Prospect BETOPTIC, sol.oft.
Substanța activă: betaxololum
Producator: Alcon
Clasa ATC: [S01ED]:
organe senzitive >>
produse oftalmologice >>
antiglaucomatoase si miotice >>
agenti beta-blocanti
Indicații BETOPTIC, sol.oft.:
Solutia oftalmica Betoptic s-a dovedit a fi eficienta in scaderea presiunii intraoculare si este indicata in tratamentul: 1. Pacientilor cu glaucom cronic cu unghi deschis; 2. Pacientilor cu presiune intraoculara crescuta (pacienti cu hipersensibilitate oculara); 3. Pacientilor cu glaucom sau hipertensiune oculara care au afectiuni respiratorii reactive; 4.Pacientilor cu glaucom sau hipertensiune oculara care folosesc in mod curent terapie multipla antiglaucomatoasa.
Contraindicații:
Hipersensibilitate fata de oricare din componentele acestui produs. Solutia oftalmica Betoptic este contraindicata pacientilor cu bradicardie sinusala mai mare decat un bloc atrioventricular de gradul I, pacientilor cu soc cardiogen si celor cu istoric de insuficienta cardiaca manifesta.Administrare BETOPTIC, sol.oft.:
Doza uzuala este de o picatura de Solutie oftalmica Betoptic instilata in ochiul afectat, de doua ori pe zi. La unii pacienti, efectul de scadere a presiunii intraoculare dupa administrarea Solutiei oftalmice Betoptic poate necesita cateva saptamani pentru a se stabiliza. Urmarirea clinica trebuie sa includa o determinare a presiunii intraoculare in prima luna de tratament cu Solutie oftalmica Betoptic. Ulterior, presiunea intraoculara va fi determinata in mod individual, dupa aprecierea medicului curant. Atunci cand pacientul este transferat de la monoterapie antiglaucomatoasa cu un alt preparat, se continua cu preparatul folosit anterior si se adauga o picatura de Solutie oftalmica Betoptic in ochiul afectat, de doua ori pe zi. In ziua urmatoare se intrerupe complet administrarea agentului anti-glaucomatos folosit anterior si se continua cu solutia oftalmica Betoptic. Daca presiunea intraoculara a pacientului nu este controlata adecvat cu aceasta terapie, se pot asocia, in cadrul tratamentului antiglaucomatos, pilocarpina, alte miotice, epinefrina sau administrarea sistemica de inhibitori ai anhidrazei carbonice. Atunci cand pacientul este transferat de la terapie antiglaucomatoasa cu mai multe preparate administrate concomitent, se impune individualizarea tratamentului. Schimbarea terapiei trebuie sa implice un singur agent odata, la intervale nu mai mici de o saptamana.Precauții:
Pacientii care urmeaza tratament cu un agent blocant -adrenergic administrat oral, concomitent cu solutia oftalmica Betoptic, trebuie urmariti pentru detectarea potentialului efect aditiv, fie asupra presiunii intraoculare, fie asupra efectelor sistemice cunoscute ale -blocadei. Desi solutia oftalmica Betoptic a demonstrat un potential scazut de producere a efectelor sistemice, trebuie folosita cu prudenta la pacientii cu diabet (in special diabet instabil), sau la pacientii suspectati de a dezvolta tireotoxicoza. Trebuie acordata atentie renuntarii gradate la agentul blocant -adrenergic inaintea anesteziei generate, din cauza capacitatii reduse a cordului de a raspunde la stimuli reflecsi simpatici mediati-adrenergic. Pulmonar: solutia oftalmica Betoptic un -blocant cardioselectiv, a produs numai efecte minime la pacientii cu afectiuni respiratorii reactive. Totusi, trebuie manifestata prudenta in tratamentul pacientilor cu restrictie importanta a functiei pulmonare.
Sarcina si alaptare: Ca orice alt medicament, solutia oftalmica Betoptic va fi folosita de femei in perioada de graviditate si alaptare numai atunci cand beneficiile anticipate ale tratamentului depasesc riscurile.
Intrebuintarea la copii: Nu au fost efectuate studii clinice pentru stabilirea sigurantei si eficacitatii tratamentului la copii.
Reacții adverse ale BETOPTIC, sol.oft.:
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinice urmarind pacienti aflati sub tratament cu Solutie oftalmica Betoptic pe o perioada de pana la 4 ani: Ocular: solutia oftalmica Betoptic a fost bine tolerata. Dupa instilare, ocazional pot aparea disconfort ocular de scurta durata sau lacrimare. Au fost raportate rare cazuri de scadere a sensibilitatii corneene, eritem, prurit, patare punctiforma a corneei, keratita, anizocorie si fotofobie. Sistemic: Dupa administrarea locala a Solutiei oftalmice Betoptic s-au semnalat rar efecte sistemice (ex: insomnie, nevroza depresiva).Alte medicamente cu substanța activă betaxololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BETOPTIC, sol.oft.(din aceeași clasă):
- Amiptic 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Arucom 50 micrograme/ml +5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- ARUTIMOL, sol.oft.
- AZARGA 10 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, suspensie
- Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie
- Betaxolol 0,5% solutie oftalmologica
- BETOPTIC-S, susp. oft.
- Bimatoprost + Timolol PharmaSwiss 0,3 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Mylan 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Rompharm 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Bimatoprost/Timolol Sandoz 0,3 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Carteol 2% solutie oftalmologica
- Carteol 2%-0,3ml monodoza solutie oftalmologica
- Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- COSOPT 20 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza
- Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann 20 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Dorzolamidă/Timolol Teva 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- Duokopt 20 mg/ml+5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
- DuoTrav 40 de micrograme/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BETOPTIC, sol.oft. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!