Prospect Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate

Substanța activă: amlodipinum
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate:

Amlodipină Bluefish aparţine unui grup de medicamente numit antagonişti ai calciului (blocante ale canalelor de calciu).
Amlodipină Bluefish se utilizează în tratamentul:
- hipertensiunii arteriale
- durerii toracice cauzată de îngustarea arterelor coronare ale inimii (angină pectorală) sau al unei forme mult mai rare de durere toracică datorată spasmului arterelor coronare ale inimii.

Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, Amlodipină Bluefish acţionează prin relaxarea vaselor de sânge, astfel că sângele trece mult mai uşor prin acestea.

Dacă suferiţi de angină pectorală, Amlodipină Bluefish ameliorează aportul sanguin către muşchiul inimii. Astfel, aceasta va primi mai mult oxigen iar durerea toracică va fi prevenită. Amlodipină Bluefish nu determină ameliorarea imediată a durerilor toracice datorate anginei pectorale.

Contraindicații:

Nu luaţi Amlodipină Bluefish
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină, la alte tipuri similare de blocante ale canalelor de calciu (aşa numiţii derivaţi dihidropiridinici) sau la oricare dintre celelalte componente ale Amlodipinei Bluefish
- dacă suferiţi de hipotensiune arterială marcată
- dacă aportul de sânge către ţesuturi este ineficient şi se manifestă prin simptome precum hipotensiune arterială, scăderea frecvenţei pulsului, bătăi cardiace rapide (şoc, inclusiv şoc cardiogen). Şocul cardiogen este şocul datorat tulburărilor cardiace severe.
- dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă instalată în urma unui infarct miocardic
- dacă suferiţi de o obstrucţie a fluxului de sânge dinspre inimă (cum ar fi îngustarea aortei)

Administrare Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna Amlodipină Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze uzuale
Adulţi
Amlodipină Bluefish comprimate 5 mg
Doza uzuală iniţială este de 1 comprimat (echivalent la 5 mg amlodipină), o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 2 comprimate (echivalent la 10 mg amlodipină) o dată pe zi.
Amlodipină Bluefish comprimate 10 mg Doza uzuală iniţială este de 5 mg amlodipină, o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 1 comprimat (echivalent la 10 mg amlodipină) o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi (sub 18 ani)
Doza uzuală iniţială recomandată la copii şi adolescenţi(cu vârsta între 6 şi 17 ani) este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi.
În prezent nu este disponibilă Amlodipină Bluefish în concentraţia de 2,5 mg iar dozele de 2,5 mg nu pot fi obţinute din Amlodipină Bluefish 5 mg comprimate deoarece acestea nu sunt fabricate pentru a putea fi divizate în două părţi egale.
Pacienţi vârstnici
Nu există doze specifice pentru vârstnici; dar se recomandă prudenţă când doza este crescută.
Dacă aveţi probleme cu rinichii
Este recomandată doza obişnuită. Amlodipina nu poate fi eliminată din sânge prin hemodializă (rinichi artificial). Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă efectuaţi şedinţe de dializă.
Dacă aveţi probleme cu ficatul
Nu a fost determinată doza exactă necesară la pacienţii cu probleme hepatice. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de afecţiuni hepatice (vezi şi punctul "Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Bluefish).
Cum să vă luaţi medicamentul
Înghiţiţi comprimatele cu ajutorul unui pahar cu apă. Le puteţi lua cu sau fără alimente.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Amlodipină Bluefish
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât ar trebui sau dacă un copil a luat medicamentul în mod accidental, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, unui spital sau unui departament de urgenţă pentru evaluarea riscului şi pentru recomandări. Persoana în cauză trebuie să stea la orizontală cu mâinile şi picioarele ridicate(de exemplu sprijinindu-se pe nişte perne). Simptomele supradozajului sunt: ameţeli marcate şi/sau senzaţie marcată de vertij, probleme de respiraţie, senzaţie de a urina foarte des.
Dacă uitaţi să luaţi Amlodipină Bluefish
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, încă îl puteţi lua într-un interval de până la 12 ore după momentul când îl luaţi de obicei. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai luaţi doza uitată,dar luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă de Amlodipină Bluefish pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Amlodipină Bluefish
Medicul dumneavoastră v-a spus cât timp trebuie să luaţi Amlodipină Bluefish. Dacă opriţi tratamentul brusc, simptomele pot reapărea. Nu întrerupeţi tratamentul fără să discutaţi mai întâi cu medicului dumneavoastră.
Amlodipina Bluefish este folosită, în general, pentru tratamentul de lungă durată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate:

Substanţa activă este amlodipina (sub formă de besilat de amlodipină).
Fiecare comprimat conţine 10 mg amlodipină (sub formă de besilat de amlodipină).

Celelalte componente sunt: Celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.

Precauții:

Înaintea începerii tratamentului cu Amlodipină Bluefish, vă rugăm să spuneţi medicului:
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă
- dacă aveţi probleme cu ficatul
- dacă aveţi probleme cu rinichii

Vârstnici
Doza trebuie crescută cu prudenţă.

Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi şi fete cu vârsta între 6 şi 17 ani. Utilizarea Amlodipina Bluefish nu a fost studiată la copiii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vă rugăm să fiţi precauţi dacă conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje în timp ce luaţi acest medicament. Este posibil ca Amlodipină Bluefish să nu vă afecteze în mod direct capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, unii pacienţi prezintă reacţii adverse precum ameţeli sau somnolenţă corelate cu scăderea tensiunii arteriale (vezi punctul 4, reacţii adverse posibile). Astfel de reacţii adverse, apar mai frecvent la începutul tratamentului cu Amlodipină Bluefish sau după creşteri ale dozelor. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, trebuie să vă abţineţi de la conducerea vehiculelor şi de la alte activităţi care necesită o atenţie sporită.

Reacții adverse ale Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Amlodipină Bluefish poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Pentru evaluarea reacţiilor adverse s-a utilizat următoarea convenţie de frecvenţă:
Foarte frecvente
Afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori
Frecvente
Afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente
Afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000
Rare
Afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000
Foarte rare
Afectează mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori
Cu frecvenţă necunoscută
Frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile
În timpul tratamentului cu Amlodipină Bluefish au fost observate următoarele reacţii adverse:
Tulburări hematologice şi limfatice
Foarte rare:
- scădere a numărului de celule albe din sânge care poate determina febră inexplicabilă, durere în gât şi simptome asemănătoare gripei (leucocitopenie)
- scădere a numărului de trombocite din sânge, care poate determina învineţiri sau sângerări nazale apărute mai uşor decât de obicei (trombocitopenie)
Tulburări ale sistemului imunitar
Foarte rare:
- reacţii alergice
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Foarte rare:
- concentraţie mărită de zahăr în sânge
Tulburări psihice
Mai puţin frecvente:
- tulburări ale somnului, iritabilitate, depresie, modificări ale dispoziţiei, inclusiv anxietate
Rare:
- confuzie
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente:
- durere de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli
Mai puţin frecvente:
- tremurat necontrolat (tremor), leşin (sincopă), furnicături (parestezie), scădere a sensibilităţii (hipoestezie), tulburări ale gustului.
Foarte rare:
- durere sau senzaţia de amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor (neuropatie periferică), creştere a tonusului muscular (hipertonie)
Tulburări oculare
Mai puţin frecvente:
- tulburări vizuale
Tulburări acustice şi vestibulare
Mai puţin frecvente:
- ţiuit în urechi (tinitus)
Tulburări cardiace
Mai puţin frecvente:
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii (palpitaţii)
Foarte rare:
- creştere a frecvenţei cardiace (tahicardie), durere toracică, agravare a anginei pectorale pot să apară la începutul tratamentului.
Au fost raportate cazuri izolate de infarct miocardic, bătăi cardiace neregulate şi durere toracică (angină pectorală), dar nu a fost stabilită o legătură directă cu tratamentul cu amlodipină.
Tulburări vasculare
Frecvente:
- înroşire a feţei şi senzaţie de căldură (în special la începutul tratamentului)
Mai puţin frecvente:
- hipotensiune arterială,
Foarte rare:
- inflamare a vaselor de sânge
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Mai puţin frecvente:
- dificultăţi în respiraţie, inflamare a mucoasei nazale (rinită),
Foarte rare:
- tuse
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente:
- greaţă, durere abdominală
Mai puţin frecvente:
- vărsături, diaree, constipaţie, uscare a gurii, probleme digestive
Foarte rare:
- inflamare a mucoasei stomacului (gastrită), inflamare a pancreasului (pancreatită), tumefiere a gingiilor (hiperplazie gingivală)
Tulburări hepatobiliare
Foarte rare:
- creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice, îngălbenire a pielii şi albului ochilor, care pot fi rezultatul modificării funcţiei hepatice sau a inflamării ficatului.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente:
- senzaţie de înţepături şi furnicături la nivelul pielii (exantem), mâncărime, erupţie cutanată, cădere a părului, transpiraţii abundente, modificări de culoare ale pielii, erupţii cutanate determinate de sângerări din vasele de sânge periferice de sub piele (purpură)
Foarte rare:
- reacţii alergice însoţite de umflarea pielii feţei sau extremităţilor, sensibilitate crescută la lumină (fotosensibilitate), umflare a buzelor sau limbii, umflare a mucoasei de la nivelul gurii sau gâtului, determinând senzaţia de lipsă de aer şi dificultăţi la înghiţire (angioedem). În cazul apariţiei oricăruia dintre simptomele de mai sus luaţi imediat legătura cu un departament de urgenţă sau cu un medic. Au fost raportate cazuri izolate de reacţii alergice ale pielii cu pete roşii neregulate, determinate de medicament (eritem exsudativ polimorf) sau reacţii alergice severe cu erupţii sub formă de băşici la nivelul pielii şi mucoaselor (dermatită exfoliativă, sindromul Stevens Johnson).
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Frecvente:
- tumefiere a gleznelor
Mai puţin frecvente:
- crampe musculare, durere de spate, dureri musculare şi la nivelul articulaţiilor
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Mai puţin frecvente:
- necesitatea de a urina des, urinare nocturnă excesivă (nicturie), tulburări de urinare
Tulburări ale aparatului genital şi sânului
Mai puţin frecvente:
- impotenţă, mărire a sânilor la bărbaţi (ginecomastie)
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Frecvente:
- reţinere de lichide în ţesuturi (edem), oboseală (fatigabilitate)
Mai puţin frecvente:
- durere în piept, senzaţie de slăbiciune (astenie), durere, stare generală de rău
Investigaţii diagnostice
Mai puţin frecvente
- creştere sau scădere în greutate

Interacțiuni cu alte medicamente:

Anumite medicamente (inclusiv medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, medicamentele din plante) pot influenţa sau pot fi influenţate de Amlodipină Bluefish, determinând modificări ale efectelor ambelor medicamente.

Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente:
- Medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale, de exemplu beta-blocante, inhibitori ai ECA, blocante ale receptorilor alfa1-adrenergici şi diuretice. Amlodipina poate creşte efectul de reducere a tensiunii arteriale al acestor medicamente.
- Diltiazem (un medicament pentru inimă) poate intensifica efectul Amlodipină Bluefish.
- Ketoconazol şi itraconazol (medicamente antifungice) pot intensifica efectul Amlodipină Bluefish.
- Inhibitori ai proteazelor HIV (medicamente antivirale utilizate pentru a trata infecţiile HIV, de exemplu ritonavir) pot intensifica efectul Amlodipină Bluefish.
- Claritromicină, eritromicină, şi telitromicină (antibiotice) pot intensifica efectul Amlodipină Bluefish.
- Nefazodonă (medicament pentru tratamentul depresiei) poate intensifica efectul Amlodipină Bluefish.
- Rifampicină şi rifabutină (antibiotice) pot reduce efectul Amlodipină Bluefish.
- Extract de rădăcină de sunătoare (Hypericum perforatum, medicamente din plante folosite pentru depresie) poate reduce efectul Amlodipină Bluefish.
- Dexametazonă (cortizon) poate reduce efectul Amlodipină Bluefish
- Fenobarbital, fenitoină şi carbamazepină (medicamente pentru epilepsie) pot reduce efectul Amlodipină Bluefish.
- Nevirapină (medicament antiviral) poate reduce efectul Amlodipină Bluefish.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Folosirea Amlodipină Bluefish cu alimente şi băuturi
Amlodipină Bluefish trebuie luată cu lichide (de exemplu un pahar cu apă), cu sau fără alimente.

Administrarea de Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru o posibilă schimbare a tratamentului antihipertensiv în cazul în care rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Amlodipină Bluefish
Nu există date suficiente pentru a evalua riscul pentru copil în cazul în care luaţi amlodipină în timpul sarcinii.
Nu luaţi Amlodipină Bluefish dacă alăptaţi. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Amlodipină Bluefish 10 mg: Comprimate rotunde cu feţe plane şi margini teşite, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu "C" pe una dintre feţe şi cu "59" pe cealaltă faţă.

Blistere din PVC-PVdC/Al
Cutii cu 14, 20, 28, 30, 50 şi 100 de comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie cormercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Amlodipină Bluefish după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă amlodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Amlodipina Bluefish 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.