Prospect Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Producator: Remedica Ltd., Cipru
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice
Capecitabină Fair-Med aparţine unui grup de medicamente numite “citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabină Fair-Med conţine capecitabină 150 mg sau 500 mg, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită este transformată într-un medicament anticanceros activ (mai mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Indicații Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate:

Capecitabină Fair-Med este utilizat în tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân. În plus, Capecitabină Fair-Med este utilizat pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon după îndepărtarea complete a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Capecitabină Fair-Med poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Capecitabină Fair-Med:
• dacă sunteţi alergic la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau o reacţie deosebită la acest medicament.
• dacă aţi avut anterior reacţii severe la tratamentul cu fluoropirimidine (un grup de medicamente anticanceroase, cum este fluorouracilul),
• dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
• dacă aveţi valori extrem de mici ale globulelor albe sau trombocitelor în sânge (leucopenie, neutropenie sau trombocitopenie)
• dacă aveţi boli hepatice sau renale severe,
• dacă aveţi un deficit cunoscut de dihidropirimidin dehidrogenază (DPD), enzimă implicată în metabolismul uracilului şi al timinei, sau
• dacă sunteţi tratat acum sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Capecitabină Fair-Med trebuie prescris numai de către un medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului.

Comprimatele de Capecitabină Fair-Med trebuie administrată oral, înghiţite întregi, cu apă, într-un interval de 30 de minute după masă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră.
Doza de Capecitabină Fair-Med se calculează pe baza suprafeţei corporale. Suprafaţa corporală este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza recomandată de Capecitabină Fair-Med este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Se dau două exemple: O persoană cu greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg de două ori pe zi. O persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate de 500 mg de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabină Fair-Med se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 zile este un ciclu de tratament.

În asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).

Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.

Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o asociere de comprimate a 150 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.
• Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara, conform prescripţiei medicului.
• Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină).
• Este foarte important să luaţi întreaga cantitate de medicament, conform prescripţiei medicului.

Dacă luaţi mai mult Capecitabină Fair-Med decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Capecitabină Fair-Med decât trebuie, contactaţi medicul cât mai curând posibil înainte de a lua doza următoare.
Puteţi să manifestaţi următoarele reacţii adverse dacă luaţi mai multă capecitabină decât trebuie: greaţă sau vărsături, diaree, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul intestinului sau gurii, durere sau sângerare la nivelul intestinului sau stomacului sau supresia măduvei osoase (reducerea anumitor tipuri de celule ale sângelui). Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi oricare din aceste simptome.

Dacă uitaţi să luaţi Capecitabină Fair-Med
Nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Continuaţi tratamentul obişnuit şi informaţi medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabină Fair-Med
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu capecitabină. În cazul în care utilizaţi medicamente cumarinice pentru subțierea sângelui (anticoagulante) (care conţin, de exemplu fenprocumonă), la oprirea tratamentului cu capecitabină poate fi necesar ca medicul să ajusteze doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate:

Capecitabină Fair-Med 150 mg comprimate filmate:
• Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg.

Capecitabină Fair-Med 500 mg comprimate filmate:
• Substanţa activă este capecitabina. Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 500 mg.

• Celelalte componente sunt:
- Nucleu: croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină PH 101, celuloză microcristalină PH 200, hipromeloză 5 cP, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
- Film: hipromeloză 5 cP, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 400, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172).

Precauții:

Înainte să luaţi Capecitabină Fair-Med, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
• dacă aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
• dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni ale inimii (de exemplu bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept şi dureri de spate rezultate în urma unui efort fizic şi din cauza tulburărilor fluxului de sânge de la nivelul inimii)
• dacă aveţi afecţiuni ale creierului (de exemplu, cancerul s-a răspândit la creier, sau afectarea nervilor (neuropatie))
• dacă aveţi dezechilibre ale calciului (observate în urma testelor de sânge)
• dacă aveţi diabet zaharat
• dacă nu puteţi să reţineţi alimentele sau apa în organism din cauza senzaţiei de greaţă severă şi a vărsăturilor
• dacă aveţi diaree
• dacă sunteţi sau deveniţi deshidratat
• dacă prezentaţi dezechilibre ionice în sângele dumneavoastră (dezechilibre electrolitice, observate în urma testelor)
• dacă aţi avut în trecut afecţiuni ale ochilor, deoarece puteţi avea nevoie de monitorizarea suplimentară a ochilor dumneavoastră
• dacă aveţi o reacţie adversă severă la nivelul pielii

Deficienţa de DPD: Deficienţa de DPD este o afecţiune rară care apare la naştere şi care nu este în mod obişnuit asociată cu afecţiuni ale inimii decât dacă primiţi medicamente specifice. Dacă aveţi o deficienţă de DPD care nu a fost încă diagnosticată şi luaţi Capecitabină Fair-Med, puteţi prezenta forme severe ale reacţiilor adverse enumerate la punctul 4 Reacţii adverse posibile. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat din cauza oricărei reacţii adverse sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect (vezi punctul Reacţii adverse posibile).

Copii şi adolescenţi
Capecitabină Fair-Med nu este indicat pentru administrarea la copii şi adolescenţi. Nu daţi Capecitabină Fair-Med copiilor şi adolescenţilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capecitabină Fair-Med vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca Capecitabină Fair-Med să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabină Fair-Med şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
• Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune pe zi decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii.
• Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult decât o dată pe zi.
• Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
• Stomatită: dacă aveţi dureri, roşeaţă, umflături sau ulceraţii la nivelul gurii şi/sau gâtului.
• Reacţii ale pielii de tip mână - picior: dacă prezentaţi dureri, umflături, înroşire sau furnicături la nivelul palmelor şi/sau tălpilor.
• Febră: dacă aveţi temperatura de 38°C sau mai mare.
• Infecţii: dacă vă apar semne ale unei infecţii cauzate de o bacterie sau un virus, sau alte microorganisme.
• Durere în piept: dacă prezentaţi durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.
• Sindrom Stevens-Johnson: dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele, dureroasă, de culoare roşie sau violacee, care se extinde şi dacă vă apar vezicule şi/sau alte leziuni la nivelul membranelor mucoase (de exemplu, la nivelul gurii sau buzelor), în special dacă aţi prezentat anterior sensibilitate la lumină, infecţii ale sistemului respirator (de exemplu, bronşită) şi/sau febră.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.

În plus faţă de efectele menţionate mai sus, atunci când Capecitabină Fair-Med este utilizat singur, reacţiile adverse foarte frecvente, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
• durere abdominală
• erupţie trecătoare pe piele, uscăciune a pielii sau mâncărime
• oboseală
• pierderea apetitului (anorexie)

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabină Fair-Med. Aceasta vă va ajuta să reduceţi riscul ca aceste reacţii să continue sau să devină severe.

Alte reacţii adverse sunt:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane), includ:
• scăderi ale numărului de globule albe sau roşii ale sângelui (observate în urma testelor),
• deshidratare, scădere în greutate,
• lipsa somnului (insomnie), depresie,
• durere de cap, somnolenţă, ameţeli, senzaţii neobișnuite pe piele (senzaţie de amorţeală sau furnicături), modificări ale gustului,
• iritaţii la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă, înroşire a ochilor (conjunctivită),
• inflamaţia venelor (tromboflebită),
• scurtare a respiraţiei, sângerări la nivelul nasului, tuse, curgere a nasului,
• herpes bucal sau alte infecţii herpetice,
• infecţii ale plămânilor sau ale sistemului respirator (de exemplu, pneumonie sau bronşită),
• sângerare la nivelul intestinului, constipaţie, durere în partea superioară a abdomenului, indigestie, flatulenţă, uscăciune a gurii,
• erupţie trecătoare pe piele, cădere a părului (alopecie), înroşire a pielii, uscăciune a pielii, mâncărime (prurit), decolorare a pielii, descuamare a pielii, inflamare a pielii, afecţiuni ale unghiilor,
• dureri la nivelul articulaţiilor sau membrelor (extremităţilor), pieptului sau dureri de spate,
• febră, inflamaţia membrelor, senzaţie generală de rău,
• afectare a funcţiei ficatului (observată în urma testelor de sânge) şi creştere a concentraţiei de bilirubină din sânge (excretată de către ficat)

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane), includ:
• infecţii ale sângelui, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii la nivelul nasului şi gâtului, infecţii fungice (inclusiv la nivelul gurii), gripă, gastroenterită, abces dentar,
• noduli sub piele (lipoame),
• scădere a numărului de celule sanguine, inclusiv trombocite, subţiere a sângelui (observate în urma testelor de sânge)
• alergie
• diabet zaharat, concentraţii scăzute de potasiu în sânge, malnutriţie, concentraţii crescute de trigliceride în sânge,
• stare de confuzie, atacuri de panică, stare depresivă, libido scăzut,
• dificultăţi la vorbire, tulburări de memorie, pierdere a coordonării la mers, tulburări de echilibru, leşin, afectare a nervilor (neuropatie) şi senzaţii neobişnuite,
• vedere dublă sau înceţoşată,
• vertij, durere la nivelul urechilor,
• bătăi neregulate ale inimii şi palpitaţii (aritmii), durere în piept şi atac de cord (infarct miocardic),
• cheaguri de sânge la nivelul venelor profunde, tensiune arterială mare sau mică, bufeuri, răcire a membrelor (extremităţilor), apariţia de pete roşiatice pe piele
• cheaguri de sânge la nivelul venelor pulmonare (embolism pulmonar), plămâni colabaţi, tuse cu sânge, astm bronşic, dificultăţi de respiraţie la efort
• obstrucţie intestinală, acumulare de lichid în abdomen, inflamaţie la nivelul intestinului subţire sau gros, stomacului sau esofagului, durere în partea inferioară a abdomenului, disconfort abdominal, arsuri în capul pieptului (refluxul alimentelor din stomac), scaun cu sânge,
• icter (îngălbenire a pielii şi a ochilor)
• ulceraţii şi băşici pe piele, reacţii ale pielii în urma expunerii la soare, înroşire a palmelor, umflare sau durere la nivelul feţei
• inflamaţie sau rigiditate articulară, dureri osoase, slăbiciune sau rigiditate musculară,
• acumulare de lichid în rinichi, creştere a frecvenţei de urinare în timpul nopţii, incontinenţă urinară, sânge în urină, creştere a concentraţiei de creatinină în sânge (semn al disfuncţiei renale)
• sângerări vaginale neobişnuite
• umflătură (edem), frisoane şi tremurături

Unele dintre aceste reacţii adverse sunt mai frecvente atunci când capecitabina este administrată în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului. Alte reacţii adverse observate în acest caz sunt:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane), includ:
• scădere a concentraţiei de sodiu, magneziu sau calciu în sânge, creştere a concentraţiei de zahăr în sânge
• durere la nivelul nervilor,
• sunete sau zgomote în urechi (tinitus), pierdere a auzului,
• inflamaţie a venelor,
• sughiţ, modificare a vocii,
• durere sau senzaţie modificată/neobișnuită la nivelul gurii, dureri la nivelul maxilarului,
• transpiraţii, transpiraţii în timpul nopţii,
• spasme musculare,
• dificultate la urinare, prezenţa de proteine sau sânge în urină,
• vânătăi sau reacţii la nivelul locului de injectare (cauzate de medicamentele administrate în acelaşi timp prin injectare)

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane), includ:
• îngustarea sau blocarea canalului lacrimal (stenoza canalului lacrimal),
• insuficienţă hepatică,
• inflamaţie care duce la disfuncţia sau obstrucţia secreţiei biliare (hepatită colestatică),
• modificări specifice ale electrocardiogramei (prelungirea intervalului QT),
• anumite tipuri de aritmie (inclusiv fibrilaţie ventriculară, torsada vârfurilor şi bradicardie)
• inflamaţie a ochiului care determină durere în ochi şi, posibil, tulburări de vedere
• inflamaţie a pielii care determină apariţia de pete roşii acoperite de cruste, din cauza unei afecţiuni a sistemului imunitar

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane), includ:
• reacţie severă la nivelul pielii cum sunt erupţia trecătoare pe piele, ulceraţia şi formarea de vezicule care pot implica apariţia de ulceraţii la nivelul gurii, nasului, organelor genitale, mâinilor, picioarelor şi a feţei (ochi roşii şi umflaţi).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul (vezi detalii mai jos). Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro

Interacțiuni cu alte medicamente:

Capecitabină Fair-Med împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor. Trebuie să fiţi precaut mai ales dacă utilizaţi oricare dintre următoarele:
• medicamente pentru gută (alopurinol),
• medicamente pentru subțierea sângelui (cumarină, warfarină),
• anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină),
• medicamente pentru crize epileptice sau tremor (fenitoină),
• interferon alfa,
• radioterapie şi anumite medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului (acid folinic, oxaliplatină, bevacizumab, cisplatin, irintecan),
• medicamente utilizate pentru a trata deficitul de acid folic.

Capecitabină Fair-Med împreună cu alimente şi băuturi
Capecitabină Fair-Med nu trebuie luat mai târziu de 30 de minute după mese.

Administrarea de Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să luaţi Capecitabină Fair-Med dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Capecitabină Fair-Med. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Capecitabină Fair-Med 150 mg comprimate filmate:
Comprimate filmate ovale, de culorea piersicii, nuanţă deschisă, marcate cu „150” pe una dintre feţe și netede pe cealaltă față, cu dimensiuni de aproximativ 11,4 mm x 5,9 mm.

Mărimi de ambalaj
Cutia de Capecitabină Fair-Med 150 mg comprimate filmate conţine 60 comprimate filmate.

Capecitabină Fair-Med 500 mg comprimate filmate:
500 mg comprimate: Comprimate filmate alungite în formă de capsulă, de culoarea piersicii, marcate cu „500” pe una dintre feţe și netede pe cealaltă față, cu dimensiuni de aproximativ 17,1 mm x 8,1 mm.

Mărimi de ambalaj
Cutia de Capecitabină Fair-Med 500 mg comprimate filmate conţine 120 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Capecitabină Fair-Med 150 mg/ 500 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.