Prospect NIMOTOP S, compr.film.

Substanța activă: nimodipinum
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații NIMOTOP S, compr.film.:

Profilaxia si tratamentul deficitelor ischemice neurologice cauzate de vasospasm cerebral ca urmare a hemoragiei subarahnoidiene.

Contraindicații:

Hipotensiune severa, soc cardiogen, infarct miocardic acut cu congestie pulmonara, hipersensibilitate la blocantii de calciu.

Acțiune:

Nimodipina, substanta activa din Nimotop, are o actiune vasodilatatoare si antiischemica preponderent cerebrala. Vasoconstrictia provocata in vitro de diferite substante vasoactive (de ex. serotonina, prostaglandine si histamina) sau sange si produsi de degradare ai sangelui poate fi prevenita sau inlaturata de catre nimodipina.
Nimodipina prezinta de asemenea proprietati neurofarmacologice si psihofarmacologice. Cercetarile la pacienti cu tulburari acute ale fluxului cerebral au aratat ca nimodipina dilata vasele cerebrale si imbunatateste irigatia cerebrala. Cresterea perfuziei este de regula mai mare in zonele cerebrale lezate sau neperfuzate decat in cele sanatoase.
Leziunile neurologice ischemice la pacientii cu hemoragie subarahnoidiana (SAH) si rata mortalitatii sunt considerabil reduse de nimodipina.

Precauții:

Nimotop trebuie folosit cu precautie, daca continutul in apa al tesutului cerebral este crescut (edem cerebral generalizat) sau daca exista o crestere marcata a presiunii intracraniene (HIC).
Administrarea cu precautie se impune la pacientii cu hipotensiune (presiunea sistolica mai mica decat 100 mmHg).

Atenționări:

Nota pentru conducatorii auto:
In principiu capacitatea de a conduce si opera masini poate fi modificata in sensul posibilitatii aparitiei ametelii. In cazul administrarii Nimotop-ului solutie perfuzabila, aceasta influenta nu va avea in general importanta.

Reacții adverse ale NIMOTOP S, compr.film.:

Efecte asupra tractului gastrointestinal: Greata, acuze gastrointestinale, in cateva cazuri ileus paralitic (modificari de tranzit intestinal datorate parezei intestinale).
Efecte asupra sistemului nervos: Ameteala, cefalee.
Efecte asupra sistemului cardiovascular: O scadere marcata a tensiunii arteriale, in special cand valorile initiale sunt crescute, flush, senzatie de caldura, reducerea ritmului cardiac (bradicardie) sau mai rar o crestere de ritm (tahicardie).
Efecte asupra sangelui: Foarte rar trombocitopenie.
Influenta asupra parametrilor de laborator: Cresterea transaminazelor, a fosfatazei alcaline si a -glutamil-transferazei (-GT), alterarea functiei renale cu o crestere a ureei serice si/sau creatininei si extrasistole.

Reactii locale: Flebita (la perfuzarea de Nimotop solutie nediluat in venele periferice).

Administrarea de NIMOTOP S, compr.film. în sarcină / alaptare:

Folosirea in cursul sarcinii: Nu exista studii care sa reproduca toxicitatea dupa administrare parenterala de Nimotop solutie.

Cand Nimotop solutie perfuzabila trebuie administrat in timpul sarcinii, efectele benefice si riscurile potentiale trebuie cantarite cu atentie in functie de gravitatea tabloului clinic.
Alte medicamente cu substanța activă nimodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NIMOTOP S, compr.film.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NIMOTOP S, compr.film. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.