Prospect Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate

Substanța activă: amlodipinum
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate:

Amlodipină Actavis, comprimate aparţine grupului de medicamente numit blocante ale canalelor de calciu.

Amlodipină Actavis, comprimate se utilizează pentru a trata:
- hipertensiunea arterială
- durerea toracică cauzată de îngustarea arterelor coronare ale muşchiului inimii (angină pectorală) sau o formă mult mai rară de durere toracică datorată contracţiei sau spasmului arterelor coronare ale muşchiului cardiac (angină vasospastică).

Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, Amlodipină Actavis, comprimate acţionează prin relaxarea vaselor de sânge, astfel că sângele trece mult mai uşor prin acestea.

Dacă suferiţi de angină pectorală, Amlodipină Actavis acţionează prin ameliorarea consumului de oxigen datorată furnizării unei cantităţi mai mari de sânge muşchiului inimii, astfel durerea toracică putând fi prevenită. Amlodipină Actavis, comprimate nu determină ameliorarea imediată a durerilor toracice din angină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Amlodipină Actavis
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină, la alte tipuri similare de blocante alte canalelor de calciu (aşa numitele dihidropiridine) sau la oricare dintre excipienţi
- dacă aveţi hipotensiune arterială marcată
- dacă suferiţi de o afecţiune care implică furnizarea unei cantităţi insuficiente de sânge la nivelul ţesuturilor dumneavoastră, cu simptome precum hipotensiune arterială, scăderea pulsului, bătăi cardiace rapide (şoc, inclusiv şoc cardiogen). Şocul cardiogen este şocul datorat tulburărilor severe cardiace.dacă suferiţi de îngustarea aortei (stenoză aortică)
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic.

Administrare Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate:

Luaţi întotdeauna Amlodipină Actavis, comprimate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze uzuale
Adulţi
Amlodipină Actavis comprimate 5 mg
Doza uzuală iniţială este de 1 comprimat (echivalent cu 5 mg amlodipină), o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 2 comprimate (echivalent cu 10 mg amlodipină) o dată pe zi.
Amlodipină Actavis comprimate 10 mg
Doza uzuală iniţială este de ½ comprimat (echivalent cu 5 mg amlodipină), o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 1 comprimat (echivalent cu 10 mg amlodipină) o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi ( cu vârsta sub 18 ani)
La copii şi adolescenţi (cu vârsta de 6-17 ani), doza iniţială recomandată este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi.
Doza de 2,5 mg poate fi obţinută prin ruperea comprimatelor de Amlodipină Actavis 5 mg în două părţi egale.
Pacienţi vârstnici
Nu există doze specifice la vârstnici; totuşi, trebuie avută atenţie deosebită atunci când doza este crescută.
Dacă aveţi probleme renale
Este recomandată doza obişnuită. Amlodipina nu poate fi eliminată din sânge prin hemodializă (rinichi artificial). Amlodipină Actavis, comprimate trebuie administrat cu atenţie deosebită la pacienţii care efectuează şedinţe de dializă.
Dacă aveţi probleme hepatice
Nu a fost determinată doza exactă necesară la pacienţii cu probleme hepatice. Dacă aveţi probleme hepatice, Amlodipină Actavis, comprimate trebuie utilizat cu atenţie deosebită (vezi şi punctul "Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Actavis").
Cum să vă luaţi medicamentul
Înghiţiţi comprimatele cu ajutorul unui pahar cu apă. Le puteţi lua cu sau fără alimente.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Amlodipină Actavis
Dacă aţi luat sau altcineva a luat mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, unui departament de urgenţă sau unui centru de toxicologie. Simptomele supradozajului sunt: ameţeli marcate şi/sau senzaţie de confuzie, probleme de respiraţie, senzaţie de a urina foarte des.
Dacă uitaţi să utilizaţi Amlodipină Actavis
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat îl puteţi lua într-un interval de până la 12 ore după timpul de administrare obişnuit. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de la momentul când ar fi trebuit să luaţi comprimatul, nu mai luaţi doza omisă şi administraţi următorul comprimat conform orarului obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Nu luaţi niciodată o doză dublă de Amlodipină Actavis, comprimate pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Amlodipină Actavis
Medicul dumneavoastră v-a spus cât timp trebuie să luaţi Amlodipină Actavis, comprimate. Dacă opriţi tratamentul brusc, simptomele pot reapărea.

În general, tratamentul cu Amlodipină Actavis este de lungă durată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate:

Substanţa activă este amlodipina (sub formă de besilat de amlodipină).
Amlodipină Actavis 5 mg: un comprimat conţine 5 mg amlodipină (sub formă de besilat de amlodipină)

Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu (tip A).

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Actavis:
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă
- dacă prezentaţi reducerea funcţiei hepatice
- dacă prezentaţi reducerea funcţiei renale. Amlodipina nu este dializabilă.

Vârstnici
Doza trebuie crescută cu prudenţă.

Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi şi fete cu vârsta între 6-17 ani. Amlodipina Actavis nu a fost studiată la copii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă luaţi acest medicament, fiţi precauţi dacă conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje. Este posibil ca Amlodipină Actavis să nu vă afecteze în mod direct capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, unii pacienţi prezintă reacţii adverse precum ameţeli sau somnolenţă corelate cu scăderea tensiunii arteriale. Astfel de reacţii adverse, în general, apar la începutul tratamentului cu Amlodipină Actavis sau după creşteri ale dozelor.

Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, trebuie să vă abţineţi de la conducerea vehiculelor şi alte activităţi care necesită o atenţie sporită.

Reacții adverse ale Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Amlodipină Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse grave, opriţi administrarea Amlodipină Actavis şi adresaţi-vă de urgenţă unui medic:
- Reacţii alergice manifestate prin umflarea pielii feţei sau extremităţilor, umflarea buzelor sau limbii, umflarea mucoasei de la nivelul gurii şi gâtului, ce determină senzaţie de sufocare şi dificultate la înghiţire (angioedem).
- Înroşirea pielii, cu formarea unor băşici sau descuamare. De asemenea, pot apărea băşici şi sângerări grave la nivelul buzelor, ochilor, gurii, nasului şi organelor genitale. Aceste manifestări ar putea fi expresia sindromului Stevens-Johnson sau a dermatitei exfoliative.
- Colorarea în galben a pielii, urină închisă la culoare şi oboseală, care pot fi simptome ale afectării ficatului.
Aceste reacţii adverse sunt foarte rare, afectând mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Pentru evaluarea reacţiilor adverse s-a utilizat următoarea convenţie de frecvenţă:
Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000
Rare: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.
În timpul tratamentului cu Amlodipină Actavis s-au observat următoarele reacţii adverse:
Frecvente:
- somnolenţă, ameţeli, durere de cap (în special la începutul tratamentului);
- înroşirea feţei;
- durere de stomac, greaţă;
- umflarea gleznelor; edeme;
- oboseală.
Mai puţin frecvente:
- insomnie;
- variaţii ale dispoziţiei (inclusiv anxietate), depresie: tremurături involuntare (tremor), tulburări ale gustului, leşin, scăderea sensibilităţii la atingere sau presiune, senzaţie de înţepături şi furnicături (parestezii);
- probleme cu vederea (tulburări vizuale);
- ţiuit în ureche (tinnitus);
- bătăi ale inimii mai rapide sau neregulate (palpitaţii);
- tensiune arterială mică;
- dificultate în respiraţie, inflamaţia mucoasei nazale (rinită);
- vărsături, tulburări digestive, modificarea tranzitului intestinal (inclusiv diaree şi constipaţie), senzaţia de gură uscată;
- căderea părului, decolorarea pielii, transpiraţii abundente, măncărime, erupţie trecătoare pe piele, senzaţia de înţepături şi furnicături la nivelul pielii (exantem);
- crampe musculare, dureri de spate, dureri musculare şi articulare;
- tulburări de urinare, urinare frecventă în timpul nopţii, cresterea frecvenţei de urinare;
- impotenţă, creşterea sânilor la bărbaţi;
- durere toracică, senzaţie de slăbiciune sau lipsă de putere, dureri, stare generală de disconfort; creştere în greutate, scădere în greutate.
Rare:
- confuzie.
Foarte rare:
- scăderea numărului de celule albe ale sângelui, care poate determina apariţia febrei inexplicabile, durerii în gât şi simptomelor asemănătoare gripei (leucopenie); scăderea numărului de trombocite din sânge, care poate determina producerea cu usurinţă a vânătăilor sau a sângerărilor nazale (trombocitopenie);
- reacţii alergice; creşterea nivelului zahărului din sânge;
- scăderea tonusului muscular;
- durere sau senzaţie de amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor (neuropatie periferică);
- atac cardiac (infarct miocardic), bătăi neregulate ale inimii;
- inflamaţii ale vaselor de sânge;
- tuse; inflamaţia mucoasei stomacului (gastrită), inflamarea pancreasului (pancreatită), creştere excesivă a dimensiunilor gingiilor, în totalitate sau izolat;
- creşterea nivelului anumitor enzime hepatice; colorarea în galben a pielii sau albului ochilor; această manifestare poate fi expresia afectării funcţiei ficatului sau a inflamării ficatului;
- reacţii alergice manifestate prin umflarea pielii feţei sau extremităţilor, umflarea buzelor sau limbii, umflarea mucoasei de la nivelul gurii şi gâtului, ce determină senzaţie de sufocare şi dificultate la înghiţire (angioedem), reacţii alergice ale pielii cu apariţia unor pete roşii neregulate, determinată de medicamente (eritem polimorf) sau reacţii alergice severe cu erupţii sub formă de băşici la nivelul pielii şi mucoaselor (dermatită exfoliativă, sindromul Stevens Johnson), tumefierea locală a ţesuturilor, imediat sub piele;
- sensibilitate la lumină.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Anumite medicamente (inclusiv medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, medicamentele din plante sau produsele naturale) pot interacţiona cu Amlodipină Actavis, comprimate. Aceasta înseamnă că acţiunea ambelor medicamente poate fi modificată.
De aceea, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente:
- Medicamente care scad tensiunea arterială, de exemplu beta-blocante, inhibitori ai ECA, blocante ale receptorilor alfa1-adrenergici şi diuretice. Amlodipina poate creşte efectul hipotensor al acestor medicamente.
- Diltiazem (un medicament pentru inimă) - poate accentua efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Ketoconazol şi itraconazol (medicamente antifungice) - pot accentua efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Inhibitori ai proteazelor HIV (medicamente antivirale utilizate pentru a trata infecţiile HIV, de exemplu ritonavir) - pot accentua efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Claritromicină, eritromicină, şi telitromicină (antibiotice) - pot accentua efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Nefazodonă (medicament pentru tratamentul depresiei) - poate accentua efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Rifampicină şi rifabutină (antibiotice) - pot reduce efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Extract de rădăcină de sunătoare (Hypericum perforatum, medicamente din plante pentru depresie) - poate reduce efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Dexametazonă (cortizon) - poate reduce efectul Amlodipină Actavis, comprimate
- Fenobarbital, fenitoină şi carbamazepină (medicamente pentru epilepsie) - pot reduce efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
- Nevirapină (medicament antiviral) - poate reduce efectul Amlodipină Actavis, comprimate.
Folosirea Amlodipină Actavis cu alimente şi băuturi
Amlodipină Actavis, comprimate trebuie administrate cu un pahar de lichid (de exemplu un pahar cu apă) cu sau fără alimente.

Administrarea de Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă sunteţi sau rămâneţi gravidă în timpul tratamentului, nu luaţi Amlodipină Actavis, comprimate decât dacă v-a fost prescris în mod specific de către medicul dumneavoastră.

Nu există date suficiente pentru a evalua riscul pentru copil în cazul în care luaţi amlodipină în timpul sarcinii.
Dacă alăptaţi, nu luaţi Amlodipină Actavis, comprimate. Vă rugăm să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Amlodipină Actavis 5 mg: comprimat (8 mm) nefilmat, rotund, plat, de culoare albă, marcat cu o linie mediană pe o faţă şi cu AB5 pe cealaltă faţă.
Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Blistere: 10, 20, 28, 30, 50, 60, 100 şi 300 (30x10) comprimate.
Flacoane din plastic: 20, 50, 100 şi 300 (30x10) comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Amlodipină Actavis după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă amlodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Amlodipina Actavis 5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.