Prospect Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: capecitabinum
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Capecitabină Glenmark aparţine unui grup de medicamente numite “citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabină Glenmark conţine capecitabină, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită în corp este transformată într-un medicament anti-canceros activ (mai mult în
ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabină Glenmark este utilizat pentru tratamentul cancerelor de colon, rectale, gastrice sau cancerelor de sân.
În plus, Capecitabină Glenmark este utilizat pentru prevenirea apariţiei cancerului de colon, după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Medicamentul Capecitabină Glenmark poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Contraindicații:

Nu luaţi Capecitabină Glenmark
- dacă sunteţi alergic la capecitabină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau hipersensibilitate la acest medicament,
- dacă aţi avut vreodată reacţii severe la tratamentul cu fluoropirimidine (un grup de medicamente anticanceroase, cum este fluorouracilul),
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi valori extrem de scăzute ale globulelor albe sau trombocitelor în sânge (leucopenie,
- neutropenie sau trombocitopenie),
- dacă aveţi boli severe ale ficatului sau ale rinichilor,
- dacă aveţi un deficit cunoscut al enzimei dihidropirimidin dehidrogenază (DPD), enzimă implicată în metabolismul uracilului şi a timinei, sau
- dacă sunteţi tratat acum sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe, ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Administrare Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Capecitabină Glenmark trebuie prescris numai de către un medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului.
Comprimatele de Capecitabină Glenmark trebuie înghiţite întregi, cu apă şi într-un interval de 30 de minute după masă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră. Doza de Capecitabină Glenmark se calculează pe baza suprafeţei corporale. Suprafaţa corporală este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală la adulţi este de 1250 mg/m2de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Se dau două exemple: o persoană cu greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg de două ori pe zi. O persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2şi trebuie să ia 5 comprimate de 500 mg de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabină Glenmark se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, urmate de o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 zile reprezintă un ciclu de tratament.

Atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).

Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.
Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o combinaţie de comprimate a 150 mg, 300 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.
* Luaţi comprimatele dimineaţa şi seara, conform prescripţiei medicului dumneavoastră.
* Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină)
* Este foarte important să luaţi toată medicamentele, conform prescripţiei medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Capecitabină Glenmark decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Capecitabină Glenmark decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil, înainte de a lua doza următoare.
Puteţi să manifestaţi următoarele reacţii adverse dacă luaţi mai multă capecitabină decât trebuie: greaţă sau vărsături, diaree, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul intestinului sau gurii, durere sau sângerare la nivelul intestinului sau stomacului sau supresia măduvei osoase (reducerea anumitor tipuri de celule ale sângelui).

Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome.
Dacă uitaţi să luaţi Capecitabină Glenmark
Nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Continuaţi tratamentul obişnuit şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabină Glenmark
Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu capecitabină. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (care conţin, de exemplu, fenprocumonă), la oprirea tratamentului cu capecitabină poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de anticoagulant.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Substanţa activă este capecitabină
Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 150 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine capecitabină 500 mg.
- Celelalte componente sunt:
* Nucleul comprimatului: lactoză anhidră, croscarmeloză sodică, hipromeloză, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.
* Filmul comprimatului: hipromeloză, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer şi oxid roşu de fer (E172), talc.

Precauții:

Înainte să luaţi Capecitabină Glenmark, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
- dacă aveţi sau aţi avut afecţiuni ale inimii (de exemplu, bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept şi dureri de spate rezultate în urma unui efort fizic şi din cauza tulburărilor fluxului de sânge de la nivelul inimii)
- dacă aveţi afecţiuni la nivelul creierului (de exemplu, cancerul s-a răspândit la creier, sau afectarea nervilor (neuropatie))
- dacă aveţi dezechilibre ale calciului (observate în urma testelor de sânge)
- dacă aveţi diabet zaharat
- dacă aveţi diaree
- dacă sunteţi sau deveniţi deshidratat
- dacă prezentaţi dezechilibre ionice în sângele dumneavoastră (dezechilibre electrolitice, observate în urma testelor)

Deficienţa de DPD: Deficienţa de DPD este o afecţiune rară care apare la naştere şi care nu este în mod obişnuit asociată cu afecţiuni ale inimii decât dacă primiţi medicamente specifice. Dacă aveţi o deficienţă de DPD care nu a fost încă diagnosticată şi luaţi Capecitabină Glenmark, puteţi prezenta forme severe ale reacţiilor adverse enumerate la punctul 4 Reacţii adverse posibile. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat din cauza oricărei reacţii adverse sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Copii şi adolescenţi
Capecitabină Glenmark nu este indicat pentru administrarea la copii şi adolescenţi. Nu daţi Capecitabină Glenmark copiilor şi adolescenţilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capecitabină Glenmark vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca medicamentul Capecitabină Glenmark să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Capecitabină Glenmark conţine lactoză anhidră
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabină Glenmark şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:
- Diaree: dacă aveţi mai mult de 4 scaune pe zi, mai multe scaune decât în mod obişnuit sau diaree în timpul nopţii.
- Vărsături: dacă aveţi vărsături mai mult decât o dată pe zi.
- Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente mâncate în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
- Stomatită: dacă aveţi dureri, roşeaţă, umflături sau ulceraţii la nivelul gurii şi/sau gâtului.
- Reacţii ale pielii de tip mână-picior: dacă aveţi dureri, umflături, înroşire sau furnicături la nivelul palmelor şi/sau tălpilor.
- Febră: dacă aveţi temperatura de 38°C sau mai mare.
- Infecţii: dacă vă apar semne ale unei infecţii cauzate de o bacterie sau un virus, sau alte microorganisme.
- Durere în piept: dacă prezentaţi durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se pot ameliora în intensitate în decurs de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.
În plus faţă de efectele menţionate mai sus, atunci când medicamentul Capecitabină Glenmark este utilizat singur, reacţiile adverse foarte frecvente,care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
* oboseală
* pierdere a poftei de mâncare (anorexie)

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabină Glenmark. Aceasta vă ajuta să reduceţi riscul ca aceste reacţii adverse să continue sau să devină severe.

Alte reacţii adverse sunt:
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane), includ:
- scăderi ale numărului de globule albe sau roşii ale sângelui (observate în urma testelor)
- deshidratare, scădere în greutate
- lipsa somnului (insomnie), depresie
- durere de cap, somnolenţă, ameţeli, senzaţii anormale pe piele (senzaţie de amorţeală sau furnicături) modificări ale gustului
- iritaţii la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă, înroşire a ochilor (conjunctivită)
- inflamaţia venelor (tromboflebită)
- scurtare a respiraţiei, sângerări la nivelul nasului, tuse, curgere a nasului
- herpes bucal sau alte infecţii herpetice5
- infecţii ale plămânilor sau ale sistemului respirator (de exemplu, pneumonie sau bronşită)
- sângerare la nivelul intestinului, constipaţie, durere în partea superioară a abdomenului, indigestie, flatulenţă, uscăciune a gurii
- erupţie trecătoare pe pielie, cădere a părului (alopecie), înroşire a pielii, uscăciune a pielii, mâncărime (prurit), decolorare a pielii, descuamare a pielii, inflamare a pielii, afecţiuni ale unghiilor
- dureri la nivelul articulaţiilor sau membrelor (extremităţilor), pieptului sau dureri de spate
- febră, inflamaţia membrelor, senzaţie generală de rău
- afectare a funcţiei ficatului (observată în urma testelor de sânge) şi creştere a concentraţiei de bilirubină din sânge (excretată de către ficat)

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane), includ:
- infecţii ale sângelui, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii la nivelul nasului şi gâtului, infecţii fungice (inclusiv la nivelul gurii), gripă, gastroenterită, abcese dentare
- noduli sub piele (lipoame)
- scădere a numărului de celule sanguine, inclusiv trombocite, subţiere a sângelui (observate în urma testelor de sânge)
- alergie
- diabet zaharat, concentraţii scăzute de potasiu în sânge, malnutriţie, concentraţii crescute de trigliceride în sânge
- stare de confuzie, atacuri de panică, stare depresivă, libido scăzut
- dificultăţi la vorbire, tulburări de memorie, pierdere a coordonării la mers, tulburări de echilibru, leşin, afectare a nervilor (neuropatie) şi senzaţii neobişnuite
- vedere dublă sau înceţoşată
- vertij, durere la nivelul urechilor
- bătăi neregulate ale inimii şi palpitaţii (aritmii), durere în piept şi atac de cord (infarct miocardic)
- cheaguri de sânge la nivelul venelor profunde, tensiune arterială mare sau mică, bufeuri, răcire a membrelor (extremităţilor), apariţia de pete roşiatice pe piele
- cheaguri de sânge la nivelul venelor pulmonare (embolism pulmonar), plămâni colabaţi, tuse cu sânge,
astm bronşic, dificultăţi de respiraţie la efort
- obstrucţie intestinală, acumulare de lichid în abdomen, inflamaţie la nivelul intestinului subţire sau gros, stomacului sau esofagului, durere în partea inferioară a abdomenului, disconfort abdominal, arsuri în capul pieptului (refluxul alimentelor din stomac), scaun cu sânge
- icter (îngălbenire a pielii şi a ochilor)
- ulceraţii şi băşici pe piele, reacţii ale pielii în urma expunerii la soare, înroşire a palmelor, umflare sau durere la nivelul feţei
- inflamaţie sau rigiditate articulară, dureri osoase, slăbiciune sau rigiditate musculară,
- acumulare de lichid în rinichi, creştere a frecvenţei de urinare în timpul nopţii, incontinenţă urinară, sânge în urină, creştere a concentraţiei de creatinină în sânge (semn al disfuncţiei renale)
- sângerări vaginale neobişnuite
- umflătură (edem), frisoane şi tremurături

Unele dintre aceste reacţii adverse sunt mai frecvente atunci când capecitabina este administrată în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului. Alte reacţii adverse observate în acest caz sunt:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane), includ:
- scădere a concentraţiei de sodiu, magneziu sau calciu în sânge, creştere a concentraţiei de zahăr în sânge
- durere la nivelul nervilor
- sunete sau zgomote în urechi (tinitus), pierdere a auzului
- inflamaţie a venelor
- sughiţ, modificare a vocii,
- durere sau senzaţie modificată/anormală la nivelul gurii, dureri la nivelul maxilarului,
- transpiraţii, transpiraţii în timpul nopţii
- spasme musculare
- dificultate la urinare, prezenţa de proteine sau sânge în urină
- vânătăi sau reacţii la nivelul locului de injectare (cauzate de medicamentele administrate în acelaşi timp prin injectare)6

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane), includ:
- îngustarea sau blocarea canalului lacrimal (stenoza canalului lacrimal)
- insuficienţă hepatică,
- inflamaţie care duce la disfuncţia sau obstrucţia secreţiei biliare (hepatită colestatică)
- modificări specifice ale electrocardiogramei (prelungirea intervalului QT)
- anumite tipuri de aritmie (inclusiv fibrilaţie ventriculară, torsada vârfurilor şi bradicardie)

Dacă sunteţi îngrijorat din cauza acestora sau a oricăror alte reacţii adverse neaşteptate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Capecitabină Glenmark împreună cu alte medicamente
Înainte de începerea tratamentul, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul medicamentelor. Trebuie să fiţi precaut mai ales dacă luaţi oricare dintre următoarele:
* medicamente pentru gută (alopurinol),
* medicamente anticoagulante (cumarină, warfarină),
* anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină) sau
* medicamente pentru convulsiile epileptice sau tremor (fenitoină)
* interferon alfa sau
* radioterapie şi anumite medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului (acid folinic, oxaliplatină, bevacizumab).

Capecitabină Glenmark împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Trebuie să luaţi Capecitabină Glenmark în decurs de 30 de minute după mese.

Administrarea de Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de începerea tratamentului, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să luaţi Capecitabină Glenmark dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Capecitabină Glenmark.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Capecitabină Glenmark 150 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoarea piersicii, pală, marcate cu „150” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Capecitabină Glenmark 500 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoarea piersicii, marcate cu „500” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Capecitabină Glenmark este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj:
Blistere din Aluminiu-Aluminiu şi PVC/PVDC-Aluminiu în cutii cu 30, 60 sau 120 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Blister din Aluminiu-Aluminiu
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Blister din PVC/PVDC-Aluminiu
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi etichetă, după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă capecitabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Capecitabină Glenmark 150 mg, 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.