Prospect EMEND 40 mg capsule

Substanța activă: aprepitantum
Producator: Merck Sharp & Dohme B.V., Olanda
Clasa ATC: [A04AD]: tractul digestiv si metabolism >> antiemetice >> antiemetice >> antiemetice variate

Indicații EMEND 40 mg capsule:

EMEND conține substanța activă aprepitant și aparține unui grup de medicamente numite „antagoniști ai receptorilor neurokininici 1 (NK1)” (antiemetice și medicamente pentru combaterea greţei). Creierul are o zonă specifică care controlează greața și vărsăturile. EMEND funcționează prin blocarea semnalelor către acea zonă și este utilizat pentru a preveni greaţa şi vărsăturile după intervenţia chirurgicală la adulţi.

Contraindicații:

Nu utilizaţi EMEND:
- dacă sunteţi alergic la aprepitant sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare EMEND 40 mg capsule:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza orală recomandată de EMEND este o capsulă de 40 mg în decursul celor 3 ore anterioare începerii anesteziei.

Înghiţiţi capsula întreagă cu puţin lichid.

Compoziție EMEND 40 mg capsule:

- Substanţa activă este aprepitant. Fiecare capsulă conţine aprepitant 40 mg.
- Celelalte componente sunt: zahăr, celuloză microcristalină (E460), hidroxipropilceluloză (E463), laurilsulfat de sodiu, gelatină, dioxid de titan (E171), shellac, hidroxid de potasiu şi oxid negru de fer (E172) şi oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Înainte să utilizaţi EMEND, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Înaintea tratamentului cu acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cu ficatul deoarece ficatul dumneavoastră este important în transformarea medicamentului în organism. Prin urmare, medicul dumneavoastră va trebui să vă supravegheze funcţia ficatului.

Copii şi adolescenţi
Nu administrați EMEND 40 mg copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece capsulele de 40 mg nu au fost studiate la această populație.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Trebuie luat în considerare faptul că unele persoane prezintă stare de ameţeală şi somnolenţă după administrarea EMEND. Dacă simţiţi o stare de ameţeală sau somnolenţă, ar trebui să evitaţi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor după administrarea acest medicament (vezi „Reacţii adverse posibile”).

EMEND conţine zahăr
Capsulele EMEND conţin zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale EMEND 40 mg capsule:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriţi utilizarea EMEND şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, care pot fi grave şi pentru care e posibil să aveţi nevoie urgent de tratament medical:
- Urticarie, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultate la respiraţie sau înghiţire (cu frecvenţă necunoscută, care nu poate fi estimată din datele disponibile); acestea sunt semnele unei reacţii alergice.

Alte reacţii adverse care au fost raportate sunt enumerate mai jos.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) sunt:
- valori crescuteale enzimelor hepatice în sânge.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) sunt:
- durere în partea superioară a abdomenului, sunete intestinale anormale, senzaţie de uscăciune a gurii, greaţă, disconfort stomacal, constipaţie severă, intestin mic ce nu funcţionează normal (subileus),
- scăderea sensibilităţii sau senzivităţii (în special la nivelul pielii), perturbări senzoriale, dificultate în vorbire,
- scăderea mărimii pupilei, scăderea clarităţii vederii (pierderea vederii),
- insomnie,
- încetinirea bătăilor inimii,
- sunete şuierătoare în timpul respiraţiei, scurtarea respiraţiei.

Reacţii adverse pentru care frecvenţa este necunoscută:
- sindrom Stevens-Johnson/necroliză epidermică toxică (reacţie severă, rară, la nivelul pielii).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi oricereacţii adverse adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Acest medicament poate influenţa acţiunea altor medicamente.

Efectele EMEND sau a altor medicamente pot fi influenţate dacă luaţi EMEND împreună cu alte medicamente inclusiv cele listate mai jos. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

- medicamente anticoncepţionale care pot include anticoncepţionale orale, plasturi, implanturi şi anumite dispozitive intrauterine [DIU] care eliberează hormoni pot să nu acţioneze adecvat când sunt luate împreună cu EMEND. O altă metodă sau o metodă suplimentară non hormonală de prevenire a sarcinii trebuie utilizată în timpul tratamentului cu EMEND şi timp de până la 2 luni după utilizarea EMEND,
- pimozidă (utilizată în tratamentul bolilor psihice),
- terfenadină; astemizol (utilizate pentrufebra fânului şi alte afecţiuni alergice),
- cisapridă (utilizată în tratamentul problemelor digestive),
- medicamente conţinând derivaţi de alcaloizi de ergot (utilizate în tratamentul migrenelor),
- rifampicină, claritromicină, telitromicină (antibiotice utilizate în tratamentul infecţiilor),
- fenitoină (un medicament utilizat în tratamentulc onvulsiilor),
- carbamazepină (utilizată în tratamentul depresiei şi epilepsiei),
- midazolam, fenobarbital (medicamente utilizate pentru calmare sau pentru a vă ajuta să dormiţi),
- sunătoare (un preparat din plante utilizat în tratamentul depresiei),
- inhibitori de protează (utilizaţi în tratamentul infecţiilor cu HIV),
- nefazodonă (utilizată în tratamentul depresiei),
- ketoconazol cu excepţia şamponului (utilizat în tratamentul sindromului Cushing - atunci când corpul produce cortizon în exces),
- itraconazol, voriconazol, posaconazol (antifungice),
- corticosteroizi (cum este dexametazona)

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de EMEND 40 mg capsule în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să folosiţi acest medicament în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Pentru informaţii cu privire la contracepţie, vezi „EMEND împreună cu alte medicamente”.

Nu se ştie dacă EMEND este excretat în laptele matern; de aceea, nu este recomandată alăptarea în timpul tratamentului cu acest medicament. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau aveţi de gând să alăptaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Capsula de 40 mg este opacă, cu corpul alb şi capacul galben-muştar având inscripţionate radial, la nivelul corpului, „464” şi „40 mg”, cu cerneală de inscripţionare de culoare neagră.

Capsule EMEND 40 mg sunt disponibile în următoarele mărimi de ambalaj:
- Blister din aluminiu conţinând o capsulă de 40 mg
- 5 blistere din aluminiu fiecare conţinând o capsulă de 40 mg

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acestmedicamentla vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu scoateţi capsula din blister decât atunci când sunteţi pregătiţi să o utilizaţi.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă aprepitantum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu EMEND 40 mg capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul EMEND 40 mg capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.