Prospect BETOPTIC-S, susp. oft.
Substanța activă: betaxololum
Producator: Alcon
Clasa ATC: [S01ED]:
organe senzitive >>
produse oftalmologice >>
antiglaucomatoase si miotice >>
agenti beta-blocanti
Indicații BETOPTIC-S, susp. oft.:
Suspensia Betoptic S s-a dovedit a fi eficace in scaderea presiunii intraoculare si poate fi utilizata in tratamentul pacientilor cu glaucom cronic cu unghi deschis si hipertensiune oculara. Poate fi folosita ca terapie unica sau in combinatie cu alti agenti hipotensori oculari.Contraindicații:
Hipersensibilitate fata de oricare component al acestui produs. Suspensia Betoptic S 0,25% este contraindicata pacientilor cu bradicardie sinusala mai mare decat un bloc atrioventricular de grad 1, pacientilor cu soc cardiogen si celor cu insuficienta cardiaca manifesta. Atentie: Agentii blocanti -adrenergici administrati local se pot absorbi sistemic si pot produce aceleasi reactii adverse ca -blocantele adrenergice administrate oral. De exemplu, reactii respiratorii severe si reactii cardiace, incluzand decesul prin bronhospasm la pacientii astmatici si, rareori, decesul asociat insuficientei cardiace, au fost raportate dupa administrarea locala de agenti blocanti -adrenergici. In studii clinice, suspensia Betoptic S 0,25% s-a dovedit a avea efecte minore asupra ratei cardiace si presiunii arteriale. Trebuie manifestata prudenta in tratarea pacientilor cu istoric de insuficienta cardiaca sau bloc. Tratamentul cu suspensie Betoptic S 0,25% trebuie intrerupt la primul semn de insuficienta cardiaca.Administrare BETOPTIC-S, susp. oft.:
A se scutura bine flaconul inainte de intrebuintare. Doza recomandata este de 1-2 picaturi din suspensia oftalmica Betoptic S 0,25% in ochiul afectat, de doua ori pe zi. La unii pacienti, stabilizarea efectului de reducere a presiunii intraoculare ca raspuns la administrarea de Betoptic S, poate necesita cateva saptamani. Ca in cazul oricarei noi terapii, se recomanda urmarirea atenta a pacientului. Daca presiunea intraoculara a pacientului nu este controlata adecvat cu aceasta terapie, se poate institui o terapie concomitenta cu pilocarpina si alti agenti miotici si/sau epinefrina si/sau inhibitori de anhidraza carbonica.Precauții:
Diabet zaharat: Agentii blocanti -adrenergici trebuie administrati cu prudenta pacientilor susceptibili a face hipoglicemie spontana si pacientilor cu diabet zaharat (in special celor cu diabet labil), tratati cu insulina sau hipoglicemiante orale. Blocantele -adrenergice pot masca semnele si simptomele hipoglicemiei acute. Tireotoxicoza: Agentii blocanti -adrenergici pot masca unele semne clinice de hipertiroidism (ex: tahicardia). Pacientii suspecti a dezvolta tireotoxicoza vor fi urmariti cu atentie, pentru a evita intreruperea brusca a agentului -blocant, situatie care poate precipita aparitia crizei tiroidiene. Hipotonie musculara: S-au semnalat cazuri in care blocada -adrenergica a potentat hipotonia musculara, producand simptome asemanatoare celor miastenice (ex: diplopie, ptoza palpebrala, slabiciune generalizata). Chirurgie majora: Trebuie acordata atentie retragerii gradate a agentului blocant -adrenergic inaintea anesteziei generale, din cauza capacitatii reduse a cordului de a raspunde la stimulii reflecsi simpatici mediati -adrenergic. Pulmonar: Trebuie manifestata prudenta in tratamentul glaucomului la pacientii cu restrictie excesiva a functiei pulmonare. Au fost raportate cazuri de atacuri astmatice si suferinta respiratorie in timpul tratamentului cu betaxolol. Desi reintroducerea betaxololului oftalmic la unii dintre acesti pacienti nu a afectat rezultatele testelor ventilatorii, posibilitatea reactiilor adverse respiratorii la pacientii sensibili la -blocante nu poate fi ignorata. lnformatii pentru pacient: Nu atingeti capatul picurator de nici o suprafata, intrucat aceasta ar putea contamina continutul. Nu folositi suspensia Betoptic S 0,25% avand lentile de contact pe ochi. Riscul reactiiior anafilactice: In timpul tratamentului cu-blocante, pacientii cu istoric de atopie sau reactii anafilactice severe fata de o serie de alergeni, pot avea o reactivitate crescuta la contactul repetat, accidental, diagnostic sau terapeutic, cu acesti alergeni. Asemenea pacienti pot fi insensibili la dozele uzuale de epinefrina folosite in terapia reactiiior anafilactice.
Sarcina si alaptare: Sarcina: Deoarece nu exista studii adecvate si bine controlate asupra femeilor gravide, Betoptic S se va folosi in timpul sarcinii numai daca beneficiile potentiale ale tratamentului justifica riscurile potentiale pentru fat. Alaptare: Nu se cunoaste daca betaxololul clorhidrat se excreta in laptele matern. Deoarece multe medicamente se excreta in laptele matern, trebuie manifestata prudenta la administrarea suspensiei oftalmice Betoptic S 0,25% femeilor care alapteaza.
Uz pediatric: Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea terapiei la copii.
Reacții adverse ale BETOPTIC-S, susp. oft.:
Ocular: In studiile clinice, cel mai trecvent eveniment asociat terapiei cu suspensie oftalmica Betoptic S 0,25% a fost disconfortul ocular tranzitoriu. La un numar mic de pacienti au mai fost raportate urmatoarele efecte: vedere incetosata, keratita punctiforma, senzatie de corp strain in ochi, fotofobie, lacrimare, prurit, uscaciune oculara, eritem, inflamatie, secretie oculara, durere oculara, scaderea acuitatii vizuale. Reactiile adverse aditionale raportate la utilizarea acestor preparate cu betaxolol includ reactii alergice, scaderea sensibilitatii corneene, edem si anizocorie. Sistemice: Au fost raportate rare reactii sistemice dupa folosirea suspensiei oftalmice Betoptic S 0,25% sau a solutiei oftalmice Betoptic 0,5%. Acestea includ: Cardiovascular: Bradicardie, bloc cardiac, insuficienta cardiaca congestiva. Pulmonar: Afectare pulmonara caracterizata prin dispnee, bronhospasm, secretii bronsice vascoase, astm si insuficienta respiratorie. Sistem nervos central: insomnie, ameteala, vertij, cefalee, depresie, letargie, accentuarea semnelor si simptomelor de miastenia gravis. Alte reactii: eruptie urticariana, necroza epidermica toxica, glosita, caderea parului.Alte medicamente cu substanța activă betaxololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BETOPTIC-S, susp. oft.(din aceeași clasă):
- Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Arucom 50 micrograme/ml +5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- ARUTIMOL, sol.oft.
- AZARGA 10 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, suspensie
- Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie
- Betaxolol 0,5% solutie oftalmologica
- BETOPTIC, sol.oft.
- Bimatoprost + Timolol PharmaSwiss 0,3 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Mylan 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Rompharm 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Sandoz 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Carteol 2% solutie oftalmologica
- Carteol 2%-0,3ml monodoza solutie oftalmologica
- Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- COSOPT 20 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza
- Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann 20 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Dorzolamidă/Timolol Teva 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Duokopt 20 mg/ml+5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- DuoTrav 40 de micrograme/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BETOPTIC-S, susp. oft. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!