Prospect Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule
Substanța activă: itraconazolum
Producator: Laboratorios LICONSA, S.A., Spania
Clasa ATC: [J02AC]:
antiinfectioase de uz sistemic >>
antimicotice >>
antimicotice sistemice (excl. griseofulvina) >>
triazol - derivati
Indicații Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule este indicat pentru tratamentul infecţiilor fungice ale vaginului, pielii, gurii, ochilor, unghiilor şi organelor interne.Substanţa activă este itraconazolul, care aparţine următoarei clase farmaco-terapeutice de medicamente: antimicotice de uz sistemic, derivaţi triazolici.
Itraconazolul este foarte eficace împotriva unei mari varietăţi de infecţii determinate de levuri şi fungi. Prezintă o afinitate mare pentru ţesuturile puternic cheratinizate cum sunt pielea şi unghiile, precum şi pentru mucoasa vaginală.
La nivelul pielii se menţin concentraţii terapeutice de itraconazol, timp de două până la patru săptămâni după terminarea tratamentului, în funcţie de durata acestuia.
Itraconazolul poate fi găsit în ţesutul vaginal, timp de două până la trei zile, tot în funcţie de durata tratamentului.
Contraindicații:
Nu luaţi Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:- dacă sunteţi alergic la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă sunteți gravidă sau ați putea rămâne gravidă, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră v-a indicat să faceți acest lucru (vezi „Sarcina și alăptarea” de mai jos)
Nu utilizați acest medicament dacă vreuna dintre aceste situații este valabilă în cazul dumneavoastră. Înainte de a lua itraconazol capsule, discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur.
Administrare Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medical dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Modul şi calea de administrare:
Pentru a asigura absorbţia optimă itraconazolul trebuie luat imediat după masă. Capsulele trebuie înghiţite întregii cu o cantitate mică de apă.
Frecvenţa şi durata tratamentului:
Numărul de capsule şi durata tratamentului vor depinde de tipul fungilor şi de localizarea infecţiei. Medicul dumneavoastră vă va spune exact ce doză să luaţi.
În tabelul următor sunt prezentate dozele recomandate cel mai frecvent:
NUMĂR DE CAPSULE PE ZI → DURATA TRATAMENTULUI
• Infecţii vaginale
- 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi → 1 zi
- 2 capsule (200 mg itraconazol) o dată pe zi → 3 zile
• Infecţii ale pielii
- 2 capsule (200 mg itraconazol) o dată pe zi → 7 zile
- 1 capsulă (100 mg itraconazol) o dată pe zi → 15 zile
- Dacă aveţi o zonă îngroşată pe palme sau pe tălpi, poate fi necesar să luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi timp de 7 zile sau 1 capsulă (100 mg itraconazol) o dată pe zi timp de o lună.
• Infecţii ale gurii
- 1 capsulă (100 mg itraconazol) o dată pe zi → 15 zile
• Infecţii ale organelor interne
- Doze mai mari → Perioade mai lungi
Pentru infecţiile unghiilor, în funcţie de necesarul specific pentru dumneavoastră, medicul dumneavoastră poate opta pentru terapie continuă sau puls-terapie:
NUMĂR DE CAPSULE PE ZI → DURATA TRATAMENTULUI
• Terapia continuă a infecţiilor unghiilor
- 2 capsule (200 mg itraconazol) o dată pe zi → 3 luni
Puls-terapia pentru infecţiile unghiilor
• Unghiile de la picioare cu sau fără implicarea unghiilor de la mâini
- Săptămâna 1: Luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi
- Săpt 2-4: Nu luaţi itraconazol
- Săpt 5: Luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi
- Săpt 6-8: Nu luaţi itraconazol
- Săpt 9: Luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi
- Săpt 10: Întrerupeţi tratamentul
• Doar unghiile de la mâini
- Săptămâna 1 Luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi
Săpt 2-4: Nu luaţi itraconazol
- Săpt 5: Luaţi 2 capsule (200 mg itraconazol) de două ori pe zi
- Săpt 6-10: Întrerupeţi tratamentul
Când trebuie să vă aşteptaţi să observaţi rezultate ale tratamentului:
Efectele medicamentului nu sunt imediate.
În cazul infecţiilor pielii, leziunile dispar, de regulă, după câteva săptămâni de la întreruperea tratamentului. Acesta este un lucru caracteristic infecţiilor fungice, deoarece medicamentul elimină fungi, dar leziunile rămân până ce creşte un strat nou de piele.
Leziunile unghiilor dispar în decurs de şase până la nouă luni după tratament, deoarece medicamentul elimină fungi, dar unghia nouă creşte în câteva luni.
Nu vă îngrijoraţi dacă nu observaţi nicio îmbunătăţire în timpul tratamentului.
Medicamentul va rămâne în unghiile dumneavoastră timp de câteva luni şi va continua să acţioneze.
Atunci când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul, respectaţi întocmai recomandarea acestuia, chiar dacă nu vedeţi niciun semn evident de îmbunătăţire.
Pentru infecţii ale organelor interne pot fi necesare doze mai mari şi un tratament mai îndelungat.
Nu uitaţi să vă luaţi medicamentul.
Urmaţi aceste recomandări, cu excepţia cazului în care mediul vă spune să procedaţi în alt mod.
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi
Nu întrerupeţi tratamentul înainte de a vi se recomanda acest lucru de către medicul dumneavoastră deoarece s-ar putea ca ciclul de tratament să nu fie complet.
Dacă luaţi mai mult Universal Farma 100 mg capsule decât trebuie:
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Universal Farma 100 mg capsule.
Dacă uitaţi să luaţi Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
Luaţi doza omisă cât mai curând posibil după ce v-aţi amintit. Cu toate acestea, dacă se apropie ora la care luaţi următoarea doză, renunţaţi la doza omisă şi continuaţi-vă tratamentul conform orarului obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
Continuaţi să luaţi Universal Farma 100 mg capsule pentru atât timp cât medicul dumneavoastră v-a spus. Nu opriţi tratamentul doar pentru că vă simţiţi mai bine.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
• Substanţa activă este itraconazolul. O capsulă conţine itraconazol 100 mg.• Celelalte componente sunt:
- Conţinutul capsulei: sfere de zahăr (amidon din porumb şi zahăr), poloxamer 188 şi hipromeloză
- Corpul şi capacul capsulei: indigotină (E 132), galben de chinolină (E 104), dioxid de titan şi gelatină.
Precauții:
Înainte de a lua acest medicament discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă vreuna dintre afirmaţiile de mai jos vi se potriveşte dumneavoastră:- dacă aţi avut probleme la nivelul rinichilor. În acest caz, medicul dumneavoastră va dori să vă modifice doza de itraconazol capsule.
- dacă aţi avut probleme la nivelul ficatului cu îngălbenirea pielii (icter). Este posibil să fie necesar ca doza dumneavoastră de itraconazol capsule să fie modificată. Dacă după ce luați acest medicament prezentați pierdere severă a poftei de mâncare, vă simțiți rău (greață), vă este rău (aveți vărsături), vă simțiți neobișnuit de obosit, manifestați dureri de stomac, slăbiciune musculară, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, urină neobișnuit de închisă la culoare, scaune decolorate sau căderea părului, încetați să luați itraconazol capsule și anunțați imediat medicul.
- dacă aţi avut probleme la nivelul inimii incluzând insuficienţa cardiacă (denumită insuficienţă cardiacă congestivă). Itraconazol capsule vă poate agrava aceste boli. Dacă după ce luați acest medicament manifestați vreunul din următoarele semne:
---senzație de lipsă de aer
---creștere neașteptată în greutate
---umflarea picioarelor sau a abdomenului
---senzație neobișnuită de oboseală
---vă treziți noaptea cu senzația că nu puteți respira
Încetați să luați itraconazol capsule și anunțați imediat medicul. Acestea pot fi semne de insuficiență cardiacă.
Administrare la copii şi pacienţi vârstnici:
Itraconazol capsule nu trebuie utilizat la copii şi la pacienţi vârstnici. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie Itraconazol capsule în cazuri speciale.
Teste sanguine:
Dacă trebuie să utilizaţi itraconazol capsule continuu timp de 1 lună, medicul dumneavoastră s-ar putea să vă facă periodic teste sanguine, pentru a evalua funcţia ficatului.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorItraconazol capsule poate provoca uneori amețeală, vedere încețoșată/dublă sau pierderea auzului. Dacă manifestați aceste simptome, nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje.
Itraconazol Universal Farma conţine zahăr
Acest medicament conține zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Încetați să utilizați itraconazol capsule și anunțați-vă imediat medicul dacă observați sau suspectați vreunul dintre următoarele semne: Este posibil să aveţi nevoie de tratament medical urgent.
- Semne bruște de alergie, precum erupția pe piele, urticaria (cunoscută și ca erupție asemănătoare urzicării sau bășicuțe roșii pe piele însoțite de mâncărimi), iritație severă a pielii, umflarea feței, a limbii sau a altor părți ale corpului. Acestea pot fi semne ale unei reacții alergice severe. Aceasta apare doar la un număr redus de persoane
- Probleme severe ale pielii, însoțite de descuamare și/sau erupții pe piele cu pustule mici (cu febră) sau formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor și organelor genitale, însoțite de febră, frisoane, dureri musculare și stare generală de rău. (frecvența exactă de apariție a acestora nu este cunoscută)
- O senzație de furnicături, amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor (frecvența exactă de apariție a acestora nu este cunoscută)
- Pierderea severă a poftei de mâncare, senzație de rău (greață), stare de rău (vărsături), oboseală neobișnuită, dureri de stomac, slăbiciune musculară, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), urină neobișnuit de închisă la culoare, scaune decolorate sau căderea părului. Acestea pot fi semne ale unei probleme la ficat. Aceasta apare doar la un număr redus de persoane
- Senzație de lipsă de aer, creștere neașteptată în greutate, umflarea picioarelor sau a abdomenului, senzație neobișnuită de oboseală sau treziri noaptea cu senzația că nu puteți respira. Acestea pot fi semne de insuficiență cardiacă. Senzația de lipsă de aer poate fi și un semn al acumulării de lichid la nivelul plămânilor (aceasta apare doar la un număr redus de persoane).
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse:
Frecvente (afectează mai puțin de 1 din 10 persoane)
- Dureri de stomac, senzație de rău (greață)
Mai puţin frecvente (afectează mai puțin de 1 din 100 de persoane)
- Probleme legate de menstruații
- dureri de cap sau ameţeli;
- Constipație, diaree, eliminare de gaze, stare de rău (vărsături), indigestie, modificarea gustului
- Umflare din cauza acumulării de lichid sub piele
- căderea neobişnuită a părului sau subţierea lui (alopecie);
- Înroșirea pielii, mâncărimi, exfolierea sau descuamarea pielii
Rare (afectează mai puțin de 1 din 1000 de persoane)
- Creșterea valorilor la analizele testelor funcționale hepatice (detectate la analize de sânge)
- Anumite afecțiuni ale sângelui, care pot determina creșterea riscului de sângerare, învinețire sau infecții
- Ţiuit în urechi
- Durere severă la nivelul părții superioare a stomacului, însoțită adesea de greață și vărsături
- Febră sau creșterea temperaturii
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
Au fost raportate următoarele reacții adverse, însă frecvența exactă nu a putut fi identificată și prin urmare nu se cunoaște cât de des apar:
- Valori crescute ale trigliceridelor în sânge (detectate la analize de sânge)
- Dureri musculare, dureri articulare
- Dificultăți de erecție
- Sensibilitatea pielii la lumină
- Pierderea auzului (poate fi permanentă)
- Valori scăzute ale potasiului în sânge (detectate la analize de sânge)
- Urinare neașteptată sau nevoie mai frecventă de a urina (de a elimina apă)
- Probleme cu vederea, inclusiv vedere încețoșată sau vedere dublă
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule împreună cu alte medicamenteSpuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente din plante.
În special, nu luați acest medicament și anunțați-vă medicul dacă luați vreunul dintre următoarele:
- Medicamente pentru rinită alergică sau alergie, precum terfenadină, astemizol sau mizolastină
- medicamente administrate pentru scăderea colesterolului, cum sunt atorvastatină, lovastatină şi simvastatină;
- medicamente utilizate în tratamentul aritmiei cardiace: chinidină şi dofetilidă;
- medicamente utilizate în tratamentul anginei pectorale şi hipertensiunii arteriale, denumite bepridil şi nisoldipină;
- medicamente utilizate în tratamentul migrenei, numite eletriptan, dihidroergotamină şi ergotamină;
- cisaprida, un medicament utilizat în tratamentul anumitor probleme digestive;
- ergometrină (ergonovină) şi metil-ergometrină (metilergonovină) - utilizate după naştere;
- levocetilmetadol - pentru tratamentul abuzului de droguri (dependenţă de opioide);
- Midazolam (pe cale orală) sau triazolam – pentru anxietate și pentru a vă ajuta să dormiți
- pimozidă şi sertindol- pentru afecțiuni care afectează gândurile, emoțiile și comportamentul
Nu începeți să luați itraconazol capsule și anunțați-vă medicul dacă luați vreun medicament din cele de mai sus.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a lua, sau dacă luaţi deja, oricare dintre următoarele medicamente. Acestea pot împiedica itraconazol capsule să acționeze în mod corespunzător:
- medicamente pentru tratarea tuberculozei, cum sunt rifampicină, rifabutină sau izoniazidă;
- medicamente pentru tratarea epilepsiei, cum sunt fenitoină, carbamazepină sau fenobarbital;
- sunătoare (un medicament pe bază de plante)
Nu utilizați itraconazol capsule în interval de 2 săptămâni de la administrarea acestor medicamente.
- Medicamentele pentru indigestie, ulcer la stomac sau arsuri în piept pot afecta producerea de acid la nivelul stomacului. Trebuie să existe suficient acid în stomac pentru a se asigura faptul că organismul poate utiliza medicamentul. Din acest motiv, trebuie să așteptați două ore după ce luați itraconazol capsule înainte de a lua vreunul dintre aceste alte medicamente. Dacă luați medicamente care opresc producerea de acid în stomac, trebuie să luați itraconazol capsule cu un pahar de Cola.
Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua sau dacă luați deja vreunul dintre medicamentele de mai sus. Acesta împiedica itraconazol capsule să acționeze în mod corespunzător.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a lua, sau dacă luaţi deja, oricare dintre următoarele medicamente. Ar putea fi necesar ca acesta să vă modifice doza de itraconazol capsule sau doza din celălalt medicament:
- medicamente pentru anxietate sau pentru a vă induce somnul (tranchilizante), cum sunt: buspironă, alprazolam şi brotizolam; - medicamente utilizate în tratamentul cancerului, cum sunt: busulfan, docetaxel şi trimetrexat şi un grup de medicamente denumite „alcaloizi vinca”;
- medicamente care subţiază sângele (anticoagulante), cum este warfarina;
- medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, cum sunt: ritonavir, indinavir, saquinavir. Acestea sunt denumite „inhibitori ai proteazei antivirale”;
- medicamente pentru infecţii bacteriene, cum sunt: claritromicină şi eritromicină;
- medicamente care acţionează asupra inimii şi vaselor de sânge: digoxină, cilostazol, blocante ale canalelor de calciu, cum sunt: dihidropiridină şi verapamil;
- medicamente pentru inflamaţii, astm bronşic sau alergii (administrate pe cale orală sau injectabilă), cum sunt: metilprednisolonă, fluticazonă, budesonidă şi dexametazonă
- medicamente care sunt de obicei utilizate după transplantul de organ, cum sunt: ciclosporina, tacrolimus şi rapamicină. O altă denumire pentru rapamicină este sirolimus;
- alfentanil și fentanil - medicamente pentru durere;
- ebastină– medicament indicat în alergie;
- halofantrină, medicament utilizat în tratamentul malariei;
- reboxetină, medicament utilizat în depresie;
- repaglinidă, medicament utilizat în diabet zaharat;
- midazolam –utilizat pentru a vă induce somnul, atunci când vă este administrat intravenos;
Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua sau dacă luați deja vreunul dintre medicamentele de mai sus. Ar putea fi necesar ca acesta să vă modifice doza de itraconazol capsule sau doza din celălalt medicament
Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule împreună cu alimente şi băuturi:
Luați întotdeauna itraconazol capsule imediat după o masă, deoarece acest lucru ajută organismul dumneavoastră să utilizeze acest medicament.
Administrarea de Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.- Nu luați itraconazol capsule dacă sunteți gravidă, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră v-a spus să faceți acest lucru. În timp ce luaţi Itraconazol 100 mg capsule trebuie să folosiţi măsuri contraceptive, pentru a vă asigura că nu rămâneţi gravidă în timpul tratamentului
- Medicamentul din itraconazol capsule rămâne în organism ceva timp după ce nu-l mai luați. După încheierea tratamentului, trebuie să utilizați metode contraceptive până la următoarea menstruație (sângerare menstruală). Întrebați medicul ce tip de metode contraceptive să utilizați.
- Dacă rămâneți gravidă după începerea administrării unei scheme de itraconazol capsule, nu le mai luați și spuneți imediat medicului dumneavoastră.
- O cantitate foarte mică de itraconazol se excretă în laptele matern. De aceea, pentru tratamentul cu itraconazol trebuie evaluat raportul beneficiu potential matern/risc potential pentru sugar. În cazul in care exista suspiciuni, pacienta nu trebuie sa alapteze.
Prezentare ambalaj:
Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule este prezentat sub formă de capsule din gelatină care conțin micro-granule.Medicamentul este disponibil în cutii cu blistere care conţin 4, 6, 7, 14, 15, 16, 18, 28, 30, 32, 60 sau 100 de capsule, ambalajul cel mai mare fiind destinat utilizării spitaliceşti.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi semnelor vizibile de deteriorare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă itraconazolum:
- Sporanox, capsule
- OMICRAL 100 mg, capsule
- Orungal 100 mg, capsule
- Itraconazol Arena 100 mg, capsule
- Itraconazol Farmex 100 mg capsule
- ORUNGAL 100 mg capsule
- Itraconazol Slavia 100 mg, capsule
- Sporilin 100 mg, capsule
- Itraconazol LPH 100 mg, capsule
- Micogal 100 mg, capsule
- Itraconazol Ienzimed 100 mg capsule
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule(din aceeași clasă):
- CRESEMBA 100 mg capsule
- CRESEMBA 200 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
- Diflazon 150mg, capsule
- Diflazon 2 mg/ml, solutie perfuzabila
- Diflazon 200 mg, capsule
- Diflazon 50mg, capsule
- Diflucan 10 mg/ml pulbere pentru suspensie orală
- Diflucan 150 mg capsule
- Diflucan 2 mg/ml soluţie perfuzabilă
- Diflucan 50 mg capsule
- Diflucan 50 mg/ 150 mg capsule
- Diflucan, pulb.susp.
- DIFLUCAN® 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- DIFLUCAN® 50 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Flucohexal 150 mg, capsule
- Flucohexal 50 mg, capsule
- Fluconazol 50 mg, capsule
- Fluconazol Actavis 100 mg, capsule
- Fluconazol Actavis 150 mg, capsule
- Fluconazol Actavis 200 mg, capsule
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Itraconazol Universal Farma 100 mg capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!