Prospect Garganta 3 mg comprimate de supt

Substanța activă: benzydaminum
Producator: ICN Polfa Rzeszów S.A., Polonia
Clasa ATC: [A01AD]: tractul digestiv si metabolism >> produse pentru cavitatea bucala >> produse pentru cavitatea bucala >> alte preparate pentru tratamentul local
Garganta conţine benzidamină, care aparţine unui grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene. Aceasta prezintă o activitate antiinflamatorie şi analgezică locală şi are o acţiune anestezică locală asupra mucoasei de la nivelul gurii. Garganta comprimate de supt este utilizat în tratamentul simptomelor asociate cu afecţiuni inflamatorii ale cavităţii bucale şi gâtului (durere, înroşire, umflare).

Indicații Garganta 3 mg comprimate de supt:

Garganta este indicat la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 6 ani şi peste această vârstă.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Garganta
- dacă sunteţi alergic la benzidamină clorhidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveţi fenilcetonurie (o afecţiune în care organismul nu poate metaboliza un aminoacid numit fenilalanină, care, în cantităţi mari, poate avea efecte nocive asupra organismului).

Administrare Garganta 3 mg comprimate de supt:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este:
Adulţi şi vârstnici: 1 comprimat de supt, de 3 ori pe zi.
Adolescenţi, copii cu vârsta de 6 ani şi peste: doze ca la adulţi.
Garganta comprimate de supt nu sunt recomandate la copii cu vârsta sub 6 ani.

Nu utilizaţi Garganta mai mult de 7 zile fără recomandarea medicului.

Instrucţiuni de utilizare
Comprimatele trebuie supte. Acestea nu trebuie mestecate sau înghiţite.

Dacă utilizaţi mai mult Garganta decât trebuie
Supradozajul cu Garganta este improbabil. Nu ar trebui să apară simptome toxice, chiar dacă este înghiţită accidental o cantitate care depăşeşte doza recomandată. Cu toate acestea, dacă utilizaţi o doză mai mare decât doza recomandată şi prezentaţi orice simptom neobişnuit, cum sunt excitaţie, convulsii, transpiraţie excesivă, probleme de echilibru şi coordonare (de exemplu, mişcări necoordonate), tremor sau vărsături, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Garganta
Dacă omiteţi o doză de medicament, administraţi-o cât mai repede posibil. Cu toate acestea, dacă se apropie ora următoarei doze programate, nu administraţi doza omisă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Garganta 3 mg comprimate de supt:

- Substanţa activă este clorhidrat de benzidamină. Fiecare comprimat de supt Garganta conţine clorhidrat de benzidamină 3 mg.
- Celelalte componente sunt: manitol (E 421), acid citric anhidru, hipromeloză, aromă de mentă [conţinând maltodextrină din porumb, amidon modificat], aspartam (E 951), albastru brevetat V (E 131), galben de chinolină (E 104), stearat de magneziu.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Garganta, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă sunteţi alergic la acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), deoarece este posibil să prezentaţi un risc crescut de apariţie a hipersensibilităţii la benzidamină.
- dacă aveţi sau aţi avut vreodată astm bronşic sau boli alergice, deoarece prezentaţi un risc crescut de apariţie a bronhospasmului sau alergiilor.

Dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau nu se ameliorează în maximum 3 zile de la începerea tratamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră deoarece, în cazuri rare, pot apărea ulceraţii la nivelul gurii sau gâtului determinate de o boală gravă preexistentă.

Nu utilizaţi Garganta mai mult de 7 zile fără a vă adresa unui medic, deoarece administrarea pe termen lung poate cauza apariţia unei alergii. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului şi întrerupeţi administrarea medicamentului dacă apare o reacţie alergică.

Copii şi adolescenţi
Garganta nu este indicat la copii cu vârsta sub 6 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul nu are sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Garganta conţine o sursă de fenilalanină (aspartam) (E 951) care poate fi nocivă la pacienţii cu fenilcetonurie

Garganta conţine excipienţii: albastru brevetat V (E 131), care poate cauza reacţii alergice, şi galben de chinolină (E 104), care poate cauza reacţii alergice şi poate avea un efect advers asupra activităţii şi atenţiei la copii.

Reacții adverse ale Garganta 3 mg comprimate de supt:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate de pacienţii care au utilizat benzidamină, cu următoarele frecvenţe:
• reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) - fotosensibilitate
• reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) – senzaţie de arsură şi uscăciune la nivelul gurii, reacţii de hipersensibilitate
• reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) – laringospasm, umflare a feţei, ochilor, buzelor şi/sau limbii, care pot cauza dificultăţi la respiraţie sau înghiţire, sau umflare (angioedem)
• cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) – reacţii alergice cu potenţial letal, simptome care pot include: tensiune arterială mică, probleme de respiraţie şi simptome la nivelul pielii, cum sunt urticarie şi umflare (reacţii anafilactice).

Poate apărea o senzaţie de amorţeală sau o senzaţie înţepătoare la nivelul cavităţii bucale sau gâtului imediat după ce medicamentul este administrat. Această reacţie este asociată cu acţiunea normală a medicamentului şi dispare în scurt timp. În cazuri individuale, pot apărea greaţă sau vărsături, care sunt declanşate de reflexul cauzat de iritaţia gâtului, asociat cu administrarea medicamentului. Aceste simptome dispar odată ce administrarea medicamentului este întreruptă.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Până în prezent, nu s-a demonstrat că alte medicamente influenţează activitatea Garganta, nici că Garganta modifică efectele altor medicamente.

Garganta împreună cu alimente şi băuturi
Poate apărea o senzaţie de amorţeală la nivelul cavităţii bucale sau gâtului imediat după administrarea medicamentului. Nu consumaţi alimente sau băuturi înainte ca senzaţia de amorţeală să fi dispărut.

Administrarea de Garganta 3 mg comprimate de supt în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Garganta nu trebuie utilizat în timpul sarcinii şi alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimate de supt rotunde, biconvexe, de culoare verde, cu suprafaţă marmorată, ambalate în cutii cu blistere din PVC-PE-PVDC/Al (fiecare blister conţine 10 comprimate de supt).

Mărimi de ambalaj:
Cutii cu 10 sau 20 comprimate de supt (cutii cu 1 sau 2 blistere, fiecare a câte 10 comprimate de supt).

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă benzydaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Garganta 3 mg comprimate de supt(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Garganta 3 mg comprimate de supt vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.