Prospect Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Substanța activă: combinatii
Producator: Allergan Pharmaceuticals Ireland
Clasa ATC: [S01ED]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> agenti beta-blocanti

Indicații Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Combigan sunt picături pentru ochi utilizate în tratamentul glaucomului. Conţine două substanţe active diferite (brimonidină şi timolol), ambele reducând tensiunea crescută din interiorul ochiului. Brimonidina aparţine unui grup de medicamente numite agonişti de receptori alfa2 adrenergici. Timololul face parte dintr-un grup de medicamente numite beta-blocante.

Combigan este prescris pentru a reduce presiunea crescută din ochi, atunci când picăturile pentru ochi conţinând beta-blocante administrate singure nu sunt suficiente.

Ochiul dumneavoastră conţine un lichid apos şi limpede care hrăneşte interiorul ochiului. Lichidul se drenează constant din ochi şi un nou lichid se formează pentru a-l înlocui.

Dacă lichidul nu poate fi drenat suficient de repede, presiunea din interiorul ochiului creşte şi vă poate afecta în final vederea. Combigan acţionează prin reducerea producerii de lichid şi prin creşterea cantităţii drenate.

Acest lucru reduce tensiunea din interiorul ochiului cu menţinerea alimentării ochiului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Combigan picături oftalmice, soluţie:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tartrat de brimonidină, timolol, beta-blocante sau la oricare dintre celelalte componente ale Combigan. Simptomele unei reacţii alergice pot include umflare a feţei, buzelor şi faringelui, respiraţie şuierătoare, senzaţie de leşin, dificultăţi de respiraţie, mâncărimi sau înroşire a zonei din jurul ochiului.
• dacă aveţi sau aţi avut în trecut afecţiuni respiratorii cum sunt astm bronşic, bronşită obstructivă cronică severă (afecţiune severă a plămânilor care poate provoca respiraţie şuierătoare, dificultăţi la respiraţie şi/sau tuse persistentă).
• dacă aveţi afecţiuni ale inimii cum sunt bătăi rare ale inimii, insuficienţă cardiacă, tulburări ale bătăilor inimii (cu excepţia cazului în care acestea sunt controlate cu ajutorul unui pacemaker).
• dacă luaţi inhibitori de monoaminooxidază (MAO) sau anumite medicamente antidepresive.

Combigan nu trebuie folosit la copii cu vârsta sub 2 ani şi, în general, nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 2-17 ani. În cazul în care consideraţi că oricare dintre aceste puncte este valabil pentru dumneavoastră, nu utilizaţi Combigan înainte să vă adresaţi din nou medicului dumneavoastră.

Administrare Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna Combigan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Combigan nu trebuie folosit la sugari cu vârsta sub 2 ani. În general, Combigan nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 2 şi 17 ani). Doza uzuală de Combigan este de 1 picătură administrată de două ori pe zi, la distanţă de aproximativ 12 ore. Nu modificaţi doza şi nu opriţi administrarea fără a discuta cu medicul dumneavoastră. Dacă utilizaţi Combigan împreună cu alte picături de ochi, lăsaţi cel puţin 5 minute distanţă între administrarea Combigan şi celelalte picături. Instrucţiuni de utilizare Nu trebuie să utilizaţi flaconul dacă sigiliul de pe gâtul flaconului este rupt înainte de a începe să-l utilizaţi pentru prima oară. Spălaţi-vă pe mâini înainte de a deschide flaconul. Înclinaţi capul pe spate şi priviţi în sus.
1. Trageţi uşor în jos pleoapa inferioară până la formarea unui mic buzunar. 2. Întoarceţi flaconul şi strângeţi-l pentru a elibera o picătură în fiecare ochi care necesită tratament. 3. Daţi drumul pleoapei inferioare şi închideţi ochiul. 4. Ţineţi ochiul închis şi apăsaţi cu degetul în partea opusă a colţului ochiului (partea unde ochiul întâlneşte nasul) timp de un minut. Acest lucru ajută la împiedicarea trecerii Combigan în restul corpului.
Dacă o picătură nu intră în ochi, încercaţi din nou.
Pentru a preveni infecţiile, nu atingeţi cu vârful flaconului ochiul sau orice altceva. Puneţi capacul cu filet la loc pentru a închide flaconul, imediat după utilizare. Dacă utilizaţi mai mult Combigan decât trebuie Adulţi Dacă utilizaţi mai mult Combigan decât trebuie, este puţin probabil să aveţi probleme. Puneţi următoarea doză la ora obişnuită. Dacă sunteţi îngrijorat, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Sugari şi copii Au fost raportate câteva cazuri de supradozaj la sugarii şi copiii la care s-a folosit brimonidină (o componentă a Combigan), ca parte a tratamentului medical pentru glaucom. Manifestările includ somnolenţă, moleşeală, scădere a temperaturii corpului, paloare şi dificultăţi în respiraţie. Dacă apar oricare dintre aceste manifestări, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
Adulţi şi copii În cazul în care Combigan este înghiţit în mod accidental atunci trebuie să-l contactaţi imediat pe medicul dumneavoastră. Dacă uitaţi să utilizaţi Combigan Dacă uitaţi să utilizaţi Combigan, puneţi o singură picătură în fiecare ochi care necesită tratament imediat ce vă amintiţi, după care continuaţi să utilizaţi schema de tratament normală. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă încetaţi să utilizaţi Combigan Combigan trebuie utilizat în fiecare zi pentru a avea o acţiune adecvată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

• Substanţele active sunt tartratul de brimonidină şi timololul.
• Un ml soluţie conţine tartrat de brimonidină 2 mg şi maleat de timolol, echivalent cu timolol 5 mg.
• Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu (conservant), fosfat monosodic monohidrat, fosfat disodic heptahidrat şi apă purificată.
Cantităţi mici de acid clorhidric sau hidroxid de sodiu pot fi adăugate pentru a menţine pH-ul (un indicator al acidităţii sau alcalinităţii unei soluţii) la valorile normale.

Precauții:

Înainte să utilizaţi acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră
• dacă aveţi sau aţi avut:
- boli ale vaselor coronare ale inimii (simptomele pot include dureri în piept sau senzaţie de constricţie, respiraţie grea sau senzaţie de sufocare), insuficienţă cardiacă, tensiune arterială mică
- tulburări ale bătăilor inimii cum sunt bătăi rare ale inimii
- afecţiuni respiratorii, astm bronşic sau afecţiuni pulmonare obstructive cronice
- insuficienţă a circulaţiei periferice a sângelui (cum este boală Raynaud sau sindrom Raynaud)
- diabet zaharat, deoarece timololul poate masca semnele şi simptomele valorilor scăzute ale zahărului în sânge
- hiperactivitate a glandei tiroide, deoarece timololul poate masca semnele şi simptomele afecţiunilor tiroidei
- afecţiuni ale rinichilor sau ficatului
- tumori ale glandelor suprarenale
- intervenţie chirurgicală la nivelul ochilor pentru a reduce tensiunea din interiorul ochiului

• În cazul în care aveţi sau aţi avut orice alergie (de exemplu, febra fânului, eczemă) sau prezentaţi o reacţie alergică severă, reţineţi că poate fi necesar ca doza obişnuită de adrenalină utilizată pentru a controla o reacţie severă să fie mărită.
• Înaintea unei intervenţii chirurgicale, spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Combigan, deoarece timololul poate modifica efectele unor medicamente utilizate în timpul anesteziei.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Combigan poate provoca la unii pacienţi somnolenţă, oboseală sau vedere înceţoşată. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia simptomelor. Dacă apar orice probleme, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Combigan Lentile de contact
• Nu utilizaţi Combigan atunci când purtaţi lentile de contact. Aşteptaţi cel puţin 15 minute după utilizarea Combigan înainte de a vă pune din nou lentilele de contact.
• Un conservant din Combigan (clorură de benzalconiu) poate provoca iritaţie la nivelul ochilor şi, de asemenea, poate decolora lentilele de contact moi.

Reacții adverse ale Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie:

Ca toate medicamentele, Combigan poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă manifestaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
• Insuficienţă cardiacă (de exemplu, dureri în piept) sau bătăi neregulate ale inimii
• Bătăi rapide sau lente ale inimii ori tensiune arterială scăzută
Probabilitatea apariţiei unei reacţii adverse este descrisă de categoriile următoare:
Cu frecvenţă necunoscută Frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile
Foarte frecvente Afectează mai mult de 1 utilizator din 10 Frecvente Afectează mai puţin de 1 utilizator din 10
Mai puţin frecvente Afectează mai puţin de 1 utilizator din 100
Combigan poate provoca următoarele reacţii adverse: Afectare a ochiului Foarte frecvente: Înroşire a ochiului sau arsuri la nivelul ochiului.

Frecvente:
• Înţepături sau durere la nivelul ochiului
• Reacţie alergică la nivelul ochiului sau al pielii din jurul ochiului
• Mici crăpături pe suprafaţa ochiului (cu sau fără inflamare)
• Umflare, înroşire sau inflamare a pleoapei
• Iritaţie sau senzaţie de corp străin în ochi
• Mâncărimi la nivelul ochiului şi pleoapei
• Foliculi sau puncte albe la nivelul stratului transparent care acoperă suprafaţa ochiului
• Tulburări de vedere
• Lăcrimare
• Uscare a ochiului
• Ochi lipicioşi

Mai puţin frecvente:
• Dificultate de a vedea clar
• Umflare sau inflamare a stratului transparent care acoperă suprafaţa ochiului
• Ochi obosiţi
• Sensibilitate la lumină
• Durere la nivelul pleoapei
• Albirea stratului transparent care acoperă suprafaţa ochiului • Umflare sau apariţie a unor zone inflamate sub suprafaţa ochiului
• Pete în câmpul vizual

Cu frecvenţă necunoscută
• Vedere înceţoşată

Afectare a organismului:
Frecvente:
• Tensiune arterială crescută
• Depresie
• Somnolenţă
• Dureri de cap
• Uscăciune a gurii
• Stare generală de slăbiciune

Mai puţin frecvente:
• Insuficienţă cardiacă
• Bătăi neregulate ale inimii
• Ameţeli
• Leşin
• Uscăciune a nasului
• Tulburări ale gustului
• Greaţă
• Diaree

Cu frecvenţă necunoscută:
• Bătăi rapide sau lente ale inimii
• Tensiune arterială scăzută
• Înroşire a feţei

Unele dintre aceste reacţii adverse pot fi determinate de o alergie la oricare dintre componente. Reacţii adverse suplimentare s-au observat la pacienţii care utilizează picături conţinând brimonidină sau timolol şi, ca urmare, este posibil să apară şi după administrarea Combigan.

Brimonidina poate provoca următoarele reacţii adverse suplimentare:
- inflamare în interiorul ochiului, micşorare a pupilelor, tulburări de somn, simptome asemănătoare gripei, dificultăţi de respiraţie, simptome la nivelul stomacului şi de digestie, reacţii alergice generale, reacţii la nivelul pielii, inclusiv înroşire, umflare a feţei, mâncărimi, erupţii trecătoare pe piele şi lărgire a vaselor de sânge. Similar altor medicamente administrate la nivelul ochilor, Combigan (brimonidină/timolol) se absoarbe în sânge.

Absorbţia timololului, un component beta-blocant al COMGIBAN, poate provoca reacţii adverse similare cu cele observate în cazul beta- blocantelor administrate „intravenos” şi/sau pe cale „orală”. Probabilitatea apariţiei reacţiilor adverse în urma utilizării picăturilor de ochi este mai redusă decât în cazul în care medicamentele sunt administrate, de exemplu, pe cale orală sau injectabilă.

Reacţiile adverse prezentate includ reacţii observate în cadrul clasei de medicamente beta-blocante atunci când sunt utilizate pentru tratamentul afecţiunilor de la nivelul ochilor:
- Reacţii alergice generalizate, inclusiv umflături sub piele (care pot apărea în zone cum sunt faţa şi membrele şi care pot astupa căile respiratorii, fapt ce poate cauza dificultăţi la înghiţire sau respiraţie), urticarie (sau erupţie trecătoare pe piele cu mâncărimi), erupţie trecătoare pe piele localizată şi generalizată, mâncărimi, reacţie alergică severă, cu debut subit, care poate pune viaţa în pericol
- Valori scăzute ale zahărului în sânge
- Tulburări ale somnului (insomnie), coşmaruri, pierderi de memorie
- Accident vascular cerebral, scădere a fluxului de sânge către creier, agravare a semnelor şi simptomelor miasteniei gravis (afecţiune a musculaturii), senzaţii neobişnuite (furnicături).
- Inflamare a corneei, dezlipire a unei membrane aflate sub retină, care conţine vase de sânge, în urma unei trabeculectomii, fapt care poate cauza tulburări de vedere, reducere a sensibilităţii corneei, eroziune a corneei (leziuni la nivelul stratului de suprafaţă al globului ocular), cădere a pleoapei superioare (ca şi cum ochiul ar fi pe jumătate închis), vedere dublă
- Dureri în piept, edem (acumulare de lichid), modificări ale ritmului sau vitezei bătăilor inimii, o anumită tulburare a bătăilor inimii, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă,
- Sindrom Raynaud, mâini şi picioare reci - Îngustare a căilor respiratorii de la nivelul plămânilor (predominant în rândul pacienţilor cu afecţiuni anterioare), dificultăţi de respiraţie, tuse - Indigestie, durere abdominală, vărsături
- Cădere a părului, erupţie trecătoare pe piele cu aspect alb-argintiu (erupţii psoriaziforme) sau agravare a psoriazisului, erupţie trecătoare pe piele
- Dureri musculare care nu sunt cauzate de exerciţiu fizic
- Disfuncţii sexuale, scădere a dorinţei sexuale
- Slăbiciune musculară/oboseală Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Combigan poate influenţa sau poate fi influenţat de alte medicamente pe care le utilizaţi, inclusiv alte picături de ochi pentru tratamentul glaucomului.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente pentru orice afecţiune, chiar dacă nu sunt asociate bolii dumneavoastră de ochi, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Există câteva medicamente care pot interfera cu Combigan, aşadar este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:
• analgezice
• medicamente care vă ajută să dormiţi sau medicamente pentru anxietate
• medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială)
• medicamente pentru tratamentul bolilor de inimă (de exemplu, bătăi anormale ale inimii), cum sunt beta-blocante, digoxină sau chinidină (utilizată pentru tratamentul bolilor de inimă şi al unor tipuri de malarie)
• medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat sau al cantităţii ridicate de zahăr din sânge
• medicamente pentru tratamentul depresiei, cum sunt fluoxetină şi paroxetină
• alte picături de ochi utilizate pentru diminuarea tensiunii ridicate din interiorul ochiului (glaucom)
• medicamente pentru tratamentul reacţiilor alergice severe
• medicamente care afectează anumiţi hormoni ai organismului dumneavoastră, cum sunt adrenalina şi dopamina
• medicamente care afectează muşchii vaselor dumneavoastră de sânge
• medicamente pentru tratamentul arsurilor la stomac sau ulcerelor de la nivelul stomacului Dacă doza oricăruia dintre medicamentele pe care le luaţi în prezent se schimbă sau consumaţi în mod regulat alcool etilic, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră. Dacă urmează să vi se administreze anestezice, trebuie să spuneţi medicului sau dentistului că luaţi Combigan.

Administrarea de Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Combigan nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă medicul dumneavoastră recomandă acest lucru. Dacă alăptaţi, nu trebuie să utilizaţi Combigan. Timololul poate trece în laptele matern.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Combigan este o soluţie oftalmică limpede, sterilă, izotonică, de culoare galben-verzuie, într-un flacon din plastic cu capac cu filet. Fiecare flacon este umplut aproximativ pe jumătate şi conţine 5 mililitri de soluţie. Ambalajele conţin fie 1 flacon, fie 3 flacoane. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra flaconul în ambalajul secundar pentru a fi protejat de lumină.
Nu deschideţi mai mult de un flacon în acelaşi timp. Nu utilizaţi Combigan după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Trebuie să aruncaţi flaconul cel târziu la patru săptămâni după ce l-aţi deschis prima oară, chiar dacă au mai rămas câteva picături. Acest lucru va preveni infecţiile. Pentru a vă ajuta să vă amintiţi, notaţi data la care l-aţi deschis, în spaţiul de pe cutie prevăzut în acest scop. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Combigan 2 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.