Prospect Proclorperazină Sintofarm supozitoare
Substanța activă: prochlorperazinum
Producator: Sintofarm SA Romania
Clasa ATC: [A04AD]:
tractul digestiv si metabolism >>
antiemetice >>
antiemetice >>
antiemetice variate
Proclorperazină Sintofarm 25 mg supozitoare
Indicații Proclorperazină Sintofarm supozitoare:
Proclorperazina face parte din clasa antipsihotice, fenotiazine cu structura piperazinică; antiemetice şi medicamente împotriva greţei, alte antiemetice Proclorperazină Sintofarm, supozitoare se utilizează pentru:- Prevenirea şi tratamenul vărsăturilor de diferite cauze: postoperatorii şi postanestezice, în uremie, în boala de iradiere, în gastroenterite, ca şi în vărsăturile provocate de diferite medicamente;
- Migrenă, vertij Meniere;
- Schizofrenie şi alte afecţiuni psihotice;
- Ca adjuvant pentru tratamentul de scurtă durată al stărilor de anxietate.
Contraindicații:
Proclorperazină Sintofarm, supozitoareNu utilizaţi Proclorperazină Sintofarm, supozitoare:
- dacă sunteţi alergic la proclorperazină şi alte fenotiazine sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- Comă barbiturică şi etilică;
- Stări de deprimare ale sistemului nervos central (SNC);
- Stări de deprimare a hematopoiezei;
- Glaucom;
- Adenom de prostată;
- Feocromocitom.
Administrare Proclorperazină Sintofarm supozitoare:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată este:
Adulţi
- ca antiemetic: doza recomandată este de 5 - 10 mg proclorperazină de 2-4 ori pe zi;
- pentru tratamentul vertijului: doza recomandată este de 15 - 30 mg proclorperazină pe zi fracţionat în mai multe prize;
- în afecţiuni psihotice: doza recomandată este de 10 mg proclorperazină de 2 ori pe zi, timp de o săptămână, apoi se creşte treptat până la 75-100 mg proclorperazină pe zi, în funcţie de răspunsul pacientului.
Pentru unele categorii de pacienţi este suficientă o doză de 25 - 50 mg proclorperazină pe zi, fracţionat.
- în anxietate: doza recomandată este de 5 mg proclorperazină de 3 - 4 ori pe zi, maxim 2 săptămâni.
Copii
Doza recomandată este de 0,25 mg proclorperazină/kg de 2-3 ori pe zi. Medicamentul nu este recomandat la copii cu vârsta sub 1 an sau greutate mai mică de 10 kg. Vârstnici Se folosesc doze iniţial mai mici, care se cresc treptat în funcţie de necesităţi şi toleranţă; nu se va depăşi doza de 40 mg proclorperazină/kg şi zi.
Dacă utilizaţi mai mult Proclorperazină Sintofarm, supozitoare decât trebuie
Supradozajul se manifestă printr-un sindrom parkinsonian şi comă. Se recomandă tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale. Funcţia cardiovasculară se monitorizează timp de 5 zile. Se tratează eventualele aritmii şi hipotensiunea arterială. În caz de convulsii se va administra diazepam. În cazul tulburărilor extrapiramidale se poate administra trihexifenidil. Dializa fenotiazinelor nu este eficientă.
Dacă uitaţi să utilizaţi Proclorperazină Sintofarm, supozitoare
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Proclorperazină Sintofarm supozitoare:
Procloperazină Sintofarm 5 mgFiecare supozitor conţine proclorperazină 5 mg sub formă de maleat de proclorperazină 8,1 mg şi excipienţi: gliceride de semisinteză, parafină lichidă, dioxid de siliciu coloidal anhidru
Proclorperazină Sintofarm 25 mg
Fiecare supozitor conţine proclorperazină 25 mg sub formă de maleat de proclorperazină 40,52 mg şi excipienţi: gliceride de semisinteză, parafină lichidă, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Precauții:
Înainte să luaţi Proclorperazină Sintofarm, supozitoare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Precauţii Reacţiile alergice, icterele grave (care apar rareori), sindromul malign impun oprirea tratamentului sau, eventual, schimbarea neurolepticului cu un antiemetic, cu altă structură chimică.Atenţionări speciale Ateroscleroza avansată şi antecedentele de accident cerebrovascular impun multă prudenţă, din cauza riscului mare de hipotensiune excesivă. Se impune prudenţă la pacienţii vârstnici, deosebit de sensibili la sedare şi hipotensiune şi la afecţiuni cardiovasculare grave, la care efectul hipotensiv poate fi dăunător. Neurolepticele agravează parkinsonismul şi epilepsia, de aceea utilizarea lor în prezenţa acestor afecţiuni trebuie făcută sub control medical. La bolnavii cu afecţiuni hepatice şi renale grave se recomandă prudenţă şi doze mai mici, considerând posibilitatea de acumulare.
Proclorperazină Sintofarm, supozitoare trebuie utilizat cu prudenţă în hipotiroidie, miastenia gravis, diabet zaharat. Sunt necesare măsuri de precauţie în cazul vărsăturilor morfinice sau postanestezice, deoarece neurolepticele potenţează efectele deprimante centrale ale opioidelor şi anestezicelor generale. Utilizarea în vărsăturile din sarcină nu este recomandată.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorPROCLOPERAZINA SINTOFARM, supozitoare afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, datorită sedării şi altor reacţii adverse.
Reacții adverse ale Proclorperazină Sintofarm supozitoare:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În condiţiile utilizării unor doze mici, pe termen scurt, cum este cazul indicaţiei ca antiemetic, proclorperazina determină reacţii adverse minore (specifice fenotiazinelor): obstrucţie nazală, uscăciunea gurii şi alte fenomene atropinice, sedare şi somnolenţă, uşoare tulburări extrapiramidale, hipotensiune ortostatică, întârzierea ejacularii. În condiţiile utilizării unor doze mari şi pe termen lung, cum este în cazul utilizării ca antipsihotic, substanţa determină reacţii adverse numeroase, uneori grave la nivelul unor organe şi sisteme:- Tulburări hepatobiliare: icter, obişnuit reversibil (frecvenţă foarte redusă, specific fenotiazinelor), semnul premonitoriu este atac brusc de febră la 1 -3 săptămâni de tratament; icterul este de tip obstructiv, frecvent este asociat cu eozinofilie care confirmă natura alergică a reacţiei adverse;
- Tulburări cardiace: frecvent hipotensiune arterială (obişnuit cu caracter postural), apare mai ales la bătrâni şi hipovolemici, în cazul administrării i.m., aritmii (atriale, tahicardie, fibrilaţie ventriculară). În cazul preexistenţei afecţiunilor cardiace, la vârstnici, în caz de hipokaliemie sau în cazul asocierii cu antidepresive triciclice pacientul este predispus la modificări ECG (prelungirea intervalelor QT, subdenivelarea undei U şi T), obişnuit benigne; la pacienţii susceptibili, pot apare posibile deprimări respiratorii.
- Tulburări hematologice: leucopenie uşoară, până la 30% din cazuri. În cazul unui tratament prelungit cu doze mari, poate apare agranulocitoză (rar), independentă de doză. În cazul apariţiei unei infecţii inexplicabile sau a febrei este necesară o rapidă investigare hematologică. - Tulburări ale sistemului nervos: distonii sau dischinezii acute, obişnuit tranzitorii, apar frecvent la copii sau la adulţii tineri, după 3-4 zile de tratament sau la creşterea dozelor; în cazul dozelor iniţiale mari poate apare acatisie caracteristică. La adulţi şi vârstnici frecvent apar manifestări de parkinsonism, după săptămăni sau luni de tratament şi se manifestă prin tremor, rigiditate, akinezie sau alte simptome specifice parkinonismului; acatisie tardivă apare în mod frecvent (dar nu obligatoriu) în cazul tratamentului prelungit cu doze mari. Se recomandă pe cât posibil utilizarea unor doze mici.
- Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: sensibilizarea de contact poate duce la complicaţii grave, acestea sunt însă rare; tratamentul cu fenotiazine poate determina diferite tipuri de urticarie. În cazul dozelor mari, expunerea în locuri luminate sau direct la lumină solară, determină fotosensibilizare.
- Tulburări endocrine: hiperprolactinemie, galactoree, ginecomastie, amenoree şi impotenţă. Poate apare un sindrom neuroleptic malign care se manifestă prin hipertermie, rigiditate, tulburări vegetative şi de conştienţă.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Proclorperazină Sintofarm, supozitoare împreună cu alte medicamenteSpuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
- Asocierea cu anestezice generale, hipnotice, sedative, tranchilizante sau opioide prezintă riscul unei deprimări centrale excesive. Neurolepticele potenţează efectele deprimante centrale ale alcoolului.
- Asocierea cu antihipertensive poate determina scăderea accentuata a tensiunii arteriale.
- Antiparkinsonienele anticolinergice, utilizate pentru combaterea unor tulburări extrapiramidale determinate de neuroleptice, trebuie administrate în doze relativ mici, deoarece pot antagoniza efectele antipsihotice, favorizează apariţia de stări confuzive şi au reacţii adverse atropinice, care se sumează cu cele ale neurolepticelor.
- Antidepresivele triciclice favorizează, de asemenea, dezvoltarea stărilor confuzionale mai ales la vârstnici.
- Asocierea cu antitiroidiene creşte riscul de agranulocitoză.
- Administrarea concomitentă de cimetidină poate să determine scăderea concentraţiei plasmatice constante a neurolepticului prin diminuarea absorbţiei acestuia.
- Asocierea cu antihistaminice poate diminua riscurile toxice.
Administrarea de Proclorperazină Sintofarm supozitoare în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.Deoarece nu s-au efectuat studii controlate la om, fenotiazinele nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Fenotiazinele se excretă în laptele matern şi pot produce somnolenţă şi tulburări motorii extrapiramidale la nou-născut şi sugar. Administrarea în timpul alăptării nu este recomandată.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu două folii din PVC/PE a câte 3 supozitoare. Cutie cu două folii din PVC/PE a câte 5 supozitoare.Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilorNu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă prochlorperazinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Proclorperazină Sintofarm supozitoare(din aceeași clasă):
- Aprepitant Mylan 125 mg + 80 mg capsule
- Aprepitant Sandoz 125 mg + 80 mg capsule (pachet)
- EMEND 125 mg capsule
- EMEND 125 mg pulbere pentru suspensie orală
- EMEND 125 mg, 80 mg capsule
- EMEND 165 mg capsule
- EMEND 40 mg capsule
- EMEND 80 mg capsule
- Emetiral 5 mg comprimate filmate
- Ivemend 115 mg pulbere pt. sol. perf.
- IVEMEND 150 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă
- Procloperazină Sintofarm, supozitoare
- Tiperant 125 mg capsule
- Tiperant 80 mg capsule
- TORECAN
- TORECAN, fiole
- Varuby 90 mg comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Proclorperazină Sintofarm supozitoare vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!