Prospect Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Substanța activă: combinatii
Producator: Pharmathen S.A. Grecia
Clasa ATC: [S01ED]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> agenti beta-blocanti

Indicații Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Amiptic este o combinaţie între două medicamente: dorzolamidă şi timolol.
• Dorzolamida aparţine unui grup de medicamente numite „inhibitori de anhidrază carbonică”.
• Timololul aparţine unui grup de medicamente numite „beta-blocante”.

Amiptic este prescris pentru scăderea presiunii crescute din interiorul ochiului dumneavoastră, în cadrul tratamentului glaucomului, atunci când tratamentul cu picături de ochi ce conţin beta-blocantnu este adecvat.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Amiptic
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Amiptic, beta-blocante sau la oricare dintre component,
- dacă suferiţi acum sau aţi suferit în trecut de probleme respiratorii cum este astmul bronşic, bronşită obstructivă cronică severă (boală pulmonară severă care poate cauza respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie şi/sau tuse persistentă),
- dacă aveţi boli ale rinichilor severe sau antecedente de pietre la rinichi,
- dacă aveţi o tulburare a pH-ului (balanţa dintre acizi şi baze) sângelui dumneavoastră,
- dacă aveţi anumite boli de inimă, inclusiv anumite tulburări ale ritmului inimii ce produc o încetinire anormală a ritmului cardiac sau insuficienţă cardiacă severă.

Dacă dumneavoastră consideraţi că vreuna dintre aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, nu utilizaţi Amiptic până ce nu v-aţi adresat doctorului.

Administrare Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Utilizaţi Amiptic întotdeauna exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi- vă medicului sau farmacistul dumneavoastră.
Doza corespunzătoare şi durata tratamentului vor fi stabilite de către doctorul dumneavoastră.

Doza uzuală este de câte o picătură administrată la nivelul fiecărui ochi afectat, de două ori pe zi, de exemplu dimineaţa şi seara.

Dacă utilizaţi Amiptic cu alte picături de ochi, trebuie lăsat un interval de cel puţin 10 minute între administrarea Amiptic şi a celuilalt medicament.
Nu modificaţi doza de medicament fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră. Dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să atingeţi cu vârful picurătorului ochiul sau suprafeţele din jurul acestuia. Acesta se poate contamina cu bacterii care pot determina apariţia unei infecţii a ochiului care poate să producă leziuni grave ale ochiului, chiar pierderea vederii. Pentru a se evita contaminarea flaconului, nu atingeţi nicio suprafaţă cu vârful picurătorului.

Pentru a se asigura administrarea unei doze corecte, vârful picurătorului nu trebuie lărgit.
Instrucţiuni pentru utilizare: Este recomandat să vă spălaţi pe mâini înainte de a administra picăturile oftalmice în ochi. Poate fi mai uşor să administraţi picăturile oftalmice în faţa unei oglinzi.
1. Înainte de a utiliza medicamentul pentru prima oară, asiguraţi-vă că banda de siguranţă de la gâtul flaconului este intactă. Un spaţiu liber între flacon şi capac este normal la un flacon sigilat.
2. Scoateţi capacul flaconului.
3. Daţi capul pe spate şi trageţi uşor în jos de pleoapa inferioară pentru a forma un „buzunăraş” între pleoapă şi ochiul dumneavoastră
4. Întoarceţi flaconul cu vârful picurătorului în jos şi apăsaţi până când curge o singură picătură la nivelul ochiului, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră NU ATINGEŢI CU VÂRFUL PICURĂTORULUI OCHIUL SAU PLEOAPA.
5. Repetaţi paşii 3 şi 4 şi la celălalt ochi, dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. 6. Puneţi la loc capacul şi închideţi flaconul imediat după utilizare.
După ce utilizaţi Amiptic, apăsaţi cu un deget în colţul ochiului, lângă nas, timp de 2 minute. Acest lucru ajută la oprirea dorzolamidei/timolol să ajungă în restul organismului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amiptic Este important să respectaţi doza pe care v-a prescris-o medicul dumneavoastră. Dacă administraţi prea multe picături la nivelul ochiului dumneavoastră sau înghiţiţi orice cantitate din conţinutul flaconului, este posibil să vă simţiţi rău, observând printre altele apariţia ameţelilor, respiraţiei dificile sau încetinirea bătăilor inimii. Dacă simţiţi vreunul dintre efectele de mai sus, adresaţi-vă imediat medicului.
Dacă uitaţi să utilizaţi Amiptic
Este important să folosiţi Amiptic aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, administraţi-o imediat ce v-aţi amintit. Cu toate acestea, dacă este aproape momentul administrării dozei următoare, nu mai utilizaţi doza uitată şi administraţi medicamentul conform schemei stabilite anterior.
Nu administraţi o doză dublă pentru a recupera dozele individuale uitate.

Dacă încetaţi administrarea de Amiptic
Dacă doriţi să întrerupeţi administrarea acestui medicament, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi întrebări suplimentare referitoare la acest medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.

Compoziție Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

- Substanţele active sunt dorzolamida şi timololul. Fiecare ml conţine dorzolamidă 20 mg (sub formă de clorhidrat de dorzolamidă 22,26 mg) şi timolol 5 mg (sub formă de maleat de timolol 6,83 mg).
- Celelalte componente sunt: manitol (E421), hidroxietilceluloză, clorură de benzalconiu (cu rol de conservant), citrat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Dacă aveţi antecedente de boli de inimă, probabil doctorul dumneavoastră va dori să vă controleze pulsul şi alte semne ale acestor boli în timp ce utilizaţi Amiptic.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă aveţi acum sau aţi avut în trecut boli ale ficatului, dacă aveţi slăbiciune musculară sau suferiţi de miastenia gravis.

De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi acum sau aţi suferit în trecut de probleme respiratorii, astm sau boală pulmonară obstructivă cronică, de angină Prinzmetal (dureri în piept în timp ce stati), alte boli de inimă (inclusiv tulburări ale ritmului inimii cum este încetinirea ritmului cardiac sau insuficienţă cardiacă severă), boală cardiacă coronariană (simptomele pot include durere sau apăsare în piept, respiraţie dificilă sau senzaţie de înnecare), boli cauzate de circulaţia slabă a sângelui (cum este boala Raynaud sau sindromul Raynaud), tensiune arterială scăzută, diabet zaharat întrucât timololul poate masca semnele şi simptomele scăderii glicemiei, hiperactivitatea glandei tiroide întrucât timololul poate masca semnele şi simptomele, precum şi despre orice alergii la vreunul dintre medicamentele utilizate.

Dacă apare conjunctivita (roşeaţă şi iritaţii ale ochiului(lor)), umflare a ochiului sau a pleoapelor, erupţii pe piele sau mâncărime la nivelul ochiului sau în jurul ochiului, contactaţi imediat medicul. Aceste simptome pot apărea în urma unei reacţii alergice sau pot reprezenta efecte secundare ale Amiptic (Vezi „Reacţii adverse posibile”).

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă observaţi apariţia unei infecţii la nivelul ochiului aveţi o rană la nivelul ochiului, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului sau observaţi apariţia unei reacţii, inclusiv simptome noi sau agravarea celor existente.

Dacă purtaţi lentile de contact moi, este important să le îndepărtaţi înainte de administrarea picăturilor de ochi şi să le reinseraţi după cel puţin 15 minute de la utilizarea picăturilor de ochi, deoarece clorura de benzalconiu, cu rol de conservant, poate decolora lentilele de contact.

Înainte de a vi se efectua o operaţie (chiar dacă este vorba de o intervenţie stomatologică), spuneţi-i medicului sau stomatologului că utilizaţi Amiptic, deoarece poate să apară o scădere bruscă a tensiunii arteriale asociată anesteziei.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Există date limitate referitoare la utilizarea de Amiptic la sugari şi copii.

Utilizarea la vârstnici
În studiile cu Dorzolamiă/Timolol picături oftalmice soluţie, efectele picăturilor oftalmice soluţie Dorzolamidă/Timolol au fost similare atât la vârstnici, cât şi la pacienţii mai tineri.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Amiptic poate provoca reacţii adverse cum ar fi înceţoşarea vederii la unii pacienţi. Nu conduceţi niciun vehicul şi nu folosiţi niciun utilaj până când nu au dispărut simptomele.

Informaţii importante despre unele componente ale Amiptic Amiptic conţine o substanţă numită clorură de benzalconiu, cu rol de conservant.
• Clorura de benzalconiu poate provoca iritaţii la nivelul ochiului.
• Despre clorura de benzalconiu se ştie că determină decolorarea lentilelor de contact moi. Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi.

Lentilele de contact trebuie îndepărtate înainte de administrare şi trebuie reinserate după cel puţin 15 minute.

Reacții adverse ale Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Ca toate medicamentele, Amiptic poate provoca reacţii adverse, deşi acestea nu apar la toate persoanele.

De obicei puteţi continua să luaţi picăturile, cu excepţia cazului în care efectele sunt grave. Dacă sunteţi preocupat, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Nu încetaţi să utilizaţi Amiptic fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

La fel ca toate mecanismele cu aplicare la nivelul ochiului, dorzolamidă/timolol este absorbit în sânge. Acest lucru poate provoca reacţii adverse similare celor observate în cazul medicamentelor beta-blocante administrate pe cale intravenoasă şi/sau orală, dacă este cazul. Incidenţa reacţiilor adverse în cazul administrării topice oftalmice este mai mică decât dacă administrarea medicamentelor se face, de exemplu, pe cale orală sau injectabilă. Reacţiile adverse menţionate includ reacţii observate la întreaga clasă de beta-blocante atunci când sunt utilizate pentru tratarea bolilor de ochi.

Dacă dezvoltaţi reacţii alergice generalizate, cum ar fi papule (sau erupţii însoţite de mâncărime), erupţii localizate sau generalizate, prurit (mâncărime), reacţii alergice bruşte, severe, care pun viaţa în pericol, umflarea ţesuturilor de sub piele (care poate apărea în zone cum sunt faţa sau membrele şi poate provoca obstruarea căilor respiratorii ceea ce poate cauza dificultăţi de respiraţie sau înghiţire), trebuie să opriţi administrarea de Amiptic şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Următoarele efecte adverse pot fi observate la administrarea de Amiptic:
Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 utilizator din 10): senzaţie de arsură şi înţepături la nivelul ochiului, tulburări de gust.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100): înroşire a ochiului(lor) sau a zonei din jurul lui(lor), lăcrimare şi senzaţie de mâncărime a ochiului(lor) şi afecţiuni ale suprafeţei ochiului(lor), umflături şi/sau iritaţii la nivelul ochiului(lor) şi în jurul acestora, senzaţia de corp străin în ochi (eroziune corneană), scăderea sensibilităţii corneene (când nu simţi că ai un corp străin în ochi sau când nu simţi durere), durere la nivelul ochiului, uscăciune a ochiului, vedere înceţoşată, durere de cap, sinuzită (senzaţia unei tensiuni la nivelul nasului sau senzaţia de nas plin), stare de rău numită de asemenea greaţă şi oboseală.

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1.000): ameţeli, depresie, inflamarea irisului, vedere înceţoşată (în unele cazuri, provocată de întreruperea administrării medicamentului pentru a trata contracţia excesivă a pupilei ochiului), ritm al inimii încetinit, leşinuri, indigestie şi pietre la rinichi (adesea marcate prin apariţia unei dureri bruşte foarte intense, sub formă de crampă în partea inferioară a spatelui şi/sau în laterale, vintre sau abdomen).

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10.000): lupus eritematos sistemic (o boală imuna ce poate provoca o inflamaţie a organelor interne), senzaţii de furnicături sau amorţeală la nivelul mâinilor sau picioarelor (sindrom Raynaud), senzaţii neobişnuite (ace pe piele), dificultate de a adormi (insomnie), coşmaruri, pierderi de memorie, slăbiciune musculară, disfuncţie sexuală, scăderea apetitului sexual, accident vascular cerebral, miopie temporară ce poate fi remediată la întreruperea tratamentului, dezlipirea stratului de sub retină care conţine vase de sânge, în urma intervenţiilor chirurgicale de filtrare, ceea ce poate cauza tulburări de vedere, căderea pleoapei superioare (ţinerea ochiului pe jumătate deschis), vedere dublă, formare de cruste la nivelul pleoapelor, umflare a corneei (cu simptome de tulburări de vedere), tensiune scăzută în interiorul ochiului, ţiuit în urechi, tensiune arterială mică, ritm al inimii neregulat, dureri în piept, palpitaţii (un ritm al inimii mai rapid şi/sau neregulat), atac de cord, cantitate de sânge redusă spre creier, insuficienţă cardiacă congestivă (boală de inimă manifestată prin dificultăţi de respiraţie şi umflarea mâinilor şi picioarelor datorită acumulării de lichid, mâini şi picioare reci, circulaţie a sângelui redusă în mâini şi picioare, cârcei şi/sau dureri la picioare în timp ce mergeţi (claudicaţie), respiraţie dificilă, senzaţie de lipsă de aer, nas care curge sau înfundat, sângerări din nas, dificultăţi de respiraţie, tuse, iritaţie a gâtului, gură uscată, diaree, dermatită de contact, căderea părului, psoriazis sau agravare a psoriazisului, boală Peyronie (ce poate provoca o curbare a penisului), senzaţie de slăbiciune a muşchilor/oboseală, reacţii de tip alergic cum ar fi erupţie cutanată tranzitorie, urticarie, mâncărimi, şi, rareori, posibile umflări ale buzelor, ochilor şi gurii, respiraţie şuierătoare.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): Scăderea glicemiei, edem (acumulare de lichid), reacţie alergică brusc instalată, cu risc vital, accentuiarea semnelor şi simptomelor de miastenia gravis (tulburare musculară). constricţia căilor respiratorii din plămâni (predominant la pacienţii cu boală preexistentă), durere musculară care nu este cauzată de exerciţii fizice, erupţie cutanată de culoare alb-argintie (erupţie psoriaziformă), insuficienţă cardiacă, durere abdominală, vărsături.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine severă sau dacă observaţi efecte adverse ce nu apar pe acest prospect, vă rugăm să vă adresaţi doctorului sau farmacistului, mai ales dacă experimentaţi modificări/tulburări de vedere atunci când folosiţi Amiptic după o intervenţie chirurgicală.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Această recomandare este deosebit de importantă, mai ales dacă vi se aplică vreuna din situaţiile următoare:
- dacă luaţi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale ce sunt folosite pentru scăderea tensiunii arteriale mari sau medicamente folosite pentru tratarea bolilor de inimă, cum ar fi blocante ale canalelor de calciu şi beta-blocante sau digoxin
- dacă luaţi chinidină (utilizată pentru a trata boli de inimă şi unele tipuri de malarie sau digoxin
- dacă mai utilizaţi alte picături de ochi care conţin beta-blocante
- dacă mai utilizaţi alţi inhibitori ai anhidrazei carbonice, cum ar fi acetazolamida. Este posibil să luaţi acest tip de medicament, pe gură sau sub formă de picături de ochi sau printr-o altă metodă
- dacă luaţi inhibitori de monoaminooxidază (MAO) sau inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină (SSRI) care se utilizează în tratamentul depresiei sau al altor afecţiuni
- dacă luaţi vreun medicament parasimpatomimetic care v-a fost prescris pentru a vă ajuta să urinaţi. Parasimpatomimeticele mai reprezintă un tip special de medicamente care sunt folosite uneori pentru a ajuta restabilirea tranzitului intestinal normal
- dacă luaţi narcotice cum ar fi morfina, folosită la tratamentul durerilor moderate până la severe sau dacă luaţi doze mari de aspirină. Deşi nu există dovezi că clorhidratul de dorzolamidă interacţionează cu aspirina, s-a raportat că alte medicamente asemănătoare clorhidratului de dorzolamidă, administrate pe gură interacţionează cu aspirina
- dacă luaţi medicamente pentru tratarea diabetului zaharat sau a zahărului crescut în sânge
- dacă luaţi epinefrină (adrenalină)
- luaţi antidepresivele numite fluoxetină şi paroxetină. Amiptic poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente pe care le utilizaţi, incluzând alte picături oftalmice pentru tratamentul glaucomului.

Administrarea de Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie în sarcină / alaptare:

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră înainte de a lua vreun medicament.

Nu utilizaţi Amiptic dacă sunteţi gravidă, decât dacă medicul dumneavoastră consideră necesar să faceţi acest lucru. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu utilizaţi Amiptic dacă alăptaţi. Amiptic poate pătrunde în lapte. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în cursul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Medicamentul dumneavoastră este sub forma unei soluţii sterile, incolore, limpede, uşor vâscoase.
Amiptic este prezentat într-un flacon alb-opac din polietilenă cu densitate medie, prevăzut cu un picurător, cu un vârf sigilat din polietilenă de densitate joasă şi un capac din polietilenă de densitate mare, cu un sigiliu de siguranţă, conţinând 5 ml de soluţie oftalmică.
Mărimi de ambalaj: 1, 3 sau 6 flacoane de 5 ml.
Este posibil ca nu toate tipurile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Amiptic după data de expirare care este înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutia de carton, după EXP: Data expirării se referă la ultima zi din acea lună.
Acest medicament nu necesită vreo temperatură specială a mediului de păstrare.
Amiptic trebuie utilizat într-un interval de 28 de zile după prima deschidere a flaconului. De aceea, trebuie să aruncaţi flaconul la 4 săptămâni după prima deschidere, chiar dacă a mai rămas soluţie în el. Pentru a vă ajuta să vă amintiţi, notaţi data primei deschideri în spaţiul de pe cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.