Prospect Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Actavis hf., Islanda
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate:

Pharmastatin aparține unui grup de medicamente numite statine, acestea sunt medicamente care reglează valoarea lipidelor (grăsimilor) din sânge.
Pharmastatin este folosit pentru scăderea concentraţiei grăsimilor din sânge, cum sunt colesterolul şi trigliceridele, atunci când numai regimul alimentar sărac în grăsimi şi schimbarea modului de viaţă, nu au fost suficiente. Dacă aveți un risc crescut pentru bolile de inimă, Pharmastatin poate fi folosit pentru a reduce acest ric, chiar dacă nivelul colesterolului este normal. În timpul tratamentului, trebuie să mențineți un regim alimentar standard de scădere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Pharmastatin
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatină sau la alte medicamente similare folosite pentru scăderea nivelului lipidelor din sânge, sau la oricare dintre celelalte componente ale Pharmastatin.
- dacă suferiţi sau aţi suferit cândva de boli care afectează ficatul.
- dacă aţi avut rezultate anormale inexplicabile la analizele de sânge pentru funcția ficatului.
- dacă sunteţi o femeie care poate avea copii şi nu folosiţi o metodă adecvată de contracepţie.
- dacă sunteţi gravidă sau încercaţi acest lucru
- dacă alăptaţi.

Administrare Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate:

Înainte de începerea tatamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă săracă în colesterol, dietă pe care trebuie să o mențineți și în timpul tratamentului cu Pharmastatin.
Doza uzuală iniţială de Pharmastatin este de 10 mg o dată pe zi, la adulți și copii cu vârsta de 10 ani sau mai mult. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate decide să crească această doză, pâna când luați cantitatea de care aveți nevoie. Doza poate fi adaptată la interval de 4 săptămâni sau mai mult, în funcţie de recomandarea medicului. Doza maximă este de 80 mg Pharmastatin o dată pe zi pentru adulți și de 20 mg Pharmastatin o dată pe zi pentru copii.
Comprimatele de Pharmastatin trebuie înghițite întregi, cu un pahar de apă, și se pot lua la orice oră din zi, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercați săluați comprimatul la aceeași oră în fiecare zi.
Luaţi întotdeauna Pharmastatin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Durata tratamentului cu Pharmastatin este stabilită de medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră, dacă sunteți de părere ca efectul Pharmastatin este prea puternic sau prea slab.
Dacă ați utilizat mai mult decât trebuie din Pharmastatin
Dacă luaţi din greșală mai multe comprimate Pharmastatin decât trebuie (mai mult decât doza dumnevoastră zilnică obișnuită), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau celui mai apropiat spital pentru sfaturi.
Dacă ați uitat să utilizaţi Pharmastatin
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care este momentul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetați să utilizaţi Pharmastatin
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, sau doriți să incetați tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate:

- Substanţa activă este atorvastatina
Fiecare comprimat filmat conține 10 mg atorvastatină (sub forma de atorvastatină calcică).

- Celelalte componente sunt: în nucleu: manitol (E 421), celuloză microcristalină, carbonat de calciu (E 170), povidonă K30, croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; în film: hipromeloză 6cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000.

Precauții:

În următoarele situaţii este posibil ca Pharmastatin să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:
- dacă aţi avut un accident vascular cerebral cu hemoragie la nivelul creierului sau aveți pungi de lichid la nivelul creierului, de la accidente vasculare cerebrale anterioare
- dacă aveţi probleme cu rinichii
- dacă aveţi o glandă tiroidă mai puţin activă (hipotiroidie)
- dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile, sau dacă dumneavoastră sau familia dumneavoastră aţi avut probleme musculare
- dacă aţi avut cândva probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente similare folosite pentru reducerea grasimilor (de exemplu alte statine sau fibraţi)
- în cazul în care consumaţi în mod regulat cantităţi mari de alcool
- dacă aţi avut o boală hepatică
- dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Pharmastatin
- dacă aveţi insuficienţă respiratorie gravă
Dacă oricare dintre aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, înainte de începerea tratamentului şi în timpul acestuia, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă facă analize ale sângelui, pentru a evita reacţiile adverse legate de muşchi. Se ştie că riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare (de exemplu rabdomioliza) creşte atunci când unele medicamente sunt luate în acelaşi timp.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceți dacă vă este afectată abilitatea de a conduce. Nu folosiți unelte sau utilaje dacă abilitatea de a le utiliza vă este afectată de medicament.

Reacții adverse ale Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Pharmastatin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă observați oricare dintre următoarele reacții adverse grave, întrerupeți administrarea comprimatelor și adresați-vă medicului dumneavoastră sau celei mai apropiate unități medicale cu serviciu de primiri urgențe:
Rare: afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000:
- reacții alergice grave care determină umflarea feței, a limbii și a gâtului și pot cauza greutate în respirație.
- Boli grave cu descuamarea severă și umflături ale pielii, apariția de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor și organelor genitale, febră. Erupții cutanate cu pete roz-roșii în special la nivelul palmelor sau tălpilor, care pot evolua cu formarea de vezicule.
- Slabiciunea, sensibilitatea sau durerea musculară, în special dacă sunt însoţite de stare generală de rău sau febră, pot fi determinate de o afectare musculară grava ce poate pune viața în pericol și poate duce la probleme cu rinichii
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 pacient din 10000:
- Dacă aveți probleme cu sângerări neașteptate sau vânătăi neobișnuite, acestea pot fi sugestive pentru o afectare a ficatului. In această situație trebuie să consultați medicul cat mai curând posibil.
Alte reacții adverse posibile la Pharmastatin:
Reacţiile adverse frecvente (afectează la 1 până la 10 pacienţi din 100) includ:
- inflamarea căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
- reacții alergice
- cresterea concentrației zahărului în sânge (dacă aveți diabet trebuie urmărit continuu nivelul zahărului în sânge), creșterea creatinkinazelor în sânge
- durere de cap
- greață, constipație, flatulență, indigestie, diaree
- durere articulară, musculară sau de spate
- rezultatele analizelor din sânge arată funcționarea anormală a ficatului
Reacţiile adverse mai puţin frecvente (afectează la 1până la 10 pacienţi din 1000) includ:
- pierderea poftei de mâncare (anorexia), creșterea în greutate, scșderea concentrației zahărului în sânge (dacă aveți diabet trebuie urmărit continuu nivelul zahărului în sânge)
- coșmaruri, insomnie
- amețeli, senzație de amorțeală sau furnicături în degetele de la mâini și picioare, reducerea sensibilității la durere și atingere, modificări ale gustului, pierderi de memorie
- vedere încețoșată
- zgomote în urechi și/sau cap
- vărsături, eructații, durere în abdomenul superior și inferior, pancreatită (inflamaţia pancreasului sugerând durere de stomac)
- hepatită (inflamația ficatului)
- erupții trecătoare pe piele și mâncărime, urticarie, căderea parului
- durere la nivelul gâtului, oboseală musculară
- oboseală, stare de rău, slăbiciune, dureri în piept, umflarea în special a gleznelor (edem), febră
- analizele efectuate din urină, pozitive pentru celulele albe din sânge.
Reacţiile adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000) includ:
- tulburări de vedere
- sângerări neașteptate sau vânătăi
- colestază (colorarea în galben a pielii și albului ochilor)
- leziuni ale tendoanelor
Reacţiile adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000) includ:
- o reacție alergică – simptomele pot include respirație șuierătoare apărută brusc și dureri în piept sau senzație de constricție, umflarea pleoapelor, feței, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăți de respirație, colaps
- pierderea auzului
- ginecomastia (mărirea sânilor la bărbați și femei)
Reacții adverse posibile, raportate pentru unele statine (medicamente de același tip):
- dificultăți sexuale
- depresie
- probleme respiratorii inclusiv tuse persistentă și/sau scurtarea respirațiilor sau febră
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Unele medicamente pot influenţa efectele Pharmastatin sau efectele acestor medicamente pot fi influenţate de Pharmastatin. Acest tip de interacţiune poate face ca unul sau ambele medicamente să fie mai puţin eficiente.

Alternativ, poate să crească riscul sau gravitatea reacţiilor adverse, inclusiv o situaţie de pierdere musculară importantă, cunoscută sub denumirea de rabdomioliza:
- medicamente utilizate pentru reducerea activităţii sistemului vostru imunitar, de exemplu ciclosporina
- unele medicamente antibiotice sau antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, itraconazol, ketoconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic
- alte medicamente folosite pentru reglarea nivelului lipidelor, de exemplu: gemfibrozilul, alţi fibraţi, colestipol
- unele medicamente care blochează canalele de calciu, folosite pentru tratarea anginei sau tensiunii arteriale crescute, de exemplu amlodipină, diltiazem; medicamente pentru reglarea ritmului cardiac de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
- medicamente folosite în tratarea HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
- alte medicamente despre care se ştie că interacţionează cu Pharmastatin cum sunt ezetimib (utilizat pentru scăderea colesterolului), warfarina (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant utilizat în epilepsie), cimetidina (utilizată pentru arsuri în capul pieptului şi ulcer peptic), fenazonă (calmant) și antiacide (medicamente npentru indigestie care conțin aluminiu și magneziu).
- medicamente eliberate fără prescripție medicală: Sunătoare
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Pharmastatin împreună cu alimente şi băuturi

Vă rugăm să rețineți următoarele:
Sucul de grapefruit
Nu consumați mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grapefruit pe zi, deoarece cantitățile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele Pharmastatin.
Alcoolul
Evitați consumul excesiv de alcool în timpul tratamentului cu Pharmastatin.

Administrarea de Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

- Nu luaţi Pharmastatin dacă sunteți gravidă, sau dacă încercați să rămâneți gravidă.
- Femeile care pot rămâne gravide trebuie să folosească metode sigure de contracepţie în timpul tratamentului cu Pharmastatin.
- Nu luaţi Pharmastatin în perioada de alăptare.
- Siguranța Pharmastatin în perioada sarcinii și perioadei de alăptare nu a fost încă dovedită. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

10 mg: comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 7 mm.


Blistere (OPA-Al-PVC/Al): 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98, 100, 200 (10x20), 500, pentru toate concentraţiile.
Flacoane din plastic (PEÎD) cu capac (PEJD): 10, 20, 30, 50, 100, 200 (10x20), pentru toate concentraţiile.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Pharmastatin după data de expirare înscrisă pe flacon sau cutie după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pharmastatin 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.