Prospect Lactulade 650 mg/ml, gel oral

Substanța activă: lactulosum
Producator: MIP Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [A06AD]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative osmotice

Indicații Lactulade 650 mg/ml, gel oral:

Lactulade contine o substanta numita lactuloza, care favorizeaza defecatia (laxativ). Acesta face scaunul de consistenta mai moale si mai usor de eliminat, atragand apa in intestin. Nu se absoarbe in organismul dumneavoastra.

Lactulade se utilizeaza in tratamentul simptomelor constipatiei

Contraindicații:

NU luati Lactulade
- daca sunteti alergic la lactuloza sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- daca suferiti de intoleranta la lactoza (o tulburare genetica grava, in care nu se poate digera galactoza)
- daca suferiti de blocaj la nivelul intestinului (cu exceptia constipatiei normale)
- daca suferiti de boli intestinale inflamatorii (rectocolita ulcerativa, boala Crohn)
- daca suferiti de durere abdominala de cauza necunoscuta

Administrare Lactulade 650 mg/ml, gel oral:

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastra, sau farmacistul. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cum si cat timp trebuie sa utilizati Lactulade?
Lactulade se administreaza oral. Lactulade poate fi luat independente de alimente. Cantitatile de mai jos pot fi dozate cu lingurita dozatoare de 5 ml. De exemplu pentru o cantitate de 30 ml de gel trebuie luate 6 lingurite dozatoare. Pentru o dozare exacta si pentru a nu supraincarca lingurita, excesul de gel trebuie indepartat din aceasta, de exemplu cu un cutit.
Luati-va dozele la aceeasi ora in fiecare zi. Doza poate fi administrata o data pe zi, de exemplu la micul dejun, sau impartita in doua doze pe zi.
Durata tratamentului depinde de raspunsul dumneavoastra la tratament.
Pe durata tratamentului cu substante care favorizeaza defecatia (laxative) ca Lactulade, trebuie sa consumati lichide in cantitati suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).
Doze
Lactulade se poate lua in doze diferite in functie de afectiune. Dozele indicate mai jos, pot servi pentru orientare si trebuie ajustate pentru a obtine cel mai bun efect.
Tineti cont de faptul ca este posibil sa dureze 2-3 zile de la luarea dozei indicate de Lactulade pana la obtinerea efectului dorit. Acest interval variaza de la un pacient la altul.

Constipatie
Doza totala zilnica:
Doza initiala / Doza de intretinere
Adulti si adolescenti cu varsta mai mare de 14 ani: 15-45 ml - corespunzand la 10-30 g de lactuloza / 15-30 ml - corespunzand la 10-20 g de lactuloza

Copii si adolescenti (7-14 ani): 15 ml - corespunzand la 10 g de lactuloza / 10-15 ml - corespunzand la 7-10 g de lactuloza
Copii (1-6 ani): 5-10 ml - corespunzand la 3-7 g de lactuloza / --- ---
Sugari: pana la 5 ml - corespunzand la maxim 3 g de lactuloza /--- ---


Dupa aceea, doza poate sa fie redusa individual, asfel incat sa se produca scaune moi.

Daca luati mai mult Lactulade decat trebuie
Daca ati luat mai mult Lactulade puteti prezenta greata, varsaturi, diaree, dureri de stomac si pierderi de apa si electroliti (in special potasiu si sodiu). Adresati-va medicului dumneavoastra daca ati luat mai mult Lactulade decat trebuie.

Daca ati uitat sa luati Lactulade
Daca uitati sa luati o doza din Lactulade, nu va faceti griji. Pur si simplu, luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Lactulade
Este posibil sa nu se obtina efectul dorit al tratamentului sau ca simptomele sa se agraveze din nou. De aceea, consultati medicul sau farmacistul daca doriti sa intrerupeti sau sa terminati tratamentul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lactulade 650 mg/ml, gel oral:

Substanta activa este lactuloza.
Un ml gel oral contine lactuloza ca lactuloza lichida 66% (g/v).
O lingurita dozatoare cu 5 ml gel oral contine lactuloza 3,25 g.
Celelalte componente sunt: agar, aroma de cola, caramel cu sulfit de amoniu (E150d), apa purificata, acid citric
Nota: contine fructoza, galactoza si lactoza din procesul de sinteza

Precauții:

Inainte sa luati Lactulade adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului
- daca suferiti de tulburari ale echilibrului apei si sarurilor (electrolitilor)
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, inainte sa luati Lactulade, daca suferiti de sindrom gastro-cardiac (sindrom Roemheld). Daca aveti simptome precum meteorism sau balonare dupa utilizarea Lactulade, intrerupeti tratamentul si cereti sfatul medicului dumneavoastra. In aceste cazuri, medicul dumneavoastra va supraveghea tratamentul cu atentie.

Durata tratamentului
Va rugam sa nu luati Lactulade fara indicatie medicala pe o perioada mai mare de doua saptamani.
Utilizarea pe termen lung a unor doze neajustate de Lactulade (cu mai mult de 2-3 scaune moi pe zi) sau utilizarea neadecvata pot determina diaree si tulburarea echilibrului electrolitilor.

Daca sunteti un pacient varstnic sau un pacient cu stare generala alterata care ia lactuloza pe o perioada mai mare de 6 luni, medicul dumneavoastra va verifica in mod periodic valorile electrolitilor din sangele dumneavoastra.

Copii si adolescenti
De regula, Lactulade nu trebuie administrat la sugari si copii mici, intrucat poate deregla reflexele normale de eliminare a scaunelor. In situatii speciale, medicul dumneavoastra poate sa prescrie Lactulade pentru un copil, sugar sau copil mic. In aceste cazuri, medicul dumneavoastra va supraveghea tratamentul cu atentie.

Nota generala
Din calea de sinteza, Lactulade poate sa contina urme de zaharuri (vezi mai jos „Informatii pentru pacienti cu diabet zaharat sau alte afectiuni ale metabolismului glucidelor):
Pe durata tratamentului cu laxative ca Lactulade, trebuie sa consumati lichide in cantitati suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Lactulade nu va va afecta capacitatea de a conduce vehicule in siguranta sau de a folosi utilaje.

Lactulade contine fructoza, galactoza si lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a comunicat ca prezentati intoleranta la anumite zaharuri, contactati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.

Informatii pentru pacienti cu diabet zaharat sau alte afectiuni ale metabolismului glucidelor:
Acest medicament contine cantitati mici de zaharuri digerabile de exemplu fructoza, lactoza si galactoza. Doar o mica cantitate din acestea este absorbita din intestin, avand deci doar o valoare nutritiva minora. O lingurita dozatoare de 5 ml Lactulade (6,7 g) gel oral, contine maxim 0,98 g zaharuri digestibile, echivalent cu 0,08 UP (unitati-paine).

Reacții adverse ale Lactulade 650 mg/ml, gel oral:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Uratoarele reactii adverse au fost observate:
Foarte frecvente (afecteaza de 1 utilizator din 10):
- Flatulenta (vanturi), mai ales in primele cateva zile de tratament. Aceasta dispare, de obicei, dupa doua zile
- La utilizarea unei doze mai mari decat cea recomandata, este posibil sa prezentati dureri abdominale
Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100):
- Greata (senzatie de rau)
- Varsaturi
- La utilizarea unei doze mai mari decat cea recomandata, este posibil sa prezentati diaree
Daca prezentati diaree urmata de tulburari in echilibrul hidroelectrolitic in timpul unui tratament cu doze mari de lactuloza, va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra. Acesta va decide daca trebuie redusa doza de Lactulade si/sau sunt necesare masuri suplimentare pentru a compensa pierderea de apa, potasiu si sodiu.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lactulade impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente.
Lactuloza poate creste pierderea de potasiu indusa de alte medicamente (de exemplu medicamente pentru eliminarea apei (tiazide), steroizi (corticosterozi) si amfotericina B). Utilizarea concomitenta a glicozidelor cardiotonice (utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace, de exemplu digoxina) poate creste efectul glicozidelor, pe fondul deficitului de potasiu.
La cresterea dozei de Lactulade, se constata o scadere a valorii pH-ului la nivelul colonului. De aceea, medicamentele care se elibereaza in colon si sunt pH-dependente (de exemplu acid 5-aminosalicilic) pot fi inactivate.

Utilizarea Lactulade impreuna cu alimente si bauturi
Lactulade poate fi administrat cu sau fara alimente. Nu exista restrictii cu privire la alimentele sau bauturile pe care le puteti consuma.

Administrarea de Lactulade 650 mg/ml, gel oral în sarcină / alaptare:

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Acest medicament se prezinta sub forma de gel oral brun pana la brun inchis.
Este disponibil in cutii cu un borcan a 100 ml, 200 ml sau 500 ml.
Fiecare cutie contine o lingurita dozatoare cu un volum a 5 ml.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa „EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se utiliza cel mult 6 saptamani dupa prima deschidere a borcanului.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă lactulosum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lactulade 650 mg/ml, gel oral(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lactulade 650 mg/ml, gel oral vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.