Prospect Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă

Substanța activă: insulinum lispro
Producator: Lilly France S.A.S.; Eli Lilly Italia S.p.A.
Clasa ATC: [A10AD]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> insuline si alte preparate parenterale >> insuline si analogi actiune intermediara + actiune rapida

Indicații Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă:

Humalog Mix25 KwikPen se utilizează în tratamentul diabetului. Humalog Mix25 este o suspensie premixată. Substanţa sa activă este insulina lispro. 25% din insulina lispro din Humalog Mix25 KwikPen este dizolvată în apă şi acţionează mai repede decât insulina umană normală, din cauză că molecula de insulină a fost uşor modificată. 75% din insulina lispro din Humalog Mix25 KwikPen este disponibilă într-o suspensie, împreună cu sulfat de protamină, astfel încât acţiunea ei este prelungită.

Diabetul apare dacă pancreasul nu produce destulă insulină pentru a controla valoarea glucozei din sânge. Humalog Mix25 este un înlocuitor al insulinei proprii şi se foloseşte la controlarea glucozei pe termen lung. Humalog din Humalog Mix25 acţionează foarte rapid şi mai îndelungat decât insulina solubilă. În mod normal, trebuie să utilizaţi Humalog Mix25 în decurs de 15 minute înainte de sau după masă.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să utilizaţi Humalog Mix25 KwikPen precum şi o insulină cu acţiune mai lungă. Fiecare tip de insulină se livrează împreună cu un alt prospect pentru pacient, care vă informează despre medicament. Nu schimbaţi insulina dumneavoastră decât dacă medicul vă spune să faceţi acest lucru. Fiţi foarte atent(ă) dacă schimbaţi insulina.

Contraindicații:

NU utilizaţi Humalog Mix25 KwikPen
- dacă credeţi că apare hipoglicemia (prea puţin zahăr în sânge). Mai departe în acest prospect vi se spune ce trebuie să faceţi în caz de hipoglicemie uşoară (vezi pct. Cum să utilizaţi Humalog Mix25 KwikPen).
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la insulina lispro sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă:

Verificaţi întotdeauna pe cutie şi pe eticheta de pe stiloul injector (pen-ul) preumplut denumirea şi tipul de insulină atunci când luaţi medicamentul de la farmacie. Asiguraţi-vă că primiţi tipul de stilou injector (pen) Humalog Mix25 KwikPen pe care medicul dumneavoastră v-a spus să îl folosiţi.

Utilizaţi întotdeauna Humalog Mix25 KwikPen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur. Pentru a preveni eventuala transmitere a unor boli, fiecare stilou injector trebuie utilizat numai de către dumneavoastră, chiar dacă este înlocuit acul.

Dozajul
• În mod normal trebuie să faceţi injecţia cu Humalog Mix25 în decurs de 15 minute înainte de masă. Dacă este necesar, puteţi să faceţi injecţia la scurt timp după ce aţi mâncat. Medicul dumneavoastră v-a spus exact cât de multă insulină să folosiţi, când să o folosiţi şi cât de des. Aceste instrucţiuni sunt numai pentru dumneavoastră. Urmaţi-le cu exactitate şi vizitaţi regulat clinica dumneavoastră de diabet.
• Dacă schimbaţi tipul de insulină pe care îl folosiţi (de exemplu, de la insulina umană sau animală la un produs Humalog), s-ar putea să fie necesar să utilizaţi mai multă sau mai puţină decât înainte. Acest lucru ar putea să se refere numai la prima injecţie sau ar putea să fie o schimbare treptată, pe parcursul a câteva săptămâni sau luni.
• Faceţi injecţia cu Humalog Mix25 sub piele (subcutanat). Nu trebuie să vă administraţi medicamentul folosind o altă cale de administrare. În nici un caz Humalog Mix25 nu trebuie administrat intravenos.

Pregătirea Humalog Mix25 KwikPen (stilou injector)
• Stiloul injector (penul) trebuie rotit între palme de zece ori şi răsturnat cu 180º de zece ori imediat înainte de a fi utilizat, pentru a omogeniza suspensia de insulină, până când devine uniform „noroasă” sau lăptoasă. Dacă nu apare astfel, se repetă procedeul de mai sus până la amestecarea conţinutului. Cartuşele conţin o mică perlă de sticlă, pentru a ajuta la amestecare. Nu se agită energic, pentru că acest lucru poate să producă spumare, care poate să interfere cu măsurarea corectă a dozei. Cartuşele trebuie examinate frecvent şi nu trebuie folosite dacă sunt prezente aglomerări de substanţă sau dacă pe pereţii sau pe fundul cartuşului aderă particule solide albe, dându-i un aspect îngheţat. Verificaţi de fiecare dată când vă faceţi injecţia.

Pregătirea stiloului injector (pen-ului) pentru utilizare (vezi Manualul utilizatorului)
• Mai întâi, spălaţi-vă pe mâini.
• Citiţi instrucţiunile cu privire la utilizarea stiloului injector (pen-ului) preumplut cu insulină. Urmaţi instrucţiunile cu atenţie. În continuare vă reamintim unele dintre ele.
• Folosiţi un ac nou. (Acele nu sunt incluse în ambalaj).
• Armaţi stiloul injector KwikPen înaintea fiecărei utilizări. Acest lucru verifică ieşirea insulinei şi elimină bulele de aer din stiloul injector KwikPen. Este posibil ca în stiloul injector (pen) să mai rămână unele bule mici de aer - acestea nu sunt dăunătoare. Dar dacă bulele sunt prea mari, ele pot să afecteze doza de insulină.

Injectarea Humalog Mix25
• Înainte de a face injecţia, dezinfectaţi pielea aşa cum aţi fost instruit(ă). Injectaţi sub piele, aşa cum vi s-a spus. Nu injectaţi direct într–o venă. După injectare, lăsaţi acul în piele timp de cinci secunde, ca să vă asiguraţi că aţi primit întreaga doză. Nu frecaţi locul unde aţi făcut injecţia. Aveţi grijă să vă faceţi injecţia la cel puţin un centimentru de ultima injecţie şi să „rotaţi“ locurile în care faceţi injecţia, aşa cum vi s-a spus.

După injectare
• De îndată ce aţi făcut injecţia, deşurubaţi acul de la stiloul injector KwikPen, folosind capacul exterior al acului. Acest lucru va face ca Humalog să rămână steril şi o va împiedica să curgă. De asemenea, va împiedica reintrarea aerului în stiloul injector (pen) şi înfundarea acului. Nu lăsaţi ca acul să fie folosit şi de alte persoane. Nu lăsaţi ca stiloul injector (pen-ul) să fie folosit şi de alte persoane. Puneţi la loc capacul pe stiloul injector (pen).

Injectările următoare
• De fiecare dată când folosiţi un stilou injector KwikPen trebuie să utilizaţi un ac nou. Înaintea fiecărei injecţii evacuaţi bulele de aer. Puteţi să vedeţi câtă insulină a mai rămas ţinând stiloul injector KwikPen cu acul îndreptat în sus. Scala de pe cartuş arată cu aproximaţie câte unităţi au mai rămas.
• Nu amestecaţi nici o altă insulină în stiloul injector (pen-ul) nereutilizabil. După ce stiloul injector KwikPen s-a golit, nu îl mai folosiţi încă o dată. Vă rugăm să fiţi atent(ă) cum aruncaţi stiloul injector (pen-ul) - farmacistul sau asistenta medicală vă vor spune cum să faceţi acest lucru.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Humalog Mix25
Dacă faceţi mai mult Humalog Mix25 decât vă este necesar, poate să apară o hipoglicemie. Verificaţivă glicemia.
Dacă glicemia este mică (hipoglicemie ușoară), mâncaţi tablete de glucoză, zahăr sau beţi o băutură cu zahăr. Apoi mâncaţi fructe, biscuiţi sau un sandviş, după cum v-a spus medicul, şi odihniţi-vă. Adeseori, toate acestea vă vor ajuta să depăşiţi o hipoglicemie uşoară sau un supradozaj minor al insulinei. Dacă vi se face mai rău şi respiraţia dumneavoastră este superficială iar pielea devine palidă, anunţaţi imediat medicul. O injecţie cu glucagon poate să trateze hipoglicemii destul de severe. După injecţia cu glucagon mâncaţi glucoză sau zahăr. Dacă nu răspundeţi la glucagon, va trebui să mergeţi la spital. Cereţi medicului să vă vorbească despre glucagon.

Dacă uitaţi să utilizaţi Humalog Mix25
Dacă faceţi mai puţin Humalog Mix25 decât vă este necesar, poate să apară hiperglicemie. Verificaţivă glicemia.

Dacă hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) sau hiperglicemia (creşterea zahărului din sânge) nu sunt tratate, ele pot fi foarte grave şi pot să producă dureri de cap, greaţă, vărsături, deshidratare, pierderea conştienţei, comă şi chiar deces (vezi A şi B la pct. 4 „Reacţii adverse posibile”).

Trei pași simplii pentru a evita hipoglicemia sau hiperglicemia sunt:

• Păstraţi întotdeauna seringi de rezervă şi un flacon de rezervă de Humalog Mix25 sau un stilou injector (pen) şi cartuşe de rezervă, pentru eventualitatea că pierdeţi stiloul injector (pen-ul) sau acesta se deteriorează.
• Purtaţi întotdeauna cu dumneavoastră ceva care să arate că suferiţi de diabet zaharat.
• Trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră zahăr.

Dacă încetaţi să utilizaţi Humalog Mix25.
Dacă faceţi mai puţin Humalog Mix25 decât vă este necesar, poate să apară hiperglicemie. Nu schimbaţi insulina dumneavoastră decât dacă medicul vă spune să faceţi acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


MANUALUL UTILIZATORULUI
KwikPen stilou injector preumplut cu insulină 100 unități/ml

VĂ RUGĂM SĂ CITIŢI ACESTE INSTRUCŢIUNI ÎNAINTE DE UTILIZARE

Citiți Manualul Utilizatorului înainte de a începe tratamentul cu insulină și de fiecare dată când folosiți un nou KwikPen. Este posibil să existe informaţii noi. Aceste instrucţiuni nu înlocuiesc discuţia cu personalul medical despre problema dumneavoastră de sănătate sau tratamentul aferent.

KwikPen este un stilou injector (pen) preumplut de unică folosință, care conține 3ml (300 de unități, 100 unități/ml) de insulină. Vă puteţi injecta doze multiple utilizând un stilou injector. Stiloul injector încarcă 1 unitate o dată. Vă puteţi administra între 1 şi 60 unităţi de insulină la o singură injecţie. Dacă doza dumneavoastră este mai mare de 60 de unităţi, va trebui să vă administraţi mai mult de o injecţie. Pistonul se deplasează doar câte puţin cu fiecare injecţie, fiind posibil să nu observaţi că se deplasează. Pistonul va ajunge la capătul cartuşului doar când aţi utilizat toate cele 300 de unităţi din stiloul injector.

Nu dați altei persoane stiloul dumneavoastră injector (pen-ul), chiar dacă acul a fost schimbat. Nu refolosiţi şi nici nu folosiţi acele la comun cu alte persoane. Le puteţi transmite o infecţie sau puteţi contracta o infecţie de la acestea. Nu se recomandă ca acest Stilou injector (pen) să fie utilizat de persoane nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere fără asistenţă din partea unei persoane instruite să utilizeze corect acest stilou injector.

Componentele KwikPen:
-Clema capacului, Suportul cartușului, Eticheta, Indicatorul dozei, Butonul de dozaj, Capacul Stiloului injector, Garnitura de cauciuc, Pistonul, Corpul Stiloului injector, Fereastra dozei

Componentele Acului (Acele nu sunt incluse):
-Sigiliul de hârtie, Protecția exterioară a acului, Protecția interioară a acului, Acul

Cum să vă recunoașteți KwikPen-ul:

• Humalog soluție
- Culoarea stiloului injector: Albastru
- Butonul de dozaj: Vișiniu
- Etichetele: Albă cu bandă vișinie

• Humalog Mix 25 Suspensie (insulină lăptoasă):
- Culoarea stiloului injector: Albastru
- Butonul de dozaj: Galben
- Etichetele: Albă cu bandă galbenă

• Humalog Mix 50 Suspensie (insulină lăptoasă):
- Culoarea stiloului injector: Albastru
- Butonul de dozaj: Roșu
- Etichetele: Albă cu bandă roșie

• Humalog BASAL Suspensie (insulină lăptoasă):
- Culoarea stiloului injector: Albastru
- Butonul de dozaj: Verde
- Etichetele: Albă cu bandă verde

Articole necesare pentru a vă administra injecţia:

• Stilou injector (KwikPen) preumplut cu insulina dumneavoastră
• Ac compatibil KwikPen (ace recomandate pentru stilou- BD [Becton, Dickinson and Company]).
• Tampon cu alcool
Acele și tamponul cu alcool nu sunt incluse.

Pregătirea stiloului injector
• Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun
• Verificaţi eticheta stiloului injector pentru a vă asigura că luaţi tipul corect de insulină. Acest lucru este deosebit de important dacă utilizaţi mai mult de 1 tip de insulină.
• Nu utilizați Stiloul injector după data expirării marcată pe Etichetă. După ce incepeți să utilizați Stiloul injector, aruncați Stiloul injector după expirarea termenului de utilizare de la deschidere menționat în Prospect.
• Folosiţi întotdeauna un Ac nou pentru fiecare injectare pentru a preveni infecţiile şi blocarea acelor.

Pasul 1:
• Trageţi direct capacul pen-ului.
- Nu îndepărtaţi Eticheta stiloului injector.
• Ștergeți Garnitura de cauciuc cu o compresă cu alcool.

Pasul 2:
(Doar pentru HUMALOG suspensie cu insulină lăptoasă)

• Rotiţi uşor de 10 ori Stiloul injector ȘI
• Răsturnaţi Stiloul injector în sus şi în jos de 10 ori.

Agitarea este importantă pentru a vă asigura că utilizaţi doza corectă.
Insulina trebuie să aibă un aspect omogen.

Pasul 3:
• Verificați aspectul insulinei
- HUMALOG soluție ar trebui să fie clar și incolor. Nu utilizați dacă este tulbure, colorat sau dacă conține particule sau aglomerări de particule.
- HUMALOG suspensii- insuline lăptoase- ar trebui să fie albe după agitare.
Nu utilizați dacă are aspect clar sau conține orice aglomerări de particule sau particule.

Pasul 4:
• Selectaţi un Ac nou.
• Scoateţi Sigiliul de hârtie din protecţia exterioară a acului.

Pasul 5:
• Împingeţi Acul cu capac direct pe Stiloul injector şi răsuciţi Acul până când este fixat.

Pasul 6:
• Scoateţi Protecția exterioară a acului. Nu o aruncaţi.
• Scoateţi Protecția interioară a acului şi aruncaţi-o.

Armarea stiloului injector
Armaţi înaintea fiecărei injectări.

• Armarea Stiloului injector înseamnă eliminarea aerului din Ac şi din Cartuș, care se poate acumula în timpul utilizării normale şi asigură funcţionarea corectă a stiloului injector.
• Dacă nu armați înaintea fiecărei injectări, este posibil să primiţi o doză prea mare sau prea mică de insulină.

Pasul 7:
• Pentru a arma Stiloul dumneavoastră injector, răsuciţi Butonul de dozaj pentru a selecta 2 unităţi.

Aruncați Păstrați

Pasul 8:
• Ţineţi Stiloul injector cu acul îndreptat în sus. Loviţi uşor Suportul cartușului pentru a aduna bulele de aer în vârf.

Pasul 9:
• Ţineţi în continuare Stiloul injector cu Acul îndreptat în sus. Apăsaţi butonul de dozaj până se opreşte şi apare cifra „0“ în fereastra dozei. Ţineţi Butonul de dozaj apăsat şi număraţi rar până la 5.

La vârful acului trebuie să apară insulina.

- Dacă nu vedeţi insulina, repetaţi paşii de pregătire, însă nu mai mult de 4 ori.
- Dacă tot nu vedeţi insulina, schimbaţi acul şi repetaţi paşii de armare.

Bulele mici de aer sunt normale şi nu vă vor afecta doza.

Selectarea dozei
• Puteţi administra între 1 şi 60 de unităţi la o singură injectare.
• Dacă doza dumneavoastră este mai mare de 60 de unităţi, va trebui să vă administraţi mai mult de o injecţie.

- Dacă aveţi nevoie de ajutor despre modul cum să vă selectaţi doza dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
- Va trebui să utilizaţi un ac nou pentru fiecare injecţie şi să repetaţi pasul de pregătire.

Pasul 10:
• Rotiţi Butonul de dozaj pentru a selecta numărul de unităţi pe care trebuie să îl injectaţi. Indicatorul dozei trebuie să se afle în dreptul dozei dumneavoastră.
- Stiloul injector încarcă 1 unitate o data.
- Butonul de dozaj face clic pe măsură ce îl răsuciţi
- NU vă măsuraţi doza prin numărarea clicurilor pentru că puteţi măsura greşit doza.
- Doza poate fi corectată prin rotirea Butonului de dozaj în direcţia adecvată până când doza corectă se află în dreptul Indicatorului.
- Numerele pare sunt imprimate pe cadran.
- Numerele impare, după numărul 1, sunt prezentate sub forma unor linii neîntrerupte.

Verificaţi întotdeauna numărul din fereastra dozei pentru a vă asigura că aţi încărcat doza corectă.

• Stiloul injector nu vă permite să selectaţi mai mult decât numărul de unităţi rămase în stilou.
• Dacă aveţi nevoie să injectaţi mai mult decât numărul de unităţi rămase în stilou, puteţi fie:
- să injectaţi cantitatea rămasă în stiloul dumneavoastră şi apoi să utilizaţi un stilou nou pentru a vă administra restul dozei, sau
- să luaţi un stilou injector nou şi să injectaţi doza completă.
• Este normal să vedeți o cantitate mică de insulină rămasă în Stiloul injector și pe care nu o puteți administra.

Injectarea dozei
• Injectaţi doza de insulină aşa cum v-a arătat medicul dumneavoastră.
• Schimbaţi (prin rotaţie) locul de injectare la fiecare administrare.
• Nu încercaţi să schimbaţi doza în timpul injectării.

Pasul 11:
• Alegeţi locul injectării.
Insulina dumneavoastră se injectează sub piele (subcutanat) în zona stomacului, a feselor, în partea superioară a picioarelor sau a braţelor.
• Curățați-vă pielea cu un tampon cu alcool și lăsați-vă pielea uscată înainte de a vă injecta doza.

Pasul 12:
• Introduceți Acul în piele.
• Apăsaţi continuu Butonul de dozaj până la capăt.
• Continuaţi să ţineţi Butonul de dozaj apăsat şi număraţi rar până la 5 înainte de a scoate Acul.
Nu încercaţi să vă injectaţi insulina prin răsucirea Butonului de dozaj. NU vă veţi administra insulina prin răsucirea Butonului de dozaj.

Pasul 13:
• Scoateţi Acul din piele.
- Este normal să apară o picătură de insulină în vârful Acului. Acest lucru nu vă va afecta doza.

• Verificaţi numărul din Fereastra de dozaj.
- Dacă vedeţi „0“ în Fereastra de dozaj, v-aţi administrat întreaga cantitate măsurată.
- Dacă nu vedeţi „0“ în Fereastra de dozaj, nu reîncărcaţi. Introduceţi acul în piele şi finalizaţi-vă injecţia.
- Dacă tot nu credeţi că aţi primit întreaga cantitate pe care aţi selectat-o pentru injecţia dumneavoastră, nu o luaţi de la capăt sau nu repetaţi injecţia.
Monitorizaţi-vă nivelul glicemiei în sânge conform instrucţiunilor specialistului în domeniul sănătăţii.
- Dacă de obicei aveți nevoie de 2 injecții pentru a vă administra doza totală, asigurați-vă că v-ați administrat și a doua injecție.

Pistonul se deplasează numai câte puţin cu fiecare injecţie fiind posibil să nu observaţi deplasarea lui.
Dacă vedeţi sânge pe piele după ce scoateţi Acul, apăsaţi uşor pe locul injectării cu o bucată de tifon sau un tampon cu alcool. Nu frecaţi zona.

După injectare

Pasul 14:
• Înlocuiţi cu atenţie Protecția exterioară a Acului.

Pasul 15:
• Deşurubaţi Acul cu capac şi aruncaţi-l conform instrucţiunilor descrise mai jos (vezi pct. Aruncarea stilourilor injectoare şi a acelor).
• Nu păstraţi Stiloul injector cu Acul ataşat pentru a preveni scurgerile, blocarea Acului, şi intrarea aerului în Stiloul injector.

Pasul 16:
• Înlocuiţi Capacul stiloului injector, prin alinierea Clamei capacului cu Indicatorul dozei şi împingere.

Aruncarea Stilourilor injectoare (Pen-urilor) și a Acelor

• Puneţi Acele utilizate într-un recipient care se închide sau într-un recipient din plastic rezistent cu capac sigur. Nu aruncaţi Acele direct în gunoiul menajer.
• Stiloul injector folosit poate fi aruncat în coşul dumneavoastră pentru gunoi menajer doar după ce aţi îndepărtat Acul.
• Nu reciclaţi recipientul umplut cu obiecte ascuţite.
• Întrebaţi-vă medicul ce opţiuni aveţi pentru eliminarea în mod corespunzător a recipientului cu obiecte ascuţite.
• Indicaţiile privind manipularea acelor nu sunt destinate să înlocuiască politicile locale, de sănătate sau instituţionale.

Păstrarea stiloului injector
Stiloul injector neutilizat
• Păstraţi stilourile injectoare neutilizate în frigider, la temperaturi cuprinse între 2°C şi 8°C.
• Nu congelaţi insulina. Nu utilizaţi produsul dacă a fost congelat.
• Stilourile injectoare neutilizate pot fi utilizate până la data de expirare tipărită pe etichetă, dacă Stiloul injector a fost păstrat în frigider.
Stiloul injector în curs de utilizare
• Păstraţi stiloul injector pe care îl folosiţi în prezent la temperatura camerei (până la 30°C), ferit de căldură şi lumină.
• Stiloul injector pe care îl folosiţi trebuie aruncat după 28 de zile, chiar dacă mai are insulină în el.

Informaţii generale referitoare la utilizarea sigură şi eficientă a stiloului dumneavoastră injector

• Nu lăsaţi Stiloul injector şi Acele la vederea şi îndemâna copiilor.
• Nu utilizaţi stiloul injector dacă oricare componentă pare ruptă sau deteriorată.
• Trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră un stilou injector de rezervă, în caz că al dumneavoastră se pierde sau se strică.

Dificultăţi
• Dacă nu puteţi scoate capacul stiloului injector, răsuciţi uşor capacul înainte şi înapoi, şi apoi trageţi capacul imediat.
• Dacă butonul de dozaj este greu de împins:
- Împingerea butonului de dozaj mai lent va face injectarea mai uşoară.
- Este posibil ca Acul dumneavoastră să fie blocat. Puneţi un Ac nou şi armați Stiloul injector.
- Este posibil să aveţi praf, mâncare sau lichid în interiorul stiloului injector. Aruncaţi Stiloul injector şi luaţi un altul.

Dacă aveţi orice întrebări sau probleme legate de KwikPen-ul dumneavoastră, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră pentru asistenţă sau contactați reprezentanța locală Eli Lilly.

Compoziție Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă:

- Substanţa activă este insulina lispro. Insulina lispro este produsă în laborator printr-un proces de ‘tehnologie ADN recombinant’. Ea este o formă modificată a insulinei umane şi, în acest fel, este diferită de alte insuline umane şi animale. Insulina lispro este înrudită strâns cu insulina umană, care este un hormon natural produs de pancreas.
- Celelalte componente sunt sulfat de protamină, metacrezol, fenol, glicerol, fosfat disodic 7H2O, oxid de zinc şi apă pentru preparate injectabile. Este posibil să se fi folosit hidroxid de sodiu sau acid clorhidric, pentru ajustarea acidităţii.

Precauții:

• Dacă valorile zahărului din sânge sunt bine controlate de tratamentul curent cu insulina pe care o folosiţi, s-ar putea să nu simţiţi simptomele de avertizare atunci când zahărul din sânge scade prea mult. Semnele de avertizare sunt prezentate mai târziu în acest prospect. Trebuie să vă gândiţi bine la orele la care să luaţi masa, cât de des să faceţi exerciţii fizice şi cât de mult să lucraţi. De asemenea, este necesar să vă supravegheaţi cu atenţie valorile zahărului din sânge, măsurându-vă frecvent glicemia.
• Câţiva oameni care au făcut hipoglicemie după ce au trecut de la insulina animală la insulina umană au raportat faptul că simptomele iniţiale de avertizare au fost mai puţin evidente sau au fost diferite. Dacă faceţi frecvent hipoglicemie sau aveţi dificultăţi în a o recunoaşte, discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.
• Dacă răspunsul este DA la oricare dintre întrebările următoare, spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
- V-aţi îmbolnăvit recent?
- Aveţi probleme cu rinichii sau cu ficatul?
- Faceţi exerciţii fizice mai mult ca de obicei?
• Cantitatea de insulină de care aveţi nevoie poate, de asemenea, să se modifice dacă beţi alcool.
• De asemenea, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă intenţionaţi să călătoriţi în străinătate. Datorită diferenţei de fus orar dintre ţări, injecţiile şi mesele vor avea loc la alte ore decât atunci când sunteţi acasă.
• Unii pacienţi cu diabet zaharat tip 2 vechi şi insuficienţă cardiacă sau accident vascular cerebral în antecedente care erau trataţi cu pioglitazonă şi insulină au dezvoltat insuficienţă cardiacă. Informaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil; dacă prezentaţi semne de insuficienţă cardiacă, ca de exemplu scurtarea neobişnită a respiraţiei sau creşterea rapidă în greutate sau umflături localizate (edeme).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra şi de a reacţiona poate să fie redusă dacă faceţi hipoglicemie. Vă rugăm să ţineţi seama de această problemă posibilă în toate situaţiile în care s-ar putea să expuneţi unui risc propria dumneavoastră persoană sau alte persoane (de exemplu atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Trebuie să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră pentru a discuta dacă mai este recomandabil să conduceţi vehicule dacă prezentaţi:
• episoade frecvente de hipoglicemie
• semne de avertizare reduse sau absente ale hipoglicemiei

Reacții adverse ale Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă:

Ca toate medicamentele, Humalog Mix25 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Alergia locală este frecventă (≥ 1/100 la <1/10). Unii oameni prezintă roşeaţă, umflătură sau mâncărime în jurul zonei de injectare a insulinei. De obicei, acestea dispar în câteva zile, până la câteva săptămâni. Dacă vi se întâmplă acest lucru, spuneţi medicului dumneavoastră.

Alergia sistemică este rară (≥ 1/10000 la <1/1000). Simptomele sunt următoarele:
• înroşirea pielii pe întregul corp
• scăderea tensiunii arteriale
• greutate în respiraţie
• bătăi rapide ale inimii
• respiraţie şuierătoare
• transpiraţii
Dacă credeţi că aveţi acest tip de alergie la insulina Humalog Mix25, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Lipodistrofia (îngroşarea sau adânciturile pielii) este mai puţin frecventă (≥ 1/1000 la <1/100). Dacă observaţi că pielea se îngroaşă sau face adâncituri la locul injectării, spuneţi medicului dumneavoastră.

În timpul tratamentului cu insulină, mai ales la început şi la schimbarea lui pentru îmbunătăţirea controlului nivelului de zahăr în sânge, s-a raportat apariţia edemelor (de exemplu, umflarea braţelor, gleznelor; reţinere de lichide ).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Probleme frecvente ale diabetului

A. Hipoglicemia
Hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) înseamnă ca în sânge nu mai este destul zahăr. Acest lucru se poate produce dacă:
• utilizaţi prea mult Humalog Mix25 sau altă insulină;
• „săriţi” sau amânaţi mesele sau vă modificaţi dieta;
• faceţi exerciţii fizice sau munciţi fizic prea mult imediat înainte de sau după o masă;
• aveţi o infecţie sau o boală (în special diaree sau vărsături);
• există o modificare a necesarului dumneavoastră de insulină; sau
• aveţi probleme cu rinichii sau ficatul care se înrăutăţesc.

Alcoolul şi unele medicamente pot să afecteze valorile zahărului din sânge.

Primele simptome ale scăderii zahărului din sânge apar de obicei repede şi includ următoarele:
• oboseală
• bătăi rapide ale inimii
• nervozitate sau tremor
• stare de greaţă
• dureri de cap
• transpiraţii reci

Dacă nu sunteţi sigur(ă) că vă puteţi recunoaşte semnele de avertizare, evitaţi situaţiile în care dumneavoastră sau alte persoane aţi putea fi expuşi la riscuri din cauza hipoglicemiei, cum este conducerea vehiculelor.

B. Hiperglicemia şi cetoacidoza diabetică
Hiperglicemia (prea mult zahăr în sânge) înseamnă că organismul dumneavoastră nu mai are destulă insulină. Hiperglicemia poate fi provocată de:
• faptul că nu vă injectaţi doza de Humalog sau altă insulină;
• faptul că utilizaţi mai puţină insulină decât v-a spus medicul;
• faptul că mâncaţi mai mult decât vă permite dieta dumneavoastră; sau
• febră, infecţie sau stres emoţional.

Hiperglicemia poate să ducă la cetoacidoză diabetică. Primele simptome se manifestă lent, pe parcursul mai multor ore sau zile. Simptomele includ următoarele:
• somnolenţă
• lipsa poftei de mâncare
• faţă congestionată
• miros de fructe al respiraţiei
• sete
• greaţă sau vărsături

Simptomele severe sunt greutatea în respiraţie şi pulsul rapid. Solicitaţi imediat ajutor medical.

C. Bolile
Dacă vă îmbolnăviţi, în special dacă aveţi greaţă sau vărsături, cantitatea de insulină de care aveţi nevoie se poate modifica. Chiar şi atunci când nu mâncaţi normal, tot aveţi nevoie de insulină. Testaţi-vă urina sau sângele, urmaţi „regulile în caz de boală” şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Necesarul dumneavoastră de insulină poate să se schimbe dacă utilizaţi
• anticoncepţionale (pilule),
• steroizi,
• terapie de substituţie cu hormoni tiroidieni,
• antidiabetice orale,
• acid acetilsalicilic,
• antibiotice sulfamidice,
• octreotid,
• „beta2 stimulante” (de exemplu ritodrină, salbutamol sau terbutalină),
• beta-blocante sau unele antidepresive (inhibitori ai monoaminooxidazei sau inhibitori selctivi ai recaptării serotoninei),
• danazol,
• unii inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (de exemplu captopril, enalapril) şi
• blocante ale receptorilor de angiotensină II.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală (vezi pct. “Atenționări și precauții”).

Administrarea de Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă în sarcină / alaptare:

Sunteţi gravidă, vă gândiţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi? Necesarul de insulină scade de obicei în primele trei luni de sarcină şi creşte în următoarele şase luni. Dacă alăptaţi, s-ar putea să fie necesar să vă modificaţi doza de insulină sau dieta.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen, suspensie injectabilă este o suspensie albă, sterilă şi conţine 100 unităţi de insulină lispro la fiecare mililitru (100 unități/ml) suspensie injectabilă. 25% din insulina lispro din Humalog Mix25 este dizolvată în apă. 75% din insulina lispro din Humalog Mix25 este disponibilă în suspensie împreună cu sulfat de protamină. Fiecare stilou injector (pen) Humalog Mix25 KwikPen conţine 300 unităţi (3 mililitri). Humalog Mix25 KwikPen se livrează în ambalaje de câte 5 stilouri injectoare (pen-uri) preumplute sau în ambalaj multiplu de 2 x 5 stilouri injectoare (penuri) preumplute. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Humalog Mix25 din stiloul injector (pen-ul) dumneavoastră este acelaşi cu Humalog Mix25 care se livrează în cartuşe Humalog Mix25 separate. KwikPen are un cartuş inclus în interior. După ce KwikPen s-a golit, nu mai este posibil să fie folosit din nou.

Condiții de păstrare:

Înainte de prima utilizare păstraţi Humalog Mix25 KwikPen la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela.

Ţineţi Humalog Mix25 KwikPen în curs de utilizare la temperatura camerei (15°C - 30°C) şi aruncaţi-l după 28 zile. Nu îl expuneţi la surse de căldură sau în bătaia soarelui. Nu ţineţi la frigider KwikPen pe care îl utilizaţi. KwikPen nu trebuie păstrat cu acul ataşat.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Humalog Mix25 KwikPen după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Humalog Mix25 KwikPen dacă observaţi aglomerări de substanţă sau dacă pe pereţii sau pe fundul cartuşului aderă particule solide albe, dându-i un aspect îngheţat. Verificaţi acest lucru de fiecare dată când vă faceţi injecţia.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă insulinum lispro:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Humalog Mix25 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.