Prospect Lactulose AL 66,7% sirop

Substanța activă: lactulosum
Producator: Aliud Pharma Germania
Clasa ATC: [A06AD]: tractul digestiv si metabolism >> laxative >> laxative >> laxative osmotice
Categoria: Laxative, purgative
Grupa farmaceutică: laxativ
Tip: Sirop

Indicații Lactulose AL 66,7% sirop:

Constipatie ce nu poate fi tratata prin regim alimentar cu continut mare de fibre sau prin masuri generale.
Conditii care necesita usurarea defacatiei (dupa nastere,la bolnavii cardiaci).
Prevenirea si tratamentul encefalopatiei portale la bolnavii hepatici (tulburare cerebrala ce apare in insuficienta hepatica cronica, in mod particular in ciroza).
Eradicarea infectiei la purtatorii cronici de Salmonella (inlaturarea agentului patogen excretat continuu dupa infectia intestinala primara).

Contraindicații:

Cand nu trebuie sa luati Lactulose AL Sirop?
Constipatie insotita de dureri abdominale, varsaturi si febra. Aceste semne si simptome pot indica alta afectiune serioasa ce necesita tratament (ileus- proces inflamator abdominal acut).
Bolnavii care prezinta astfel de manifestari nu vor utiliza Lactulose AL Sirop si nici un alt medicament, ci vor consulta de urgenta medicul.
In cazul unei afectiuni rare denumita "intoleranta la galactoza" nu se va administra Lactulose AL Sirop deoarece, ca urmare a procesului de fabricatie, produsul contine si mici cantitati de galactoza (nu mai mult de 10 g galactoza la 100 ml Lactulose AL Sirop).
Nu se va administra in colopatii organice inflamatorii: rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn etc.

Administrare Lactulose AL 66,7% sirop:

Instructiunile prezentate mai jos sunt valabile atat timp cat medicul care a prescris Lactulose Al Sirop nu recomanda altfel.
Urmati cu strictete instructiunile de dozare pentru a beneficia de un tratament sigur si eficient cu Lactulose AL Sirop. Trebuie sa retineti faptul ca, dupa administrarea dozei de Lactulose AL Sirop indicate, efectul dorit va apare dupa o anumita perioada, iar aceasta perioada de timp variaza de la un pacient la altul.
Astfel, efectul laxativ al Lactulose AL Sirop poate apare dupa un interval mai scurt de 2-10 ore la unii pacienti, dar pot trece si 1-2 zile pana la aparitia efectului la altii, mai ales daca dozele sunt prea mici.

Ce cantitate de Lactulose AL Sirop trebuie sa luati si cat de des?
Doza necesara de Lactulose AL Sirop este stabilita in functie de tabloul clinic. De asemenea, dozele de Lactulose AL Sirop trebuie adesea stabilite individual, in functie de evolutia si severitatea manifestarilor clinice.
Pentru a masura doza corecta de Lactulose AL Sirop se foloseste o masura gradata (4,5-15 ml).
Constipatie:
Doza uzuala pentru adulti este de 5-10 g lactuloza (7,5-15 ml Lactulose AL Sirop) de 1-2 ori pe zi, iar pentru copii de 3-6 g lactuloza (4,5-9 ml Lactulose AL Sirop) de 1-2 ori pe zi.
Dozele pot fi crescute sau reduse la nevoie, ajustarea facandu-se in functie de severitatea si evolutia manifestarilor clinice in special la inceputul tratamentului constipatiei, dozele necesare de Lactulose AL Sirop pot sa fie mai mari. Dupa 3-4 zile de la instalarea efectului terapeutic, dozele initiale pot fi micsorate.
Encefalopatie portala (tulburari cerebrale asociate cu insuficienta hepatica):
Tratamentul adultilor cu encefalopatie portala trebuie inceput cu 5-10 g lactuloza (7,5-15 ml Lactulose AL Sirop) de 3-4 ori pe zi. Dozele se maresc progresiv pana la 20-30 g lactuloza ( 30-45 ml Lactulose AL Sirop) de 3-4 ori pe zi. pentru a realiza eliminarea zilnica a 2-3 scaune cu consistenta scazuta.
Tratamentul purtatorilor cronici de Salmonella (eradicarea infectiei):
Pacientii care continua sa elimine Salmonella dupa vindecarea infectiei primare cu Salmonella (purtatori cronici sanatosi) sunt tratati cu Lactulose AL Sirop pentru eradicarea infectiei, in cure repetate, folosind o schema fixa de tratament.
La adult, doza necesara in cursul primei cure (cura I) este de 10 g lactuloza (15 ml Lactulose AL Sirop) de 3 ori pe zi, timp de 10-12 zile, intrerupand apoi administrarea pentru o saptamana.
Urmeaza cura a II-a, in timpul careia se administreaza cate 10 g lactuloza ( 15 ml Lactulose AL Sirop) de 5 ori pe zi, timp de 10-12 zile, intrerupand din nou tratamentul pentru o saptamana.
Daca este necesar, urmeaza cura a III-a, in timpul careia se administreaza 20 g lactuloza (30 ml Lactulose AL Sirop) de 3 ori pe zi pentru inca alte 10-12 zile.
Daca pH-ul scaunului nu scade suficient la aceste doze, dozele pot fi crescute pana la obtinerea zilnica a 2-3 scaune de consistenta redusa.
Schema de tratament in cazul copiilor purtatori cronici de Salmonella este urmatoarea:
Doza recomandata in timpul curei I este de 3 g lactuloza (4,5 ml Lactulose AL Sirop) de 4 ori pe zi.
Dozele din timpul curei a II-a si, daca mai este necesar, din timpul curei a III-a, trebuie stabilite individual.

Cum si cand trebuie administrat Lactulose AL Sirop?
Se masoara doza prescrisa de Lactulose AL Sirop cu ajutorul masurii gradate.
Se amesteca apoi cantitatea de Lactulose AL Sirop cu putina apa, ceai sau cafea. Se poate amesteca, de asemenea, si cu iaurt, cereale sau alimente semisolide.
Lactulose AL Sirop trebuie administrat, daca este posibil, dupa masa principala.
Daca o singura doza pe zi este suficienta pentru tratamentul eficient al constipatiei, aceasta va fi administrata dimineata, dupa micul dejun.

Cat timp trebuie sa luati Lactulose AL Sirop?
Durata tratamentutui depinde de evolutia manifestarilor clinice.

Ce trebuie sa faceti daca ati administrat o doza mai mica decat cea prescrisa sau ati omis administrarea unei doze?
Chiar si atunci cand se administreaza doza de Lactulose AL Sirop recomandata, efectul terapeutic poate apare dupa o perioada de timp (vezi Doze si mod de administrare). Daca doza administrata a fost mat mica decat cea prescrisa, timpul scurs pana la aparitia efectului va fi mai lung sau chiar nu se va obtine efect terapeutic.
Daca omiteti administrarea unei doze; continuati tratarnentul asa cum v-a fost prescris, fara sa cresteti dozele. Daca aveti nelamuriri, intrebati Medicul.

Ce trebuie sa stiti daca intreruperi sau opriti prematur tratamentul?
Daca intrerupeti sau opriti prematur tramentul, se poate ca efectul terapeutic asteptat sa nu apara sau chiar sa se constate o agravare a manifestarilor pentru care v-a fost prescris Lactulose AL Sirop. Deci, va recomandam sa discutati cu medicul daca doriti sa intrerupeti sau sa opriti tratamentul cu Lactulose AL Sirop.

Compoziție Lactulose AL 66,7% sirop:

100 ml sirop contin 66,7 g lactuloza (4-O-ß-D-galactopiranozil-D-fructoza), apa purificata pana la 100 ml.

Precauții:

De ce precautii trebuie sa se tina seama?
Daca bolnavul prezinta constipatie de mult timp, se recomanda consultarea medicului inainte de inceperea tratamentului cu Lactulose AL Sirop, deoarece perturbarea cronica a motilitatii intestinale poate fi semnul unei afectiuni mult mai grave.
Pentru diabetici si pentru pacientii cu intoleranta la galactoza:
Zaharidele continute in Lactulose AL Sirop sunt din absorbite din intestin intr-o cantitate foarte redusa si, de aceea, in principiu, produsul nu are valoare nutritionala sau calorica. Totusi, bolnavii de diabet zaharat sau cei care necesita regim alimentar fara galactoza datorita intolerantei la galactoza, trebuie sa cunoasca faptul ca, datorita procesului tehnologic, Lactulose AL Sirop contine o cantitate mica de galactoza si lactoza.
100 ml Lactulose AL Sirop contin 16,7 g carbohidrati digerabili, cu valoare calorica maxima de 68 kcaJ (285 kj).
Nu se recomanda administrarea indelungata pentru tratamentul constipatiei.
Ca o regula generala, la sugari si nou-nascut administrarea laxativelor trebuie facuta cu prudenta, deoarece poate impiedica functionarea normala a reflexului de defecatie.

Reacții adverse ale Lactulose AL 66,7% sirop:

Ce reactii adverse pot apare in timpul tratamentului cu Lactulose AL Sirop?
Dozele medii pot produce la inceputul tratamentului dureri abdominale de intensitate redusa si flatulenta.
Dozele mari pot fi insotite de greata, varsaturi si diaree, cu tulburari hidroelectrolitice (cresterea eliminarilor de sodiu si potasiu).
Tratamentul de lunga durata cu Lactulose AL Sirop, ce determina eliminarea unor scaune repetate si de consistenta redusa, este insotit de obicei de tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic ( manifestari ce apar frecvent in cazul tratamentului cu laxative).
Daca apar reactii adverse neprezentate in acest prospect, informati medicul sau farmacistul.

Ce masuri trebuie sa luati daca apar astfel de reactii adverse?
Reactiile adverse, care apar mai ales la inceputul tratamentului cu Lactulose AL Sirop, manifestate prin dureri abdominale de intensitate redusa si flatulenta, dispar de obicei, in mod spontan dupa cateva zile de tratament, fara sa fie necesara intreruperea tratamentului sau aplicarea unor masuri specifice.
Diareea si pierderile hidroelectrolitice, care apar de obicei dupa administrarea unor doze mari de Lactulose AL Sirop, pot necesita tratament medicamentos specific, cu suplimentarea aportului lichidian si compensarea pierderilor de sodiu si potasiu.
In aceste situatii, dozele de Lactulose AL Sirop vor fi reduse.
Daca apar astfel de reactii adverese informati medicul. Acesta va decide daca este nevoie sa reduca dozele sau, rare cazuri, sa intrerupa tratamentul cu Lactulose AL Sirop.

Supradozajul:

Ce trebuie sa faceti daca ati administrat o doza prea mare de Lactulose AL Sirop (intentionat sau accidental)?
O supradoza de Lactulose AL Sirop, administrata accidental sau intentionat, poate produce greata, varsaturi, diaree, pierderi de apa si electroliti (in special sodiu si potasiu), manifestari ce pot fi corectate prin tratament medicamentos. Informati medicul daca apar astfel de manifestari. Acesta va decide care sunt masurile specifice de tratament ce trebuie aplicate.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ce alte medicamente interfera cu efectele Lactulose AL Sirop sau sunt afectate de Lactulose AL Sirop?

Lactulose AL Sirop poate creste pierderea de potasiu indusa de alte medicamente administrate simultan, de exemplu: diuretice, glucocorticoizi si amfotericina B (medicament antifungic).
Toxicitatea la glicozidele cardiace (de exemplu, digoxina) este crescuta in prezenta deficitului de potasiu.

Administrarea de Lactulose AL 66,7% sirop în sarcină / alaptare:

Ce trebuie sa stie femeile gravide si mamele care alapteaza?
Nu s-au semnalat manifestari care sa sugereze riscuri potentiale la gravide si ia mamele care alapteaza.
Deoarece nu s-a stabilit inca siguranta administrarii la femeile insarcinate sau la mamele care alapteaza, se recomanda consultarea medicului inainte de administrarea Lactulose AL Sirop.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 200 ml si masura gradata.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra ia temperaturi intre 15-25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Daca este pastrat in conditii corespunzatoare, Lactulose AL Sirop este stabil si poate fi utilizat pana la data inscriptionata pe ambalaj.
Alte medicamente cu substanța activă lactulosum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lactulose AL 66,7% sirop(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lactulose AL 66,7% sirop vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.