Prospect Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri

Substanța activă: combinații
Producator: Haupt Pharma Münster GmbH, Heaton k.s.
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe

Indicații Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri:

Elisya este un contraceptiv oral și este utilizat pentru prevenirea sarcinii.
Fiecare drajeu conţine, în cantităţi mici, doi hormoni feminini diferiţi, numiți levonorgestrel și etinilestradiol.
Contraceptivele orale care conțin doi hormoni sunt denumite ”contraceptive orale combinate”.

Contraindicații:

Nu utilizați Elisya:
• dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un cheag de sânge într-un vas de sânge de la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă, TVP), al plămânilor (embolie pulmonară, EP) sau al altor organe;
• dacă aveți (sau aţi avut vreodată) un atac de cord sau un atac cerebral;
• dacă aveți (sau ați avut vreodată) angină pectorală (o afecțiune care cauzează durere severă în piept și care poate fi primul semn al unui atac de cord) sau atac ischemic tranzitor (AIT - simptome temporare de atac cerebral);
• dacă aveţi aveți oricare dintre următoarele afecțiuni care pot determina creșterea riscului de apariţie a cheagurilor la nivelul arterelor:
– diabet zaharat cu deteriorarea vaselor de sânge
– dacă aveţi tensiune arterială foarte mare
– dacă aveţi o concentraţie foarte mare de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride)
• dacă aveți o tulburare care afectează coagularea
– (de exemplu, deficit de proteina C)
• dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un tip de migrenă numit „migrenă cu aură";
• dacă aveţi (sau aţi avut) o inflamaţie a pancreasului (pancreatită)
• dacă aveţi (sau aţi avut) o afecţiune hepatică și funcţionarea ficatului dumneavoastră nu este încă normală
• dacă aveţi sau aţi avut o tumoră la nivelul ficatului
• dacă aveți o boală hepatică severă
• dacă aveţi (sau aţi avut) sau dacă sunteţi suspectat(ă) de cancer la sân sau cancer al organelor genitale
• dacă prezentaţi orice sângerare inexplicabilă la nivelul vaginului
• dacă sunteți însărcinată
• dacă sunteți alergică la ethinilestradiol sau levonorgestrel, sau la alte component ale Elisya. Aceasta ar putea cauza mâncărimi, iritaţii sau umflare.
Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apar pentru prima dată în timp ce utilizaţi Elysia, întrerupeţi imediat utilizarea acestuia şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. În acest timp puteţi utiliza metode contraceptive non-hormonale.

Administrare Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medical dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Luaţi drajeuul de Elisya în fiecare zi, cu o cantitate mică de lichid, dacă este necesar. Puteţi lua drajeurile cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi zilnic, la aproximativ aceeaşi oră.
Blisterul conține 21 drajeuri. Trebuie să luați toate cele 21 drajeuri
În următoarele 7 zile nu luaţi niciun drajeu. Sângerarea menstruală trebuie să apară în aceste 7 zile (numite și pauză sau săptămâna de pauză). Așa numita “sângerare de întrerupere” apare de obicei în a doua sau a treia zi din săptămâna de pauză.
În a opta zi după ultimul drajeu de Elisya (adică după cele 7 zile de pauză), începeți un nou blister chiar dacă sângerarea menstruală nu s-a oprit. Aceasta înseamnă că veţi începe mereu un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, sângerarea de întrerupere va debuta aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.

Dacă respectați aceste instrucțiuni, sunteți protejată împotriva sarcinii și în timpul celor 7 zile în care nu luați drajeurile de Elisya.

Blisterul de Elisya conţine 21drajeuri. Pe fiecare blister este marcată în dreptul fiecărui drajeu ziua săptămânii în care acesta trebuie luat. Dacă, spre exemplu, începeți să luați Elisya într-o zi de miercuri, luați drajeuul care are în dreptul lui marcata ziua de Miercuri (Mi). Respectaţi sensul indicat prin săgeţi până când luaţi toate cele 21 drajeurile.

Când puteţi începe primul blister

• Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv cu hormoni în luna anterioară.
Începeţi administrarea Elisya în prima zi a ciclului menstrual (adică în prima zi de menstruaţie). Dacă începeţi administrarea Elisya în prima zi a menstruaţiei, sunteţi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în zilele 2-5 ale ciclului, dar atunci trebuie să utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile.

• Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat sau de la un inel vaginal sau plasture contraceptiv combinat
Puteţi începe administrarea Elysa preferabil în ziua de după administrarea ultimului drajeu activ (ultimul drajeu care conţine substanţe active) din contraceptivul hormonal anterior, dar cel mai târziu în ziua care urmează zilelor în care nu se administrează comprimate (sau de după ultimul comprimat inactiv din contraceptivul hormonal anterioar). Când faceţi trecerea de la un inel vaginal sau plasture contraceptiv combinat, urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.

• Trecerea de a metoda bazată exclusiv pe progestogen (contraceptiv oral, injecţie, implant cu progestogen sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen).
Puteţi trece în orice zi de la contraceptivul oral bazat exclusiv pe progestogen (de la un implant sau un dispozitiv intrauterin în ziua îndepărtării acestuia, de la un contraceptiv injectabil în ziua în care ar trebui administrată injecţia următoare), dar, în toate aceste cazuri, utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile de administrare a drajeurilor.

• După un avort
Urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.

• După ce aţi născut
Puteţi începe administrarea Elisya între zilele 21 şi 28 după ce aţi născut. Dacă începeţi mai târziu de ziua 28, utilizaţi o aşa-numită metodă-barieră (de exemplu, un prezervativ) în timpul primelor 7 zile de administrare a Elisya. Dacă după naştere, aţi avut contact sexual înainte de reînceperea administrării Elisya, asiguraţi-vă că nu sunteţi gravidă sau aşteptaţi până la următoarea menstruaţie.

Cereți sfatul medicului dumneavoastră în cazul în care nu sunteți sigură când trebuie să începeți administrarea

• Dacă alăptaţi sau doriţi să reîncepeţi administrarea Elisya după ce aţi născut Citiţi secţiunea „Alăptarea”.

Întrebați medicul dumneavoastră în cazul în care nu sunteți sigură când trebuie să începeți administrarea

Dacă luaţi mai mult din Elisya decât trebuie

Nu există raportări ale unor efecte nocive grave apărute în urma administrării prea multor drajeuri Elisya.

Dacă luaţi câteva drajeuri odată, este posibil să prezentaţi simptome cum sunt greaţă sau vărsături. Tinerele pot prezenta sângerări vaginale.

Dacă aţi luat prea multe drajeuri Elisya sau dacă descoperiţi că un copil a înghiţit câteva drajeu, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să luaţi Elisya

Dacă aţi întârziat administrarea unui drajeu cu mai puţin de 12 ore, protecţia contraceptivă nu este redusă. Luaţi drajeucât mai repede posibil, apoi luaţi drajeu următoare la ora obişnuită.
Dacă aţi întârziat administrarea unui drajeucu peste 12 ore, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât este mai mare numărul de drajeu uitate, cu atât este mai mare riscul de apariţie a sarcinii.

Riscul protecţiei incomplete împotriva sarcinii este mai mare dacă uitaţi să luaţi un drajeu la începutul sau sfârşitul foliei. Prin urmare, trebuie să respectaţi regulile următoare (vezi diagrama de mai jos):

Mai mult de un drajeu uitat din acest blister
Contactaţi medicul.

Un drajeu uitat în săptămâna 1
Luaţi drajeuul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două drajeuri în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi drajeurile la ora obişnuită şi luaţi măsuri suplimentare de precauţie în următoarele 7 zile, de exemplu, prezervative. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna de dinaintea zilei în care aţi uitat să luaţi drajeul sau ați uitat să începeți un nou blister după perioada de 7 zie de pauză, este posibil să fiţi gravidă. În acest caz, contactaţi medicul.

Un drajeu uitat în săptămâna 2
Luaţi drajeul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două drajeuri în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi drajeurile la ora obişnuită. Protecţia împotriva sarcinii nu este redusă şi nu trebuie să luaţi precauţii suplimentare.

Un drajeu uitat în săptămâna 3
Puteţi alege dintre aceste două posibilităţi:

• Luaţi drajeuul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două drajeuri în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi drajeurile la ora obişnuită. În locul perioadei fără drajeuri, începeţi imediat următoarea folie.
Cel mai probabil veţi avea menstruaţia (sângerarea de întrerupere) la sfârşitul celei de-a doua folii, dar este posibil să aveţi o menstruaţie uşoară sau o sângerare similară menstruaţiei în timpul administrării celei de-a doua folii.

• De asemenea, puteţi întrerupe administrarea drajeurilor din folie şi începe direct perioada de 7 zile fără drajeuri (numărați inclusiv ziua în care aţi uitat să luaţi un drajeu). Dacă doriţi să începeţi o nouă folie în ziua în care, de regulă, începeţi foliile, scurtați perioada fără drajeuri la mai puțin de 7 zile.

Dacă urmaţi una dintre aceste două recomandări, veţi rămâne protejată împotriva sarcinii.

Dacă aţi uitat să luaţi orice drajeuri dintr-o folie şi nu prezentaţi nicio sângerare în timpul primei perioade fără drajeuri, este posibil să fiţi gravidă. Contactaţi medicul înainte de a începe folia următoare.

Mai mult de un drajeu omis întrun blister → Adresaţi-vă medicului dumneavoastră

Doar un drajeu omis (mai mult de 12 ore)
- Săptămâna 1:
→ Aţi avut contact sexual în săptămâna precedentă omiterii administrării drajeului: Adresaţi-vă medicului dumneavoastră
→ Nu aţi avut contact sexual în săptămâna precedentă omiterii administrării drajeului:
• administraţi drajeul omis;
• folosiţi metode contraceptive suplimentare (prezervativ) următoarele 7 zile;
• terminaţi blisterul.

- Săptămâna 2 →
• administraţi drajeul omis;
• terminaţi blisterul.

- Săptămâna 3
• administraţi drajeul omis;
• terminaţi blisterul.
• nu mai faceţi pauza de 7 zile
• începeţi blisterul următor .
Sau
• Înterupeţi administrarea din blisterul actual;
• luaţi pauza de 7 zile (nu mai mult de 7 zile incluzând şi drajeul omis);
• continuaţi cu blisterul următor.

Cum să procedaţi în cazul apariţiei vărsăturilor sau diareei severe

Dacă vărsaţi într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui drajeu sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţele active din acesta să nu fie absorbite complet de organismul dumneavoastră. Situaţia este similară cu cea în care uitaţi să luaţi un drajeu. După vărsături sau diaree, luaţi un alt drajeu din folia de rezervă cât mai repede. Dacă este posibil, luaţi-l într-un interval de 12 ore de la ora la care ar trebui, în mod normal, să luaţi drajeul. Dacă acest lucru nu este posibil sau au trecut 12 ore, urmaţi recomandările de la punctul „Dacă uitaţi să luaţi Elisya”.

Întârzierea menstruaţiei: ce trebuie să ştiţi

Chiar dacă acest lucru nu este recomandat, vă puteţi întârzia menstruaţia dacă începeţi un nou blister Elisya imediat după terminarea celui anterior. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau similară menstruaţiei în timp ce administraţi cea de-a doua folie. După pauza obişnuită de 7 zile, începeţi următoarea folie.

Puteţi să cereţi sfatul pe medicului dumneavoastră înainte de a decide să vă întârziat menstruaţia.

Modificarea primei zile de menstruaţie: ce trebuie să ştiţi

Dacă administraţi drajeurile conform recomandărilor veţi prezenta sângerarea menstruală în săptămâna fără drajeuri. Dacă doriţi să schimbaţi ziua, scurtaţi perioada de pauză (niciodată nu o prelungiţi!). De exemplu: dacă menstruaţia apare, de obicei, într-o zi de Vineri şi doriţi ca pe viitor să apară într-o zi de Marţi (cu 3 zile mai devreme) trebuie să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult intervalul de pauză (de exemplu: 3 zile sau mai puţin) s-ar putea să nu apară sângerarea de întrerupere în acest interval. S-ar putea să apară o sângerare ușoară sau similară menstruației în timpul utilizării blisterului următor.

Dacă nu sunteţi sigură cum trebuie să procedaţi, contactaţi medicul pentru sfaturi.

Dacă încetaţi să luaţi Elisya

Puteţi să încetaţi să luaţi Elisya oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră despre alte metode de contracepţie.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri:

Substanţele active sunt:
Un drajeu conține150 micrograme de levonorgestrel și 30 micrograme de etinilestradiol

Celelalte componente sunt (excipienti) sunt:
Nucleu: Lactoză monohidrat ,Amidon din porumb, Povidonă 30, Talc, Stearat de magneziu

Film: zahăr, povidonă 90, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), glicerol 85 %, Ceară montanglicol

Precauții:

Informații generale
Înainte de a putea începe să luaţi Elisya, medicul dumneavoastră vă va pune anumite întrebări despre antecedentele dumneavoastră medicale şi ale rudelor dumneavoastră apropiate. Medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de situaţia dumneavoastră personală, poate efectua şi alte teste.
În acest prospect, sunt descrise câteva situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea Elisya sau în care siguranţa utilizării Elisya poate fi diminuată. În astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare non-hormonale, de exemplu: să utilizaţi prezervativul sau altă metodă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau a temperaturii bazale. Aceste metode nu pot fi sigure deoarece Elisya influenţează modificările obişnuite alte temperaturii bazale şi ale mucusului cervical care apar în timpul ciclului menstrual.
Ca toate contraceptivele, Elisya nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

Atenționări și precauții
Cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua Elisya. În anumite situații trebuie să aveți grijă deosebită dacă utilizați Elisya sau altcontraceptiv oral combinat, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă examineze cu regularitate.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?

Solicitați asistență medicală de urgență
- dacă observați semne posibile ale unui cheag de sânge, ceea ce poate însemna că a apărut un cheag de sânge la nivelul piciorului (adică tromboză venoasă profundă), un cheag de sânge la nivelul plămânului (adică embolism pulmonar), un atac de cord sau un atac cerebral (vezi pct. „Cheag de sânge (tromboză)” de mai jos.
Pentru o descriere a simptomelor acestor reacții adverse grave vă rugăm să consultați „Cum recunosc apariția unui cheag de sânge”.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă următoarele situații sunt valabile în cazul dumneavoastră.
În anumite situații, trebuie să aveţi grijă deosebită când utilizaţi Elisya sau alte contraceptive orale combinate, și poate fi necesar să fiți consultată periodic de către medicul dumneavoastră. În oricare dintre situațiile menţionate mai jos, trebuie să-l informați pe medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați Elisya. De asemenea, dacă una din afecțiunile de mai jos reapar sau se agravează în timp ce utilizaţi Elisya, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

• Dacă fumați
• Dacă aveţi o boală a ficatului sau a veziculei biliare
• Dacă aveţi diabet zaharat
• Dacă aveți depresie
• Dacă aveţi boală Crohn sau colită ulcerativă (boală intestinală inflamatorie cronică)
• Dacă aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU), o boală a sângelui şi care determină insuficienţă renală)
• dacă aveţi „anemie cu celule în seceră" (o boală moştenită, a globulelor roşii din sânge);
• Dacă aveți epilepsie (vezi “ Elisya și utilizarea altor medicamente”)
• Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES, o boală a sistemului imunitar)
• dacă aveţi concentraţii crescute de acizi graşi în sânge (hipertrigliceridemie) sau istoric în familie pentru această afecţiune. Hipertrigliceridemia a fost asociată cu un risc crescut de apariție a pancreatitei (inflamația pancreasului);
• Dacă aveţi nevoie de o operație sau dacă sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp (vezi pct. „Cheaguri de sânge”);
• Dacă tocmai ați născut, aveți risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge. Trebuie să întrebați medicul cât de curând după naștere puteți începe să luați Elisya;
• Dacă aveți o inflamație la nivelul venelor de sub piele (tromboflebită superficială);
• Dacă aveți varice;
• Dacă oricare dintre rudele dumneavoastră apropiate are sau a avut cancer de sân;
• Dacă aveţi o afecţiune care a apărut pentru prima dată sau s-a agravat în timpul sarcinii sau al utilizării anterioare a hormonilor sexuali (de exemplu: pierderea auzului, o boală a sângelui numită porfirie, o boală a pielii numită herpes gestational (erupție cu apariția de vezicule la nivelul pielii în perioada sarcinii), o boală neurologică numită coreea Sydenham (o boală a nervilor care cauzează mișcări bruște ale corpului)
• Dacă aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentare cafenii pe piele, numită “masca de sarcină” mai ales la nivelul feţei); în acest caz trebuie să evitaţi expunerea excesivă la lumina solară sau la radiaţiile ultraviolet;
• Dacă aveţi angioedem ereditar, medicamentele care conțin estrogeni pot induce sau accentua simptomele acestuia. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat ce apar simptome ca umflare a feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificultăţi la înghiţire sau urticarie împreună cu dificultăţi de respiraţie.

Cheaguri de sânge
Utilizarea unui contraceptiv hormonal combinat cum este Elisya determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge, comparativ cu situația în care nu utilizați niciun astfel de contraceptiv. În cazuri rare, un cheag de sânge poate bloca vasele de sânge și poate cauza probleme grave.
Cheagurile de sânge se pot dezvolta:
• la nivelul venelor (ceea ce se numește „tromboză venoasă”, „tromboembolism venos” sau TEV)
• la nivelul arterelor (ceea ce se numește „tromboză arterială”, „tromboembolism arterial” sau TEA).

După apariția unui cheag de sânge, recuperarea nu este întotdeauna completă. Rar, pot exista efecte grave, de durată sau, foarte rar, acestea pot pune viaţa în pericol.

Este important să rețineți că riscul general al unui cheag de sânge cu efecte dăunătoare din cauza Elisya este mic.

CUM SE RECUNOAȘTE APARIȚIA UNUI CHEAG DE SÂNGE

Solicitați asistență medicală de urgență dacă observați vreunul dintre următoarele semne sau simptome.

Aveți vreunul dintre aceste semne?
• Umflare a unui picior sau de-a lungul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, în special când este însoțită de:
• durere sau sensibilitate la nivelul piciorului, care este posibil să fie resimțită numai când stați în picioare sau la mers
• senzație crescută de căldură la nivelul piciorului afectat
• modificarea culorii pielii de pe picior, de exemplu aceasta devine palidă, roșie sau albastră

Ce anume este posibil să aveți? - Tromboză venoasă profundă

Aveți vreunul dintre aceste semne?
• senzație bruscă de lipsă de aer sau respirație rapidă;
• tuse bruscă fără o cauză evidentă, în timpul căreia poate apărea și sânge;
• durere ascuțită la nivelul pieptului, care poate crește în timpul respirațiilor profunde;
• vertij sau amețeală severe;
• bătăi rapide sau neregulate ale inimii
• durere severă la nivelul stomacului;
Dacă nu sunteți sigură, discutați cu un medic, deoarece unele dintre aceste simptome, cum sunt tusea sau senzația de lipsă de aer pot fi confundate cu afecțiuni mai ușoare, cum sunt infecțiile căilor respiratorii (de exemplu, o „răceală”).

Ce anume este posibil să aveți? - Embolie pulmonară

Aveți vreunul dintre aceste semne?
Simptomele apar cel mai frecvent la nivelul unuia dintre ochi:
• pierdere bruscă a vederii sau
• încețoșare nedureroasă a vederii, care poate ajunge până la pierderea vederii

Ce anume este posibil să aveți? - Tromboză de venă retiniană (cheag de sânge la nivelul ochiului)

Aveți vreunul dintre aceste semne?
• durere, disconfort, presiune, greutate în piept
• senzație de constricție sau de plenitudine la nivelul toracelui, brațului sau sub stern;
• senzație de balonare, indigestie sau de sufocare;
• senzație de disconfort în partea de sus a corpului, care iradiază spre spate, mandibulă, gât, braț și stomac;
• transpirație, greață, vărsături sau amețeală;
• slăbiciune extremă, anxietate sau lipsă de aer;
• bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Ce anume este posibil să aveți? - Atac de cord

Aveți vreunul dintre aceste semne?
• amorțire sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;
• confuzie, probleme de vorbire sau de înțelegere bruște;
• probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi;
• probleme bruște la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;
• durere de cap bruscă, severă sau prelungită, fără cauză cunoscută;
• pierderea conştienţei sau leșin, cu sau fără convulsii.
Uneori, simptomele de atac cerebral pot fi de durată redusă, cu recuperare aproape imediată și completă, trebuie totuși să solicitați atenție medicală de urgență, deoarece poate exista riscul unui alt accident vascular cerebral.

Ce anume este posibil să aveți? - Accident cerebral vascular

Aveți vreunul dintre aceste semne?
• umflare și decolorare ușoară spre albastru a unei extremități;
• durere severă la nivelul stomacului (abdomen acut)

Ce anume este posibil să aveți? - Cheaguri de sânge care blochează alte vase de sânge

CHEAGURI DE SÂNGE LA NIVELUL UNEI VENE
Ce se poate întâmpla dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei vene?
• Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociată cu o creștere a riscului de apariție a cheagurilor de sânge la nivelul unei vene (tromboză venoasă). Totuși, aceste reacţii adverse sunt rare. Cel mai frecvent, acestea apar în primul an de utilizare a unui contraceptiv hormonal combinat.
• Dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, aceasta poate cauza tromboză venoasă profundă (TVP).
• Dacă un cheag de sânge se deplasează de la nivelul piciorului și se blochează la nivelul plămânului, acesta poate cauza o embolie pulmonară.
• Foarte rar, un cheag se poate forma pe o venă de la nivelul altui organ, cum este ochiul (tromboză venoasă retiniană).

Când este cel mai crescut riscul de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene?

Riscul de apariţie a unui cheag de sânge la nivelul unei vene este cel mai crescut în timpul primului an de utilizare a contraceptivului hormonal combinat pentru prima dată. De asemenea, riscul poate fi crescut dacă începeți să luați un contraceptiv hormonal combinat (același medicament sau un medicament diferit) după o pauză de 4 săptămâni sau mai mult.
După primul an, riscul scade, dar este întotdeauna uşor mai crescut decât dacă nu ați utiliza un contraceptiv hormonal combinat.
Când încetați utilizarea Elisya, riscul de apariție a unui cheag de sânge revine la normal în decurs de câteva săptămâni.

Care este riscul de apariție a unui cheag de sânge?

Riscul depinde de riscul dumneavoastră natural de TEV și de tipul de contraceptiv hormonal combinat pe care îl luați.
Riscul general de apariție a unui cheag de sânge la nivelul piciorului sau plămânului (TVP sau EP) asociat cu utilizarea Elisya este mic.

• Din 10.000 femei care nu utilizează niciun contraceptiv hormonal combinat şi nu sunt gravide, la aproximativ 2 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.
• Din 10.000 femei care utilizează Elisya, la aproximativ 5-7 va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.
• Riscul de apariţie a unui cheag de sânge va fi diferit în funcţie de istoricul dumneavoastră medical (vezi „Factori care determină creşterea riscului de apariţie a unui cheag de sânge” de mai jos).
• Din 100.000 femei însărcinate, în jur de 60 pot avea un cheag de sânge în decurs de un an.

Factori care determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene

Riscul de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene la utilizarea Elisya este mic, însă unii factori determină creșterea acestui risc. Riscul dumneavoastră este mai crescut:
• dacă sunteți supraponderală (indice de masă corporală sau IMC peste 30 kg/m2);
• dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la nivelul piciorului, al plămânului sau al altui organ, la o vârstă tânără (la o vârstă mai mică de 50 ani). În acest caz ați putea avea o tulburare ereditară de coagulare a sângelui;
• dacă trebuie să vi se efectueze o operație sau dacă sunteţi imobilizată o perioadă mai lungă de timp din cauza unui accident sau a unei boli, sau dacă trebuie să staţi cu piciorul în ghips. Este posibil ca utilizarea Elisya să trebuiască oprită cu câteva săptămâni înaintea operației și cât timp sunteți mai puțin mobilă. Dacă este necesar să opriți utilizarea Elisya, întrebați medicul când o puteți relua.
• pe măsură ce înaintați în vârstă (în special după vârsta de aproximativ 35 ani);
• dacă ați născut cu mai puțin de câteva săptămâni în urmă

Riscul de apariție a unui cheag de sânge crește dacă întruniți mai mulți factori..
Călătoria cu avionul (> 4 ore) poate determina creșterea temporară a riscului de apariție a unui cheag de sânge, în special dacă aveți și unii dintre ceilalți factori de risc enumerați.
Este important să îi spuneți medicului dacă sunteți în vreuna dintre aceste situații, chiar dacă nu sunteți sigură.
Medicul dumneavoastră poate decide că trebuie întreruptă utilizarea Elisya.
Dacă se modifică vreuna dintre situațiile de mai sus în timpul utilizării Elisya, de exemplu dacă apare tromboză, fără o cauză cunoscută, la o rudă apropiată sau dacă luați mult în greutate, spuneţi medicului dumneavoastră.

CHEAGURI DE SÂNGE LA NIVELUL UNEI ARTERE

Ce se poate întâmpla dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei artere?

La fel ca un cheag de sânge la nivelul unei vene, un cheag de sânge la nivelul unei artere poate cauza probleme grave. De exemplu, poate cauza un atac de cord sau un atac cerebral.

Factori care determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei artere

Este important să rețineți că riscul de atac de cord sau atac cerebral la utilizarea Elisya este foarte mic, dar poate crește:
• odată cu înaintarea în vârstă (după aproximativ 35 ani);
• dacă fumaţi. Când utilizați un contraceptiv hormonal combinat cum este Elisya, se recomandă să renunțați la fumat. Dacă nu puteți renunța la fumat și aveți vârsta peste 35 ani, medicul vă poate recomanda să utilizați un alt tip de contraceptiv;
• dacă sunteţi supraponderală;
• dacă aveți tensiune arterială crescută;
• dacă o rudă apropiată a avut un atac de cord sau atac cerebral la o vârstă tânără (la mai puțin de aproximativ 50 ani). În acest caz și dumneavoastră ați putea avea un risc crescut de atac de cord sau de atac cerebral;
dacă dumneavoastră sau o rudă apropiată aveţi o concentraţie crescută de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride);
• dacă aveți migrene, în special migrene cu aură;
• dacă aveţi o problemă la inimă (afecțiune valvulară, tulburare de ritm numită fibrilație atrială)
• dacă aveţi diabet zaharat.

Dacă aveți unul sau mai mulți dintre acești factori sau daca vreunul dintre aceștia este deosebit de sever, riscul de apariție a unui cheag de sânge poate fi și mai crescut.
Dacă se modifică vreunul dintre factorii de mai sus în timpul utilizării Elisya, de exemplu dacă începeți să fumați, dacă apare tromboză, fără o cauză cunoscută, la o rudă apropiată sau dacă luați mult în greutate, spuneţi medicului dumneavoastră.

Elisya și cancerul

Cancerul mamar a fost observat ceva mai frecvent la femei care utilizează contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie detectate la femei care iau contraceptive orale combinate pentru că acestea sunt examinate mai des de către medicul lor. Apariţia tumorilor mamare devine mai redusă în mod treptat după întreruperea administrării contraceptivelor hormonale combinate. Este important să vă verificaţi sânii în mod regulat şi trebuie să contactaţi medicul dacă simţiţi un nodul.

În cazuri rare, la persoanele care iau contraceptive orale au fost raportate tumori hepatice benigne, și, în cazuri şi mai rare, tumori hepatice maligne. Contactaţi medicul dacă aveți dureri abdominale neobişnuit de severe.

Sângerarea între menstruaţii

În timpul primelor luni în care luaţi Elisya, este posibil să prezentaţi sângerare neaşteptată (sângerare în afara săptămânii de pauză). Dacă această sângerare durează mai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să afle ce nu este în regulă.

Cum să procedaţi dacă nu are loc sângerarea în săptămâna de pauză

Dacă aţi luat toate drajeurile în mod corect, nu aţi vărsat sau nu aţi avut diaree severă şi nu aţi luat orice alte medicamente, este foarte improbabil să fiţi gravidă.

Dacă nu aveţi menstruaţie de două ori succesiv, este posibil să fiţi gravidă. Contactaţi imediat medicul. Nu începeţi folia următoare până când nu sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există informaţii care să sugereze că utilizarea Elisya afectează conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Elisya conține lactoză
Elisya conține sucroză
Dacă aveți intoleranță la anumite zaharuri, contactați medicul dumneavoastră înainte de a lua Elisya.

Reacții adverse ale Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri:

Ca toate medicamentele, și acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacții adverse:

Reacțiile adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) legate de utilizarea contraceptivelor orale având ca și substanțe active etinilestradiol și levonorgestrel, sunt durerile de cap (incluzând migrena), petele de sânge și sângerările intermenstruale.

Ceea ce urmează este o listă a reacţiilor adverse care au fost legate de utilizarea Elisya.

Frecvente (pot afecta până la 1 din10 utilizatori):
• inflamație vaginală, incluzând infecții fungice (candidoză)
• modificarea stării de spirit, incluzând depresia, modificări ale dorinței sexuale (libido)
• nervozitate, amețeală și tulburări de echilibru
• tulburări de vedere
• acnee • greață, vărsături, dureri abdominale (durere de stomac)
• dureri la nivelul sânilor, sensibilitate a sânilor, mărirea sânilor, secreții lactate, dureri menstruale, schimbări ale fluxului menstrual, creșterea cantității de secreții vaginale, ne-apariția sângerărilor menstruale
• retenția de lichide în țesuturi
• modificări ale greutății corporale (creștere sau scădere în greutate)
• dureri de cap

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100 )
• schimbări de apetit (creșterea sau scăderea)
• crampe abdominale și flatulență
• urticarie, pete galbui-maronii la nivelul feței (cloasma), potențial persistentă, creștere a pilozității de la nivelul corpului si al feței, cădere a părului
• mâncărimi sau umflături la nivelul pielii
• creșterea tensiunii arteriale, modificare a valorilor grăsimilor din sânge
• retenție de lichide
• migrenă

Rare (pot afecta până la 1 persoană din 1000):
• intoleranță la lentilele de contact
• reacții alergice
• creșterea nivelului de glucoză în sânge (intoleranță la glucoză)
• icter cauzat de staza lichidului biliar
• embolism arterial
• embolism venos
• scăderea nivelului de acid folic în sânge
• eritem nodos (caracterizat prin noduli dureroși de culoare roșiatică, la nivelul pielii)
• cheaguri de sânge dăunătoare într-o venă sau arteră de exemplu:
- într-un picior sau laba piciorului (adică tromboză venoasă profundă)
- într-un plămân (adică embolism pulmonar )
- atac de cord
- accident vascular cerebral
- accident vascular cerebral minor sau simptome de accident vascular cerebral temporar, cunoscut ca și atac ischemic tranzitoriu (AIT)
- cheaguri de sânge în ficat, stomac/intestin, rinichi sau ochi.

Riscul de a avea un cheag de sânge poate fi mai mare dacă aveţi orice alte afecțiuni care cresc acest risc (a se vedea punctul 2 pentru mai multe informaţii despre afecțiunile care pot crește riscul de cheaguri de sânge şi simptome ale unui cheag de sânge).

Foarte rare (afectează până la 1 persoană din 10,000):
• cancer hepatic
• urticarie, umflături dureroase ale pielii și mucoaselor (angioedem), șoc anafilactic
• eritem multiform (apariția unor leziuni circulare în formă de țintă, la nivelul pielii)

Pentru reacții adverse grave, cum sunt cheagurile de sânge tumorile de ficat, cancerul de col uterin și cancerul de sân, raportate la femeile care utilizează contraceptive orale combinate vezi pct. Precautii.

Următoarele reacții adverse au fost raportate la femeile care utilizează contraceptive orale combinate . Frecvența acestor reacții adverse nu a putut fi estimată cu exactitate pe baza rapoartelor.

- inflamați a nervului optic care poate cauza pierderea parțială sau completă a vederii, cheaguri de sânge la nivelul retinei
- agravare a bolii varicoase;
- inflamație a pancreasului asociată cu afectare severă a metabolismului grăsimilor;
- inflamație a colonului din cauza fluxului redus de sânge
- afectare a ficatului (ex, hepatită, disfuncții hepatice)
- afecțiuni ale veziculei biliare incluzând calculi biliari
- o boala a sângelui care cauzează afectarea rinichilor (sindrom uremic hemolitic)
- erupție pe piele sub formă de vezicule (herpes gestațional)
- o formă de pierdere a auzului (otoscleroză)
- agravare a unei boli rare a sistemului imunitar (Lupusul eritematos sistemic)
- agravare a unei boli metabolice cu deficiență în formarea pigmentului roșu din sânge (porfirie)
- agravare a coreii Sydenham
- agravare a bolilor inflamatorii cronice intestinale (boala Crohn sau colita ulceroasă)

Dacă observați apariția oricărei reacții adverse, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aceasta include orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (adr@anm.ro). Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Elisya și utilizarea altor medicamente

Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră ce medicamente sau produse pe bază de plante utilizaţi. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau medic stomatolog care prescrie alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Elisya. Aceştia vă pot spune dacă trebuie să vă luaţi precauţii contraceptive suplimentare (de exemplu, prezervative) şi, dacă este cazul, pentru cât timp.

Unele medicamente pot reduce eficacitatea Elisya în ce priveşte prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerări neaşteptate. Acestea includ medicamente utilizate pentru tratamentul:
• epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină)
• tuberculozei (de exemplu, rifampicină)
• infecţiei cu HIV (ritonavir, nevirapin) sau alte infecţii (antibiotice, cum sunt grisoefulvin, penicilină, tetracilină)
• tensiunii arteriale mari în vasele de sânge de la nivelul plămânilor (bosentan)
• produse din plante pe bază de sunătoare

Elisya poate influenţa efectul altor medicamente, de exemplu:
• medicamente care conţin ciclosporină
• anti-epilepticul lamotrigină (ar putea conduce la o frecvenţă crescută a crizelor)

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Analize de laborator
Dacă aveţi nevoie să efectuaţi analize de laborator, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi contraceptive hormonale deoarece acestea pot afecta rezultatele anumitor teste.

Administrarea de Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri în sarcină / alaptare:

Sarcina
Dacă sunteți gravidă, nu trebuie să luați Elisya. Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați Elisya, trebuie să opriți imediat administrarea și să contactați medicul dumneavoastră.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea
Utilizarea Elisya nu este, în general, recomandată în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi contraceptive hormonale în timp ce alăptaţi, contactaţi medicul.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Drajeurile de Elisya sunt rotunde, lucioase, biconvexe, de culoare galbenă.

Elisya este disponibil în cutii cu:
Pachet calendar cu 21 drajeuri
Pachet calendar cu 3 x 21 drajeuri
Pachet calendar cu 6 x 21 drajeuri

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după „ EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Elisya 150 micrograme /30 micrograme drajeuri vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.