Prospect Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie

Substanța activă: betaxololum
Producator: S.C. Rompharm Company S.R.L., România
Clasa ATC: [S01ED]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> agenti beta-blocanti
Betax se utilizează pentru scăderea presiunii intraoculare crescute. Această presiune crescută poate determina o afecţiune numită glaucom.

Presiunea intraoculară crescută
Globii oculari conţin un lichid apos care hrăneşte interiorul ochiului. Acest lichid este permanent eliminat din ochi şi în acelaşi timp un nou lichid este produs pentru a-l înlocui. Dacă ochiul se umple mai repede decât se goleşte, presiunea din interiorul său creşte. Dacă această creştere este prea mare, poate dăuna vederii.
Betax face parte dintr-un grup de medicamente pentru glaucom, denumite beta-blocante. Este eficace în scăderea presiunii lichidului din ochiul/ochii dumneavoastră. Poate fi utilizat singur în tratament sau împreună cu alte picături pentru ochi, care de asemenea reduc presiunea intraoculară.

Indicații Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie:

Betax este indicat în tratamentul pacienţilor:
- cu hipertensiune intraoculară;
- cu glaucom cu unghi deschis (glaucom cronic simplu);
- fără cristalin (afakici) cu glaucom;
- cu glaucom cu unghi închis şi antecedente de glaucom cu unghi închis, apărut spontan sau indus de terapia medicamentoasă, la ochiul opus, la care ar fi necesară reducerea presiunii intraoculare.

Contraindicații:

Nu luaţi Betax:
- dacă sunteţi alergic la betaxolol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- dacă suferiţi de astm într-o formă severă sau aţi avut antecedente de astm;
- dacă suferiţi de o boală cronică obstructivă a plămânilor;
- dacă aveţi o afecţiune cardiacă, de exemplu, bloc cardiac, bradicardie (încetinirea bătăilor inimii), insuficienţă cardiacă necontrolată medicamentos, şoc cardiogen, angină pectorală Prinzmetal, hipotensiune arterială;
- dacă suferiţi de sindrom Raynaud sau alte boli arteriale periferice;
- dacă suferiţi de feocromocitom netratat.

Administrare Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza adecvată şi durata tratamentului vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.

Doza uzuală la adulţi, inclusiv vârstnici, este de o picătură în ochiul (ochii) afectat (afectaţi), dimineaţa şi seara.

Utilizaţi Betax aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră până când vă va spune să opriţi tratamentul.

Dacă folosiţi Betax împreună cu alte picături oftalmice, păstraţi un interval de cel puţin 15 minute între administrări.

Persoane care poartă lentile de contact
Dacă purtaţi lentile de contact, acestea trebuie înlăturate înainte de a utiliza Betax. După utilizarea Betax trebuie să aşteptaţi 15 minute înainte de a vă reaplica lentilele de contact.

Spălaţi-vă pe mâini înainte de a administra picăturile.
Deschideţi capacul flaconului, daţi capul pe spate, presaţi cu degetul la baza ochiului, spre nas, apăsaţi flaconul şi puneţi o picătură de soluţie în ochiul afectat.
Este recomandat să ţineţi ochii închişi 1-2 minute după administrarea produsului.
Când administraţi picăturile, nu atingeţi cu dopul picurător ochii sau zona din jurul ochilor. Dopul picurător se poate contamina cu bacterii care pot produce infecţii ale ochilor, ce pot conduce la afecţiuni grave ale ochilor, chiar la pierderea vederii. Pentru a evita orice fel de contaminare, nu atingeţi nici un fel de suprafeţe cu dopul picurător.
Închideţi bine flaconul după administrare.
Este importantă administrarea medicamentului aşa cum v-a fost prescris de către medic.
Nu luaţi alte medicamente până când nu discutaţi cu medicul sau farmacistul.
Doza adecvată şi durata tratamentului vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.
Doza uzuală recomandată este de o picătură în ochiul (ochii) afectat (aţi), dimineaţa şi seara.
Dacă folosiţi Betax împreună cu alte picături oftalmice, păstraţi un interval de cel puţin 15 minute între administrări.
Nu modificaţi doza administrată fără să vă adresaţi medicului dumnevoastră.
Dacă trebuie să opriţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Contactaţi-vă medicul fără întârziere, dacă trebuie să suferiţi o operaţie chirurgicală la nivel ocular, sau au intervenit anumite condiţii care nu erau prezente în momentul în care v-a fost prescris medicamentul (o anumită traumă, o infecţie, etc.).

Dacă utilizaţi Betax mai mult decât trebuie
Dacă aţi administrat mai multe picături sau aţi înghiţit accidental soluţia, trebuie să contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Betax
Dacă aţi uitat să vă administraţi o doză, administraţi-o cât mai curând posibil. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să v-o administraţi.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betax
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă doriţi să încetaţi utilizarea Betax.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie:

- Substanţa activă este betaxolol (sub formă de clorhidrat de betaxolol). Un mililitru Betax picături oftalmice, soluţie conţine 5 mg betaxolol. O picătură conţine 0,156 mg betaxolol.
- Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, edetat disodic, clorură de benzalconiu, hidroxid de sodiu 0,1 M (pentru ajustarea pH-ului), apă purificată.

Atenționări:

Înainte să utilizaţi Betax adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră, dacă:
- dacă aveţi sau aţi avut în trecut probleme medicale, mai ales astm bronşic sau orice probleme la nivel pulmonar, cardiovascular sau tiroidian,
- dacă sunteţi alergic la orice fel de medicament,
- dacă purtaţi lentile de contact moi,
- dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că sunteţi însărcinată,
- dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi,
- dacă sunteţi sportiv de performanţă (betaxololul poate induce un răspuns fals-pozitiv la testul anti-doping).

Copii şi adolescenţi
Betax nu a fost testat la copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani şi, prin urmare, nu trebuie utilizat de către pacienţii cu vârsta sub 18 ani.

Reacții adverse ale Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie:

Ca toate medicamentele, Betax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Vă puteţi administra picăturile în continuare, exceptând situaţia în care reacţiile adverse sunt grave.
Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Tulburări oculare: disconfort trecător (manifestat prin înţepături şi lăcrimare la administrare), înceţoşarea vederii, senzaţie de corp străin, sensibilitate la lumină, lăcrimare, mâncărime, ochi uscat, roşeaţă oculară, iritaţia sau inflamaţia corneei, secreţii oculare, durere oculară, scăderea acuităţii vizuale şi cruste depuse pe gene.

Tulburări generale (în special la pacienţii cărora li se administrează concomitent beta-blocante orale): încetinirea ritmului cardiac, respiraţie dificilă, secreţii bronşice vâscoase, crize de astm, ameţeală, insomnie, dureri de cap, depresie, căderea părului, accentuarea simptomelor specifice sindromului Raynaud, slăbiciunea muschilor, accentuarea simptomelor de miastenia gravis, hipoglicemie, impotenţă sexuală, coşmaruri, manifestări psihotice, erupţie uricariană, necroliză epidermică toxică, glosită.

Alte reacţii raportante la administrarea altor preparate conţinând şi betaxolol au inclus: reacţii alergice, scăderea sensibilităţii corneene, edem şi anizocorie.
Reacţiile adverse sunt mai frecvente la pacienţii cu decompensare renală, dat fiind faptul că betaxololul se elimină pe cale renală.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Este important mai ales dacă folosiţi medicamente:
- care scad presiunea arterială sanguină sau care sunt folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare;
- medicamente antidiabetice, hipoglicemiante (inclusiv insulină);
- rezerpină;
- alte beta-blocante sistemice.

Administrarea de Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Betax este o soluţie limpede, incoloră.

Ambalaj:
Cutie cu un flacon din PEJD, prevăzut cu picurător din PEJD cu capac din PEÎD, a 5 ml picături oftalmice soluţie.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Trebuie să aruncaţi flaconul cel târziu la patru săptămâni după ce l-aţi deschis prima oară, chiar dacă au mai rămas câteva picături. Acest lucru va preveni infecţiile. Pentru a vă ajuta să vă amintiţi, notaţi data la care l-aţi deschis, în spaţiul de pe cutie.

Nu utilizaţi Betax după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP:). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă betaxololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Betax 5mg/m picături oftalmice, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.