Prospect Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile

Substanța activă: benzydaminum
Producator: Lozy’s Pharmaceuticals, Spania
Clasa ATC: [R02AX]: aparatul respirator >> preparate pentru zona oro-faringiana >> produse pentru gat >> alte produse
Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie conţine substanţa activă clorhidrat de benzidamină. Substanţa activă este componenta pastilelor care produce efectul terapeutic de care aveţi nevoie.

Indicații Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile:

Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie este utilizat în tratamentul local simptomatic al durerilor în gât la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani.

Dacă după 3 zile nu vă simţiţi mai bine sau apare febra sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu luaţi acest medicament
- Dacă aţi avut o reacţie alergică (hipersensibilitate) la clorhidrat de benzidamină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile:

Luaţi întotdeauna Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este:
Pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: o pastilă de 3 ori pe zi trebuie suptă atunci când aveţi nevoie de ameliorarea durerii. Nu trebuie să luaţi mai mult de 3 pastile pe zi.

Nu trebuie să utilizaţi Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie mai mult de 7 zile.

Dacă după 3 zile simptomele persistă sau se agravează, sau dacă aveţi febră, durere puternică în gât sau alte simptome, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Copii cu vârsta între 6 şi 11 ani: medicamentul trebuie administrat sub supravegherea unui adult.

Utilizare orofaringiană:
Lăsaţi o pastilă să se dizolve uşor în gură.
Nu o înghiţiţi.
Nu o mestecaţi.

Dacă luaţi mai mult Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie decât trebuie
Dacă luaţi, în mod accidental, prea multe pastile, trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna ambalajul medicamentului cu dumneavoastră, indiferent dacă mai sunt sau nu pastile rămase.

Deşi sunt foarte rare, simptomele supradozajului raportate la copii sunt excitaţie, convulsii, transpiraţii, ataxie, tremor şi vărsături după administrarea orală de benzidamină în doze de aproximativ 100 de ori mai mari decât doza din pastilă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare asupra utilizării acestui medicament, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Compoziție Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile:

Substanţa activă este clorhidratul de benzidamină. O pastilă conţine clorhidrat de benzidamină 3 mg (echivalent cu benzidamină 2,68 mg).

Celelalte componente sunt:

Isomalt (E-953)
Acid citric monohidrat
Aspartam (E-951)
Galben de chinolină (E-104)
Aromă de lămâie
Ulei de mentă

Precauții:

Înainte să utilizaţi Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie, adresaţi-vă unui medic dacă:
- Aveţi o afecţiune cunoscută sub numele de fenilcetonurie.
- Aveţi astm bronşic sau antecedente de astm bronşic.
- Dacă sunteţi alergic la salicilaţi (de exemplu, acid acetilsalicilic şi acid salicilic) sau la alte medicamente antiinflamatoare numite AINS.
- Trebuie să vă adresaţi medicului domneavoastră dacă după utilizarea pastilelor durerea din gât se agravează sau nu se îmbunătăţeşte în 3 zile, sau dacă aveţi febră sau durere puternică în gât sau alte simptome.

Copii
Din cauza formei farmaceutice, Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 6 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Clorhidratul de benzidamină nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Acest medicament conţine isomalt şi aspartam
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite tipuri de glucide, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.
Acest medicament conţine şi aspartam, o sursă de fenilalanină. Le poate face rău persoanelor cu fenilcetonurie.

Reacții adverse ale Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile:

Ca toate medicamentele, Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot să apară următoarele reacţii adverse:
- Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
- Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
- Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
- Rare: pot afecta până la 1 din 1 000 persoane
- Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10 000 persoane
- Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Mai puţin frecvente
- Sensibilitate a pielii la lumina soarelui (determină o erupţie trecătoare pe piele sau arsură solară)

Rare
- Senzaţie de arsură sau uscăciune la nivelul gurii. Dacă acestea apar, încercaţi să beţi un pahar cu apă pentru a reduce simptomele.

Foarte rare
- Umflarea bruscă a gurii/gâtului şi mucoaselor (angioedem (ale cărui simptome pot include dificultate la respirație sau înghiţire, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, urticarie sau umflare a feţei, mâinilor şi picioarelor, ochilor, buzelor şi/sau limbii, ameţeală)).
- Dificultăţi la respiraţie (laringospasm sau bronhospasm).

Cu frecvenţă necunoscută
- Reacţie alergică (hipersensibilitate)
- Reacţie alergică gravă (şoc anafilactic), ale cărei semne pot să includă dificultăţi la respiraţie, durere în piept sau senzaţie de apăsare la nivelul pieptului şi/sau senzaţie de ameţeală/leşin, mâncărimi severe la nivelul pielii sau umflături apărute pe piele, umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care pot pune viaţa în pericol.
- Pierdere a sensibilităţii locale la nivelul mucoasei gurii (hipoestezie orală).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 București 011478 - RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: + 4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumeavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie împreună cu alimente şi băuturi
Alimentele şi băuturile nu influenţează acest medicament.

Administrarea de Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile în sarcină / alaptare:

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi.
Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării.

Prezentare ambalaj:

Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile sunt pastile rotunde de culoare galbenă, cu diametrul de 19 mm, cu aromă de lămâie.

Pastilele sunt ambalate în blistere din PVC-PVDC/Aluminiu.

Mărimi de ambalaj: cutii cu 8, 12, 16, 20, 24 pastile.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare (EXP) se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă benzydaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Benzidamină Zentiva cu aromă de lămâie 3 mg pastile vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.