Prospect Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: alprazolamum
Producator: Pfizer Manufacturing Belgia
Clasa ATC: [N05BA]: sistemul nervos >> psiholeptice >> anxiolitice >> benzodiazepine si derivati

Indicații Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită:

Acest medicament face parte din grupul de medicamente denumite benzodiazepine. El acţionează asupra unor substanţe de la nivelul creierului. Comprimatele sunt special concepute astfel încât subsatnţa activă să se elibereze lent în corpul dumneavoastră.

Xanax XR este ambalat în cutii cu blistere, conţinând 10 sau 30 comprimate cu eliberare prelungită.

Xanax XR este folosit pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de panică, pentru profilaxie şi tratament în delirium tremens şi în sindromul de abstinenţă la alcoolici.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Xanax XR dacă :
- sunteţi alergic la alprazolam, la alte medicamente înrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre excipienţii medicamentului,
- aveţi insuficienţă respiratorie severă,
- suferiţi de sindromul de apnee în somn,
- aveţi insuficienţă hepatică severă (risc de encefalopatie),
- suferiţi de miastenia gravis,
- sunteţi în tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente din grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infecţiilor micotice)

Administrare Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită:

Întotdeauna utilizaţi Xanax XR, conform indicaţiilor medicului. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă aveţi impresia că efectul Xanax XR este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă. Comprimatele nu trebuie sfărâmate sau mestecate. Ele sunt special concepute pentru a elibera în mod lent substanţa activă în organism.

Adulţi
Anxietate
Doza iniţială recomandată este de 1 mg alprazolam, administrată într-o singură priză sau divizat în 2 prize pe zi. Doza zilnică recomandată poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4 mg alprazolam pe zi, divizată în 1-2 prize.

Stări de anxietate asociate cu depresie
Doza iniţială recomandată este de 1 mg alprazolam, administrată într-o singură priză sau divizat în 2 prize pe zi. Doza de întreţinere poate fi crescută în funcţie de necesităţi, fără a depăşi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizată în 1-2 prize.


Tulburările de panică
Doza iniţială recomandată este de 0,5-1 mg alprazolam, administrată oral seara la culcare sau 0,5 mg de două ori pe zi. Doza de întreţinere se ajustează în funcţie de răspunsul pacientului.
Creşterile nu trebuie să depăşească 1 mg alprazolam la 3-4 zile.
Studiile clinice au arătat că doza medie zilnică este de 6 ± 2 mg. În mod excepţional, un număr redus de pacienţi au necesitat doze de 10 mg/zi.

Pacienţi vârstnici sau debilitaţi
Doza obişnuită pentru începerea tratamentului este de 0,5-1 mg pe zi, administrată într-o singură priză sau divizată în 2 prize egale. Dacă este necesar, medicul poate decide să crească lent doza zilnică.
În funcţie de situaţie, medicul poate decide diferite doze.

Copii cu vârsta sub 18 ani
Nu se administrează Xanax XR la copii cu vârsta sub 18 ani.

Urmaţi tratamentul cu Xanax XR pe toată durata indicată de medic. Tratamentul în stările de anxietate trebuie să fie cât mai scurt posibil. În general, durata totală a tratamentului nu trebuie să depăşească 8–12 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere progresivă a dozei. În anumite cazuri este necesară prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luată numai după reevaluarea stării dumneavoastră de către medicul specialist.

Dacă aţi utilizat mai mult Xanax XR decât ar trebui
Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenţă, ameţeli, stare de confuzie, rărirea bătăilor inimii, respiraţie dificilă, tulburări de mers şi de vorbire şi stare de inconştienţă.
Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia medicamentul dumneavoastră), solicitaţi imediat consult medical sau adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale. Luaţi cu dumneavoastră şi prospectul sau eventualele comprimate rămase.
Alprazolamul poate determina obişnuinţă. Puteţi deveni dependent fizic şi psihic de medicament.
Nu luaţi mai multe comprimate decât vi s-au prescris şi nici nu prelungiţi durata tratamentului mai mult decât v-a recomandat medicul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Xanax XR
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză cât de curând vă amintiţi. Dacă deja este momentul să luaţi următoarea doză, nu mai încercaţi să recuperaţi doza omisă. Nu dublaţi doza pentru a recupera doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Efecte care pot apărea atunci când tratamentul cu Xanax XR este oprit:
Luaţi Xanax XR pe toată durata recomandată de medic. Nu opriţi tratamentul şi nu scădeţi doza fără a întreba mai întâi medicul. Dacă după câteva săptămâni tratamentul este brusc întrerupt sau dacă dozele sunt scăzute prea brusc, pot apărea diverse tulburări. Dacă tratamentul este brusc întrerupt sau dacă dozele sunt scăzute prea brusc, pot apărea modificări de comportament, insomnie, crampe, vărsături, transpiraţii, tremurături, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacienţii suferind de stres post-traumatic, la întreruperea tratamentului pot apărea iritabilitate, manifestări ostile sau paranoide.

Compoziție Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită:

Xanax XR 0,5 mg
Un comprimat cu eliberare prelungită conţine alprazolam 0,5 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, hidroxipropilmetilceluloză 2208 4000cPs, hidroxipropilmetilceluloză 2208 100cPs, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, FD&C Blue Aluminium Lake (E132).

Xanax XR 1 mg
Un comprimat cu eliberare prelungită conţine alprazolam 1mg şi excipienţi: lactoză anhidră, hipromeloză 4000 cps, hipromeloză 100 cps, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Xanax XR 2 mg
Un comprimat cu eliberare prelungită conţine alprazolam 2 mg şi excipienţi: lactoză anhidră, hipromeloză 4000 cps, hipromeloză 100 cps, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu şi FD&C Blue Alu Lake (E132).

Xanax XR 3 mg
Un comprimat cu eliberare prelungită conţine alprazolam 3 mg şi excipienţi: lactoză anhidră, hipromeloză 4000 cps, hipromeloză 100 cps, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Precauții:

Acordaţi atenţie utilizării Xanax XR dacă:
-suferiţi de boli de ficat sau rinichi,
-aţi suferit de alcoolism sau toxicomanie,
-suferiţi de depresie sau aţi manifestat tendinţe de sinucidere, suferiţi de manie, boală
bipolară sau alte tulburări psihice (cu excepţia anxietataţii sau tulburărilor de panică),
-suferiţi de glaucom cu unghi închis,
-suferiţi de astm bronşic, bronşită, emfizem pulmonar sau alte boli respiratorii.

Dacă vă aflaţi în oricare din situaţiile mai sus menţionate, medicul dumneavoastră va stabili doza de Xanax XR individual şi veţi necesita o supraveghere medicală atentă în timpul tratamentului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea de utilaje
Se recomandă prudenţă în cazul conducerii de vehicule, al folosirii de utilaje sau dacă trebuie să desfăşuraţi alte activităţi care implică riscuri, deoarece Xanax XR poate produce somnolenţă şi ameţeli. Dacă constataţi apariţia somnolenţei sau ameţelilor, nu participaţi la astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unii excipienţi conţinuţi de Xanax XR
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, va rugăm sa-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită:

Ca şi alte medicamente, Xanax XR poate determina reacţii adverse la unii pacienţi.

Atunci când apar, reacţiile adverse se manifestă de obicei la începutul tratamentului şi tind să dispară pe măsură ce acesta avansează sau la scăderea dozelor. Informaţi medicul dacă apare oricare din reacţiile adverse mai jos menţionate.

Cele mai frecvente reacţii adverse observate au fost: somnolenţă, dezorientare, ameţeli.

Mai puţin frecvente sunt: vedere înceţoşată, dureri de cap, depresie, insomnie, nervozitate/nelinişte, tremurături, modificări ale greutăţii, tulburări de memorie, lipsa coordonării mişcărilor şi alte tulburări de mişcare, greaţă, vărsături, constipaţie, diverse reacţii la nivelul pielii, transpiraţii, uscăciunea gurii.

Au mai fost raportate, în legătură cu administrarea de alprazolam şi: contracţii involuntare, pierderea poftei de mâncare, oboseală, tulburări de vorbire, icter, slăbiciune musculară, tulburări sexuale, menstruaţii neregulate, dificultăţi la urinare, pierdere involuntară de urină sau materii fecale, modificări ale funcţiei hepatice, creşterea concentraţiei în sânge hormonului prolactină.
Creşterea tensiunii intraoculare a fost raportată rar.

Ca şi în cazul altor benzodiazepine, rar au fost raportate dificultăţi de respiraţie, stare de confuzie, halucinaţii, excitabilitate şi tulburări de comportament, constând în agitaţie, furie şi atitudine agresivă sau ostilă. În multe din aceste situaţii, pacienţii erau în tratament şi cu alte medicamente cu acţiune asupra creierului sau/şi sufereau şi de alte boli psihice. Pacienţii cu tulburări de personalitate, cei cu istoric de comportament violent sau agresiv, cei care au suferit de alcoolism sau toxicomanie sunt mai predispuşi la aceste reacţii adverse. Pacienţii cu tulburări de stres posttraumatic, în perioada de oprire a tratamentului cu alprazolam, au manifestat
iritabilitate, atitudine ostilă sau alte manifestări deranjante pentru anturaj.
Dacă apar următoarele reacţii adverse severe, întrerupeţi tratamentul şi solicitaţi consult medical de urgenţă: reacţii alergice (dificultăţi de respiraţie, umflarea gâtului, buzelor sau limbii, urticarie), dureri la nivelul gurii sau gâtului, îngălbenirea pielii sau a conjunctivei ochilor, erupţii pe piele, halucinaţii sau stare de confuzie intensă, tulburări de vedere.

Informaţi medicul cu privire la orice altă reacţie adversă neobişnuită sau care este deranjantă.

Dacă apar orice alte reacţii adverse decât cele deja menţionate în acest prospect, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea Xanax XR cu alimente şi băuturi
Xanax XR poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Utilizarea altor medicamente în acelaşi timp cu Xanax XR
Unele medicamente, dacă sunt utilizate în acelaşi timp cu Xanax XR, pot influenţa acţiunea Xanax XR sau Xanax XR poate influenţa acţiunea acestora. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- antipsihotice (neuroleptice),
- hipnotice (utilizate în tratamentul insomniei),
-alte anxiolitice,
-analgezice de tip morfinic, (utilizate pentru ameliorarea durerii moderat -severe)
-anticonvulsivante, (utilizate în tratamentul epilepsiei)
-antihistaminice cu efect sedativ, (utilizate în tratamentul alergiilor)
-alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina
-cimetidină (utilizată pentru tratamentul ulcerului gastric)
-propoxifen (utilizat pentru ameliorarea durerii)
-contraceptive orale
-diltiazem (folosit pentru tratamentul anumitor boli de inimă)
-antibiotice macrolide, cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infecţii bacteriene)
-ritonavir (folosit pentru tratamentul infecţiilor cu HIV)

În timpul tratamentului cu Xanax XR, nu consumaţi băuturi alcoolice.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament, inclusiv cele care se eliberează fără prescripţie medicală.

Administrarea de Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Sarcină
Xanax XR nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Xanax XR , anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii.

Alăptare
În timpul tratamentului cu Xanax XR nu trebuie să alăptaţi.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de lua orice medicament în perioada alăptării.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă alprazolamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Xanax XR 0,5 mg / 1 mg / 2 mg / 3 mg, comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.