doză şi o schemă de tratament adecvate pentru dumneavoastră. Doza de Arxeda este calculată în funcţie de suprafaţa corpului dumneavoastră Aceasta este calculată pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră. Doza uzuală pentru adulţi este de 1250 mg/m2 suprafaţă corporală, administrată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).
Mai jos sunt două exemple: o persoană care are greutatea de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg, de două ori pe zi. O persoană care are greutatea de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate de 500 mg, de două ori pe zi.

Comprimatele de Arxeda se iau, de obicei, timp de 14 de zile consecutive, urmate de o pauză de 7 zile (în timpul căreia nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 de zile constituie un ciclu de tratament.

Atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu în fiecare zi, fără o perioadă de pauză).

Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când să o luaţi şi cât timp este nevoie să o luaţi.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să luaţi o combinaţie de comprimate de 150 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.
- Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara ,în combinaţia prescrisă de medicul dumneavoastră.
- Luaţi comprimatele în decurs de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină).
- Este important să luaţi toate medicamentele, conform prescripţiei medicului dumneavoastră. Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Arxeda, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua doza următoare.

Dacă uitaţi să luaţi Arxeda
Nu luaţi deloc doza omisă şi nu dublaţi doza următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. În loc de aceasta, continuaţi schema de tratament obişnuită şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Arxeda
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu Arxeda. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (de exemplu, fenprocumon), la oprirea tratamentului cu Arxeda poate fi necesar ca medicul să vă modifice doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Arxeda 150 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este capecitabină. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg.

- Celelalte componente sunt:
- Nucleul comprimatului: croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină, hipromeloză, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu,
- Filmul comprimatului: hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc, macrogol, oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Înainte să luaţi Arxeda, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă
- aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
- aveţi sau aţi avut alte afecţiuni, de exemplu probleme ale inimii sau dureri în piept
- aveţi afecţiuni ale creierului
- aveţi dezechilibre de calciu
- aveţi diabet zaharat.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Arxeda vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Astfel, este posibil ca Arxeda să vă afecteze capacitatea de a conduce un vehicul sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Arxeda 150 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, şi acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Atunci când Arxeda este utilizat singur, cele mai frecvente reacţii adverse, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
- diaree, greaţă, vărsături, stomatită (leziuni în gură şi în gât) şi dureri abdominale
- reacţie mână-picior la nivelul pielii (furnicături şi amorţeală, durere, umflare sau înroşire la nivelul palmelor sau tălpilor), erupţii pe piele, piele uscată sau mâncărimi ale pielii
- oboseală
- pierdere a poftei de mâncare (anorexie)

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră atunci când începe să apară o reacţie adversă. Medicul dumneavoastră vă poate spune să scădeţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Arxeda. Acest lucru vă ajută să reduceţi riscul ca reacţia adversă să continue sau să devină severă.

ÎNCETAŢI să luaţi Arxeda imediat şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul în care apare oricare dintre aceste simptome:
- Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune decât în mod obişnuit sau dacă aveţi diaree în timpul nopţii.
- Vărsături: dacă vărsaţi mai mult decât o dată în 24 de ore.
- Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
- Stomatită: dacă aveţi dureri, înroşire, umflături sau răni la nivelul gurii.
- Reacţie mână-picior la nivelul pielii: dacă aveţi dureri, umflături sau înroşire la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor
- Febră sau infecţie: dacă aveţi o temperatură de 38°C sau mai mare sau alte semne ale infecţiei.
- Dureri în piept: dacă aveţi dureri localizate în centrul pieptului, în special dacă apar în timp ce faceţi efort.

Dacă sunt tratate la timp, aceste reacţii adverse se ameliorează, de obicei, în 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Însă, dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reluaţi tratamentul cu o doză mai mică.

Alte reacţii adverse mai puţin frecvente şi de obicei uşoare, care pot afecta între 1 şi 10 persoane din 100, sunt: scădere a numărului de celule albe sau celule roşii din sânge, erupţii trecătoare pe piele, o uşoară cădere a părului, oboseală, febră, slăbiciune, somnolenţă, dureri de cap, senzaţie de amorţeală sau furnicături, modificări ale gustului, ameţeli, insomnie, umflare a picioarelor, constipaţie, deshidratare, herpes, inflamare la nivelul nasului şi gâtului, infecţie la nivelul pieptului, depresie, probleme ale ochilor, inflamare a venelor (tromboflebită), dificultăţi la respiraţie, sângerări ale nasului, tuse, curgere a nasului, sângerări la nivelul intestinului, arsuri în capul pieptului, gaze, gură uscată, modificare a culorii pielii, afecţiuni ale unghiilor, dureri la nivelul articulaţiilor, pieptului sau spatelui şi scădere în greutate.

Dacă vă îngrijorează aceste reacţii adverse sau orice alte reacţii adverse neaşteptate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Arxeda împreună cu alte medicamente
Spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, dacă aţi luat recent sau dacă este posibil să luaţi alte medicamente.

Acest lucru este extrem de important deoarece, dacă luaţi mai multe medicamente în acelaşi timp, efectul acestora poate fi amplificat sau redus. Trebuie să fiţi precaut(ă) mai ales dacă luaţi oricare dintre următoarele:
- medicamente pentru gută (alopurinol),
- medicamente care subţiază sângele (cumarină, warfarină),
- unele medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină) sau
- medicamente pentru crize epileptice sau tremor (fenitoină).

Arxeda împreună cu alimente şi băuturi
Arxeda trebuie luat în decurs de 30 de minute după mese.

Administrarea de Arxeda 150 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului înainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie să luaţi Arxeda dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Arxeda.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate de formă ovală, de culoarea piersicii, pală, marcate cu „150” pe una dintre feţe cu dimensiuni aproximative de 11,4 mm x 5,9 mm.
Cutia de Arxeda 150 mg comprimate filmate conţine 60 de comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după . Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Arxeda 150 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Arxeda 150 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.