Prospect Betaxolol PMCS 20 mg comprimate

Substanța activă: betaxololum
Producator: PRO.MED.CS Praha a.s., Repulbica Cehă
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi
Substanţa activă din Betaxolol PMCS este betaxololul. Betaxololul aparţine unei clase de medicamente numite beta-blocante. Aceste substanţe scad tensiunea arterială, încetinesc frecvența bătăilor inimii şi reduc consumul de oxigen la nivelul inimii.

Indicații Betaxolol PMCS 20 mg comprimate:

Betaxolol PMCS este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).. Este de asemenea folosit pentru tratamentul de lungă durată şi pentru prevenirea atacurilor de angină pectorală stabilă de efort (durere în piept cauzată de o cantitate insuficientă de sânge la nivelul muşchiului inimii din cauza efortului sau stresului).

Contraindicații:

Nu luaţi Betaxolol PMCS
- dacă sunteţi alergic la betaxolol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament,
- dacă aveţi o formă severă de astm sau boală pulmonară cronică obstructivă,
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă,
- dacă aveţi şoc cardiogen,
- dacă aveţi tulburări de conducere la nivelul inimii (bloc atrioventricular de gradul 2 sau 3, la pacienţi fără stimulator cardiac),
- dacă aveţi angină Prinzmetal,
- dacă aveţi sindrom de sinus bolnav, inclusiv bloc sinoatrial (tulburare de formare şi de transmitere a impulsului cardiac),
- dacă aveţi frecvența bătăilor inimii semnificativ scăzută,
- dacă aveţi o formă severă a sindromului Raynaud sau boală arterială periferică (boală de circulaţie a sângelui la nivelul membrelor),
- dacă aveţi o tumoră netratată a glandei adrenale (feocromocitom),
- dacă aveţi tensiune arterială mică,
- dacă aveţi un istoric de reacţii anafilactice,
- dacă aveţi hiperaciditate a sângelui (acidoză metabolică),
- dacă luaţi floctafenină sau sultopridă,
- dacă luaţi antidepresive numite inhibitori de monoaminoxidază (MAO), de exemplu moclobemidă, tranilcipromină (cu excepţia selegilinei, rasagilinei și safinamidei utilizate pentru tratamentul bolii Parkinson).
- este contraindicată administrarea intravenoasă de medicamente care scad ritmul de bătaie al inimii (cum sunt verapamil, diltiazem, disopiramidă sau amiodaronă) la pacienţii trataţi cu betaxolol.
Excepție fac situaţiile în care tratamentul este administrat în condiţii de terapie intensivă, unde pacientul este monitorizat continuu.

Administrare Betaxolol PMCS 20 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
Doza trebuie stabilită pentru fiecare pacient în parte în funcţie de tolerabilitate şi efectul terapeutic. În caz de hipertensiune arterială uşoară, doza de început este de 10 mg (o jumătate de comprimat), administrată o dată pe zi. Dacă efectul este insuficient, doza poate fi crescută la 20 mg (1 comprimat) pe zi. În caz de hipertensiune arterială moderată, doza obişnuită este de 20 mg, administrată o dată pe zi.

Doza zilnică recomandată pentru angina pectorală stabilă de efort este de un comprimat. Medicul poate ajusta doza în funcţie de starea clinică a pacientului de la 10 mg la 40 mg (o jumătate până la 2 comprimate) pe zi.

Insuficienţă renală
Ajustarea dozei nu este necesară la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară. La pacienţii cu insuficienţă renală mai severă, medicul va recomanda scăderea dozei. Dacă efectuaţi şedinţe de dializă, doza recomandată este de 10 mg (o jumătate de comprimat) pe zi, indiferent de timpul de dializă.

Insuficienţă hepatică
În general, la pacienţii cu insuficienţă hepatică nu este necesară ajustarea dozei, însă se recomandă o monitorizare atentă la începutul tratamentului.

Vârstnici
La pacienţii vârstnici, tratamentul trebuie iniţiat la doze scăzute.

Utilizare la copii şi adolescenţi
Betaxololul nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai mult Betaxolol PMCS decât trebuie

În caz de supradozaj sau în cazul ingestiei accidentale de către copii este necesar să cereţi imediat ajutor medical.

Dacă uitaţi să luaţi Betaxolol PMCS

Dacă uitaţi să luaţi comprimatul de dimineaţă, luaţi comprimatul în cursul zilei şi continuaţi cu doza prescrisă ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Betaxolol PMCS

Nu opriţi niciodată tratamentul cu Betaxolol PMCS la iniţiativa dumneavoastră. Dacă este necesară oprirea tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece doza trebuie redusă treptat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Betaxolol PMCS 20 mg comprimate:

Substanţa activă este clorhidrat de betaxolol. Fiecare comprimat de Betaxolol PMCS conţine clorhidrat de betaxolol 20 mg.
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Precauții:

Înainte să luaţi Betaxolol PMCS, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Betaxolol PMCS dacă

- aveţi forme mai puţin severe de boală cronică pulmonară obstructivă. Este recomandată examinarea funcţiei plămânului.
- aveti feocromocitom. Tratamentul hipertensiunii arteriale necesită măsuri speciale.
- aveţi diabet zaharat sau predispoziţie la hipoglicemie (nivel scăzut al concentraţiei zahărului în sânge). Pacienţii cu diabet zaharat trebuie să îşi monitorizeze glicemia la intervale frecvente, în special la începutul tratamentului.
- urmează să vi se efectueze anestezie generală în timpul unei intervenţii chirurgicale. Spuneţi medicului anestezist că luaţi Betaxolol PMCS.
- aveţi glaucom (tensiune intraoculară crescută). Înainte de examinare spuneţi medicului oftalmolog că luaţi Betaxolol PMCS.
- sunteți sportiv/ă. Betaxolol PMCS conţine o substanţă activă care poate da rezultate pozitive la testul antidoping.

Dacă la pacienţii alergici trebuie începută aşa-numita terapie de desensibilizare, Betaxolol PMCS trebuie înlocuit cu un alt antihipertensiv dintr-o clasă diferită de a beta-blocantelor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Din cauza posibilelor sale efecte secundare (oboseală, ameţeli), în special la începutul tratamentului, acest medicament poate afecta activităţi care necesită vigilenţă, coordonare şi luare rapidă a deciziilor (de exemplu conducerea autovehiculelor, folosirea utilajelor, lucrul la înălţime, etc). În astfel de cazuri, aceste activităţi trebuie efectuate numai cu acordul medicului.

Reacții adverse ale Betaxolol PMCS 20 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Betaxolol PMCS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- reacţii alergice la nivelul pielii (roşeaţă, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele) şi căderea părului,
- oboseală, ameţeli, dureri de cap, transpiraţii,
- stare de slăbiciune, insomnie,
- durere abdominală, diaree, greaţă și vărsături,
- încetinire a bătăilor inimii (bradicardie),
- extremităţi reci,
- impotenţă.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
- simptome asemănătoare miasteniei gravis cu slăbiciune musculară,
- reducerea fluxului lacrimal (în special dacă purtaţi lentile de contact).

Reacții adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- apariţia psoriazisului, înrăutăţirea simptomelor psoriazisului existent sau a erupţiilor psoriazice,
- depresie,
- insuficienţă cardiacă, tensiune arterială mică, încetinirea conducerii atrioventriculare sau agravarea unui bloc atrioventricular existent,
- decolorarea degetelor (sindrom Raynaud), accentuarea durerilor de claudicaţie din cauza circulaţiei deficitare a sângelui la nivelul membrelor inferioare,
- dificultăţi la respiraţie din cauza bronhoconstricţiei paroxistice.

Reacții adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
- exacerbarea miasteniei gravis existente, tulburări senzoriale (furnicături) la nivelul extremităţilor periferice,
- tulburări de vedere,
- halucinaţii, confuzie, coşmaruri,
- scăderea sau creşterea concentraţiei zahărului din sânge, manifestarea diabetului zaharat latent sau înrăutăţirea diabetului zaharat existent.

Reacții adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
- la pacienţii cu tiroida hiperactivă (hipertiroidism), semnele de tireotoxicoză (frecvența de bătaie a inimii crescută – tahicardie şi frisoane – tremor) pot fi mascate. După o perioadă îndelungată fără consum de alimente sau după efort fizic intens se poate produce o scădere a concentraţiei zahărului din sânge (hipoglicemie). Semnele alarmante ale hipoglicemiei (în special tahicardia şi tremorul) pot fi însă mascate.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Acest medicament nu trebuie luat simultan cu floctafenină, sultopridă sau antidepresive numite inhibitori MAO (cum sunt moclobemida sau tranilcipromina).

Nu este recomandată utilizarea Betaxolol PMCS împreună cu amiodaronă sau digoxină (medicamente folosite în tratarea bolilor de inimă).

O atenţie specială trebuie acordată atunci când Betaxolol PMCS este folosit împreună cu blocante ale canalelor de calciu (bepridil, diltiazem, verapamil, mibefradil), cu medicamente care se administrează în cazul tulburărilor de ritm ale inimii (propafenonă, chinidină, hidrochinidină, disopiramidă), cu baclofen (un medicament ce reduce tensiunea musculară), cu lidocaină (un anestezic local) sau substanţe de contrast pe bază de iod.

Folosirea concomitentă de Betaxolol PMCS şi de medicamente anti-diabetice poate potenţa eficacitatea acestora. Manifestările clinice care apar în hipoglicemie, ca de exemplu frecvența crescută a bătăilor inimii şi frisoane, pot fi mascate de efectul betaxololului.

În timpul tratamentului cu Betaxolol PMCS trebuie avut în vedere că eficacitatea medicamentului poate fi de asemenea afectată dacă se administrează împreună cu: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, blocante ale canalelor de calciu (nifedipină), medicamente folosite pentru tratarea depresiei, corticosteroizi şi tetracosactide (medicamente hormonale), meflochină (medicament pentru tratarea malariei) şi simpatomimetice (medicamente care cresc frecvența de bătaie a inimii).

Betaxolol PMCS împreună cu alimente şi băuturi

Este recomandată administrarea comprimatelor de Betaxolol PMCS dimineaţa, înainte de masă.

Administrarea de Betaxolol PMCS 20 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Există riscul ca betaxololul administrat în timpul sarcinii să afecteze copilul. Spuneţi medicului dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Betaxolol PMCS în timpul sarcinii.
Betaxololul este excretat în laptele matern, prin urmare nu este recomandată folosirea lui în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare aproape albă, cu o linie mediană pe una din feţe, cu diametrul de 8 mm. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Cutie cu blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10, 20, 30, 50, 60, 90 şi 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă betaxololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Betaxolol PMCS 20 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Betaxolol PMCS 20 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.