Prospect LACTULOSE, sol.int.

Substanța activă: lactulosum
Clasa ATC: [A06AD]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative osmotice

Indicații LACTULOSE, sol.int.:

Hiperamoniemia din boli hepatice.
Coma hepatica.
Constipatie cronica.
Disbacterii la purtatorii de Salmonella sau dupa tratament antibiotic.
Afectiuni ale parodontiului.

Administrare LACTULOSE, sol.int.:

Dupa mese:
- in boli hepatice 2-3 linguri de 3 ori/zi;
- in constipatie cronica: la copii 2-4 lingurite/zi; la adulti: 1-3 linguri/zi;
- in disbacterii: la copii 2-4 lingurite/zi; la adulti: 1-2 linguri/zi;
- afectiuni ale parodontiului: la copii 2-4 lingurite/zi; la adulti 1-2 linguri/zi.

Acțiune:

Lactuloza administrata per os nu este hidrolizata la nivelul stomacului sau intestinului subtire si ca urmare nu se absoarbe. In schimb, inintestinul gros este descompusa de catre microorganisme (in special lactobacterii) in acizi organici cu greutate moleculara mica (ex. acid acetic).

Acumularea acestor acizi determina scaderea pH-ului local cu modificarea raportului intre amoniacul toxic absorbabil si ionul amoniu netoxic si neresorbabil, in favoarea ultimului, precum si dezvoltarea lactobacteriilor neproducatoare de amoniac si fenol in detrimentul celor producatoare de amoniac si fenol (e. coli, Proteus vulgaris).

Acest efect, care pe de o parte scade nivelul produsilor toxici de degradare din intestinul gros si pe de alta parte inhiba absorbtia lor, permite profilaxia si tratamentul eficient al hiperamoniemiei din bolile hepatice. Lactuloza amelioreaza atat simptomatologia neurologica, cat si traseele EEG la aproape 3/4 dintre pacientii cu encefalopatie portala asociata bolilor hepatice cronice (concentratia amoniacului in sange se reduce cu 25-50%).

Efectele favorabile apar in 1-7 zile de la instituirea tratamentului. Administrarea indelungata aLactulozei scade recurentele si permite normalizarea aportului de proteine pe cale alimentara.
Actiunea osmotica a Lactulozei si formarea acidului lactic au efect de stimulare puternica a motilitatii intestinale. Lactuloza este eficienta in eradicarea infectiei la purtatorii de Salmonella. Prin acidifierea mediului intestinal epotentata absorbtia fosfatilor si calciului si se normalizeaza metabolismul gingival.

Compoziție LACTULOSE, sol.int.:

Lactuloza este un dizaharid sintetic (galactoza+ fructoza) in concentratie de 65 g/100 ml.

Reacții adverse ale LACTULOSE, sol.int.:

La inceputul tratamentului pot aparea flatulenta si diaree.
Acestea pot fi prevenite administrandu-se initial doze mici, care vor creste treptat pana la obtinerea efectului dorit.
Alte medicamente cu substanța activă lactulosum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu LACTULOSE, sol.int.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul LACTULOSE, sol.int. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.