Prospect Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: alprazolamum
Producator: Pfizer Italia S.r.l., Italia
Clasa ATC: [N05BA]: sistemul nervos >> psiholeptice >> anxiolitice >> benzodiazepine si derivati
Acest medicament face parte din grupul de medicamente denumite benzodiazepine. El acţionează asupra unor substanţe de la nivelul creierului. Comprimatele sunt special concepute astfel încât substanţa activă să se elibereze lent în corpul dumneavoastră.

Indicații Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Xanax XR este folosit pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de panică, pentru profilaxie şi tratament în delirium tremens şi în sindromul de abstinenţă la alcoolici.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Xanax XR
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alprazolam, la alte medicamente înrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Xanax XR;
- dacă aveţi probleme severe în zona pieptului sau dificultate în respiraţie (de exemplu, bronşită cronică sau emfizem),
- dacă suferiţi de “apnee de somn”
- aceasta este o stare în care respiraţia devine neregulată şi chiar se opreşte pentru perioade scurte de timp, în timp ce dormiţi,
- dacă aveţi probleme severe cu ficatul (risc de encefalopatie),
- dacă aveţi o boală denumită “miastenia gravis” care vă face să suferiţi de slăbiciunea şi oboseala muşchilor,
- dacă sunteţi gravidă, credeţi că s unteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Administrare Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aveţi impresia că efectul Xanax XR este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă. Comprimatele nu trebuie sfărâmate sau mestecate. Ele sunt special concepute pentru a elibera în mod lent substanţa activă în organism. NU înghiţiţi comprimatele împreună cu băuturi alcoolice

Adulţi
Anxietate
Doza iniţială recomandată este de 1 mg alprazolam, administrată într-o singură priză sau divizat în 2 prize pe zi. Doza zilnică recomandată poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4 mg alprazolam pe zi, divizată în 1-2 prize.

Stări de anxietate asociate cu depresie
Doza iniţială recomandată este de 1 mg alprazolam, administrată într-o singură priză sau divizat în 2 prize pe zi. Doza de întreţinere poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizată în 1-2 prize.

Tulburările de panică
Doza iniţială recomandată este de 0,5-1 mg alprazolam, administrată oral seara la culcare, sau 0,5 mg de două ori pe zi. Doza de întreţinere se ajustează în funcţie de răspunsul pacientului.
Creşterile nu trebuie să depăşească 1 mg alprazolam la 3-4 zile. Studiile clinice au arătat că doza medie zilnică este de 6±2 mg. În mod excepţional, un număr redus de pacienţi au necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienţi vârstnici sau debilitaţi
Doza obişnuită pentru începerea tratamentului este de 0,5-1 mg pe zi, administrată într-o singură priză sau divizată în 2 prize egale. Dacă este necesar, medicul poate decide să crească lent doza zilnică.
În funcţie de situaţie, medicul poate decide diferite doze.

Utilizarea la copii
Nu se administrează Xanax XR la copii cu vârsta sub 18 ani.

Continuaţi să luaţi Xanax XR până când medicul dumneavoastră vă va spune să încetaţi. Tratamentul în stările de anxietate trebuie să fie cât mai scurt posibil. În general, durata totală a tratamentului nu trebuie să depăşească 8-12 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere progresivă a dozei. În anumite cazuri este necesară prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luată numai după reevaluarea stării dumnevoastră de către medicul specialist.

Dacă aţi utilizat mai mult Xanax XR decât trebuie
Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenţă, ameţeală, stare de confuzie, rărirea bătăilor inimii, respiraţie dificilă, tulburări de mers şi de vorbire şi stare de inconştienţă. Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia medicamentul dumneavoastră), trebuie să solicitaţi consult medical sau să vă adresaţi imediat celei mai apropiate unităţi medicale, deoarece este posibil să aveţi nevoie imediat de asistenţă medicală.
Luaţi cu dumneavoastră ambalajul medicamentului şi prospectul.
Alprazolamul poate determina obişnuinţă. Puteţi deveni dependent fizic şi psihic de medicament.
Nu luaţi mai multe comprimate decât vi s-au prescris şi nici nu prelungiţi durata tratamentului mai mult decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Xanax XR
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză cât de curând vă amintiţi. Dacă deja este momentul să luaţi următoarea doză, nu mai încercaţi să recuperaţi doza omisă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Xanax XR
Luaţi Xanax XR pe toată durata recomandată de medic. Nu opriţi tratamentul şi nu scădeţi doza fără a întreba mai întâi medicul. Dacă după câteva săptămâni tratamentul este brusc întrerupt sau dacă dozele sunt scăzute prea brusc, pot apărea modificări de dispoziţie, insomnie, crampe, vărsături, transpiraţii, tremurături, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacienţii suferind de stres post-traumatic, la întreruperea tratamentului pot apărea iritabilitate, manifestări ostile sau paranoide.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită:

- Substanţa activă este alprazolam. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine alprazolam 0,5 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, hidroxipropilmetilceluloză 2208 4000 cPs, hidroxipropilmetilceluloză 2208 100 cPs, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, FD&C Blue Aluminium Lake (E 132).

Precauții:

Înainte să utilizaţi Xanax XR, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xanax XR
- dacă aveţi probleme cu plămânii, rinichii sau ficatul;
- dacă în trecut aţi făcut abuz de droguri sau alcool sau v-a fost greu să încetaţi să luaţi medicamente, să beţi alcool sau să luaţi droguri. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să vă acorde în mod special ajutor atunci când va trebui să încetaţi să luaţi aceste comprimate;
- dacă v-aţi simţit vreodată atât de deprimat încât să vă gândiţi să vă luaţi viaţa, suferiţi de manie, boală bipolară sau alte tulburări psihice (cu excepţia anxietăţii sau tulburărilor de panică);
- dacă aveţi vârsta sub 18 ani;
- dacă suferiţi de glaucom cu unghi închis ;
- dacă sunteţi în tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente din grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infecţiilor micotice).

Benzodiazepinele și medicamentele înrudite trebuie folosite cu precauție la pacienții vârstnici datorită riscului de sedare și/sau slăbiciune musculoscheletală care poate favoriza căderile, având adesea consecințe grave pentru această grupă de pacienți.

Dacă vă aflaţi în oricare din situaţiile mai sus menţionate, medicul dumneavoastră va stabili doza de Xanax XR individual şi veţi necesita o supraveghere medicală atentă în timpul tratamentului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Xanax XR vă poate face să vă simţiţi somnoros sau ameţit, cu pierderea puterii de concentrare, aşa încât este foarte important să nu conduceţi vehicule şi să nu folosiţi utilaje până când nu aţi stabilit cum vă afectează medicamentul.

Informaţii importante privind unele componente ale Xanax XR
Xanax XR conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, Xanax XR poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Atunci când apar, reacţiile adverse se manifestă de obicei la începutul tratamentului şi tind să dispară pe măsură ce acesta avansează sau la scăderea dozelor. Continuaţi să luaţi Xanax XR şi informaţi medicul dacă apare oricare dintre reacţiile adverse mai jos menţionate.

Reacţiile adverse care pot apărea sunt:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienţi)
• somnolenţă şi moleşeală
• depresie
• dificultăţi de coordonare a mişcărilor
• tulburări de memorie
• dificultăţi de vorbire
• ameţeală
• dureri de cap
• constipaţie
• uscăciunea gurii
• oboseală
• iritabilitate

Reacţii adverse frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
• tulburări de echilibru
• probleme de coordonare a mişcărilor
• dificultăţi de concentrare
• stare de somn cu durată şi profunzime anormale
• somn adânc cu durată mare şi pierderea conştienţei
• tremurături
• vedere înceţoşată
• greaţă
• inflamaţie la nivelul pielii
• tulburări sexuale
• scădere sau creştere în greutate

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
• pierderea parţială sau totală a memoriei
• slăbiciune musculară
• probleme de control a vezicii urinare
• tulburări menstruale

Reacții adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
• ciclu neregulat sau producerea de prolactină în exces (hormonul care stimulează secreţia de lapte)
• modificarea apetitului sexual
• stare de excitaţie şi hiperactivitate
• agresivitate
• atitudine duşmănoasă
• gânduri anormale
• dezechilibru la nivelul unei părţi a sistemului nervos. Simptomele pot să includă: bătăi rapide de inimă şi presiune arterială instabilă (senzaţie de ameţeală, confuzie uşoară sau leşin)
• tulburări gastro-intestinale
• inflamarea ficatului (hepatită)
• reacţie alergică gravă care cauzează umflarea feţei sau a gâtului
• umflături la nivelul mâinii, labei piciorului şi al gleznei
• reacţii la nivelul pielii cauzate de sensibilitate la lumina soarelui
• dificultate la urinare sau probleme de control al vezicii urinare
• presiune crescută în ochi, care poate de asemenea să vă afecteze vederea

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente deoarece efectul Xanax XR poate să fie mai puternic atunci când este luat o dată cu acestea:
- medicamente antipsihotice (utilizate în tratamentul unor boli psihice precum schizofrenia),
- orice alte medicamente pentru tratamentul anxietăţii sau depresiei care vă ajută să dormiţi,
- unele medicamente puternice împotriva durerilor (de exemplu, morfină sau codeină),
- medicamente pentru tratamentul epilepsiei,
- antihistaminice pentru ameliorarea alergiilor,
- alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina,
- cimetidină (utilizată pentru tratamentul ulcerului gastric),
- contraceptive orale (« pilula »),
- diltiazem (folosit pentru tratamentul anginei şi a hipertensiunii arteriale),
- anumite antibiotice, cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infecţii bacteriene),
- digoxină (folosită pentru a trata diverse boli de inimă),
- ritonavir sau alte medicamente similare folosite pentru tratamentul infecţiilor cu HIV.

Dacă urmează să suferiţi o operaţie în care vi se va face anestezie generală, spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului anestezist că luaţi Xanax XR.

Utilizarea Xanax XR împreună cu alimente şi băuturi
Xanax XR poate fi administrat indiferent de orarul meselor.
În timpul tratamentului cu Xanax XR, nu consumaţi băuturi alcoolice.

Administrarea de Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Xanax XR nu trebuie utilizat în timpul sarcinii deoarece poate dăuna dezvoltării copilului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Xanax XR, anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

În timpul tratamentului cu Xanax XR nu trebuie să alăptaţi deoarece medicamentul poate să treacă în laptele uman.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Xanax XR se prezintă sub formă de comprimate rotunde, convexe, de culoare albastră, inscripţionate pe una din feţe cu “P&U57”.

Este disponibil în cutii cu un blister a 10 comprimate cu eliberare prelungită.
Este disponibil în cutii cu 3 blistere a 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xanax XR după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă alprazolamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xanax XR 0,5 mg comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.