Prospect Xanax 0,5 mg comprimate

Substanța activă: alprazolamum
Producator: Pfizer Italia S.r.l., Italia
Clasa ATC: [N05BA]: sistemul nervos >> psiholeptice >> anxiolitice >> benzodiazepine si derivati
Categoria: Afectiuni neuropsihiatrice
Xanax este un calmant care conţine substanţa activă alprazolam. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite benzodiazepine. Benzodiazepinele afectează activitatea chimică din creier pentru a susţine somnul şi a reduce anxietatea şi îngrijorarea.

Indicații Xanax 0,5 mg comprimate:

Xanax este folosit pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de panică, pentru profilaxie şi tratament în delirium tremens şi în sindromul de abstinenţă la alcoolici.
Xanax comprimate trebuie utilizat numai pentru tratamentul de scurtă durată al depresiei. Durata totală a tratamentului nu trebuie să depăşească 12 săptămâni, inclusiv perioada în care doza este redusă progresiv (denumită perioada de „scădere treptată” a dozei).

Contraindicații:

Nu luaţi Xanax
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alprazolam, la alte medicamente înrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Xanax
- dacă aveţi probleme severe în zona pieptului sau dificultate în respiraţie (de exemplu, bronşită cronică sau emfizem),
- dacă suferiţi de „apnee de somn” - aceasta este o stare în care respiraţia devine neregulată şi chiar se opreşte pentru perioade scurte de timp, în timp ce dormiţi,
- dacă aveţi probleme severe cu ficatul (risc de encefalopatie),
- dacă aveţi o boală denumită „miastenia gravis” care vă face să suferiţi de slăbiciunea şi oboseala muşchilor.
- dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Administrare Xanax 0,5 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna Xanax exact aşa cum v-a spus mediculdumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aveţi impresia că efectul Xanax este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Nu înghiţiţi comprimatele împreună cu băuturi alcoolice.

Adulţi
Anxietate
Doza iniţială recomandată este de 0,75-1 mg alprazolam, administrată divizat în 3 prize pe zi. Doza zilnică recomandată poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi 4 mg alprazolam pe zi, divizată în mai multe prize.

Stări de anxietate asociate cu depresie
Doza iniţială recomandată este de 1,5 mg alprazolam, administrată divizat în 3 prize pe zi. Doza de întreţinere poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizată în mai multe prize.

Tulburările de panică
Doza iniţială recomandată este de 0,5-1 mg alprazolam, administrată oral seara la culcare sau 0,5 mg de trei ori pe zi. Doza de întreţinere se ajustează în funcţie de răspunsul pacientului. Creşterile nu trebuie să depăşească 1 mg alprazolam la 3-4 zile.
Studiile clinice au arătat că doza medie zilnică este de 6 + 2 mg. În mod excepţional, un număr redus de pacienţi au necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienţi vârstnici sau debilitaţi
Doza obişnuită pentru începerea tratamentului este de 0,5-0,75 mg pe zi, administrată divizat în 2-3 prize. Dacă este necesar, medicul poate decide să crească lent doza zilnică.
În funcţie de situaţie, medicul poate decide diferite doze.

Utilizarea la copii
Nu se administrează Xanax la copii cu vârsta sub 18 ani.

Continuaţi să luaţi Xanax până când medicul dumneavoastră vă va spune să încetaţi. Tratamentul în stările de anxietate trebuie să fie cât mai scurt posibil. În general, durata totală a tratamentului nu trebuie să depăşească 8-12 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere progresivă a dozei. În unele cazuri este necesară prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luată numai după reevaluarea stării dumneavoastră de către medicul specialist.

Dacă aţi luat mai mult Xanax decât trebuie
Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenţă, ameţeală, stare de confuzie, rărirea bătăilor inimii, respiraţie dificilă, tulburări de mers şi de vorbire şi stare de inconştienţă.
Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia medicamentul dumneavoastră), trebuie să solicitaţi consult medical sau să vă adresaţi imediat celei mai apropriate unităţi medicale, deoarece este posibil să aveţi nevoie imediat de asistenţă medicală. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului şi prospectul.
Alprazolamul poate determina obişnuinţă. Puteţi deveni dependent fizic şi psihic de medicament. Nu luaţi mai multe comprimate decât vi s-au prescris şi nici nu prelungiţi durata tratamentului mai mult decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi Xanax
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză cât de curând vă amintiţi. Dacă deja este momentul să luaţi următoarea doză, nu mai încercaţi să recuperaţi doza omisă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Xanax
Luaţi Xanax pe toată durata recomandată de medic. Nu opriţi tratamentul şi nu scădeţi doza fără a întreba mai întâi medicul. Dacă după câteva săptămâni tratamentul este brusc întrerupt sau dacă dozele sunt scăzute prea brusc, pot apărea modificări de dispoziţie, insomnie, crampe, vărsături, transpiraţii, tremurături, convulsii sau crize epileptice. Deasemenea, la pacienţii suferind de stres post-traumatic, la întreruperea tratamentului pot apărea iritabilitate, manifestări ostile sau paranoide.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Xanax 0,5 mg comprimate:

- Substanţa activă este alprazolam 0,5 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, celuloză microcristalină, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozină (E 127).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Xanax, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xanax
- dacă aveţi probleme cu plămânii, rinichii sau ficatul;
- dacă în trecut aţi făcut abuz de droguri sau alcool sau v-a fost greu să încetaţi să luaţi medicamente, să beţi alcool sau să luaţi droguri. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să vă acorde în mod special ajutor atunci când va trebui să încetaţi să luaţi aceste comprimate;
- dacă v-aţi simţit vreodată atât de deprimat încât să vă gândiţi să vă luaţi viaţa, suferiţi de manie, boală bipolară sau alte tulburări psihice (cu excepţia anxietăţii sau tulburărilor de panică);
- dacă aveţi vârsta sub 18 ani;
- dacă suferiţi de glaucom cu unghi închis ;
- dacă sunteţi în tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente din grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infecţiilor micotice).

Benzodiazepinele și medicamentele înrudite trebuie folosite cu precauție la pacienții vârstnici datorită riscului de sedare și/sau slăbiciune musculoscheletală care poate favoriza căderile, având adesea consecințe grave pentru această grupă de pacienți.

Dacă vă aflaţi în oricare din situaţiile mai sus menţionate, medicul dumneavoastră va stabili doza de Xanax individual şi veţi necesita o supraveghere medicală atentă în timpul tratamentului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Xanax vă poate face să vă simţiţi somnoros sau ameţit, cu pierderea puterii de concentrare, aşa încât este foarte important să nu conduceţi vehicule şi să nu folosiţi utilaje până când nu aţi stabilit cum vă afectează medicamentul.

Informaţii importante privind unele componente ale Xanax
Xanax conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Xanax 0,5 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Xanax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Atunci când apar, reacţiile adverse se manifestă, de obicei, la începutul tratamentului şi tind să dispară pe măsură ce acesta avansează sau la scăderea dozelor.

Continuaţi să luaţi Xanax şi informaţi medicul dacă apare oricare dintre reacţiile adverse mai jos menţionate.

Reacţiile adverse care pot apărea sunt:

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
• somnolenţă şi moleşeală
• depresie
• dificultăţi de coordonare a mişcărilor
• tulburări de memorie
• dificultăţi de vorbire
• ameţeală
• dureri de cap
• constipaţie
• uscăciunea gurii
• oboseală
• iritabilitate

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
• tulburări de echilibru
• probleme de coordonare a mişcărilor
• dificultăţi de concentrare
• stare de somn cu durată şi profunzime anormale
• somn adânc cu durată mare şi pierderea conştienţei
• tremurături
• vedere înceţoşată
• greaţă
• inflamaţie la nivelul pielii
• tulburări sexuale
• scădere sau creştere în greutate

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
• pierderea parţială sau totală a memoriei
• slăbiciune musculară
• probleme de control a vezicii urinare
• tulburări menstruale

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
• ciclu neregulat sau producerea de prolactină în exces (hormonul care stimulează secreţia de lapte)
• modificarea apetitului sexual
• stare de excitaţie şi hiperactivitate
• agresivitate
• atitudine duşmănoasă
• gânduri anormale
• dezechilibru la nivelul unei părţi a sistemului nervos. Simptomele pot să includă: bătăi rapide de inimă şi presiune arterială instabilă (senzaţie de ameţeală, confuzie uşoară sau leşin)
• tulburări gastro-intestinale
• inflamarea ficatului (hepatită)
• reacţie alergică gravă care cauzează umflarea feţei sau a gâtului
• umflături la nivelul mâinii, labei piciorului şi al gleznei
• reacţii la nivelul pielii cauzate de sensibilitate la lumina soarelui
• dificultate la urinare sau probleme de control al vezicii urinare
• presiune crescută în ochi, care poate de asemenea să vă afecteze vederea

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente deoarece efectul Xanax poate să fie mai puternic atunci când este luat o dată cu acestea:
- medicamente antipsihotice (utilizate în tratamentul unor boli psihice precum schizofrenia),
- orice alte medicamente pentru tratamentul anxietăţii sau depresiei sau care vă ajută să dormiţi,
- unele medicamente puternice împotriva durerilor (de exemplu, morfină sau codeină)
- medicamente pentru tratamentul epilepsiei,
- antihistaminice pentru ameliorarea alergiilor,
- alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina,
- cimetidină (utilizată pentru tratamentul ulcerului gastric),
- contraceptive orale (“pilula”),
- diltiazem (folosit pentru tratamentul anginei şi a hipertensiunii arteriale),
- anumite antibiotice , cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infecţii bacteriene),
- digoxină (folosită pentru a trata diverse boli de inimă),
- ritonavir sau alte medicamente similare folosite pentru tratamentul infecţiilor cu HIV.

Dacă urmează să suferiţi o operaţie în care vi se va face anestezie generală, spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului anestezist că luaţi Xanax.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Xanax împreună cu alimente şi băuturi
Xanax poate fi administrat indiferent de orarul meselor.
În timpul tratamentului cu Xanax, nu consumaţi băuturi alcoolice.

Administrarea de Xanax 0,5 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Xanax nu trebuie utilizat în timpul sarcinii deoarece poate dăuna dezvoltării copilului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Xanax, anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
În timpul tratamentului cu Xanax nu trebuie să alăptaţi deoarece medicamentul poate să treacă în laptele uman.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de Xanax 0,5 mg sunt ovale, de culoare roz, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe şi imprimate cu “Upjohn 55” pe cealaltă faţă.
Xanax 0,5 mg este ambalat în cutii cu blistere, conţinând 30 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xanax după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă alprazolamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xanax 0,5 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xanax 0,5 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.