Prospect Piroxicam 40 mg, sup

Substanța activă: piroxicamum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [M01AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> oxicami
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Grupa farmaceutică: antiinflamatorii si antireumatice nesteroidiene, oxicami

Indicații Piroxicam 40 mg, sup:

Piroxicam 40 mg este indicat pentru:
- tratament simptomatic al reumatismului cronic inflamator si degenerativ: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, sindrom Reiter-Fiessinger-Leroy, artropatie psoriazica, guta, artroze dureroase si invalidante;
- tratament simptomatic de scurta durata al episoadelor acute de reumatism articular, de exemplu, periartrita scapulo-humerala, tendinite, bursite;
- afectiuni post-traumatice ale aparatului locomotor;
- radiculalgii;
- dismenoree.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la piroxicam, alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau la oricare dintre excipientii produsului;
- ulcer gastric sau duodenal in perioada activa sau antecedente de boala ulceroasa;
- insuficienta hepatica sau renala severe;
- antecedentele recente de melena sau rectoragie;
- ultimul trimestru de sarcina;
- copii sub 15 ani.

Administrare Piroxicam 40 mg, sup:

Doza zilnica recomandata este de 40 mg piroxicam (un supozitor Piroxicam 40 mg). Daca raspunsul terapeutic nu este satisfacator doza nu trebuie crescuta. In aceasta situatie se impune reevaluarea atitudinii terapeutice. Supozitoarele se administreaza pe cale rectala.

Compoziție Piroxicam 40 mg, sup:

Un supozitor contine piroxicam 40 mg si excipienti: unt de cacao derivat (Kemcoa, NCHOX 355).

Precauții:

Administrarea indelungata a dozelor mari creste riscul aparitiei reactiilor adverse gastrointestinale.
In caz de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) se poate produce bronhospasm la vasrtnici sau adulti.

Atenționări:

Este necesara evaluarea raportului risc/beneficiu terapeutic in caz de:
- reactii alergice, cum sunt nan afenjtoa, rash-ul cutanat induse de AINS, reactii alergice la alte medicamente sau alimente (ex.conservanti);
- astm bronsic;
- afectiuni inflamatorii sau ulcerative ale tractului gastrointestinal, incluzand ulcerul gastroduodenal, colita ulceroasa, boate Crohn, este necesara supravegherea atenta si tratament antiulceros in cazul administrarii la pacientii cu ulcer sau sangerari gastrointestinale in antecedente (se asociaza cu sucralfat sau misoprostol);
Daca in timpul tratamentului apar simptome de ulcer gastroduodenal, tratamentul se intrerupe.
La inceputul tratamentului se impun controlul diurezei si supravegherea functiei renale la bolnavii cu insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica sau renala cronica usoare-moderate, la cei aflati sub tratament diuretic, la cei cu hipovolemie dupa interventii chirurgicale majore si la varstnici.
In cazul tratamentului prelungit este necesar controlul concentratiei plasmatice a ureei si creatininei, potasemiei, hematocritului, hemoglobinei, al prezentei hemoragiilor oculte; se vor controla functia hepatica (transaminaze) si tractul gastrointestinal.
Este necesara prudenta in caz de interventii chirurgicale, din cauza riscului crescut de hemoragii.
Aparitia unei hemoragii digestive sau a reactiilor alergice cutaneo-mucoase de tip eritem, prurit, afte, conjuctivita, impune intreruperea tratamentului.
Varstnici
Este necesara monitorizarea atenta a pacientilor din aceasta grupa de varsta. Se vor folosi doze mai mici, deoarece epurarea produsului este scazuta prin insuficienta functionala hepatica si renala. Exista risc crescut de reactii adverse la nivelul sistemului nervos central, in special stare confuziva. Este crescut riscul reactiilor toxice gastrointestinale.
Adolescenti peste 15 ani
Folosirea la aceasta categorie de pacienti obliga la prudenta si supraveghere medicala.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu exista studii specifice privind efectele asupra celor care conduc vehicule sau folosesc utilaje. Totusi, este indicata evitarea acestor activitati daca apar reactii adverse, cum sunt tulburari de vedere, vertij sau alte tulburari nervos centrale.

Reacții adverse ale Piroxicam 40 mg, sup:

Tulburari gastrointestinale: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie, flatulenta, diaree, ulcer, perforatii, hemoragii digestive oculte sau manifeste;
Reactii de hipersensibilitate: eruptii cutanate, prurit, crize de astm (indeosebi la persoanele cu alergie la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatorii nesteroidiene), foarte rar reactii anafilactice, edem Quinque, vasculite, boala serului.
Tulburari nervos centrale: cefalee, somnolenta, vertij, tinitus, foarte rar scaderea acuitatii auditive.
Reactii cutaneo-mucoase: stomatite, eruptii, prurit, foarte rar fotosensibilizare, reactii cutaneo-mucoase de tip eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyle.
Alte reactii adverse: edeme (mai ales la nivelul membrelor inferioare), foarte rar pancreatita.
Piroxicamul poate provoca foarte rar modificari ale unor teste biologice: cresterea ureei si creatininei in sange, inhibarea agregarii plachetare, prelungirea timpului de sangerare, micsorarea hemoglobinei si hematocritului, afectarea elementelor figurate ale sangelui, cresterea reversibila a enzimelor hepatice (exceptional icter si hepatita cronica).

Supradozajul:

In caz de supradozaj pot sa apara greata, varsaturi, gastralgii , hemoragie gastrointestinala, hipotrombinemie, insuficienta renala acuta, convulsii, stare de letargie. In caz de supradozaj se recomanda internarea intr-un serviciu de specialitate si instituirea tratamentului simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea piroxicamului cu anticoagulante orale, heparina, antiagreganta plachetare sau trombolitice creste riscul hemoragic, datorita actiunii sale de inhibare a functiilor plachetare si prin agresiune asupra mucoasei gastroduodenala.
Utilizarea concomitenta cu alte antiinflamatorii nesteroidiene (inclusiv salicilati in doze de peste 3 g pe zi la adult) creste riscul ulcerului gastr si hemoragic digestiv.
In cazul utilizarii concomitente piroxicamul scade excretia renala a litiului cu cresterea litemiei, eventual pana la valori toxice.
Daca asocierea nu poata fi evitata este necesara supravegherea stricta a litemiei si adaptarea dozei de litiu in timpul asocierii si dupa intreruperea administrarii antiinflamatorului nesteroidian.
Asociat cu metotrexat (in doze mai mari sau egale cu 15 mg/saptamana) piroxicamul scade clearance-ul renal si consecutiv creste toxicitatea citostaticului.
Asocierea cu diuretice sau cu inhibitori ai enzimei de conversie poate provoca insuficienta renala acuta la bolnavii deshidratati; acest efect este atribuit provocarii unui deficit local de prostaglandine, respectiv lipsei efectului vasodilatator benefic al acestora. In asemenea situatii este necesara hidratarea bolnavului si supravegheiea functiei renale la inceputul tratamentului.
Piroxicamul scade eficacitatea medicamentelor antihipertensive,inclusiv blocante beta adrenergice, utilizate concomitent, datorita micsorarii formarii de prostaglandinei si retentiei hidrosaline.
Asocierea cu ciclosporina mareste riscul nefrotoxicitatii acestuia.
In cazul administrarii concomitente cu zidovudina exista risc de toxicitate asupra liniei eritrocitare (actiune asupra reticulocitelor), cu anemie severa care apare la 8 zie dupa inceputul tratamentului cu antiinflamatorul nesteroidian.
Se impune controlul reticulocitelor timp de 8-15 zile. Piroxicamul poate micsora eficacitatea dispozitivetor anticonceptioanale intrauterine.

Administrarea de Piroxicam 40 mg, sup în sarcină / alaptare:

La om nu au fost semnalate efecte teratogene.
Utilizarea in timpul trimestrului III de sarcina poate provoca efecte toxice fetale cardio-circulatorii, pulmonare si renale (hipertensiune pulmonara, inchiderea prematura a canalului arterial, insuficienta renala). Administrarea la sfarsitul sarcinii poate prelungi timpul de sangerare la mama si la copii. Aceste fenomene sunt comune tuturor inhibitoarelor sintezei de prostaglandine si impun evitarea administrarii in ultimul trimestru de sarcina. Daca este absolut necesar, piroxicamul se va administra numai in primele 5 luni ale sarcinii, cu prudenta si numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Alaptate:
Piroxicamul sa excreta in cantitati mici in laptele matern. In timpul alaptarii se impune evitarea administrarii piroxicamului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 folii a 3 supozitoare.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă piroxicamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Piroxicam 40 mg, sup(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Piroxicam 40 mg, sup vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.