Prospect Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza

Substanța activă: dorzolamida/timolol
Producator: Laboratoires Merck Sharp & Dohme - Chibret, Franta
Clasa ATC: [S01ED]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> agenti beta-blocanti

Indicații Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza:

Cosopt fără conservant este prescris pentru scăderea presiunii crescute din interiorul ochiului în cadrul tratamentului glaucomului, atunci când tratamentul numai cu picături oftalmice care conţin beta-blocant nu este adecvat.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Cosopt fără conservant
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de dorzolamidă, maleat de timolol sau la oricare dintre celelalte componente ale Cosopt fără conservant.
* dacă aveţi o afecţiune respiratorie, cum sunt astm bronşic, istoric de astm bronşic sau altă boală pulmonară obstructivă cronică.
* dacă aveţi anumite afecţiuni ale inimii, incluzând anumite tulburări ale ritmului de bătaie a inimii, care determină bătăi anormal de lente ale inimii sau insuficienţă cardiacă severă.
* dacă aveţi o afecţiune severă sau probleme severe ale rinichilor, sau aţi avut în trecut pietre la rinichi.
* dacă aveţi aciditate în exces în sânge cauzată de acumularea de ioni de clor în sânge (acidoză hipercloremică).

În cazul în care nu sunteţi sigur dacă trebuie să utilizaţi Cosopt fără conservant, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Administrare Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza:

Utilizaţi întotdeauna Cosopt fără conservant exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza adecvată şi durata tratamentului vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.
Doza uzuală este de o picătură administrată la nivelul ochiului(ochilor) afectat(afectaţi), dimineaţa şi seara.
Dacă utilizaţi Cosopt fără conservant în asociere cu alte picături oftalmice, acestea trebuie administrate separat, la interval de cel puţin 10 minute.
Nu modificaţi doza de medicament fără a discuta înainte cu medicul dumneavoastră.
Nu trebuie să atingeţi cu vârful fiolei unidoză ochiul sau zonele din jurul acestuia. Acesta se poate contamina cu bacterii care pot determina apariţia unor infecţii oculare, producând leziuni oculare grave, chiar pierderea vederii. Pentru a evita contaminarea recipientului unidoză, nu atingeţi nicio suprafaţă cu vârful recipientului unidoză.

Instrucţiuni de utilizare
Soluţia dintr-o fiolă unidoză de Cosopt fără conservant trebuie utilizată imediat după deschidere pentru administrare în ochiul(ochii) afectat(afectaţi). Deoarece sterilitatea soluţiei nu poate fi menţinută după deschiderea fiolei unidoză, o nouă fiolă trebuie deschisă la fiecare utilizare şi trebuie aruncată imediat după administrare.
1. Deschideţi plicul care conţine 15 fiole unidoză individuale. În fiecare plic sunt 3 benzi a câte 5 fiole unidoză.
2. Spălaţi-vă mai întâi pe mâini şi apoi desprindeţi o singură fiolă unidoză de pe bandă şi răsuciţi vârful pentru a deschide fiola unidoză.
3. Aplecaţi capul pe spate şi trageţi uşor în jos de pleoapa inferioară pentru a forma un ,,buzunăraş" între pleoapă şi ochi.
4. Puneţi o picătură în ochiul(ochii) afectat(afectaţi) după cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Fiecare fiolă unidoză conţine soluţie suficientă pentru ambii ochi
5. După ce aţi pus picătura în ochi, aruncaţi fiola unidoză utilizată chiar dacă a mai rămas soluţie, pentru a evita contaminarea soluţiei fără conservant.
6. Păstraţi fiolele rămase în plic; fiolele rămase trebuie utilizate în decurs de 15 zile după deschiderea plicului. Dacă au mai rămas fiole după 15 zile de la deschiderea plicului, acestea trebuie aruncate în siguranţă şi trebuie deschis un nou plic. Este important să continuaţi să
folosiţi picăturile oftalmice conform recomandărilor medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Cosopt fără conservant decât trebuie
Dacă administraţi prea multe picături la nivelul ochiului sau dacă înghiţiţi orice cantitate din conţinutul flaconului, pot să apară, printre alte efecte, ameţeli, dificultăţi de respiraţie sau senzaţie că bătăile inimii dumneavoastră s-au rărit. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să utilizaţi Cosopt fără conservant
Este important să utilizaţi Cosopt fără conservant aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Dacă aţi omis o doză, administraţi-o cât de curând posibil. Cu toate acestea, dacă se apropie momentul administrării dozei următoare, renunţaţi la doza omisă şi reveniţi la schema obişnuită de administrare.
Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Cosopt fără conservant
Dacă doriţi să încetaţi utilizarea acestui medicament, discutaţi înainte cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Cosopt fără conservant conţine două substanţe active: dorzolamidă şi timolol.
* Dorzolamida aparţine unui grup de medicamente numite "inhibitori ai anhidrazei carbonice".
* Timololul aparţine unui grup de medicamente numite "beta-blocante".

Aceste medicamente scad presiunea din interiorul ochiului în moduri diferite.

Compoziție Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza:

Substanţele active dorzolamidă şi timolol.
Fiecare mililitru conţine dorzolamidă 20 mg (sub formă de clorhidrat de dorzolamidă 22,26 mg) şi timolol 5 mg (sub formă de maleat de timolol 6,83 mg).

Celelalte componente sunt: hidroxietilceluloză, manitol, citrat de sodiu, hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cosopt fără conservant
Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice problemă de sănătate sau afecţiune a ochiului pe care o aveţi în prezent sau aţi avut-o în trecut, în special astm bronşic şi alte afecţiuni ale plămânilor, afecţiuni ale inimii, probleme cu circulaţia sângelui, tensiune arterială mică, diabet zaharat, concentraţie mică a zahărului în sânge (hipoglicemie), afecţiuni ale glandei tiroide şi despre orice alergie sau reacţii anafilactice.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi slăbiciune musculară sau aţi fost diagnosticat cu miastenia gravis.
Dacă observaţi apariţia oricărei iritaţii oculare sau a oricăror alte probleme noi la nivelul ochiului, cum sunt înroşirea ochiului sau umflarea pleoapelor, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
În cazul în care consideraţi că în urma utilizării Cosopt fără conservant a apărut o reacţie alergică sau hipersensibilitate (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, reacţii severe pe piele sau înroşire şi senzaţie de mâncărime oculară), întrerupeţi utilizarea Cosopt fără conservant şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi apariţia unei infecţii la nivelul ochiului, suferiţi un traumatism ocular, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului sau observaţi apariţia unei reacţii inclusiv simptome noi sau agravarea celor existente.
La administrarea Cosopt fără conservant prin instilare la nivel ocular, este posibil ca acesta să acţioneze în întregul organism.
Cosopt fără conservant nu a fost studiat la pacienţii care poartă lentile de contact. Dacă purtaţi lentile de contact moi, trebuie să vă discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Cosopt fără conservant.

Atenționări:

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Există experienţă limitată privind utilizarea Cosopt (formularea cu conservant) la sugari şi copii şi adolescenţi.

Utilizarea la vârstnici
În studiile efectuate cu Cosopt (formularea cu conservant), efectele administrării Cosopt (formularea cu conservant) au fost similare la pacienţii vârstnici şi pacienţii mai tineri.

Utilizarea la pacienţi cu insuficienţă hepatică
Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice afecţiuni ale ficatului pe care le aveţi în prezent sau le-aţi avut în trecut.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Există reacţii adverse asociate administrării Cosopt, cum este vederea înceţoşată, care pot vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule şi/sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje până când nu vă simţiţi bine sau vederea dumneavoastră este clară.

Reacții adverse ale Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza:

Ca toate medicamentele, Cosopt fără conservant poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar
la toate persoanele.
În cazul apariţiei acestora, este posibil să aveţi nevoie de asistenţă medicală.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cazul utilizării Cosopt sau a uneia dintre
componentele sale, fie în timpul studiilor clinice, fie după punerea pe piaţă a medicamentului:
5
Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi)
Senzaţie de arsură sau înţepături la nivelul ochiului, modificări ale gustului
Reacţii adverse frecvente (apar între 1 din 10 şi 1 din 100 pacienţi trataţi)
Înroşirea ochiului(ochilor) şi a zonelor din jurul acestuia(acestora), lăcrimare sau senzaţie de mâncărime la nivelul ochiului(ochilor) şi afectarea suprafeţei ochiului, umflare şi/sau iritaţie a ochiului(ochilor) şi a zonelor din jurul acestuia(acestora), cruste la nivelul ploapei, durere oculară, uscăciune a ochilor, vedere înceţoşată, dureri de cap, sinuzită, greaţă şi oboseală
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar între 1 din 100 şi 1 din 1000 pacienţi trataţi)
Ameţeli, depresie, inflamaţie la nivelul irisului, vedere înceţoşată încluzând modifcări de refracţie (ca urmare a întreruperii tratamentului miotic în unele cazuri), bătăi ale inimii încetinite, leşin, indigestie şi pietre la rinichi
Reacţii adverse rare (apar între 1 din 1000 şi 1 din 10000 pacienţi trataţi)
Lupus eritematos sistemic, senzaţie de furnicături sau amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor, insomnie, coşmaruri, pierderi de memorie, slăbiciune musculară, scăderea apetitului sexual, accident vascular cerebral, miopie temporară care se poate rezolva la oprirea tratamentului, dezlipire a coroidei (după intervenţii chirurgicale de filtrare), căderea pleoapei, vedere dublă, zgomote în ureche, tensiune arterială scăzută, bătăi ale inimii neregulate, dureri în piept, palpitaţii, atac cardiac, umflarea sau senzaţie de rece la nivelul mâinilor şi picioarelor şi circulaţie deficitară la nivelul braţelor şi gambelor, crampe musculare şi/sau dureri musculare la nivelul picioarelor în timpul mersului (claudicaţie), dificultăţi de respiraţie, deteriorarea funcţiei pulmonare, secreţii nazale sau nas înfundat, sângerări nazale, bronhospasm (predominant la pacienţii cu boală bronhospastică preexistentă), tuse, iritaţie în gât, senzaţie de uscăciune a gurii, diaree, dermatită de contact, căderea părului, psoriazis sau agravarea psoriazisului, boală Peyronie (care poate determina o curbare a penisului), senzaţie de slăbiciune/oboseală, reacţii de tip alergic cum sunt erupţii trecătoare pe piele, blânde, senzaţie de mâncărime, în cazuri rare posibila umflare a buzelor, ochilor şi gurii, respiraţie şuierătoare sau reacţii severe pe piele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv alte picături oftalmice sau medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă:
* utilizaţi medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru tratamentul bolilor de inimă (cum sunt blocante ale canalelor de calciu, beta-blocante sau digoxină)
* utilizaţi medicamente pentru tratamentul unui ritm cardiac anormal sau neregulat, cum sunt blocante ale canalelor de calciu, beta-blocante sau digoxină
* utilizaţi un alte picături oftalmice care conţin beta-blocante
* utilizaţi un alt inhibitor al anhidrazei carbonice cum este acetazolamida
* utilizaţi inhibitori de monoaminoxidază (IMAO)
* utilizaţi un medicament parasimpatomimetic care este posibil să fi fost prescris pentru a vă ajuta să urinaţi. Medicamentele parasimpatomimetice reprezintă un grup special de medicamente care sunt utilizate uneori şi pentru a ajuta la restabilirea mişcărilor normale de la nivel intestinal
* utilizaţi narcotice, cum este morfina, folosită în tratamentul durerii moderate până la severă
* utilizaţi medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat
* utilizaţi medicamente pentru tratamentul depresiei.
* utilizaţi medicamente numite sulfonamide.

Administrarea de Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Utilizarea în timpul sarcinii
Nu trebuie să utilizaţi Cosopt fără conservant în timpul sarcinii. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Utilizarea în timpul alăptării
În cazul în care tratamentul cu Cosopt fără conservant este necesar, alăptarea nu este recomandată. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Cosopt fără conservant este o soluţie limpede, incoloră până la aproape incoloră, uşor vâscoasă. Fiecare plic de aluminiu conţine 15 fiole unidoză din polietilenă cu densitate mică care conţin 0,2 ml de soluţie.

Mărimi de ambalaj
30 x 0,2 ml (2 plicuri cu câte 15 recipiente unidoză)
60 x 0,2 ml (4 plicuri cu câte 15 recipiente unidoză)
120 x 0,2 ml (8 plicuri cu câte 15 recipiente unidoză)
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se utiliza plicul de Cosopt fără conservant după data de expirare înscrisă pe folia plicului după EXP urmat de 6 cifre. Primele 2 cifre indică luna, ultimele 4 cifre indică anul. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperature peste 30ºC.
A nu se congela.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Puteţi folosi Cosopt fără conservant timp de 15 zile de la prima deschidere a plicului.
Aruncaţi orice fiolă unidoză neutilizată după această perioadă.
Aruncaţi fiolele unidoză deschise după prima utilizare chiar dacă a mai rămas soluţie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Cosopt fara conservant 20 mg/ml+5 mg/ml pic. oftal., sol., recipient unidoza vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.